»

Samsung pripravlja 3D pomnilnik: V-NAND

Pot to V-NAND-a

vir: AnandTech
AnandTech - Manjšanje proizvodnega procesa že pod 20 nm je skupaj z zapisovanjem več bitov v eno celico omogočilo, da so SSD-ji v vsega nekaj letih postali izredno dostopni. A prav ta tehnologija, ki omogoča nižjo ceno, obenem zahteva daljše programabilne čase (to znižuje hitrost) in močno zniža vzdržljivost posamezne celice. V industriji se govori, da bomo pri klasičnih NAND pomnilnikih videli še eno manjšanje med 10 in 20 nm, morda dve, potem pa bomo tehnološko rezervo izkoristili. Proizvajalci seveda ne počivajo, saj razvijajo alternativne tehnologije, ki bodo omogočile nadaljevanje Moorovega zakona, tako z izboljšavami klasičnega NAND-a (preverjanje napak celice, pomnjenje le-teh in njihovo...

82 komentarjev

Samsung pripravlja veliko, ukrivljeno novost

AnandTech - Čeprav še ni potrjeno, je najbolj verjetno ime tretjega člana družine Nexus Nexus Prime. Nekaj malega podatkov o prihajajoči Samsungovi napravi smo že ujeli, mnogi pa predvidevajo, da gre prav za Nexus Prime. Če povežemo vse napovedi, se te precej lepo poklopijo. Nedavno smo tako slišali poročila o napravi z Androidom, ki bo uporabljala zaslon z ločljivostjo 1280 x 720 pik, katere izdelovalec naj bi bil prav Samsung. Govorilo se je o diagonali okrog 4,5 palcev, kar se sklada s tokratno napovedjo. Samsung je namreč objavil videoposnetek, kjer poudarjajo prednosti združevanja dveh stvari, npr. mleka in piškotkov, kave in časopisa, reklamo pa so zaključili z logotipoma Samsunga in Googla.

Od tod razlog za povezovanje Samsunga z naslednjo...

56 komentarjev

Samsung pripravlja gostejši mobilni pomnilnik

X-Bit Labs - Višanje gostota pomnilnika oz. katerekoli računalniške tehnologije ima več bistvenih prednosti za potrošnike: pri enaki količini oz. zmogljivosti je poraba manjša, za enako količino oz. zmogljivost čip zasede manj prostora ter je obenem cenejši za izdelavo. Posledično smo dobili Moorov zakon, ki veleva podvojitev zmogljivosti računalnikov in drugih podobnih sistemov (mobilnih telefonov) na vsaki dve leti. Temu trendu bo sledil Samsung s predstavitvijo 4-gigabitnih pomnilniških jeder za mobilne naprave, ki jih bodo uporabljali v obliki LPDDR2 (LP pomeni low power) čipov. Nova jedra bodo izdelana v 30 nm-proizvodnem procesu ter bodo zamenjala stara...

14 komentarjev

Kupiš DDR3, dobiš DDR2 zastonj

X-Bit Labs - Žal ne gre za akcijo katere izmed trgovin, ki bi DDR3 pomnilniškim palčkam dodajala DDR2 palčke, temveč za akcijo enega izmed tajvanskih proizvajalcev čipov, ki začuda ni imenovan, v kateri v paketu prodajajo DDR2 in DDR3 čipe. DDR3 pomnilnik postaja vedno bolj pogost, predvsem na račun proizvajalcev prenosnikov, ki ga množično uporabljajo v novih modelih. Zaradi tega naj bi do konca leta DDR3 pomnilnik zavzemal že kar tretjino pomnilniškega trga.

Ker se DDR2 čipi še vedno proizvajajo v znatnih količinah, premik na DDR3 ne pomeni nič dobrega za proizvodne linije in zaloge, obenem pa tudi za ceno. Akcijsko prodajanje paketov DDR3 in DDR2 čipov bi tako umetno dvignila oz. stabilizirala povpraševanje po DDR2 čipih, obenem pa zmanjšala cenovno razliko med DDR2 in DDR3 čipi. Prav tako naj bi se zaradi vedno večjega povpraševanja po DDR3 pomnilniku cene v kratkem dvignile tako za DDR3 kot DDR2 pomnilnik.

