»

MIT ustanavlja fakulteto za umetno inteligenco

vir: Wikipedia
New York Times - Ugledna ameriška zasebna raziskovalna univerza, Massachusetts Institute of Technology, se želi z milijardo dolarjev vredno naložbo uvrstiti med kalilce bodočih poznavalcev umetne inteligence (AI). Področje se namreč že vse od svojega razmaha pred kakimi desetimi leti, ko so dovolj zmogljivi računalniki postali širše dostopni, sooča s pomanjkanjem ustreznega kadra.

Kot je povedal predsednik MIT, Rafael Reif, v novi ustanovi ne bo šlo zgolj za pridobivanje znanja s področja AI, pač pa bo fakulteta iskala predvsem "dvojezične talente za prihodnost". S čimer je meril na študente naravoslovnih in družboslovnih znanosti, ki bodo svoje področje znali povezovati s strojnim učenjem. Poleg tega bodo del učnega procesa namenili tudi etičnim vidikom...

35 komentarjev

Kiberpipa: Android srečanje, Kibi.si, 7k:nova oblika življenja, Fahrenheit 451 (Bradbury)

Fotografija inštalacije Luciolinae, ki je bila avgusta postavljena v galeriji Kapelica

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V prihodnjem tednu bo v Kiberpipi ponovno živo. V ponedeljek, 20.9 ob 19h, bomo gostili debato po načelu starogrške Isegorije, o romanu Raya Bradburyja Fahrenheit 451. Več informacij.

V torek, 21.9 ob 19h, bo v okviru Odprtih terminov Martin Sonc imel prvo v seriji Android razvijalskih predavanj. Govora bo o kompatiblnosti Android sistemov: različne velikosti zaslonov, verzije platforme in strojne konfiguracije predstavljajo problem, ki zahteva veliko mero pozornosti, če želimo, da naša aplikacija zaživi in preživi v krutem svetu Androidov. Več informacij.

V sredo, 22.9 ob 19h, pa bo v okviru Spletnih uric...

7 komentarjev

Kiberpipinih pet...

Razstava: 30 let x86 arhitekture

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - ...dogodkov v tem tednu. Kot smo že pisali, se je s tem tednom v Kiberpipinem računalniškem muzeju pričela razstava, posvečena 30. obletnici t.i. x86 arhitekture, ki povsem prevladuje na tržišču osebnih računalnikov, uporablja pa se na praktično vseh področjih. Razstava bo na ogled do začetka junija.



Ste se vprašali, na kakšni infrastrukturi delujejo storitve tipa Youtube, MySpace, Facebook, Flickr, Zemanta, in podobne? Kakšne računalniške gruče poganjajo tako zelo obiskane spletne...

0 komentarjev

V Kiberpipi ta teden

Kiberpipa - Zamudniki in tisti, ki bi se še v zadnjem trenutku želeli udeležiti Kiberpipine delavnice spajkanja, ki bo potekala v tem tednu, imate še zadnjo priložnost. Našlo se bo še kakšno mesto, zato pohitite s prijavo in poiščite vse ostale informacije...

Letos mineva 135 let od kar se je uveljavil razpored tipk QWERTY. V šolah, kjer svoje učence/dijake/študente učijo umetelnosti tipkanja, poudarjajo, da je to idealen razpored znakov, ki omogoča najhitrejše desetprstno slepo tipkanje. Kolikokrat ste vpisovali svoje kompleksno geslo, kot priporočajo strokovnjaki za informacijsko varnost in ste se pri tem motili in se jezili sami nad seboj. Ali ste upravičeni do te (samo)graje ali pa bi lahko tipke na vaši tipkovnici namestili bolj pregledno / funkcionalno / ergonomsko? Edvard Šilc bo v torek ob 19h na Pipinem odprtem terminu predstavil omenjeno temo.

Na sredinih Spletnih uricah bo Primož Bratanič govoril o skalabilnosti spletnih aplikacij. Hitro razvijajoče aplikacije, ki so osrednja...

3 komentarji

KiberpipaLive

Kiberpipa - Kot vsak teden boste našli tule nekaj informacij o Kiberpipinih dogodkih. Vsi, ki se zaradi različnih razlogov Kiberpipinih predavanj ne morete udeležiti, pa vas obveščamo, da so od sedaj na voljo na ogled tudi v živo prek spleta.

Dolgoletna tradicija sistemskih administratorjev je pisanje malih programčkov, ki pohitrijo ponavljajoča se opravila in omogočajo upravljanje več računalnikov hkrati. Na Pipinem odprtem terminu bo Martin Vuk, asistent na FRI, povedal nekaj o Puppet-u, ki omogoča sistemskim administratorjem razvoj naprednih orodij, ki jih bodo lahko delili z drugimi in tako preprečili odvečno ponavljanja istega dela.

Po dolgem času in kar nekaj konfliktih med akademiki in...

