»

KDE Plasma 6 je tu

Slo-Tech - Dočakali smo novo verzijo namiznega okolja KDE Plasma za Linux. Po večletnem pričakovanju, saj je od izida KDE 5 minilo že dolgih deset let - resda so ga vmes posodabljali - smo naposled dobili KDE Plasmo 6. Ta prinaša tudi novo verzijo frameworka Qt 6 in novi Wayland, čeprav podpira tudi še X11. Na prvi pogled velikih sprememb ni opaziti, še manj revolucije. Novosti so globoko v drobovju. Novo namizno okolje je na voljo v distribuciji KDE neon 6, naložimo pa ga lahko tudi v druge, denimo Arch Linux, openSUSE Tumbleweed, OpenMandriva Lx itd.

Glavne novosti so torej privzeta uporaba Waylanda, podpora za HDR (high dynamic range), izboljšave uporabniškega vmesnika, popravki sistemskih nastavitev, boljša aplikacija Discover in kopica novih ozadij. Podpora HDR še ni končana, a vsaj na Intelovih karticah deluje brez težav. Nekoliko več neugodnosti je z Nvidiinimi karticami. Druge novosti so še plavajoči pulti, nove teme, nove privzete nastavitve, osvežena Sapica (Breeze), izboljšano...

34 komentarjev

GNOMEbuntu prihaja ta oktober

Zanimiva dvojica :).

Ubuntu - Namizno okolje GNOME, svojčas eno od dveh velikih (skupaj s KDE), je zadnje čase v manjši eksistenčni krizi. V privzeti namestitvi ga že nekaj časa ni v priljubljenih distribucijah Ubuntu oziroma Mint; od nedavnega pa so leteli celo iz Debiana. Seveda ga je še vedno mogoče namestiti ročno, iz programskih skladišč, vendar to terja nekaj dodatnega dela in volje, predvsem pa znižuje število novopridobljenih uporabnikov (ki pač vzamejo tisto, kar jim ponudi distribucija ali prijatelj z GNU/Linux izkušnjami). Ekipa je pred kratkim razmišljala celo o svoji distribuciji, zdaj pa so očitno našli kompromis - posebno različico sistema Ubuntu, imenovano GNOMEbuntu.

Teh različic, oziroma derivatov, je več: Kubuntu (Ubuntu + KDE), Lubuntu (+ LXDE), Xubuntu (+ XFCE4), Edubuntu (za izobraževalne...

15 komentarjev

Izšel KDE 4.6

KDE Plasma 4.6

KDE - Pol leta je naokoli in to pomeni, da je izšla nova verzija grafičnega okolja za Linux. Nova verzija KDE, ki zajema vse trije linije izdelkov KDE Plasma, KDE Applications in KDE Platform, nosi oznako 4.6 in prinaša kar precej novosti. KDE Plasma 4.6 nudi prenovljen sistem Activities, izboljšano upravljanje z energijo, pohitren KWin, izboljšan sistem obvestil ter obilo kozmetičnih popravkov. Brezplačno si jih lahko prenesete s strani KDE.

20 komentarjev

Izšel KDE 4.4

KDE - Izšla je nova stabilna verzija grafičnega okolja za Linux z imenom KDE, ki nosi oznako različice 4.4, ki se mu pridružuje še prenovitev spletne strani kde.org. Kodno ime nove inačice je bilo tekom razvoja Caikaku. Spet je tu vrsta novosti: avtorji pravijo, da so odstranili 7200 hroščev in implementirali 1400 novih funkcionalnosti. Poleg tega v novi verziji najdemo še alternativni grafični vmesnik Plasma Netbook za rabo na malih prenosnikih. Social Desktop nudi izboljšave openDesktopa in ponuja večjo integracijo socialnih omrežij na namizje. Prenos je kot običajno mogoč z uradne spletne strani.

22 komentarjev

Matthias Ettrich prejel najvišje nemško civilno odličje

Matthias Ettrich z medaljo

vir: KDE
KDE - Včeraj, 6. novembra 2009, je Matthias Ettrich -- ustanovitelj in dolgoletna gonilna sila prostega odprtokodnega namizja KDE -- dobil podeljeno Nemški zvezni križ za zasluge (nem. Verdienstkreuz). Gre za najvišje (in edino) nagrado, ki jo podeljuje Zvezna republika Nemčija za civilne zasluge.

