»

Najslavnejša domena spet naprodaj

Domena sex.com leta 1996

Slo-Tech - Najslavnejša domena na spletu je sex.com in to ne le zaradi imena, temveč tudi svoje zgodovine. Vizionarsko jo je prvi registriral Gary Kremen leta 1994. Registrar jo je kasneje prenesel na Stephena M. Cohena, kar je slednji dosegel s pretvarjanjem in pošiljanjem ponarejenih pisem. Kremen ga je tožil in leta 2002 tožbo tudi dobil, z njo pa mu je bila vrnjena domena in dosojenih 65 milijonov dolarjev odškodnine. Cohen se je na razsodbo pritožil na vse možne ravni, a je pričakovano izgubil, nato pa poniknil v Mehiko, a so ga izsledili in deportirali v ZDA. Kremen je kljub temu unovčil legendarno domeno, saj jo leta 2006 za 14 milijonov dolarjev prodal podjetju Escom LLC. Da ne gre za le še...

18 komentarjev

Microsoft resda kršil patente, a odškodnina je previsoka

Reuters - Microsoft je aprila lani izgubil tožbo proti francoskemu podjetju Alcatel-Lucent zaradi kršitve patentov. Zaradi kršitve patenta, ki opisuje tehnologijo za vnos datumov v koledar v Outlooku (tako imenovani "Day patent"), je porota takrat prisodila Francozom 358 milijonov dolarjev odškodnine. Microsoft se je na razsodbo pritožil in sodni mlini so do danes mleli. Pritožbeno sodišče je odločilo, da je Microsoft resnično kršil patente, a je prisojena odškodnina nerazumno visoka, zato bo postopek ponovljen. Microsoft je bil z odločitvijo zadovoljen in po besedah tiskovnega predstavnika Kevina Kutza že načrtuje naslednje poteze. Medtem je predstavnik Alcatel-Lucenta izrazil razočaranje nad zavrnitvijo odškodnine.

14 komentarjev

Novice iz nVidie

X-Bit Labs - O nVidii je trenutno moč slišati tri različne novice, ki so tako ali drugače povezane s poslovnimi rezultati. Začnimo s trenutno najšibkejšim oddelkom nVidie, veznimi čipovji. nVidia pravi, da za ta oddelek v prihodnjem letu ne pričakuje izgub. Trenutna klima v industriji je, da bo NVidia ta oddelek celo zaprla, a Jen-Hsun Huang (CEO) je analitikom svetoval, naj raje počakajo na veliko presenečenje med sporom o veznih čipovjih z Intelom. Kako bodo rešili to težavo, saj bodo z začetkom leta 2010 izgubili licenco za prodajo veznih čipov za procesorje Opteron ter linijo Core i3/i5/i7, ni bilo razjasnjeno. V drugi četrtini tega fiskalnega leta je, presenetljivo, prodaja veznih čipovij prinesla kar 31 % prihodkov celotne družbe, kar je 27 % več kot v istem obdobju lani. A na obzorju so druge težave, saj je od vseh prodanih čipov večina vsebovala grafično jedro, ki bo nepotrebno, ko bosta AMD in Intel le-tega vgradila v sam procesor. Torej, počakajmo na presenečenje.

Druga novica je, da...

4 komentarji

Velik minus za Nvidio v zadnjem kvartalu

TG Daily - Nvidia je v torek objavila finančne rezultate za fiskalno četrtletje, ki se je končalo 25. januarja 2009, s čimer so končali fiskalno leto 2009. Izidi niso preveč vzpodbudni, saj so se prihodki zmanjšali za 60 odstotkov z lanskih 1,2 milijarde dolarjev na 481 milijonov dolarjev. Hkrati je izpuhtel tudi dobiček, saj so v četrtletju pridelali 148 milijonov dolarjev minusa, ki se je zajedel v celoletni rezultat, ki znaša 30 milijonov dolarjevi izgube (leto prej pa 798 milijonov dolarjev dobička). Izvršni direktor Jen-Hsun Huang je bil v svoji izjavi seveda spravljiv in je dejal, da je za podjetjem sicer izjemno težko leto, a hkrati eno najbolj inovativnih. Dan po objavi rezultatov so Nvidiine delnice potonile za 13 odstotkov.

