»

Microsoft na Buildu namignil na prenovo Windows

vir: Microsoft

Slo-Tech - Microsoftov Build letos že drugič poteka izključno na daljavo. Kljub temu, da je konferenca načeloma namenjena razvijalcem, pa je tokrat uvodni nagovor izvršnega direktorja Microsofta Satye Nadelle namignil tudi na nekaj daljnosežnih novosti, ki se tičejo tudi običajnih uporabnikov. Ena od njih naj bi bila, tako Nadella, ena najbolj pomembnih nadgradenj Oken v zadnjem desetletju.

Ob tem je povedal, da sam zadnjih nekaj mesecev že preizkuša naslednjo generacijo Windows in da naj bi ta pomenila boljšo priložnost za razvijalce in ustvarjalce, saj naj bi na novi platformi lažje razvijali, distribuirali in služili s svojim delom. Kaj točno to pomeni, ni jasno, najverjetneje pa je meril na prenovo Windows Stora, ki naj bi po novem postal bolj odprta tržnica programske opreme, po nekaterih razlagah naj bi Microsoft na njej celo dopustil denarne transakcije prek drugih platform, kar pomeni, da bi se razvijalci s tem lahko po osnovnem nakupu izognili 15 oz. 12 odstotni proviziji,...

7 komentarjev

Microsoft in Amazon lansirala platformi za blockchain

TechCrunch - Microsoft je ob robu konference Build lansiral Azure Blockchain Services, platformo za razvoj in upravljanje s storitvami na temelju veriženja blokov, integrirano v Azure. Le nekaj dni prej je tudi Amazon do kraja odprl svojo podobno storitev v okviru Amazon Web Services, Amazon Managed Blockchain, ki je bila zadnje pol leta v omejenem preizkušanju.

Razvpito tehnologijo veriženja blokov se običajno najprej poveže s kriptovalutami, toda strokovnjaki so mnenja, da bo pravo vrednost imela na področjih knjiženja transakcij in pametnih pogodb. Tehnološki velikani in njihove poglavitne stranke zato mimo kripto-norije potrpežljivo preizkušajo tiste zares uporabne načine izkoriščanja blockchaina in po IBMu sta tudi Microsoft ter Amazon lansirala svoji tovrstni storitvi. V obeh primerih...

11 komentarjev

Microsoft in Toyota bosta sodelovala na avtomobilskem trgu

X-Bit Labs - Microsoft in Toyota sta včeraj na posebnem dogodku objavila napoved o sodelovanju, saj bo v prihodnjih hibridnih in električnih toyotah Microsoftov oblačni sistem Azure skrbel za telematiko. Izboljšana telematika bo vključevala upravljanje z akumulatorjem, GPS, telekomunikacije, večpredstavnost (glasba, video za sopotnike) in podobno. Platformo bodo začeli postopoma uporabljati prihodnje leto, dokončno pa naj bi bila pripravljena do leta 2015.

Microsoft je sicer že prisoten na avtomobilskem trgu, saj sodeluje s Fordom pri sistemu Ford Sync, ki omogoča telekomunikacije, navigacijo in razvedrilo v avtomobilih. Razlika vendarle obstoji, saj je ta sistem večidel lokalen, medtem ko v sodelovanju s Toyoto razvijajo...

41 komentarjev

AppCircus, preganjanje piratstva ter PDC konferenca

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V ponedeljek, 25.10. ob 18:45 začenjamo z otvoritvijo sezone Mobile Monday dogodkov. Prvi letošnji event bo posvečen tekmovanju AppCircus – izboru najboljših svetovnih mobilnih razvijalcev, ki bodo svoje aplikacije predstavili na dogodku Mobile Worlds Congress v Barceloni.

V torek, 26.10. ob 19h bo na Pipinih odprtih terminih potekalo predavanje o preganjanju piratstva. V imenu FSFE bo Igor Kolar razložil zakaj je zelo pomembno da se zakonodaja kot naprimer sporazum ACTA ne sklene na vseevropski ravni. Predavanje ne bo snemano.

V četrtek, 28.10. ob 17:30 bo potekalo predavanje Roka in Bojana, ki bosta predstavila razvijalski pristop k Windows Azure Platformi, ob 18h pa se bomo vključili v živi prenos konference PDC....

