»

Microsoftov prevzem Activisiona še vedno v vicah

Slo-Tech - Še vedno ni jasno, ali bo Microsoft sploh uspel prevzeti Activision Blizzard. Po rdeči luči na Otoku, ki vendarle še ni dokončna, ostaja tudi ameriški FTC neomajen. Včeraj so na zvezno sodišče vložili zahtevek za izdajo začasne odredbe, ki bi blokiral prevzem, dokler upravno sodišče ne odloči o tožbi, s katero FTC prevzem želi prepovedati.

FTC vztraja, da bi združeno podjetje imelo zmožnosti in motiv, da škoduje konkurenci na različnih trgih, med drugim konzol, naročniških storitev in iger v oblaku. Microsoftove konzole Xbox bi imele na primer ekskluziven dostop do iger Activisiona, s čimer bi neupravičeno zapostavljali konkurenčna Nintendo in Sony. Dokončno odločitev o 69 milijard dolarjev težkem prevzemu bo imelo upravno sodišče, dotlej pa želijo z začasno odredbo zaustaviti postopke. Microsoft odvrača, da to ni niti v načrtu niti smiselno, saj bi želeli naslove na čim več konzolah. Dodaja pa, da bi začasna odredba de facto preprečila prevzem, ker lahko postopki na upravnem...

3 komentarji

So Microsoftovi posli z EU navzkriž z GDPR?

vir: Flickr

vir: Reuters
Reuters - Evropski nadzornik za varstvo osebnih podatkov je sprožil preiskavo, s katero želi ugotoviti ali Evropska komisija in druge bruseljske inštitucije spoštujejo določbe Splošne uredba o varstvu osebnih podatkov (GDPR). Gre za nakupe programske opreme pri Microsoftu, problem pa je približno enak tistemu, ki ga je konec lanskega leta glede 300.000 svojih javnih uslužbencev, prav tako proti Microsoftu, sprožila nizozemska vlada. Torej, ali programski paket Microsoft Office Pro Plus, ki se povezuje s strežniki Office 365 zares črpa telemetrične in druge podatke iz aplikacij v okviru Offica in jih shranjuje na strežnikih v ZDA. Šlo naj bi med drugim tudi za naslove elektronskih sporočil in...

13 komentarjev

Desettisoče osebnih podatkov na internetu, Informacijski pooblaščenec pa ukrepa le mukoma

Vir: radiokaos.info

Slo-Tech - Kot smo bili obveščeni, je naključni uporabnik interneta ugotovil, da je imel ponudnik dostopa do interneta Telemach, d.o.o. še do nedavnega napačno nastavljene e-poštne strežnike, tako da so bili podatki o tem, komu in kdaj njihovi uporabniki pošiljajo e-poštna sporočila, prosto dostopni prek interneta. Specifično, nekatere podporne strežnike, ki naj bi bili namenjeni samo njihovim zalednim sistemom, so imeli nastavljene tako, da so bili prosto - brez gesla, šifriranja ali drugih omejitev - dostopni vsakomur, ki bi vedel, kam pogledati.

Njihov strežnik za iskanje (uporabljali so elastic search) je bil tako prosto dosegljiv na naslovu http://31.15.*.*:9200/_all/_search. IP smo seveda...

123 komentarjev

Upravno sodišče v primeru ADSL pritrdilo Telekomu

Slo-Tech - Upravno sodišče je odpravilo odločbo Javne agencije Republike Slovenije za varstvo konkurence (AVK), s katero je ta ugotovila, da naj bi Telekom Slovenije najmanj od 1. 12. 2002 do 5. 9. 2005 zlorabljal prevladujoč položaj na medoperaterskem trgu širokopasovnega dostopa z bitnim dostopom prek bakrenega omrežja in tako v škodo potrošnikov omejevalo tehnični napredek. Gre za zloglasni primer ADSL/ISDN, ko je Telekom Slovenije do septembra 2005 naročilo ADSL pogojeval z nadgradnjo telefonskega priključka na ISDN. Postopek, ki se na AVK in sodiščih vleče že od leta 2004, gre ponovno od začetka, saj bo AVK spet presojala.