16 komentarjev

Zaprta zaradi nedelujočega prenosnika (in lastnega pohlepa)

Gizmodo - Na dan, ki v sebi skriva določeno simbolno bizarnost praznika, še ena nerazumna novica iz demokratične Kitajske. The Beijing Times poroča o tožbi mlade Kitajke proti gigantu Asusu. Ozadje zgodbe sega v leto 2006, ko je omenjena Huang Jing kupila Asusov prenosnik, ki se je izkazal za nedelujočega. Po večkratnem obisku servisa, kjer problema niso razrešili, se stranka dobila delujoč prenosnik, v katerem pa so serviserji "pozabili" Intelov referenčni primer procesorja, ki ni namenjen končnemu uporabniku.

Oborožena z odvetnikom in omenjenim podatkom je tako gospa Huang od Asusa zahtevala kompenzacijo v protivrednosti 5 milijonov dolarjev, sicer je zagrozila, da bo medijem posredovala lastne izkušnje o obravnavanju reklamacij. Marca 2006 je Asus dosegel, da so tako Huanhovo kot njenega odvetnika aretirali zaradi izsiljevanja. Oba sta bila sicer dobro leto kasneje zaradi pomanjkanja dokazov oproščena. Huangova sedaj Asus toži še enkrat zaradi blatenja dobrega imena, prodaje nedelujočih...

8 komentarjev

IBM in AMD se zbližujeta

Financial Times - Financial Times poroča o govoricah o tesnejšem sodelovanju med IBM-om in AMD-jem, pri tem pa ne izključujejo niti združitve obeh v prihodnosti. Tehnološko partnerstvo obeh podjetij ima že nekajletno tradicijo in prav zdaj dokončujeta skupen proizvodni obrat v Malti v zvezni državi New York v vrednosti 3,2 milijarde ameriških dolarjev. Formalno sodelovanje obeh bi v precejšnji meri koristilo AMD-ju, ki je že od sredine leta 2006 v rdečih številkah.

Več o tem si preberite na Financial Times.

22 komentarjev

V Britaniji aretirali nevarnega "terorista" s prenosnikom

Guardian - Kam vodi omejevanje človekovih svoboščin in nekontrolirano večanje policijskih pooblastil v imenu boja proti terorizmu zelo nazorno kaže primer, ki se je zgodil letos poleti, 28. julija.

Skopo sporočilo agencije Reuters o dogodku pravi, da so tega dne zaradi varnostnih razlogov zaprli eno izmed postaj londonske podzemne železnice. Pač, policija je preprečila še eno teroristično grožnjo?

A zgodba je tokrat malce drugačna, saj policija ni nadlegovala kakšnega nedolžnega priseljenca brez izobrazbe, pač pa Davida Merya, kolumnista časopisa The Guardian. Zgodba gre takole.

7:10 - kolumnist Guardiana se je po SMS-u dogovoril s svojim dekletom, da se dobita na Hannover Square-u. Obut in oblečen je bil povsem običajno, na hrbtu pa je nosil narbtnik. Zaradi manjše infekcije očesa ni nosil leč, pač pa očala.
7:21 - kolumnist je vstopil v podzemno postajo v Southwarku, pričel čakati na vlak (z nahrbtnikom na rami), preveril SMS sporočila na telefonu in iz žepa vzel kopijo članka iz...

138 komentarjev

Veliki Brat na internetu: tudi v Sloveniji

Slo-Tech - Kot smo že poročali, je ministrstvo za informacijsko družbo v torek 1. junija 2004 sklicalo sestanek z nekaterimi predstavniki slovenskih ponudnikov dostopa do interneta (ISP-ji) in policijo, tema sestanka pa je bila izvedba zakonitega prestrezanja telekomunikacijskega prometa, ki poteka prek interneta.

Za kaj gre? 1. maja je začel veljati Zakon o elektronskih komunikacijah, v katerega 107. členu piše, da mora operater "na svoje stroške zagotoviti ustrezno opremo v svojem omrežju in primerne vmesnike, ki v njegovem omrežju omogočajo zakonito prestrezanje komunikacij.", poleg tega pa mora MID do novembra sprejeti Pravilnik o zakonitem prestrezanju komunikacij, ki bo predpisal primeren vmesnik za prestrezanje. Po naših informacijah so v igri trije ponudniki vmesnikov za prestrezanje, eden iz Nizozemske in dva iz Izraela, cene pa naj bi se gibale okrog 200.000 USD na napravo. To pa so seveda zneski, ki si jih manjši ISPji težko privoščijo.

Kljub temu, da je bil omenjeni sestanek...

