» »

Google PC, Google OS in Google kocke?

Google PC, Google OS in Google kocke?

Google News - Google je vsekakor spletni fenomen, ki je fasciniral svet s svojim razvojem iz garažnega projekta v megakorporacijo. A vendar podjetje ne počiva na lovorikah, temveč se vseskozi trudi z uvajanjem novosti in postavljanjem standardov. Tokrat mi je Google News (kako ironično) serviral kup novic o govoricah, ki se že nekaj časa širijo po različnih kotičkih interneta.

Po poročanjih business.scotsman.com naj bi Google pripravljal vstopni model PCja, za katerega naj bi strojno opremo dobavil Wyse Technology iz USA. Morebitna cena računalnika se bo gibala okrog 200 dolarjev, za software pa bo po nekaterih podatkih poskrbel kar Google sam. Kot ste verjetno že uganili iz cene, naj bi bila naprava omejeno uporabna, v povezavi s centralnim omrežjem bi lahko na takšnem računalniku počeli procesorsko in grafično nezahtevna opravila, kot so brskanje po internetu in urejanje besedil, ... Takšna rešitev pa bi s sabo prinesla tudi nekaj pozitivnih lastnosti, poleg izredno ugodne cene bi bila mnogo manjša tudi možnost okužbe z različno internetno nesnago.

Drugi viri poročajo, da Google pripravlja napravo, ki bo manj univerzalna kot PC. Govora je o Google Cubes, majhnih prenosnih napravicah, namenjenih prenosu glasbe, videa in ostalih digitalnih zapisov med osebnimi računalniki in ostalo zabavno elektroniko, ki je opremljena za tovrstno početje.

Seveda je treba še enkrat opozoriti, da so vse navedene novice zgolj govorice, ki se lahko izkažejo za popolnoma zgrešene, več zanesljivih informacij bomo najbrž dobili ta petek, ko bo v Las vegasu potekal CES. Google prodor na PC trg seveda gladko zanika.

Paranoiki se med vikendom raje skrijte v kak bunker, če bo Google slučajno predstavil kak načrt za svetovno dominacijo.

22 komentarjev

Matrin ::

Dokler je večinsko zatonj, me sploh ne moti tudi če prevzame sv(spl)et.:D

BendeR ::

Tr0n ::

Me sploh ne bi motilo, ce bi Google dominiral svet.

Google FTW

Glicerin ::

Google, zanimiva beseda, čeprav v večini uporabljam samo brskalnik google ampak stric google in vsi njegovi sorodniki so zelo ražširjeni na veliko področjih

pa še zastojn je vse tko da super tole :))

BigWhale ::

> Me sploh ne bi motilo, ce bi Google dominiral svet.

Mene pa. Totalitarnost je redko kdaj dobra izbira. :)

darkolord ::

Potem bi bilo nekako tako:

Iskanje po Googlu:
- type in the key word(s)
- insert coin
- click the Search button

Jst ::

Moje mnenje o prihodnosti googla:



SEDANJOST:

Glede dominacije googla

Google ve kaj ti iščeš;
Google ve tematiko tvojih mailev in tvojih prijateljev.
Google zna povezati tebe in tvoje prijatelje, zato te zna kategorizirati.
Google zna povezati tebe in tvoje prijatelje, zato pozna tvojo socialno mrežo.
Google ve kateri videi so všeč tebi in tvojim prijateljev.
Google ve katere slike to vam všeč.
Google ve katere oglase vam mora servirati..
Google ve področje interesa glede novic.
Google pozna vaše datoteke; npr: slike, videe...
Google vas počasi začne spreminjati.


PRIHODNOST

Google izda google kocke na katerem je google os. So manjši in bolj počasni, glede na pcje. Primerjava: Recimo en dlančnik z (trenutno so Intel 433 Mhz nehje srednji razred, kaj šele v prihodnosti) kateri ima vse kar ti srce poželi (bluetooth, wifi, infrared, network adapter, priklop tipkovnice, piklop miške, usb priklopi, audio input / output (najbrž tudi za Hifi Naprave), priklop monitorja, priklop na tv vseh vrst (tako kot recimo digitalni fotoaparati in kamere, s tem da bodo imele času primerne), na vse prihajajočih priklopiv . Zna vse početi z njimi. Tako ga priklopiš na vse naprave, ki se ti valjajo doma.