Tedanji Urad za varstvo konkurence (UVK) je leta 2004 na zahtevo neimenovanega prijavitelja uvedel...

57 komentarjev

Uber v Nemčiji dosegel manjšo zmago

Heise - Deželno sodišče v Frankfurtu je razveljavilo začasno odredbo o prepovedi delovanja aplikacije Uber v Nemčiji, ki jo je izreklo v začetku tega meseca. Razlog za razveljavitev je proceduralne narave, dodajajo.

Sodišče je po zaslišanju predstavnikov Uberja, ki so se pritožili na začasno odredbo, slednjo tudi razveljavilo. Ni namreč razloga, da bi se o zadevi odločali prednostno in prav to je Uber trdil, saj njihov poslovni model deluje že od preteklega leta, zato bi moralo nemško združenje taksistov sodni spor sprožiti po običajni poti.

Ob tem povejmo, da nudi Uber dve aplikaciji, ki delujeta različno. Problematična je UberPOP, ki predstavlja (nelojalno?) konkurenco taksistom, ker omogoča odplačno najetje prevoza z ene točke...

38 komentarjev

Telekom Slovenije z vezavo ISDN/ADSL zlorabil monopolni položaj

Slo-Tech - Agencija za varstvo konkurence (AVK) je ugotovila, da je Telekom Slovenije zlorabljal prevladujoči položaj na trgu, ko je priklop širokopasovnega priključka ADSL operaterjem in ponudnikom interneta pogojeval z nakupom storitve ISDN s strani končnega uporabnika. V obdobju med 1. decembrom 2002 in 5. septembrom 2005 je Telekom Slovenije z omenjeno prakso kršil zakon o preprečevanju omejevanja konkurence (9. člen).

Tedanji Urad za varstvo konkurence je že 31. marca 2008 v odločbi ugotovil isto kršitev, a jo je Telekom Slovenije izpodbijal na upravnem sodišču. To je 18. novembra 2009 odločilo (U 959/2008), da se odločba UVK-ja odpravi v delu, v katerem je ugotovil kršitev, in vrne v ponovno odločanje. AVK, pravna naslednica...

90 komentarjev

UNPIS: Ni časti med tatovi (2)

Slo-Tech - Kot smo poročali v začetku letošnjega leta se UNPIS zadnje čase aktivno ukvarja s prestrezanjem in preusmerjanjem komunikacij slovenskih uporabnikov interneta iz nekaterih spletnih stavnic na svojo spletno stran. Tako se vam lahko mimogrede zgodi, da pristanete na njihovem strežniku, če boste želeli obiskati spletne strani, za katere ne želijo, da bi jih videli.

Kot so priznali že sami v odgovoru Upravnemu sodišču, Urad prav gotovo nima in ne bo imel interesa, da bi vzpostavljal zbirko IP naslovov za katero nima oziroma ne bi imel pravne podlage, čemur je sodišče tudi v celoti sledilo.

V postopku Informacijskega pooblaščenca se je izkazalo, da je organ seveda obljubljal stvari, ki jih ni imel nobenega namena spoštovati.

Tako so med inšpekcijskim pregledom odkrili, da ne samo, da je UNPIS vzpostavil nezakonito zbirko za katero je sodišču obljubil, da je nikakor ne bo vzpostavil, temveč jo je celo javno objavil.

Dostopi so se tako do nedavnega shranjevali, ne da bi se o temu...

129 komentarjev

Nemčija začela pravni postopek zoper Facebook

Slashdot - Nadzorni organ za varstvo osebnih podatkov v Hamburgu, ki mu načeluje Johannes Caspar, je začel pravni postopek zoper Facebook, katerega obtožuje ilegalni dostop do osebnih podatkov ljudi, ki ne uporabljajo Facebooka, in shranjevanje taistih podatkov. Caspar je dejal, da je po njegovi oceni shranjevanje podatkov od tretjih strank v tem primeru kršitev zakonodaje o varstvu osebnih podatkov. Facebook ima do 11. avgusta časa, da se formalno odzove, nakar bo Caspar odločil, ali bo postopek nadaljeval. Nemški zakoni s tega področja so eni najstrožjih na svetu.