7 komentarjev

Leto 2009 še ni leto SSDjev

X-Bit Labs - Kljub porastu zmogljivosti, kapacitet in zanesljivosti, vedno večim modelom in nižjim cenam SSDji še niso tako zelo popularni, kot bi bili prepričani nekateri. Tako je leto 2009 še daleč od leta prodora SSDjev, saj bo njihova penetracija pri prenosnikih, katerim se verjetno najlepše podajo, do konca leta le med 1 in 1,5 %. Tudi pri netbookih, ki so v začetku imeli izključno flash pomnilnik, situacija ni preveč rožnata, saj jih ima SSDje le še približno 10 %, ostalih 90 % pa uporablja cenejše mehanske diske, večinoma v velikosti 160 GB.

Obema procentoma zagotovo botruje cena, saj je še vedno visoka (kljub slabšim zmogljivostim in nižjim kapacitetam sploh za cenovno ugodne netbooke), a ni edini razlog za nizko zaželenost. Sama cena ni nujno toliko višja od mehanskih pogonov, zato pa je cena na gigabajt, ki pomeni majhne kapacitete. Uporabniki, sploh tisti, katerim je prenosnik glavni in edini sistem, hočejo več kot 32 oz. 64 GB prostora, kolikor ga nudijo najcenejši pogoni. Trenutno...

16 komentarjev

Samsung začel proizvajati 7,0 Gbps GDDR5

X-Bit Labs - Največji proizvajalec pomnilnika na svetu Samsung je objavil, da je začel masovno proizvodnjo pomnilniških čipov GDDR5 v 50 nm postopku. Novi moduli bodo za delovanje zahtevali nižjo napetost, in sicer le 1,35 V namesto 1,8 V, kolikor potrebujejo čipi GDDR4. Prav tako zaradi deset nanometrov manjše tehnologije izdelave pričakujejo opazne pocenitve, saj naj bi se učinkovitost proizvodnega postopka kar podvojila. Čipi bodo zmogli 224 Gb/s na 256-bitnem in 448 Gb/s na 512-bitnem vodilu.

Kdaj bosta AMD (posvojitelj ATI-ja) in Nvidia prešla na nove čipe, še ni znano, a Samsung optimistično pričakuje, da bodo že letos z novim pomnilnikom opremili petino prodanih kartic. Trenutno pomnilnik GDDR5 uporablja le ATI-jev Radeon HD 4870 (X2), a ga zanj izdeluje obubožana Qimonda, ki je prejšnjo generacijo GDDR4 preskočila. Samsung je tako moral predstaviti svoj hitrejši ekvivalent in vsaj na papirju mu je to uspelo, kakšni bodo pospeški v praksi, pa bomo še videli.

23 komentarjev

Prehod na DDR3 se vleče

X-Bit Labs - Pomnilnik je pravzaprav nared za prehod na generacijo DDR3 v računalnikih, le sama akcija se ne zgodi, bi lahko dejali. Prvotno predstavljen že - v računalniški branži daljnega - leta 2007 se DDR3 nekako ni uspel prebiti na matične plošče. Prehod s SDR na DDR je trajal dve leti, prehod na DDR3 pa še pol leta dlje. Kod torej hodi DDR3? Na X-Bit Labs ocenjujejo, da ne bi bilo nič čudnega, če bi se prehod zavlekel na štri leta.

Če bomo imeli srečo, ga torej pričakujemo leta 2010, razlog zato pa je kakopak upočasnjevanje potrošnje in investicij. Tudi Intelu in AMD-ju se ne mudi pretirano, saj bo prvi svoja čipovja za Nehaleme, ki bodo podpirala izključno DDR3, zaradi dragega pomnilnika in slabe prodaje predstavil šele septembra letos. Medtem ima AMD nekaj težav s stabilnostjo krmilnika DDR3, tako da kakšne pretirane naglice ni pričakovati, pravijo. Vprašanje pa ostaja, ali je to nujno slabo, saj nova vrsta pomnilnika doslej običajno ni prinesla kakšnih astronomskih pohitritev, zgolj...