88 komentarjev

Tožba proti Microsoftu zaradi slabe varnosti

Wired News - Na Wired News so objavili novico, da je bila proti Microsoftu v Kaliforniji vložena tožba zaradi slabe varnosti njihovih produktov ( Microsoft Sued for Weak Security).

Tožniki zatrjujejo, da so Microsoftovi izdelki ranljivi, kar lahko povzroči množične zlome omrežij, njihova varnostna opozorila pa preveč kompleksna, ter da bolj služijo hekerjem kot navodila, kako izkoristiti varnostne luknje, kot pa uporabnikom. Tožniki se pri tem sklicujejo na poročilo varnostnih strokovnjakov CyberInsecurity: The Cost of Monopoly, ki ugotavlja, da je razširjenost Microsoftovih produktov iz računalniških omrežij naredila globalno grožnjo nacionalni varnosti.

Po mnenju tožnikov so današnja računalniška omrežja dovzetna za množične zlome in odpovedi tudi zaradi Microsoftovih poiskusov doseči monopolni položaj na trgu. Tožba se zato sklicuje na zakonodajo, ki prepoveduje nelojalno konkurenco in zakonodajo namenjeno varstvu potrošnikov ter njihovih osebnih podatkov. Tožniki zahtevajo izrek sodnega...

16 komentarjev

Tožba za sex se nadaljuje

The Register - Tožba v primeru lastništva domene sex.com se je vlekla dolgo časa, a Stephen Michael Cohen, po zadnji sodbi tudi krivec, se očitno še vedno ne strinja s sistemom. Za osvežitev: Pred osmimi leti je je registrator VeriSign prenesel lastništvo dotične domene z Garyja Kremena na Stephena Michaela Cohena na podlagi zahtevka, katerega je bil slednji ponaredil. Ker VeriSign njegove pristnosti preveril, se je celoten spor pričel. Po dolgotrajnih tožbah, med katerimi je bil Cohen nekaj časa tudi na begi v Mehiki, je bilo navsezadnje dosojeno, da je Cohen kriv in da mora Kremenu plačati $65 mio odškodnine.

Zakaj se stvar tu še ne konča? Cohen, ki je prepričan, da mu je bila storjena krivica, se je na obtožbo spet pritožil. Tokrat na Vrhovno sodišče. Pravnomočno. Pritožba ima sicer neznansko majhne možnosti, da bo sploh obravnavana na Vrhovnem sodišču, saj je sama po sebi že smešna. Zakaj jo je Cohen potemtakem sploh podal, je drugo vprašanje, a očitno je, da se je odločil, da če že ne bo...

2 komentarja

Adobeovo programje v kitajščini

The Register - V intervjuju je Bruce Chizen, Adobeov veliki šefe, najavil namero svojega podjetja, da zaradi izjemno visoke stopnje piratstva na Kitajskem podjetje svojih programov ne bo več lokaliziralo. Po njegovih besedah namreč sama lokalizacija stane tričetrt milijona dolarjev, dohodki od prodaje pa dosegajo bore pol milijona zelencev. Med drugim se je pohvalil, da je med zadnjim obiskom Kitajske kupil CD za $3, s kompletnim portfeljem Adobovega programja...

Da pa se odnosi do avtorske lastnine kljub vsemu izboljšujejo, dokazuje tudi Mr. Billov obisk Beijinga, kjer je pozval vlado k resnejšemu pristopu -- saj tudi sama uporablja nemalo nelegalne opreme. Samo MS je zaradi gusarjenja imel v letu 2000 približno $4.1 MRD izpada prihodkov.

2 komentarja

Microsoft bo daroval 10 milijonov dolarjev

Slo-Tech - To novico nam je poslal Matej:

Microsoft je danes najavil, da bo pomagal z 10 milijoni dolarjev in s tehničnimi storitvami, ki jih je ponudil v podporo prizadetim območjem New Yorka in Washingtona. Na račun 11th September Fund, ki ga je ustanovila organizacija The United Way, bodo nakazali 5 milijonov dolarjev, obenem pa bodo 5 milijonov dolarjev ponudili v obliki tehnične pomoči, prostovoljnega dela in svetovalnih storitvah ter programski opremi. Med oblike pomoči sodita tudi dostop do interneta v začasnih zatočiščih in izdelava aplikacij, ki bo omogočala učinkovitejše iskanje preživelih.

Update by sly: za donacije so se odločili tudi pri tovarni pomnilnika Micron.

11 komentarjev