Facebook je letos aprila uporabnikom omogočil, da onemogočijo dostop do svojih stikov v e-pošti, a predhodno zbrani podatki naj ne bi bili izbrisani, marveč še vedno aktivno v rabi za namene trženja. Caspar pravi, da so dobili vrsto pritožb ljudi, ki jim je Facebook samodejno poslal sporočila, ko jih je našel med stiki svojih uporabnikov.

18 komentarjev

Nemški nadzorni organ za varstvo osebnih podatkov o oblačnem računalništvu

Slo-Tech - Nemški nadzorni organ za varstvo osebnih podatkov je pred kratkim izdal mnenje o oblačnem računalništvu v zvezi z varstvom osebnih podatkov.

Kot poročajo na Privacy and information security law blogu, je po mnenju nemškega nadzornega organa za varstvo osebnih podatkov (DPA) hramba osebnih podatkov v oblakih, ki se nahajajo izven Evropske unije nezakonita. To velja tudi v primeru, ko se oblaki nahajajo v tretjih državah, za katere je Evropska komisija ugotovila, da imajo ustrezno zakonodajo iz področja informacijske zasebnosti. Poleg tega nemški DPA ugotavlja, da zakonodaja sicer pod določenimi pogoji omogoča iznos osebnih podatkov izven EU, vendar le če je takšen iznos "nujno potreben".

Nadalje nemški DPA ugotavlja, da samocertificiranje ameriških ponudnikov oblačnih storitev v skladu s Safe Harbor Agreement ne predstavlja ustrezne stopnje zaščite podatkov v oblaku, poleg tega pa SAS (Statement on Auditing Standards) 70 Type II certificiranje nemški zakonodaji o zaščiti osebnih...

34 komentarjev

Googlovi zaposleni obsojeni zaradi spornega posnetka na Google Video

Google - Neki italijanski učenci iz Torina so leta 2006 na Google Video naložili videoposnetek, v katerem se spravljajo na avtističnega sošolca. Posnetek je presegal vse meje dobrega okusa, zaradi česar so ga le nekaj ur po prejemu obvestila italijanske policije na Googlu odstranili. Poleg tega so sodelovali s policijo pri identifikaciji tistega, ki je posnetek naložil na splet. Storilka in nekaj ljudi iz posnetka je bilo kasneje obsojenih na 10 mesecev družbenokoristnega dela. Pričakovali bi, da se zgodba tu konča, a ni bilo tako.

Javni tožilec iz Milana je štiri Googlove uslužbence - to so David Drummond, Peter Fleischer, George Reyes in Arvind Desikan) - obtožil razžalitve in kršitve italijanskega zakona o varstvu zasebnosti. Omenjeni zaposleni so leta 2008 zapustili Google. Seveda nihče izmed njih ni imel ničesar opraviti s spornim posnetkom, saj se niso pojavili v njem, niso ga posneli, niso ga naložili niti ga pregledali pred ali po objavi.

Zato je toliko bolj presenetljivo, da je...

21 komentarjev

Sodišče potrdilo globo v primeru 'Washingtonska depeša'

Informacijski pooblaščenec - Informacijska pooblaščenka lansko leto zaradi kršitve Zakona o varstvu osebnih podatkov oglobila zunanjega ministra Dimitrija Rupla in generalnega sekretarja na MZZ. Omenjena sta namreč storila dva prekrška, saj sta naročila nezakonito pregledovanje telefonskih izpiskov vseh zaposlenih na ministrstvu.