66 komentarjev

Izšel VirtualBox 2.1

The inquirer - Sun je izdal novo verzijo svojega programa VirtualBox, s katerim lahko na Linuxu, Macu, OS/2, Windows in Solarisu poganjamo navidezni računalnik v okolju x86. Nova verzija 2.1 prinaša kar nekaj novosti, med njimi omenimo
  • podporo za strojno virtualizacijo na Mac OS X,
  • eksperimentalno podporo za 64-bitne simulacije v 32-bitnem gostiteljskem sistemu,
  • podporo za Intelove izboljšave v procesorjih Nehalem,
  • 3D-pospeševanje prek OpenGL,
  • izboljšani NAT, ki je hitrejši, zanesljivejši in podpira ICMP echo ping,
  • boljšo mrežno povezljivost z gostiteljem pod Windows in Linuxom,
  • in še nekatere druge.
Sun trdi, da je od lanskega januarja, ko je izšla prva stabilna različica, program s spleta preneslo že več kot osem milijonov ljudi, poltretji pa se jih je registriralo. Trenutno ga prenesejo 25.000-krat dnevno.

Večina kode je v obliki programa VirtualBox Open Source Edition (OSE) izdana tudi pod odprtokodno licenco GNU General Public (GPL), ki vsebuje praktično vse, razen podpore za RDP-strežnik, nekaj...

28 komentarjev

Samsung pripravlja 16 GB DDR3 pomnilniške module

TG Daily - Samsungu se je prehod na 50 nm proizvodni proces izredno obrestoval, saj je manjši proizvodni proces zmanjšal porabo energije.

Tako kljub podvojeni velikosti v primerjavi s starejšimi čipi novi dvogigabitneži porabijo prek 40% manj energije. Zaradi manjše porabe in manjšega formata samega jedra pa je mogoče tudi pakiranje dveh jeder v en čip, kar prinese blagodejne rezultate za strežnike.

Za te bo največja ponujena velikost enega pomnilniškega modula kar 16 GB, za nas običajne smrtnike pa bodo verjetno bolj zanimive palčke s kapaciteto do 8 GB (na voljo pa bodo tudi 16 GB).

Prenosniki se bodo morali zadovoljiti z le štirimi gigabajti na modul. Poleg tega so čipi sposobni delovanja tudi pri le 1,35 voltih, kar prinese dodatne energijske prihranke.



Dandanes so 8 gigabajtni moduli izredno redki, DDR2...

38 komentarjev

Samsung bo ponudil pomnilnik DDR2 z večjo gostoto zapisa

TG Daily - Samsung je naznanil, da bo do konca letošnjega leta začel z masovno proizvodnjo DDR2 pomnilniških modulov, izdelanih v 60 nm proizvodnem procesu. 60 nm moduli bodo v primerjavi s starejšimi nudili večjo kapaciteto in hitrost ter manjšo porabo energije. Gostota zapisa na novih, 60 nm čipih bo namreč znašala 2 Gb (pri 80 nm čipih le 1 Gb), prav tako pa bi naj novi pomnilniki bili za 20 % hitrejši od 80 nanometrskih bratcev.

Čipi z 2 gigabitno gostoto zapisa bi se naj znašli na 8 GB FBDIMM in RDIMM (registered, dual inline) modulih ter 4 GB UDIMM (unbuffered, dual inline) in SODIMM modulih, pri čemer bodo slednji namenjeni prenosnikom. Po besedah predstavnikov Samsunga bi novi 8 GB modul s 36 2-gigabitnimi čipi porabil okoli 30% manj električne energije od starega, sestavljenega iz 72 1 gigabitnih čipov.

6 komentarjev

AMD Athlon 1.35GHz proti Pentiumu4 1.5GHz

Hexus - Na Hexus.net so objavili kratko primerjavo med Athlonom 1.35GHz ( overclock, seveda ) in Pentiumom4 v SiSoft Sandri 2001. Rezultati so kar malce presenetljivi, saj v vseh benchih razen pomnilniške prepustnosti Athlon zelo temeljito poseka 150MHz hitrejšega Pentiuma4. Rezultati v pomnilniškem benchu pa tudi niso presenečenje, saj je testni Athlon bil 100MHz model in je uporabljal le PC133 SDRAM, medtem, ko se je Pentium4 šopiril z Rambusom in svojim Quad Pumped vodilom.

0 komentarjev