»

Za Yahoo se zanima kitajska Alibaba

ZDNet - Pojavljajo se novi in novi snubci za Yahoo, v katerem se prah po razrešitvi Carol Bartz še ni polegel in tako še vedno nima izvršnega direktorja s polnimi pooblastili. Po začetku razmišljanj o prodaji podjetja in spogledovanju z AOL-om je naslednji v vrsti potencialnih snubcev Alibaba. Izvršni direktor Jack Ma je namreč povedal, da se zelo zanimajo za prevzem in da bi ga logistično tudi bili sposobni izpeljati.

Yahoo ima že nekaj v lasti 40 odstotkov kitajskega podjetja Alibaba, ki ga je Ma že nekajkrat poizkusil odkupiti nazaj, a ga Yahoo ni želel prodati. Ta bi pri sedanjih vrednotenjih znašal dve tretjini Yahoojeve vrednosti - Alibaba je vredna okoli 32 milijard dolarjev, Yahoo pa...

0 komentarjev

Bo eBay prodal Skype Googleu?

vir: CNet
CNet - Leta 2005, ko je eBay priljubljeno storitev kupil, je po mnenju mnogih v Silicijevi dolini storil 2.6 milijarde ameriških dolarjev "težko" napako. Včeraj so se pojavile nove govorice, da se Skype z Googleom pogaja o partnerstvu ali celo o takojšnji prodaji. Medtem ko govoric ni komentiral še nihče od vpletenih, naj bi dogajanje dodatno podžgala odsotnost Googleovih strokovnjakov na sejmu CTIA v Las Vegasu.

Henry Blodget iz Silicon Alley Insiderja ocenjuje, da bi eBay Skype lahko prodal za 5 ali 6 milijard ameriških dolarjev.

9 komentarjev

Flash tudi za iPhone

MacRumors.com - Potem ko je Apple pred kratkim prišel do zaključka, da še ne bo podprl Flash-a za iPhone in iPod Touch, ker mobilna različica preprosto ne zadošča potrebam uporabnikov, polna različica pa je preveč zahtevna, se je Adobe odločil, da bo ubral Sun-ovo pot. Tako je Adobe-ov izvršni direktor Shantanu Narayen v nagovoru investitorjem dejal, da bi naj Adobe, podobno kot Sun, po preučitvi SDK-ja prišel do zaključka, da morajo ponuditi Flash tudi za iPhone in iPod Touch saj "je Flash sinonim za internetno izkušnjo".

Omembe vredni so tudi domnevni Apple-ovi pogovori z glasbenimi založbami, saj želijo ponuditi uporabnikom paket, pri katerem bi bila celotna cena glasbe vključena že v samo ceno glasbenega predvajalnika - podobno idejo so imeli tudi pri Universalu s svojim Total Music. Natančnejši podatki zaenkrat še niso poznani, ker bi naj še prihajalo do nesporazumov o točni ceni - ko bodo znane podrobnosti, in še posebej, če se lahko nadejamo podobne ponudbe tudi v Evropi pa zaenkrat še ni...

11 komentarjev

Java za iPhone

MacRumors.com - Po četrtkovi izdaji iPhone SDK-ja (ki je že zaokrožil po internetu, iz Apple-ove spletne strani pa ga lahko prenesejo tudi vsi uporabniki z brezplačnim Apple Developer Connection računom) postaja vedno bolj jasno kaj točno bo Apple-ov SDK pomenil za razvijalce in kaj vse lahko pričakujemo. Tako je na primer Sun po pregledu zmogljivosti SDK-ja objavil da bo za iPhone razvil Java Virtual Machine, ki mu bodo poskušali dodati vso možno funkcionalost. Sam JVM bo temeljil na Java Micro Edition in bi ga naj Sun izdal nekoliko za samo junijsko splavitvijo iPhone 2.0 popravkov, v prihodnjosti pa bodo morda dodali tudi podporo za Java Standard Edition in JavaFX.

Kako točno bo na to odreagiral Apple še ni znano saj bi podpora Jave pomenila da bi lahko Apple izgubil vsaj del nadzora nad dostopom do aplikacij, vsekakor pa bi njena podpora pomenila veliko za končne uporabnike, ki že sedaj uporabljajo morje aplikacij za Symbian. Sun se je tako pridružil vedno daljšemu seznamu podjetij, ki so že...

9 komentarjev

Apple izdal SDK za iPhone

AOL AIM

vir: MacRumors.com
MacRumors.com - Po dolgotrajnem čakanju je Apple danes končno predstavil svoj Software Development Kit vsem razvijalcem, ki se še niso lotili razvoja aplikacij za iPhone na nekoliko manj od Jabolka požegnan način. Kaj ima torej SDK, ki je izšel več kot pol leta za samo predstavitvijo ponuditi razvijalcem, ki so potrpežljivo čakali?