0 komentarjev

Microsoftovi programi zastonj za mala podjetja

CNet - Microsoft je danes presenetil še z eno smelo potezo, s katero želi uporabnike navaditi na svojo programsko opremo. Ideja je zelo podobna že uveljavljenemu MSDNAA, ki študentom sodelujočih fakultet (in srednjih šol) omogoča brezplačno uporabo Microsoftove programske opreme. Novi program se imenuje BizSpark in bo namenjen malim podjetjem. Sodelovala bodo lahko tista, ki so mlajša od treh let, imajo manj kot milijon dolarjev prometa in jih bo priporočil eden izmed Microsoftovih obstoječi partnerjev. Microsoft bo tem podjetjem ponudil brezplačno strežniško programsko opremo in sodelovanje v spletnem imeniku svežih podjetij. Klik!

54 komentarjev

Microsoft predstavil Azure Services Platform

Prikaz sestave Azure Services Platform

vir: Microsoft
Microsoft - Da je med tem tednom potekala Microsoft-ova PDC konferenca smo na Slo-Techu že poročali, vendar enega izmed bolj sočnih bonbončkov še nismo omenili. Microsoft je namreč najavil in predstavil svojo t.i. cloud computing rešitev.

Oblačno računanje je prvi predstavil Amazon s svojim EC2 sistemom, vendar pa so se v zadnjem obdobju pojavile tudi alternative iz drugih taborov računalniške industrije (Google Apps Engine in IBM-ov Blue Cloud). Microsoft, ki naj bi na svoji danes predstavljeni ponudbi začel delati nekoliko preden je Amazon predstavil EC2, dokončno pa bo produkcijo uporaben v drugi polovici naslednjega leta.



Windows Azure Microsoft opisuje kot operacijski sistem za svoje Azure Service Platform storitve, v okviru katerih...

19 komentarjev

Microsoft prodaja Linux

EETimes - Kot poročajo na EETimes, je podjetje Microsoft pred kratkim s francoskim izdelovalcem avtomobilov sklenilo servisno in vzdrževalno pogodbo za - da, prav berete - SUSE Linux, ki ga distribuira Novell.

Microsoft bo Renaultu prodal 1000 certifikatov za SUSE Linux Enterprise strežnik, Microsoft pa bo - spet berete prav - Renaultu pomagal integrirati računalnike z operacijskim sistemom Linux s tistimi, na katerih teče operacijski sistem Windows.

Dogovor med Microsoftom in Renaultom vključuje tudi tim. zagotovila o intelektualni lastnini, v okviru katerega Microsoft kupcem Novellovih Linux distribucij zagotavlja, da jih ne bo tožil zaradi domnevnih kršitev njihovih patentov. Microsoft je tak dogovor z Novellom sklenil leta 2006.

S tem Microsoft vsaj nekaterim uporabnikom Linuxa zagotavlja, da jih ne bo tožil zaradi kršitve domnevnih patentov, vprašanje pa je, če bi s svojimi zahtevki lahko sploh uspel, saj odprtokodni razvijalci Linuxa trdijo, da njihova koda ne krši Microsoftovih...

96 komentarjev

Visual Studio 2008 in .NET Framework 3.5

Microsoft - Microsoft je danes, po nekaj letih razvoja, izdal finalno različico razvojnega okolja Visual Studio 2008, skupaj z .NET Framework 3.5. Skupaj prinašata kar nekaj novosti, ena najbolj težko pričakovanih je nedvomno LINQ (Language Integrated Query), ki omogoča uporabo SQLu sorodnih stavkov neposredno v jezikih .NET Frameworka. Med ostale izboljšave v .NET Frameworku spadajo:
  • Izboljšave prevajalnika: Podpora novi različici VB.NET 9.0 in podpora spremembam v C# 3.0 kot so lambda metode, extension metode, statične reference za anonimne tipe, ...
  • Hitrostne izboljšave: Podpora za paging v ADO.NET, offline delo (in sinhronizacija) z bazami, boljša izkoriščenost večjedrnih procesorjev
  • Mrežne spremembe: Peer-to-peer sklad, PNRP, podpora za HTTP pipelining
  • Windows Presentation Foundation: novejši model za ustvarjanje vtičnikov, SilverLight CLR je del .NET Frameworka
Visual Studio 2008 pa poleg mnogih novosti vsebuje še:
  • LINQ -> SQL designer
  • Grafični designer za XAML/Windows...