Povežeš se na njihovo centralno mrežo in tam imaš:
- dostop do aplikacij like Photoshop, Urejevalnik besedila, Picasa...
- vse podatke iz GPL scene (opisano nižje) in iz TC scene (tudi opisano nižje) na računalnikih.

----Pc scena. -----

Če se dotaknimo prvo programske opreme. Brezplačne Picase in pomoje kmalu tudi program za video; GTalk; Indexiranje datotečnega sistema; In seveda vsi ostali. Pri Pcjih je tukaj v igri prihajajoči TC. Vse bo legalno (photoshop, Office, ). Picasa in v bistvu vsi njihovi programi bodo itak imeli certifikat; vsak ga bo lahko poganjal. Programi se bodo še bolj razvili. Ampak Legalni ter zastonj. Najbolj razširjenje aplikacije pa to: Tako v srcu GLP kot na TC sceni.

GPL scena:

Zdužitvije z drugimi firmami glede TCja v GPL. (TC&GPL: Kar je lepo možno in so tukaj na slotechu (brez mene) preštudirali kako gre lepo GPL in TC skupaj.)

IBM, google, novell, red hat, suse, v glavnem veliko. GPL bo takšna lepa priložnost in čisto normalen tržni kapitalistični prijem.

Google računalnik in GoogleOS

Googlov računalnik z googleOS (kot konkurecna MS ) bo bil cenejši in TC off. Ker se bo najbrž združil z vsemi prodajalci ($$=neomejeno), bodo (da jih naštejem samo nekaj: Dell, HP, Toshiba, ...) vsi ponujali googlePC. Google pokupi najbolj inovativne inženirje in tako začne konkurirati MSsjevimi TC PCji. Drastično spremeni strukturo teh računalnikov. Reicmo prvi primer, ki mi je padel na glavo: super povezava jeder z HT, pomnilnika, in grafičnega čipa. Price/top_performacne ratio enkraten.

A tu je še boljši catch: pri za programi tako z PC TC in Google PC predvidevam 100% povezljivost tudi z GoogleCube.

Če je PC GPL 33% in TC PC 33% in GoogleOS 33% bi bilo to najbolje za IT. Vendar ne bo, saj je tukaj še Mahintosh.

Kolikšen in kakšen ciljni trg bo imel pa google cube je pa vprašanje.

---------

Primer moje trditve zgoraj: > Google vas počasi začne spreminjati.

Google že itak ve, kaj te kot potrošnika zanima.
Google se poveže s spletnimi trgovinami in kar na enkrat ima google tvoje nakupovalne navade. In navade tvojih kolegov. Vsem začne prikazovati podobne reklame, tudi odvisno od finančnih zmožnosti. Tako vašo družbo nevede preoblikje.



Danes imam malo spremenjeno zavest, pa pada brainstoriming za googlovimi plani za prihodnost.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jst ()

tratto ::

Priljubljenost znamke "Google" bo šla samo še navzdol.
Po moje je na dobri poti, da postane svetovni sovražnik No.1 (tako kot je sedaj Micro$oft). Vsakdo, ki se pretirano širi in se skuša vriniti v vsak del našega življenja, nas začne motiti.

Kar poglejte, kako je vsaka stvar, ki pride od M$ popljuvana: Xbox 360, IE, .NET ...
Podobno se pričenja dogajati Applu: ipod Nano (kar naenkrat je začela ljudi motiti slaba plastika).
Sony: itak se praska tam, kjer ga ne bi smelo srbeti - DRM rootkit.

antonija ::