Za začetek, nekoliko razočaranja - vse spodaj opisane novosti bodo na voljo šele z drugo različico popravkov, ki bo izšla junija - torej skoraj eno leto od splavitve iPhone-a.

Če pa nadaljujem na nekoliko bolj vesele stvari - SDK daje vsem razvijalcem dostop do popolnoma enakih knjižic in funkcionalnosti kot je imel pri razvoju aplikacij Apple sam. Sam SDK je razdeljen na štiri sekcije (Cocoa Touch, Media,...

23 komentarjev

Modu, modularni telefon

Modu s satelitsko navigacijo

vir: CNET.co.uk
CNET.co.uk - CNet poroča o svežem pristopu na trgu mobilnih telefonov - namesto da bi dobili vse v eni napravi kot to dobite danes in morate za dodatne funkcije kupiti nov telefon (ali v nekaterih primerih dodatno napravo, ki jo nato povežete s telefonom), boste dobili pri Modu-tu za 200€ (cena brez naročnine) samo osnovni "telefon" skupaj z dvema moduloma, ki vam omogočita da svoj Modu spremenite v precej več kot samo telefon s fotoaparatom, predvajalnikom glasbe in satelitsko navigacijo ali karkoli že ima vaš telefon. Ko bo Modu - predvidoma 1. oktobra v Izraelu, Rusiji in Italiji - prišel na trg, bi naj v prodaji bilo tudi deset dodatnih modulov s ceno od 40 do 60€.



Med obljubljenimi moduli so tako...

18 komentarjev

Povečanje kapacitet za iPhone in iPod Touch ter nekaj govoric iz sadovnjaka

Slashdot - Apple se je danes odločil povečati kapacitete iPhone-a in iPod Touch-a. iPhone je tako po novem dosegljivi v 8GB različici za 399 dolarjev in 16GB različici za 499 ameriških zelencev, iPod Touch pa v 8GB različici za 299$, 16GB različici za 399$ in 32GB različici za 499$. Nič posebnega in samo po sebi vrednega novice na Slo-Techu, a je zato naslednja novica nekoliko bolj omembe vredna.

Potem ko je Microsoft objavil prevzemno ponudbo za Yahoo in so se najprej pojavile govorice o Google-ovem nakupu, se sedaj širijo podobne govorice tudi o Apple-u, ki bi naj nameraval objaviti konkurenčno ponudbo. Kljub temu da je Apple-ovo finančno zaledje ocenjeno na "borih" 16 milijard dolarjev (naj spomnim, Microsoft je ponudil več kot 44 milijard dolarjev za Yahoo) pa naj bi bil Yahoo-jev CEO Jerry Yang precej bolj naklonjen prevzemu s strani Apple-a, do katerega je že večkrat pokazal svojo naklonjenost, kot pa Microsoftu. Slednji pa vseeno verjetno ne bo odnehal zlahka, saj se pričakuje...

13 komentarjev

Microsoft ponudil 44,6 mrd $ za Yahoo!

Reuters - Po poročanju The inquirer in Reuters je Microsoft ponudil za nakup Yahooja 44,6 milijard USD. S tem nakupom naj bi se še bolj zaostril boj med Redmondom in Googlom za internetno prevlado. Microsoft je pripravljen plačati 31 USD za delnico Yahooja, kar je za 62% več, kot je bila včeraj cena delnice po zaprtju na ameriški borzi - Nasdaq.

Yahoo pričakuje nadaljnjo strmo rast spletnega oglaševanja, ki naj bi do leta 2010 obsegalo že 80 milijard USD, v primerjavi s 40 milijardami USD v letu 2007. Dodajajo pa, da je na tem področju vse bolj dominanten le en igralec - Google.
Yahoo je bil zadnje čase tarča vse več kritik zaradi ne najboljšega konkuriranja Googlu na področju spletnega oglaševanja in spletnega iskalnika ter, še bolj pogosto, porastu "social network" strani, kot sta Myspace in Facebook.

Microsoft pravi, da so identificirali štiri področja, kjer bo prihajalo do medsebojne sinergije. Ta pa bo vredna milijardo USD letno.

Na novico sta nas opozorila tudi root987 in metalc.

35 komentarjev

Apple predstavil nove računalnike Mac Pro

Apple - Podjetje Apple je včeraj, 8. januarja 2008, predstavilo novo linijo računalnikov Mac Pro. Osnovna konfiguracija sestoji iz dveh štirijedrnih 2.8 GHz Xeonov (Penryn), 2 GB pomnilnika, ATI-jevega Radeona HD2600XT in 320 GB trdega diska.