60 komentarjev

Microsoft zavaja s prodajnimi številkami

PC Magazine - Če lahko verjamemo članku PC Magazine-a, so navedbe Microsofta, po katerih naj bi v zadnjem mesecu prodali 20 milijonov kopij Viste, lažne. Pisec pravi, da se številke ne ujemajo s številom prodanih PC-jev v februarju in da so licence naprodaj že 4 mesece, zato je sumljivo, da bi se jih velika količina prodala ravno v zadnjih 30 dneh. Vse skupaj naj bi bila spretna marketinška taktika, v okviru katere bi prikazali prodajne številke, precej višje od XP-jevih, realno gledano pa je po avtorjevem mnenju uspeh Viste malce za uspehom starejših Oken. Preberite.

20 komentarjev

Brezplačna nadgradnja v Windows Vista za božične kupce

Smarthouse - Večkratna preložitev prihajajoče različice Oken, imenovane Vista, je povzročila mnogo glasnega pritoževanja uporabnikov, pa tudi proizvajalcev strojne opreme. Po zadnjih napovedih naj bi novi Windowsi izšli šele v začetku naslednjega leta, kar bi lahko po mnenju nekaterih drastično zmanjšalo število kupljenih računalnikov v sezoni božičnih nakupov. Da bi omilil negodovanje prodajalcev in podjetij, je Microsoft v navezi s slednjimi izvedel poslovno potezo, v okviru katere bo v četrti četrtini letošnjega leta kupcem sistemov, pripravljenih na Windows Vista, podelil kupone, s katerimi bodo lahko ob izidu novega OS-a brezplačno izvedli nadgradnjo.

Dogovor med možmi iz Redmonda in proizvajalci je bil sklenjen že v juliju, na dan pa je nedavno prišel po neuradnih poteh. Informacija je precej občutljive narave, saj vse vpletene zdaj skrbi, da bo zaradi nje padlo trenutno povpraševanje in bodo stranke raje počakale do božičnih praznikov.

99 komentarjev

Microsoft Windows Live, Office Live

Slo-Tech - Microsoft od leta 1995 vsakih pet let predstavi novosti v San Franciscu. Tako je leta 1995 oznanil, da bosta prihajajoča programska oprema in operacijski podpirala internet, leta 2000 pa je bil predstavljen .NET, ki je te dni prešel v verzijo 2.0. Včeraj, pet let po predstavitvi .NET, so se Bill Gates in ostali spet zbrali v San Franciscu in predstavili novosti, za katere mislijo, da bodo krojile prihodnost.

Tako so bile predstavljene storitve pod imenoma Windows Live in Office Live. Pri teh storitvah gre za preprosto idejo, da so deli programa oz. njihove funkcionalnosti razpršene po različnih računalnikih, a zahvaljujoč komunikacij med njimi, uporabnik vidi storitev kot celoto. Prav tako so nam na voljo iz...

28 komentarjev

Nov članek: Mnenje - Patentiranje programsko izvedenih izumov - da ali ne?

Slo-Tech - Poiskusi sprejema direktive o patentiraju računalniško izvedenih izumov so v državah članicah EU sprožili številne reakcije javnosti. V Sloveniji se je izoblikovala Iniciativa programski patenti, ki je o vprašanju patentiranja računalniško izvedenih izumov organizirala eReferendum v okviru katerega so zbirali podpise posameznikov in podjetij za oz. proti spremembi omenjene direktive.

Za spremembo direktive se je v okviru eReferenduma zavzelo več kot 500 posameznikov in več kot 150 podjetij in drugih organizacij, proti spremembi pa je na omenjeni spletni strani glasovalo sedem posameznikov.

Ker smo na Slo-Techu želeli predstaviti mnenje koga, ki prepovedi patentiranja programsko izvedenih izumov nasprotuje, oziroma tim. programske patente podpira, smo enega izmed podpisnikov zaprosili za mnenje o patentiranju programsko izvedenih izumov. Mnenje navajamo nelektorirano in v celoti.

42 komentarjev

Microsoft s HLSL

Slo-Tech - Microsoft bo ta konec tedna, na konferenci razvijalcev iger (GDC, Game Developer Conference) predstavil uporabo jezika HLSL, ki temelji na programskem jeziku C. HLSL, visokonivojski jezik za osenčevanje (High-Lever Shader Language) bo, vsaj tako izgleda, z integracijo v DirectX 9 neposredno konkuriral nVidiinem Cg, saj najbrž mali mehki noče, da bi se pozornost iz knjižnice DirectX preusmerila kam drugam. Microsoft bo na sejmu imel dva dni odprte delavnice za oblikovanje z uporabo HLSL. Visoko nivojski jeziki so v grafičnem svetu definitivno postali nuja. Vprašanje je le, komu bo uspelo svojo rešitev tako razširiti, da bo le-ta veljala za standardno. Klik!

6 komentarjev