Vse te korporacije se sesuvajo same vase. Delajo poteze ki niso nobenmu vsec (razen njim), hkrati pa pricakujejo da bojo ljudje se naprej veselo vzklikali njihova imena. Google se (zaenkrat) drzi nazaj in ne zaracunava koncnim uporabnikom, ampak jim pusti prosto izbiro pri uporabi njihovih resitev ali pa konkurencnih. Torej ce komu google ni vsec ga naj pac neha uporabljat. Tako google ne bo vec vedel za vase nakupovalne navade, vas socialni okolis,....
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

madmitch ::

tomzi: ne glej na situacijo s svojimi očmi. VELIKA večina MS ne sprejema kot groznega zmaja temveč ga sprejemajo kot zrak ali vodo, povsem nezavedno. Ravno na tem segmentu pa gradi tudi Google.
Iz istega vzroka še vedno dobivamo spam. Nekaj nas je, ki se proti njemu borimo, vemo, da je slab, velika večina (bil bi presenečen, kako velika) pa po takšnih emajlih veselo klikajo.
Ne boj se za ugled Googla ali celo MS in ostalih velikih.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: madmitch ()

Tear_DR0P ::

če se google vtakne vsak del mojga življenja me zelo moti
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

sidd ::

če ti ni ušeč, ne uporabljaj :P
drugače pa, svet je krut>:D

Keyser Soze ::

Smešni ste nekateri. A slučajno nimate opcij al kako? Sedi za vami nekdo z pištolo na vaši betici in s tem pogojuje uporabo Googla in njegovih storitev?

Če so pa tako privlačne, da se jim ne morete upreti in jih zato sovražite je pa čas, da naredite revizijo podstrešja. Ne vem no... treba se odločit pri takšnih stvareh.

Sicer pa jaz osebno ne vidim nič slabega v tem. Naj se širi. Dokler ponuja storitve, ki prekašajo konkurenco ali nimajo konkurence jih bom sigurno uporabljal.
Močno dvomim, da ima google kakšne tendence po absolutni dominaciji tega sveta. Je pa tudi res, da obstajajo konkretni dokazi o obstoju malih zelenih a jih vladne organizacije prikrivajo.:\

tratto ::

madmitch: "ne glej na situacijo s svojimi očmi."

Mene osebno M$ sploh ne moti, rekel sem samo, da se ga ljudje lotevajo na vsakem koraku. Karkoli pri njih obelodanijo, takoj se pojavijo spletne "hate strani" in celotna internetna srenja pljuva po njih.
Prav tako je z ipodi in Applom - ker se ga je povzdignilo na prestol med proizvajalci mp3 playerjev, to mnoge moti ( glej temo o praskah na nanotu).

Google je zaenkrat za končne uporabnike popolnoma neškodljiv. Ko pa (če) se mu bo uspelo preriniti v ospredje na več področjih in ko bomo njegov logo gledali tudi na mikrovalovki v svoji kuhinji (seveda pretiravam - ali pač ne?), pa se bo hitro našlo mnogo nasprotnikov Googlovega "bombandiranja" z vseh strani.

lukanium ::

Lahko pa na vse skupaj gledamo tako, da je Google v bistvu edina možna protiutež MSu, kar je dobro, saj se bo tudi MSova filozofija morala začeti pomikati proti Googlovi. Sploh, ko bo dejansko (če be seveda) nastopil čas uporabe programov preko spleta.
Recimo, kakšna močna koalicija linux skupnosti+IBM+Google bi verjetno precej vplivala na bodočo MSovo politiko.
Malo spekuliranja ne škodi... ;)

Jaz pozdravljam vse, kar ni vsiljivo, je zastonj, je enostavno in zlo funkcionalno hkrati in ni niti približno tako zoprno lastniško kot npr. pri MSu ali Sony-ju.

Google je zaenkrat za končne uporabnike popolnoma neškodljiv. Ko pa (če) se mu bo uspelo preriniti v ospredje na več področjih in ko bomo njegov logo gledali tudi na mikrovalovki v svoji kuhinji (seveda pretiravam - ali pač ne?), pa se bo hitro našlo mnogo nasprotnikov Googlovega "bombandiranja" z vseh strani.