Minister in njegov državni sekretar sta odredila posebno komisijo, ki je od operaterja pridobila podatke o klicih zaposlenih in med vsemi klici zaposlenih iskala tiste, ki so po telefonu komunicirali s časopisno hišo Dnevnik. Del obdelave osebnih podatkov je opravil operater, brez sklenjene pogodbe o pogodbeni obdelavi osebnih podatkov. Z obdelovanjem podatkov o klicih kar vseh zaposlenih sta omenjena grobo posegla v zasebnost zaposlenih na MZZ. Zaradi ugotovljene kršitve v inšpekcijskem postopku je Pooblaščenec obema odgovornima osebama izrekel globo v višini 1660 €.

Omenjena kršilca Zakona o varstvu osebnih podatkov sta se na odločbo Pooblaščenca pritožila, prejšnji teden pa je...

14 komentarjev

Za preiskovanje zaseženih telefonov (in računalnikov) je potrebna sodna odredba

Slo-Tech - Drugega oktobra 2008 je Ustavno sodišče sprejelo pomembno odločitev glede varstva komunikacijske zasebnosti v Sloveniji. Gre za odločbo Up-106/05, v kateri je sodišče odločilo glede preiskave zaseženega mobilnega telefona.

Pritožnik je bil pred Okrožnim sodiščem v Novi Gorici obsojen za kaznivo dejanje neupravičenega prometa z mamili. V kazenskem postopku je zatrjeval, da so bili podatki, ki so se nahajali na zaseženi kartici SIM, pridobljeni brez odredbe preiskovalnega sodnika, zato naj bi šlo za nedovoljene dokaze. Policija je namreč pritožniku med zakonito izvedeno preiskavo zasegla mobilni telefon ter ga nato, vključno s SIM kartico pregledala. Po pritožnikovem mnenju pa naj bi bilo to preiskovanje nezakonito, saj policija ni pridobila še (dodatne) odredbe za nadzor nadzor telekomunikacij.

Ustavno sodišče je v primeru odločilo, da poseg v svobodo komuniciranja ni dovoljen brez predhodnega dovoljenja sodišča ter s tem dalo prav pritožniku. S tem se je Ustavno sodišče tudi...

24 komentarjev

Informacijski pooblaščenec vs. Urad za varstvo konkurence: 1:0

Slo-Tech - Kot je znano, je Urad za varstvo konkurence julija letos uvedel inšpekcijski nadzor zaradi suma usklajenega ravnanja oziroma omejevalnega sporazuma med trgovskimi družbami Mercator, Spar in Engrotuš. V okviru postopka so pri trgovcih zasegli nekatere podatke iz njihovih računalnikov.

Informacijski pooblaščenec je nato dobil prijavo, da Urad za varstvo konkurence v Mercatorju kopira celotne trde diske nekaterih osebnih računalnikov, na diskih pa naj bi se nahajali tudi osebni podatki in osebna korespondenca zaposlenih.

To naj bi predstavljalo kršitev zakonodaje s področja varstva osebnih podatkov, saj UVK nima zakonske podlage za tovrstno obdelavo osebnih podatkov, zato je Pooblaščenec uvedel inšpekcijski nadzor ter 10. julija 2008 UVK-ju prepovedal kakorkoli uporabljati določene osebne podatke. Konkretno je prepovedal uporabo osebnih podatkov v mapah \\Documents and Settings\ in \\Users\ ter uporabo vseh datotek vrste .nsf (Lotus Notes), .pst, .ost, .pab in .oab (vse Microsoft...

98 komentarjev

Informacijski pooblaščenec podal mnenje o elektronskem cestninjenju

Slo-Tech - Danes je Informacijski pooblaščenec podal Mnenje o varstvu osebnih podatkov pri elektronskem cestninjenju. Slovenija naj bi v skladu z EU direktivo 2004/52/ES, ki uvaja načelo plačevanja cestnine glede na prevožene kilometre, po nekaterih napovedih elektronsko cestninjenje uvedla že v letu 2009, vsekakor pa verjetno med prvimi v Evropi.

Ker gre pri elektronskem cestninjenju za zbiranje velikega števila osebnih podatkov, med drugim tudi lokacijske in časovne podatke o prevoženi poti, je seveda zelo pomembno, kako bodo ti podatki zavarovani. Prekomerno zbiranje in nepooblaščen dostop do podatkov bi namreč omogočala sledenje posameznim vozilom ali naknadno ugotavljanje, kje se je neko vozilo v danem trenutku nahajalo.