Matthias Ettrich si ga je prislužil z ogromno kontribucijo v FOSS in (s tem) izjemnim doprinosom k inovacijam in širjenju znanja v javno dobro.



Več na KDE.News

9 komentarjev

Izšel KDE 4.3

KDE 4.3

vir: KDE
Slo-Tech - Pol leta po izidu prejšnje verzije namiznega okolja za Linux z imenom KDE je izšla nova različica, to pot že KDE 4.3. Verzija s kodnim imenom Caizen po besedah avtorjev prinaša kopico novosti in izboljšav, ki bodo po godu uporabnikom. Pravijo, da so v zadnjih šestih mesecih popravili prek 10.000 hroščev, dodali skoraj 2.000 novih možnosti, skupno pa izvedli 63.000 sprememb. Prenos je kot običajno mogoč z uradne strani, koder najdete tudi obsežnejši opis izboljšav in seznam novosti. Prve vtise so že zbrali na ComputerWorld.

48 komentarjev

KDE 4.2.4

KDE 4.2

vir: KDE
KDE - Takole na hitro še opomnik, da je ta teden izšla nova stabilna verzija delovnega okolja KDE. V uradni najavi so razvijalci napisali, da je to zadnja podverzija v seriji 4.2, če ne bodo odkrili kakšnih nepričakovanih hroščev ali varnostnih pomanjkljivosti. Prihodnji mesec oz. šest mesecev po izidu 4.2.0 tako pričakujemo izid KDE 4.3.0. In kaj novega je prinesla aktualna podrazličica? Predvsem gre za razhroščevanje, posebej pozorni pa so bili to pot na Okular, KMail in Konqueror, ki so bili deležni nekoliko obsežnejše dezinfekcije. Prenos je že mogoč z domače strani.

54 komentarjev

Izšel je KDE 4.2

KDE 4.2

vir: KDE
KDE.org - Izšla je nova stabilna verzija grafičnega okolja za Linux KDE, ki nosi številko 4.2 in je bila poznana pod kodnim imenom The Answer (Odgovor). Uradna predstavitev je na voljo tudi v slovenščini. Nova verzija, za katero pravijo, da je za razliko od 4.1 primerna za večino končnih uporabnikov, saj spet vsebuje mnoge funkcionalnosti iz 3.5, ki jih 4.0 in 4.1 nista imeli, prinaša kopico izboljšav in dodatkov.

Plasma je nekoliko dopolnjena, tako da sedaj vsebuje hitri zaganjalnik (Quicklauncher), vremenske informacije, vire novic (newsfeeds), stripe in hitro deljenje datotek prek storitev pastebin, poleg tega npr. podpira Google Gadgets. Gradniki Plasme se lahko uporabijo tudi v ohranjevalniku zaslona, izboljšani pa sta še opravilna in...

40 komentarjev

Linus Torvalds: KDE 4 je katastrofa

ComputerWorld - Prvi pisec Linuxovega jedra Linus Torvalds se te dni mudi v Avstraliji, kjer se je udeležil konference, hkrati pa si je vzel tudi nekaj časa za ComputerWorld Australia in nastal je zelo zanimiv intervju. V njem je pogovor tekel o prihodnosti Linuxa z ozirom na skoraj 20-letno zgodovino in Torvaldsovem mestu v svetu Linuxa. Dotaknil se je tudi konkurence, predvsem Windows 7 in Viste, ter Torvaldsovih osebnih preferenc. Povedal je, da iz zgodovinskih razlogov še vedno uporablja distribucijo Fedora. Najbolj sočen je razdelek o namiznih okoljih, kjer je Torvalds priznal, da je prenehal uporabljati KDE. Po njegovem mnenju je KDE z verzijo 4.0 postal taka katastrofa, da je GNOME v tem trenutku boljša rešitev, čeprav je pred leti menil drugače.

161 komentarjev

Izšlo namizno okolje KDE 4.1

Namizje v KDE 4.1

vir: KDE
KDE - Skupnost razvijalcev pri prostem in odprto-kodnem projektu KDE je izdala težko pričakovano različico KDE 4.1. V tej različici se je med drugim vrnil paket programov za upravljanje z zasebnimi podatki KDE PIM, namizna lupina Plazma je doživela ogromno izboljšav, dodanih pa je bilo tudi precej novih programov in funkcij za obstoječe programe. Namizno okolje in programi so v precejšnji meri prevedeni tudi v slovenščino. KDE 4.1 je druga izdaja namizja in programov iz serije KDE 4 in je prva, ki je namenjena tudi zgodnjim uporabnikom (early adopters) in ne samo razvijalcem.

