» »

Izšla Mandriva Linux 2008 Spring

Izšla Mandriva Linux 2008 Spring

Lugos - Nova izdaja brezplačnega in odprto-kodnega operacijskega sistema Mandriva Linux med drugim prinaša podporo za ASUS Eee PC, najnovejše različice priljubljenih programov, nova nastavitvena orodja, prenovljen izgled in je na voljo tudi v slovenskem jeziku.

Novosti in izboljšav v ravnokar izdani distribuciji Mandriva Linux 2008 Spring je kar precej. Ta različica prvič prinaša uradno podporo za popularni lahki prenosnik ASUS Eee PC. Poenostavljena je sinhronizacija z mobilnimi napravami (Nokia, Blackberry, Windows Mobile). V nadzornem središču sta na voljo dve novi orodji: nastavitve za starševski nadzor dostopa do spletnih strani in nastavitve za redno izdelavo varnostnih kopij sistemskih ter uporabniških datotek. Dodali so večpredstavnostno središče Elisa in orodje Codeina za preprosto nameščanje večpredstavnostnih kodekov. Mandriva Linux 2008 Spring prav tako uporablja nov zvočni strežnik PulseAudio.

Med programsko opremo najdemo: jedro Linux 2.6.24, pisarniški paket OpenOffice.org 2.4 ter namizna okolja KDE 3.5.9, GNOME 2.22 in Xfce 4.4.2. Na voljo so tudi paketi za KDE 4.0.3. Seveda ne manjkajo tudi najnovejše različice brskalnika Firefox, programa za e-pošto Thunderbird, dodatka za namizne učinke Compiz Fusion.

Podrobnosti o novostih v tej izdaji si lahko ogledate v slikovnem vodiču po Mandriva Linux 2008 Spring. Seveda ja tudi ta različica Mandrive prevedena v slovenščino in je na voljo za brezplačen prenos (BitTorrent).

10 komentarjev

linuxdady ::

Omembe vredno je še eno novo orodje - čarovnik za prenos datotek in nastavitev iz sistema Windows XP.
Zelo dobra je tudi podora za strojno opremo. Tudi če namestimo različico "Free", ki na zgoščenki sicer prinaša izključno odprtokodno programje, ne bomo prikrajšani za lastniške gonilnike. Že med namestitvijo namreč lahko dodamo spletni vir za nameščanje programja "Non-free", ki nudi gonilnike za grafične kartice Nvidia in ATI ter večino brezžičnih omrežnih kartic.
Nov in povsem samodejen je tudi program za nastavljanje ostalih spletnih virov URPMI.
Skratka, več kot odlično!

joebanana ::

Bomo probali, čeprar trenutno uporavljam ubuntu in ga nestrpno pričakujem.

thezerox ::

Sem že nagradil na 2008.1, zaenkrat zadovoljen.

PerS ::

a mi lahko kdo pove v čem je fora tega, da morajo OS prilagajati računalniku? Zakaj ASUS ni naredil z obstoječimi OSi združljiv sistem?

Azrael ::

>a mi lahko kdo pove v čem je fora tega, da morajo OS prilagajati računalniku? Zakaj ASUS ni naredil z obstoječimi OSi združljiv sistem?

Prej bi rekel, da so malo zmetali ven bloatware, ki ga imajo Lin distroti vedno več in mogoče v kernelu pustili podporo samo za strojno opremo, ki je v Asus eee (manjša inštalacija).

Asus eee ima malo podhranjene strojne zmogljivosti, ampak stvarca lepo poganja Win Xp (ter oskubljena Server 2003 in Vista) in potem, če drugega ne, je fovšarija, če dela zadeva od MS produktih, mora tudi naša. IMHO
Nekoč je bil Slo-tech.

Dri3r ::

Sem si jo namestil in lahko rečem, da sem zelo zelo zadovoljen. Končno primerna zamenjava za Ubuntu, katerega sem že malo naveličan.


LP
dri3r

thezerox ::

Na mandrivo sem presedlal z 2008.0. Pred tem sem uporabljal opensuse, ki je iz verzije v verzije postajal počasnejši-predvsem pri inštaliranju paketov, kar me je zelo motilo. Mandriva pa je v primerjavi veliko odzivnejša. Btw, za eliso pa sem sedaj prvič slišal, stvar še moram preizkusiti, vendar po videnem lahko trdim, da so se zgledovali po Jabolku :).

shubell ::

mogoče bo čas da upgrejdam... sam imam verzij 2006 :P

Loki ::

kdaj pa pride suse11?
I left my wallet in El Segundo

toplakd ::

SuSe 11 pride čez cca 2 meseca


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izšla Mandriva Linux 2010 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
839527 (7299) 5er-->
»

Thunderbird in pokvarjena pošta

Oddelek: Programska oprema
6918 (828) krho
»

Izšla Mandriva Linux 2009 Spring

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
83652 (2432) Jst
»

Nov notebook hp 6820s - par vprasanj

Oddelek: Pomoč in nasveti
111694 (1610) beta1
»

Mandriva Linux 2007 (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
10212640 (8675) madviper

Več podobnih tem