»

Sledenje obiskovalcem trgovskih centrov z mobilnimi telefoni

vir: CNN
CNN - Danes je v ZDA tradicionalni družinski praznik zahvalni dan, ki pade vsako leto na četrti četrtek v mesecu novembru. Naslednji dan pa je vsako leto eden izmed najbolj vročičnih dni, saj se s črnim petkom začne božično-novoletna nakupovalna sezona. Trgovine se na ta dan odprejo zelo zgodaj, običajno že okrog 5. ure zjutraj, ko jih preplavijo tisoči nakupovalcev. Letos bodo v dveh nakupovalnih središčih, enem v Kaliforniji in drugem v Virginiji, tem obiskovalcem sledili z mobilnimi telefoni. V ZDA premierno, v Evropi pa se to uporablja že več let.

Podrobni podatki o gibanju obiskovalcev trgovin so namreč izjemno dragoceni, saj omogočajo odkriti tako najbolj priljubljene točke kot tudi manj obiskane dele trgovin in nakupovalnih...

49 komentarjev

Osebni mobilni oddajnik za cenejše klice v tujini

Majhnost omogoča prenosnost celice

vir: CNet
CNet - Osebni mobilni oddajniki, poimenovani femtocelice (domet do nekaj 10 metrov, obstajajo še pikocelice z dometom do ~200 metrov in mikrocelice z dometom do 2 km), omogočajo izboljšanje signala na mobilnih telefonih predvsem v stavbah ter v krajih, kjer je signal sicer šibak, saj mobilne telefone k svojemu operaterju povežejo kar prek ožičenega širokopasovnega interneta. AT&T za domače uporabnike te izboljševalce signala ponuja že nekaj časa, kaže pa, da bi te mahne pripomočke v prihodnosti lahko predvsem Evropejci jemali s seboj na počitnice.

Angleško podjetje Ubiquisys je namreč razvilo majhno škatlico (še manjšo od običajne femtocelice - poimenovali so jo atocelica), katere namen je predvsem ponujati majhno območje domačega mobilnega operaterja na dopustu, ko bi se sicer morali povezati v omrežje tujega operaterja in za klice, SMS-e...

20 komentarjev

Mobilni telefoni so danes vse prej kot to

Primerjava deležev iz lanske in letošnje pomladi

vir: engadget
engadget - V komentarjih novic, povezanih s pametnimi mobilnimi telefoni (predvsem njihovo avtonomijo), na Slo-Techu pogosto opazimo, da nekateri uporabniki še vedno prisegajo na manj zmogljive mobilne telefone, ki jih uporabljajo zgolj za klicanje in pošiljanje kratkih sporočil SMS, kar seveda lahko z enim polnjenjem počnejo več kot en teden. V odgovor so sicer skorajda vedno dobili trditev, da so pripadniki vedno manjše skupine, kar potrjuje tudi raziskava, ki so jo v ZDA opravili pri Pew Research Center.

Primerjali so načine uporabe...

5 komentarjev

Kličoči trojanci se vračajo na mobilne telefone

The Register - V času internetnih povezav na klic (dial-up) so bili ena dražjih nadlog tako imenovani dialerji. Šlo je za parazitske programe, ki jih je uporabnik staknil kje na spletu in so nato počeli nečednosti na računalniku. Običajno se prekinili povezavo z lokalnim ponudnikom interneta in poklicali plačljivo številko v tujini, s čimer so nič hudega slutečim uporabnikom napravili ogromne telefonske račune. Širokopasovni internet (ADSL, kabelski internet, optika) je k sreči pomenil konec te nadloge.

Sedaj pa se zdi, da se dialerji ponovno vračajo, le da so vmes preskočili z ene species na drugo. Pri CA Security poročajo, da je v internet pljusknil nov val dialerjev, ki to pot prežijo na uporabnike mobilnih telefonov. Kaj podobnega je bilo pričakovati, saj velik razmah pametnih telefonov, ki omogočajo nameščanje raznovrstnih aplikacij, ob nezadostni zaščiti kar kliče po zlorabah. Novi trojanci so spisani v jeziku Java 2 Micro Edition in povzročijo, da mobilni telefon pošilja SMS-e na...