Če bom gledal njegov logo na svoji mikrovalovni, bo to zato, ker sem si to mikrovalovno SAM IZBRAL. Googlov logo mi bo začel iti na živce takrat, ko bom v 'google mikrovalovki' lahko segreval samo hrano z njihovim logotipom, ko mi bodo ob izidu novega modela prekinili podporo (garancija in servis), ko preostale enolončnice, ki sem jo najprej pogrel v svoji mikrovalovki, ne bom mogel pogreti v prijateljevi google mikrovalovki (GRM - Google rights management :)) ) itd. Karikiram seveda :D
When a person can no longer laugh at himself,
it is time for others to laugh at him. [Thomas Szasz]

B-D_ ::

Uporaba programov preko spleta je totalni idiotizem. Danes zastonj, jutri pa "Mobitelov PLANET" debilizem, kjer vsak šit, ki ga lahko potegneš z normalnega interneta zastonj, drago plačaš.

Je narod res toliko butast, da bo vsakič ko bo zalavfal en glup GWord plačal "uporabnino"? :\ Par debilov bo tko kot vedno nasedlo tud na ta nesmisel, inteligentni pa bomo rekli NE in za vse namene uporabljali naprej dandanašnjo tehnologijo, ki za nek wordprocessor popolnoma zadostuje. 8-)

Bistri007 ::

Mah, ne vem B-D, jaz bi dal jurja na mesec Googlu brez problema, če ti bile njihove plačljive aplikacije res dobre. Saj že zdaj plačam 5kSIT za webhosting...
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

B-D_ ::

Ako ti zadeva omogoča powercomputing in uporabo celega googlegrida za bilokatero zadevo se spomniš (npr realtime 3d rendranje)... poj bi blo morda vredno kakega jurja dati na mesec, ker takšne moči za neko smiselno ceno te tri ali štiri leta še ne boš mogel kupiti. Zadeve, ki delujejo lokalno že dandanes popolnoma dobro, pa no way. Samo norec bi se zanašal na enega ponudnika in mu plačeval "najemnino programov", kateri že dandanes delajo čisto zadovoljivo.

Plača se moč procesiranja, informacijske storitve, ne pa enke in nule, ki ležijo po disku in so vedno enake.


Toda net niti pod razno še dolgo ne bo uporaben za take zadeve (vsaj ne v informacijskih deželah tretjega sveta kot je npr. slovenija). Morda bi bilo možno to doseči v nekaj letih samo za nekaj elitnih držav, ki so že toliko razvite, da imajo za normalno ceno že normalne hitrosti neta - hitrosti, ki so za ducatkrat hitrejše kot pri nas. V primerjavi z njimi smo mi = .ru net.

antonija ::

A ma google sploh katero placljivo storitev? Vse ki jih jaz uporabljam se financirajo z oglasi (na sreco nevsiljivimi, v nekaterih primerih celo uporabnimi). Ce bojo ponujal SW preko neta bo zadeva verjetno za domace uporabnike ostala brezplacna, za tiste ki pa z SWom sluzijo denar, bojo pa verjetno prispeval tolar ali dva tudi googlu.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Nejc Pintar ::

@B-D_: Nismo ravno država tretjega sveta. Smo nekje na sredini, pa ne spimo, ampak gradimo optična omrežja:\
Lahko je biti prvi, če si edini!

B-D_ ::

Ni važno če je kompletna slovenija pokrita z Gigabit WLANom pa če ga bodo mesečno zaračunavali za 50% povprečne plače zadeva ostaja ista.

Pri nam so tudi kopali jarke in jih zakopavali brez polaganja kablov ko so gradili brezžično omrežje... :8)

Graditi in delovati ni ista zadeva. Pri nam baje "gradijo" optiko že par let, pa je net vsak dan bolj v kurcu. Še telefon bi bil bolj stabilen. :\

Nejc Pintar ::

6000 za neomejen dostop do interneta se mi ne zdi preveč:\ (če lahko za dodatnega jurja še poceni telefoniram toliko bolje)
Lahko je biti prvi, če si edini!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Povečanje kapacitet za iPhone in iPod Touch ter nekaj govoric iz sadovnjaka

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
134782 (3977) pecorin
»

Spielbergov film Munich zaradi DRM ne bo deležen nagrade

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
234811 (3272) Mic-E
»

Google agresivneje proti Microsoftu (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
698610 (6495) Tody
»

Google kljub nasprotovanjem nadaljuje z digitalizacijo knjig

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
254569 (3824) Myth
»

General relativity evidence found

Oddelek: Znanost in tehnologija
92422 (2291) OwcA

Več podobnih tem