0 komentarjev

Cikel predavanj o umetni inteligenci

Kiberpipa - V Kiberpipi v sodelovanju z Fakulteto za računalništvo in informatiko v Ljubljani - Katedro za umetno inteligenco pripravljamo cikel predavanj na temo umetne inteligence. Predavanja se bodo pričela v marcu in bodo potekala vsak drugi četrtek ob 19h v Kiberpipi.
Prvo predavanje z naslovom " Kje si? Kdo si? in Kaj delaš? Biometrični sistem za prepoznavanje in kategorizacijo obrazov" dr. Boruta Batagelja bo v četrtek, 6.3., drugo predavanje " Analiza šahovskih prvakov (kdo je najboljši šahist vseh časov)" Mateja Guida v četrtek, 20.3. Celotni program predavanj si lahko ogledate tule.

In še: prihodnji teden v torek ste vabljeni na Pipin odprti termin, kjer bo Kiberpipina video ekipa govorila o linux in domačih video posnetkih in predstavila, kako se lotiti obdelave videa za domačo rabo (s programom Kino) in kako se te težave na malce višjem nivoju lotevamo v Kiberpipi ( Cinelerra - ali je še vedno grdi raček?). Predstavili pa vam bomo tudi, kako posnetek posredujemo želeni...

2 komentarja

Naslednji teden v Kiberpipi

Kiberpipa - V torek bomo na Pipinem odprtem terminu (19.2. ob 19h) govorili o odprti kodi v Mac OS X okolju. Apple OS X postaja vedno bolj razširjen in ponosni lastniki novih Mac računalnikov se pogosto sprašujejo kako se primerja z Linux okoljem, kako jim lahko pri delu pomagajo odprtokodne rešitve in ali morajo resnično kupiti vso programsko opremo. Jure Čuhalev nas bo popeljal skozi zgodovinske korenine sistema in filozofijo razvoja za sistem. Predstavljeni bodo tudi priljubljeni odprtokodni programi za platformo. Na sredinih Spletnih uricah (20.2. ob 19h), ki bodo drugi del predavanja o naprednem JavaScriptu, se bomo posvetili dogodkom, ki lahko določene aplikacije zelo poenostavijo, kljub temu pa se v JavaScriptu večinoma uporabljajo le za...

6 komentarjev

Optimizacija Mysql-a in vloga frontenda

Kiberpipa - Na Pipinem odprtem terminu, ki bo v Kiberpipi v torek, 29.1. ob 19h, bomo govorili o optimizaciji MySQL-a. Pred približno desetimi leti je MySQL v jezikih C in C++ razvilo švedsko podjetje MySQL AB in ga ponudilo trgu pod pogoji uporabe javne licence GNU. Postal je svetovno najbolj priljubljena baza odprtega tipa, katere uporaba po zaslugi visoke zanesljivosti, hitrega delovanja, prilagojenosti in nenehnega razvoja še vedno strmo raste. Ne bomo govorili o samem MySQL, ampak o tem, zakaj je pomembna optimizacija SQL stavkov, pri kakšnih sistemih je to pomembno in katere so osnovne tehnike optimizacije. Dotaknili se bomo tudi replikacij sistemov in load balancing-a in nekaj primerov iz oglasnega sistema Bolha.com. Predaval bo Uroš Okorn.

Na Spletnih uricah v sredo, 30.1. ob 19h bomo poslušali drugi del predavanja z naslovom Pomembna vloga frontenda, posvečenega spletnim standardom za izdelavo osprednjega dela strani. Beseda bo tekla o tem, kako ponuditi spletne vsebine...

11 komentarjev

Dogodki v Kiberpipi od 10. do 14.12.

Kiberpipa - O četrtem tradicionalnem No-lan partyju, ki bo v ponedeljek, 10.12. ob 17h potekal v Kiberpipinem računalniškem muzeju, je bilo pisano že eni izmed preteklih novic. Naj še enkrat spomnimo, da bo tekmovanje tokrat potekalo na Commodorjih 64, in sicer v Commodore BASIC V2 programiranju in nato v legendarni igri Wizard of Wor. Prijave zbiramo na muzej at kiberpipa.org. Zelo zaželjeno je, da udeleženci, ki imajo to možnost, prinesejo sabo joystick in morda kar Commodorja 64. Tukaj si preberite pravila igre in potek dogajanja četrtega No-lan partyja.



Torkov Pipin odprti termin (11.12. ob 19h) bo namenjen enemu največjih odprtokodnih sistemov za strojno učenje in odkrivanje zakonitosti iz...

10 komentarjev

Zbiranje starih knjig s področja računalništva

Kiberpipa - Imate morda še vedno kje v kakem kotu, na zaprašeni polici, na podstrešju, v skrinjah ... knjige, ki ste jih nekoč kupili, da bi si z njimi pomagali pri uporabi vašega takratnega računalnika, zdaj pa so povsem neuporabne in pozabljene?

No ja, neuporabne in pozabljene so le virtualno, saj bo nastajajoči računalniški muzej v Kiberpipi mnogo bogatejši, ko bo vključeval še primerno literaturo! Vsaka starejša knjiga, priročnik, enciklopedija in revija na temo računalništva, bo pri nas našla nov dom. Če pa ste sami podkovani v tem znanju, lahko pridete razložit, kako deluje atari ali spectrum. :) Čakamo vas v Kiberpipi na Kersnikovi 6 v Ljubljani.

8 komentarjev