11 komentarjev

Googlu ne dišijo domači ROMi

Cyanogen omogoča tudi efekte prosojnosti

vir: engadget
engadget - Čeprav Android uporablja odprtokodno osnovo v obliki jedra Linux, Google nekaterih delov sistema vseeno ni odprl javnosti. Takšne so npr. aplikacije za podporo GMailu, Youtubeu in Google Maps. Dobršen del uporabnikov (prek 30.000) mobilnih telefonov, ki uporabljajo operacijski sistem Android, se je odločil uporabiti ROM domače izdelave, poznan pod imenom Cyanogen. Za slednjega je potrebno...

21 komentarjev

Nokia Money kot nadomestek e-bančništvu

CNet - Nokia je včeraj napovedala novo storitev z imenom Nokia Money, ki bo uporabnikom omogočala plačevanje računov in pošiljanje denarja prek mobilnega telefona. Finci verjamejo, da bo nova storitev pomagala ljudem v ZDA in državah, ki trenutno nimajo dobre pokritosti z bankami. V mnogo državah namreč uporaba mobilnih telefonov presega uporabo bančnih računov, tako da imajo mnogi uporabniki mobilne telefonije omejen ali sploh nobenega dostopa do finančnih storitev.

Tako bo prek Nokia Money moč plačevati račune, kupovati razne vstopnice in vozovnice ipd, za kar se bodo povezali s podjetjem Obopay, kjer je Nokia manjšinski lastnik. Nova storitev bi naj delovala v različnih omrežjih, z več bankami in v končni fazi tudi na nenokiinih telefonih. Prvo predstavitev bomo videli prihodnji teden na Nokia World v Nemčiji, udejanjenje v praksi pa prihodnje leto.

12 komentarjev

Storitev sledenja mobilnim telefonom v Britaniji

Schneier.com - Po tem, ko je pred časom podjetje Flexispy ponudilo poseben program, ki mobilni telefon "spremeni" v prisluškovalno napravo (program omogoča, da naročnik storitve prestreza vse prometne podatke nadzorovanega telefona, prestreza SMS sporočila, itd)., se je pojavila podobna storitev, ki pa omogoča sledenje gibanju uporabnika mobilnega telefona.

Tako je pred kratkim podjetje World-tracker za britanske naročnike mobilnih storitev operaterjev O2, Orange in Vodafone pričelo ponujati sledenje njihovim mobilnim telefonom.

Po prijavi na storitev (prijava je mogoča preko spleta) lastnik mobilnega telefona dobi (eno) SMS sporočilo, storitev sledenja pa nato potrdi (z eno samo potrditvijo).

Dostop do podatkov je mogoč preko spletne strani, naročnikom storitve pa so na voljo podatki o lokaciji telefona za vsako minuto (podatki so povezani z Google maps). Sledenje je seveda popolnoma neopazno, saj World-Tracker uporablja podatke o lokacijah z omrežja mobilnega operaterja.

Podjetje se na...

16 komentarjev

S Trapsterjem varno mimo policajev

Slashdot - Podjetje Tenereillo je s pomočjo tehnologije za družabna mobilna omrežja AwareSpot™ razvilo in ameriškim uporabnikom ponudilo storitev Trapster. Glavni namen storitve je opozarjanje na policijske radarje, kontrole prometa in ostale akcije preverjanja udeležencev v prometu, zaradi katerih bi lahko vozniki plačali kazen. Trapster deluje tako, da registrirani uporabniki (takoj ko opazijo policijsko past) s pritiskom na gumb ali brezplačnim klicem opozorijo na nevarnost. Mobilni telefoni ostalih uporabnikov, ki se nevarnosti približujejo, dobijo opozorilo in začnejo zvoniti ali voznike kako drugače opozarjati, naj prilagodijo vožnjo oziroma se lokaciji izognejo.