Pri debatah okrog uvedbe elektronskega cestninjenja se trenutno izpostavljata dva koncepta. Prvi predvideva uporabo naprave, ki bo povezana z nadzornim oziroma obračunskim centrom (ne nujno s stalno povezavo), kamor bo posredovala lokacije o gibanju vozila. Drugi pa...

87 komentarjev

Pogovor z Informacijsko pooblaščenko: "Osebni dokument je relikt socializma in komunizma"

Slo-Tech - Nataša Pirc Musar funkcijo Informacijske pooblaščenke opravlja že dobri dve leti. V tem času se je ukvarjala z številnimi primeri, povezanimi z zagotavljanjem dostopa do informacij javnega značaja ter varstvom osebnih podatkov.

V javnosti v zadnjem času odmevata primer Ministrstva za zunanje zadeve, ki je po njenih ugotovitvah nezakonito obdelovalo osebne podatke ter pobuda za presojo ustavnosti 21. člena Zakona o SOVI, ki jo je pooblaščenka na Ustavno sodišče vložila marca letos.

Vsekakor dovolj razlogov za pogovor o tem, kaj se v Sloveniji dogaja na področju varstva osebnih podatkov in pravice do zasebnosti. Povedala nam je mnogo več, kot smo sprva pričakovali.

44 komentarjev

Informacijski pooblaščenec vložil zahtevo za oceno ustavnosti Zakona o SOVI

Slo-Tech - Pred dvema dnevoma je Informacijski pooblaščenec vložil zahtevo za oceno ustavnosti Zakona o Slovenski obveščevalno - varnostni agenciji (ZSOVA).

Vloga je bila vložena na podlagi inšpekcijskega nadzora, ki ga je pooblaščenec opravil na SOVI. V okviru nadzora je bilo ugotovljeno, da SOVA izvaja nadzor mednarodnih sistemov zvez tako, da direktor SOVE odobri nadzor nad konkretno telefonsko številko, SOVA pa v svojih bazah podatkov vodi tudi imena in priimke nadzorovanih oseb (torej osebne podatke). Hkrati je pooblaščenec ugotovil, da se ukrep izvaja na ozemlju Slovenije, s strani uradnih oseb Republike Slovenije in na komunikacijah, ki fizično potekajo preko Slovenije. Poleg tega ukrepi tudi niso časovno omejeni. Z drugimi besedami - nadzor mednarodnih sistemov zvez SOVA izvaja na mednarodnih telekomunikacijskih vodih, ki potekajo preko Slovenije.

Spremljanje mednarodnih sistemov zvez po 21. členu Zakona o SOVI je po mnenju Informacijskega pooblaščenca v neskladju s 37. členom...

13 komentarjev

Siol moral umakniti sporno objavo na blogu

24 ur - Kot poroča 24ur.com, je Okrožno sodišče v Ljubljani izdalo začasno odredbo, s katero od avtorja Mihe Guština - Guštija ter družbe Siol zahteva umik sporne objave na Guštijevem blogu Trinajsti oblogar.

Gre za prispevek "Bolečina male Ane Jud", s katerim naj bi avtor po zatrjevanju tožnice Judove z zapisi o njenem domnevnem spolnem življenju in opisovanju domnevnih razmerij z nekaterimi vplivnimi gospodarstveniki in politiki posegal v njene osebnostne pravice - med drugim tudi v ustavno varovano pravico do zasebnosti ter pravico do časti in dobrega imena.

Po besedah tiskovne predstavnice Siola gre za prvo zahtevo slovenskega sodišča po umiku objave z bloga. Siolu bi sicer ob nespoštovanju začasne odredbe grozila kazen v višini 5 milijonov tolarjev, ob ponavljajočih se kršitvah pa bi lahko narasla na 50 milijonov tolarjev.

Še dokaz več, da je svoboda govora lahko omejena s pravicami drugih.

54 komentarjev