Ohišje je oblikovno ostalo povečini nespremenjeno, razen dodanih razširjenih vmesnikov, tako spredaj kot zadaj. Seveda je raširljivost zaradi modularnega dizajna še vedno odlična, notranjost pa pregledna.

Pri konfiguraciji imamo kar nekaj dodatnih opcij, če začnemo pri procesorjih, ki so v osnovi vsi štirijedrni, so nam na voljo 1 x 2.8 GHz, 2 x 2.8 GHz, 2 x 3.0 GHz in 2x 3.2GHz Xeon procesorji nove generacije (1600 MHz FSB, 12 MB drugonivojskega predpomnilnika). Glavni pomnilnik je razširljiv do 32 GB (8 x 4 GB moduli).

O samih grafičnih karticah ne bi dolgovezil, čeprav vem, da večino zanimajo prav njihove specifikacije. Naj takoj na začetku povem, da razen novega Quadra niso izstopajoče. Poleg zgoraj omenjene standardne izbire je na voljo...

67 komentarjev

Google PC, Google OS in Google kocke?

Google News - Google je vsekakor spletni fenomen, ki je fasciniral svet s svojim razvojem iz garažnega projekta v megakorporacijo. A vendar podjetje ne počiva na lovorikah, temveč se vseskozi trudi z uvajanjem novosti in postavljanjem standardov. Tokrat mi je Google News (kako ironično) serviral kup novic o govoricah, ki se že nekaj časa širijo po različnih kotičkih interneta.

Po poročanjih business.scotsman.com naj bi Google pripravljal vstopni model PCja, za katerega naj bi strojno opremo dobavil Wyse Technology iz USA. Morebitna cena računalnika se bo gibala okrog 200 dolarjev, za software pa bo po nekaterih podatkih poskrbel kar Google sam. Kot ste verjetno že uganili iz cene, naj bi bila naprava omejeno uporabna, v povezavi s centralnim omrežjem bi lahko na takšnem računalniku počeli procesorsko in grafično nezahtevna opravila, kot so brskanje po internetu in urejanje besedil, ... Takšna rešitev pa bi s sabo prinesla tudi nekaj pozitivnih lastnosti, poleg izredno ugodne cene bi bila...

22 komentarjev

Apple se odpira

Slashdot - Nekajkrat smo že pisali o Safariju, brskalniku za Applov operacijski sistem OS X. Ena od bolj zanimivih stvari pri njemu je, da temelji na odprto-kodnem brskalniškem pogonu KHTML. Njegovi avtorji so se pogosto pritoževali, da popravki, ki jih Apple vrača v skupnost niso primerni za neposredno vključitev v KHTML pogon saj se Apple v svojem WebCore module drugače loteva rešitev.

Včerajšnji WWDC pa je poleg Intelovih procesorjev v Macih prinesel še javni webkit repozitorij v katerem so praktično vse spremembe od začetka razvoja. Še več, avtorji z veseljem sprejemajo zunanje prispevke in po poročanju enega od razvijalcev, Dave-a Hyatt-a, so že prispeli prvi prispevki zunanjih opazovalcev.

Ali Applov poslovni model nakazuje, da je odprto-kodni poslovni model učinkovit ali pa je le muha enodnevnica in so podjetju šteti dnevi?

14 komentarjev

Računalnik (končno) dovolj dober za pravoveren matematični dokaz

New Scientist - Leta 1976 sta dva matematika, Appel in Haken, dokazala več kot sto let star problem barvanja zemljevidov (zanima nas najmanj koliko barv moramo uporabiti, da za vsako "državo" velja, da se z nobeno izmed sosed ne ujema v barvi, torej da se nikjer ne stikata dve enako obarvani). No, skoraj dokazala. Težava je bila v tem, da sta pravzaprav le omejila prostor rešitev in nato nad preostanek nagnala računalnik. Čudo tehnike je mlelo in mlelo ter na koncu izplunilo 4 (zavedam se, da do 42 manjka samo ena 2, ampak vseeno se pretvarjajmo, da je podobnost povsem naključna).

Vse lepo in prav, če se v dvatisoč in še nekaj letih matematika ne bi že malo izrodila in začela težiti k (platonski) popolnosti. Po svoje imajo puristi prav. "Zavihajmo rokave in upajmo na najboljše" pristop se vsekakor ne more meriti z eleganco nekajvrstičnih dokazov. Ako bi to novico pisal nekaj dni nazaj, bi mi preostalo le še, da zapadem v že tisočkrat prežvečene debate, češ, je indukcija sprejemljivo orodje? Smo...

67 komentarjev