Trapster zanesljivost sporočenih lokacij preverja glede na število voznikov, ki so določeno lokacijo prijavili, sčasoma pa oceni tudi kredibilnost vsakega uporabnika posebej. Prosto dostopna storitev...

7 komentarjev

Obnavljanje podatkov iz mobilnih telefonov

Sci Tech Today - Bruce Schneier je na svojem blogu objavil zanimiv prispevek, povezan z varnostjo osebnih podatkov in poslovnih informacij.

Ameriško podjetje Trust Digital je namreč preko eBaya kupilo 10 rabljenih mobilnih telefonov in skušalo obnoviti podatke na njih. Mobilni telefoni so bili višjega cenovnega razreda in so bili sposobni brati tudi elektronsko pošto.

Uspeli so obnoviti vsebino komunikacije med dvema ljubimcema, načrte podjetja, da si pridobi večmilijonski posel z vlado, elektronsko sporočilo o nakupu 50.000 USD vredne licence za neko programsko opremo, informacije o bančnih računih in gesla za dostop do njih, podatke o receptih za nekega zaposlenega, itd.

Kljub temu, da je bila večina informacij izbrisana, so uspeli obnoviti za približno 27.000 strani podatkov.

In kdaj boste prodali svoj mobilni telefon?

14 komentarjev

Komercialna storitev sledenja mobilnim telefonom že na voljo

Slashdot - Kot poročajo pri CNet news, bo Verizon, drugi največji ameriški ponudnik mobilne telefonije, naslednji teden pričel komercialno ponujati storitev sledenja uporabnikom mobilnih telefonov.

Sistem (vsaj uradno) ni namenjen boju proti teroristom, pač pa staršem, ki bodo lahko spremljali, kje se gibljejo njihovi otroci. Starši bodo to lahko preverili s pomočjo storitve, ki bo lokacije mobilnih telefonov njihovih otrok izrisala na zemljevidu (na računalniku ali na mobilni napravi). Poleg tega pa bodo lahko zamejili območje kje se njihovi otroci smejo gibati - in če bodo območje zapustili, bodo starši o tem obveščeni s SMS sporočilom. Osnovna storitev bo stala slabih 10 USD, razširjena, ki omogoča nastavljanje mej dovoljenega gibanja pa slabih 20 USD.

Mobilni operaterji v ZDA morajo storitev določanja lokacije mobilnega telefona od leta 2005 zagotavljati v primeru klicev na 911 (podobno storitev morajo zagotavljati slovenski operaterji ob klicu na 113), sedaj pa so jo začeli še...

43 komentarjev

Ogled OI preko mobilnika

RTV Slovenija - Slovenci imamo to čast, da si lahko videoposnetke z letošnjih olimpijskih iger ogledamo tudi preko mobilnih telefonov, ki seveda omogočajo primerno mero zmogljivosti. Privilegija so deležni prebivalci le sedmih držav, poleg naše še Velike Britanije, Švice, Španije, Italije, Slovaške in Poljske. Zasluge za storitev, za katero še nimamo podatkov o razširjenosti uporabe, imata RTV Slovenija in Planet 9. Klik!

4 komentarji

Je mobilni telefon sledilna naprava?

Slo-Tech - V današnjem DELU je na strani 13 objavljen članek o sledenju mobilnim telefonom. Članek je nastal na podlagi sodne obravnave v primeru Dragan Dolar in soobtoženi, ki se je odvila 15. julija 2004 na Okrožnem sodišču v Kranju.