Poleg vrnitve paketa programov KDE PIM za upravljanje z zasebnimi podatki (e-pošta, organizator, bralnik virov RSS,...

46 komentarjev

Izšla Mandriva Linux 2008 Spring

Lugos - Nova izdaja brezplačnega in odprto-kodnega operacijskega sistema Mandriva Linux med drugim prinaša podporo za ASUS Eee PC, najnovejše različice priljubljenih programov, nova nastavitvena orodja, prenovljen izgled in je na voljo tudi v slovenskem jeziku.

Novosti in izboljšav v ravnokar izdani distribuciji Mandriva Linux 2008 Spring je kar precej. Ta različica prvič prinaša uradno podporo za popularni lahki prenosnik ASUS Eee PC. Poenostavljena je sinhronizacija z mobilnimi napravami (Nokia, Blackberry, Windows Mobile). V nadzornem središču sta na voljo dve novi orodji: nastavitve za starševski nadzor dostopa do spletnih strani in nastavitve za redno izdelavo varnostnih kopij sistemskih ter uporabniških datotek. Dodali so večpredstavnostno središče Elisa in orodje Codeina za preprosto nameščanje večpredstavnostnih kodekov. Mandriva Linux 2008 Spring prav tako uporablja nov zvočni strežnik PulseAudio.

Med programsko opremo najdemo: jedro Linux 2.6.24, pisarniški paket OpenOffice.org...

10 komentarjev

Izšel GNOME 2.22

GNOME - Izšla je nova različica priljubljenega odprtokodnega namizja GNOME 2.22.

Opis vseh novosti najdete v uradni objavi nove različice, med pomembnejše pa lahko prištejemo program Cheese za zajem fotografij in videa iz spletne kamere, program Anjuta, ki je po novem del paketa za razvijalce programske opreme ter novo knjižnico za navidezni datotečni sistem GVFS/GIO, ki bo nadomestila starejšo GNOME-VFS. To pomeni številne izboljšave v programih kot je Nautilus, vendar pa na začetku tudi malce nazadovanja, saj vsi programi še ne izkoriščajo polnega potenciala nove knjižice.

Kot je že v navadi, je namizje na voljo tudi v slovenskem jeziku.

5 komentarjev

Izšel KDE 4.0.0

Namizje KDE4 v slovenščini

vir: Lugos
KDE - Minili sta že več kot dve leti odkar so bile začrtane prve smernice razvoja četrte serije odprtokodnega namiznega okolja KDE. Včeraj pa je trdo delo naposled le obrodilo sadove in izšla je različica 4.0.0.

Kot je že običaj pri novih večjih izdajah, je novosti in sprememb ogromno. Za začetek je bilo potrebno namizje predelati za uporabo programske knjižnice Qt 4, dodanih pa je tudi precej novih tehnologij: Phonon za večpredstavnost, Solid za povezovanje s strojno opremo, Strigi za namizno iskanje, Plasma za sam prikaz namizja, NEPOMUK-KDE za semantično namizje (ocenjevanje in označevanje datotek ter dodajanje komentarjev) in še mnogo drugih. V okviru podprojekta Oxygen so...

71 komentarjev

Pipin odprti termin: Bližnje srečanje 4. vrste - KDE4

Slo-Tech - V torek, 14. 11 vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na Pipin odprti termin kjer bo Andrej Vernekar predaval o prihajajočem KDE4.

V zadnjih mesecih je nastal vtis, da projekt KDE napreduje počasneje kot konkurenčni GNOME, saj je ta objavil več novih različic. V resnici pa je to le zatišje pred novo generacijo KDE 4.0, katere razvoj poteka že več kot eno leto. Šlo bo za velik preskok, kakršnega ni bilo že od KDE 1.0 dalje. Kaj nam bo torej prinesla nova generacija namiznega okolja? Se bo lahko merila s konkurenco, ki jo predstavljata Windows Vista in MacOS X 10.5? V tem predavanju bodo predstavljene nove tehnologije, ki so že v kodi KDE 4, in tudi nekaj tehnologij, ki šele prihajajo. Izognili pa se ne bomo niti spremembam v izgledu okolja, ki običajno sledijo novim generacijam okolja KDE.

Predaval nam bo Andrej Vernekar, vodja skupine za slovenjenje KDE v okviru društva Lugos.

31 komentarjev