Na obravnavi, na kateri so obtoženim sodili zaradi tatvine avtomobilov, je tožilstvo predstavilo dokaze, ki so jih pridobili s pomočjo prisluškovanja. Nalog za prisluškovanje je bil pridobljen zakonito, vendar pa se je izkazalo, da pri nekaterih obdolžencih prisluhi ne zadostujejo za obsodbo. Zato je preiskovalni sodnik na predlog tožilstva izdal odredbo, s katero je od Mobitela in Simobila zahteval še podatke o gibanju obdolžencev za nazaj. Podatke so dobili in na njihovi podlagi je policija narisala shemo gibanja obdolžencev. Podatki o gibanju so bili tako eden izmed ključnih dokazov tožilstva.

Zato je precej čudno zatrjevanje Mobitela, da - kot navaja DELO - "Mobitel ne more spremljati gibanja svojih uporabnikov. Hrani le podatke v zvezi s klicem, ki so...

22 komentarjev

Zavežite oči mobilnim operaterjem

PC World - Letošnje poletje bo očitno moderno lokacijsko sledenje mobilnim uporabnikom. Če smo v preteklem letu veliko pisali o teoretičnem vidiku in sramežljivih tipanjih trga, se lahko že za letos nadejamo začetka vstopa na trg bolj resnih proizvajalcev. Seveda je ena od prvih stvari, na katere pomislimo: "Tega nočem!" Vendar je pogosto tako, da si takšnih stvari zaželi šef in ostane nam le malo možnosti, če si ne želimo iskati nove službe.

Da bi bilo uvajanje te tehnologije lažje, je Bell predstavil tehnologijo, ki bo v bližnji prihodnosti omogočila uporabniku, da izklopi takšno sledenje. Glede na opis bodo mobilni operaterji še vedno vedeli, kje se nahajate, a vsaj šef ne bo zvedel kam hodite v popoldanskem času.

4 komentarji

Headline Tracker 1.4.0.0

Headline Tracker - Tistim, ki še ne poznate tega programa naj povem, da služi spremljanju novic na internetu - takih, kot so tukaj na Slo-Techu in denimo na Slo-Compu. Prednost, ki jo ima pred drugimi tovrstnimi programi je tudi možnost izbire slovenskega jezika [:))], seveda je podprta tudi angleščina. Najvažnejša stvar pa je ta, da podpira tudi strani, ki nimajo tako imenovanega "RSS feeda" (kaj je to, si preberite na domači strani), to pa omogoča spremljanje praktično neomejenega števila strani.

Kako program deluje in predstavitev programa si oglejte tukajle. Z omenjenega naslova lahko seveda tudi dolpotegnete programček. Naj opozorim na seznam strani, ki jih redno nadgrajujem - povezavo boste našli na vrhu strani.Za...

10 komentarjev

Lokacijsko sledenje

Mobitel - Največji operater mobilne telefonije v Sloveniji, Mobitel, je pred dnevi vsem naročnikom in mobiuporabnikom ponudil storitev "lokacijsko sledenje". Po domače povedano gre za storitev, ki nam omogoča, da preko SMS sporočila določimo karseda natančen geografski položaj, kjer se trenutno nahajamo. Zadeva pa je odvisna tudi od samih baznih postaj. Več jih je v dometu našega GSMa, bolj natančno nam sistem lahko določi trenutni položaj. Da pa zadeva ne bo slišati tako zapletena, še en primer:

Uporabnik (recimo da še nikoli ni bil v Ljubljani in se izgubi :D) pošlje SMS sporočilo s ključno besedo "lokac" na številko 1919. Že čez nekaj trenutkov dobi povratno sporočilo, ki se glasi: "Vaša trenutna lokacija je blizu cetrti BEZIGRAD in CENTER, mesto LJUBLJANA, regija OSREDNJA SLOVENIJA." Glede na to, da pa Slovenija niti ni tako velika in da zadeva sploh ni poceni (za naročnike stane zahteva za eno informacijo o sledenju 60 sit, za mobiuporabnike pa 64 sit), bo verjetno marsikateri uporabnik...

22 komentarjev