»

IT dogodki v tednu med 25. in 29. marcem

Slo-Tech - Če iščete priložnosti za profesionalno rast, se bo ta teden zvrstilo kar nekaj dogodkov s področja informacijskih tehnologij.

Danes, 25. marca, bo spomladanski Ruby meetup v Računalniškem muzeju ob 18:00. Predavala bosta Radan Skoric "Should I type or should I not?", in Ivan Vandot, "Deployment with Kamal".

V sredo 27. bo srečanje s področna informacijske varnosti SecTalks LJU0x1A, prav tako v Računalniškem muzeju ob 18h.

V četrtek 28. ob 18h bo v prostorih podjetja united.cloud v Situli na Vilharjevi marčevsko DragonPy srečanje s tremi predavanji:
  • Apache Arrow - Managing bytes for fun and profit, Rok Mihevc
  • Self-hosting a Data Stack, Ivan Kolundžija
  • SQL and Python: The Dynamic Duo of Data Warehousing, Grega Snoj

Prav tako v četrtek 28. ob 18h bo srečanje AWS uporabnikov Ljubljana, in sicer v Kavarni Sputnik. O upravljanju AWS infrastrukture s Terragrunt bo predaval Uroš Bajželj.

2 komentarja

Jutri bo FriLAN

Slo-Tech - Na Fakulteti za računalništvo in informatiko bo jutri, v soboto 24. 2. 2024 FRI Lan party.

Dogodek se bo začel ob 12:00 in bo potekal do jutranjih nedeljskih ur. Vstopnice so brezplačne in so na voljo na fienta.com/fri-lan-party.

Na dogodku boste lahko igrali karkoli hočete! Za tiste, ki imate tekmovalni duh, se bo odvijal tudi turnir v igrah Counter Strike 2 in League of Legends, na turnir pa se je potrebno prijaviti pred dogodkom.

Za malo sprostitve med igranjem se bosta odvajali tudi dve stranski aktivnosti - na Retro Rok's Renew bodo razstavljene retro igre in konzole, na Red Bullovem Formula simulatorju pa se lahko pomerite s soudeleženci. V večernih urah bodo naročene tudi pice, med dogodkom pa bo poskrbljeno za pijačo.

Več informacij je na voljo na frilan.si.

12 komentarjev

V Kiberpipi ta teden: iščemo nove sodelavce + veliko stvari

Kiberpipa vabi nove sodelavce in sodelavke

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Ta teden malo drugače; za začetek s povabilom k sodelovanju. Kiberpipa trenutno aktivno išče nove sodelavce - programerje z ljubeznijo do odprte kode, intermedijske umetnike vseh vrst, DIY entuziaste. Če se najdete v kateri od teh vlog, oziroma vas vsaj malo zanima, vas prosimo za prijavo na e-poštni naslov maja@kiberpipa.org, do konca meseca.


Od torka do četrtka bomo čez dan (od 12h do 19h) na 13. Študentski areni na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Najdeš nas na Eko otoku, kjer bomo skupaj z društvom Duh Časa izvajali servisiranje in reciklažo odsluženih računalnikov. Iz zbranih računalniških komponent bomo sestavljali računalnike, jih opremljali z brezplačnim odprtokodnim sistemom Ubuntu GNU/Linux, ter jih na koncu predali Zavodu Študentska svetovalnica, ki bo računalnike podaril socialno ogroženim dijakom in...

14 komentarjev

Turnir v legendarnih PC igrah in zaključek Kiberpipine sezone

No-lan party - za stare dobre čase

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Kiberpipa s četrtkom, 24.6., zaključuje deveto programsko sezono in kot običajno čez poletje zapira svoja vrata. V četrtek se bo od 19. ure dalje odvijal zadnji dogodek v tej sezoni - ekipa Kiberpipe in računalniškega muzeja vas vabita na peti turnir v legendarnih PC igrah - No-LAN Party. Gre za turnir v PC igrah s konca 80-ih let ter začetka 90-ih let, zabavo za ljubitelje starejših računalnišklih iger in za vse generacije,...

12 komentarjev

OGC delavnica v Ljubljani

Slo-Tech - Geološki zavod Slovenije organizira v ponedeljek, 10.05.2010, mednarodno delavnico OGC (Open Geospatial Consortium, Inc.) na temo odprtokodnih standardov in medopravilnosti na področju prostorskih podatkov ter direktive INSPIRE. Vabljeni predavatelji so g. Mark Reichardt, predsednik in izvršni direktor OGC, Anitha Trakas (OGC Europe), Guenther Pichler (ESRI Inc.), Francois Robida (BRGM), Robert Tomas (EC-JRC), Tomaž Petek (GURS), Grega Milčinski (Sinergise) in Aleš Veršič (ARSO). Namen delavnice je širjenje znanja o informacijskih rešitvah temelječih na odprti kodi, predstavitev OGC ter direktive INSPIRE. Delavnica bo potekala v predavalnici Geološkega zavoda Slovenije, Dimičeva ulica 14 (nasproti Gospodarske zbornice za Bežigradom), Ljubljana, VI nadstropje.

Ponedeljkova delavnica je za javnost odprt dogodek v sklopu 25. mednarodnega srečanja Geoscience Information Consortium (GIC), ki bo na Geološkem zavodu Slovenije od 10. do 14. maja 2010. GIC je mreža geoloških zavodov...

17 komentarjev

Hekali bomo prihodnost - na 3. festivalu odprtih tehnologij HAIP 08

Festival HAIP 08

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - A še prej naj vas povabimo na Kiberpipina dogodka v tem tednu. V torek, 21. oktobra ob 19h, se bomo na Pipinem odprtem terminu ponovno spomnili poletja. Z ekipo Kiberpipe in ožjih prijateljev bomo preleteli nekaj odmevnih dogodkov, ki so se zgodili pri nas in v tujini. Ker je FOWA tudi tokrat gostila nekatere zanimive predavatelje, smo se odločili, da vam jih predstavimo na Spletnih uricah v sredo, 22.10. ob 19h s pomočjo kratkih reportaž, ki jih bodo pripravili slovenski udeleženci.



Med 3. in 11. novembrom 2008 pa bo v Ljubljani v organizaciji Kiberpipe potekal 3. mednarodni multimedijski festival odprtih tehnologij HAIP 08. Na mednarodni ravni se bodo predstavili posamezniki in skupine, ki s svojim delovanjem kritično obravnavajo tehnologijo, ki nas obkroža in predstavlja naše vsakdanje okolje. Osrednja linija...

5 komentarjev

Asus Eee PC, Start-up night #2 in delavnica Pure Data

Asus Eee PC

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Je majhen, je eleganten, je enako funkcionalen kot vsak povprečni prenosni računalnik in trenutno edini zgled mu je OLPC. Na Pipinem odprtem terminu danes ob 19h si bomo pogledali prenosni računalnik Asus EEE PC, katere so njegove značilnosti in zakaj je drugačen od ostalih.



Ker imamo v Sloveniji kar nekaj zanimivih spletnih storitev, bomo tudi maja na Spletnih uricah eno predavanje namenili le-tem. V sredo ob 19h se bodo na drugem start-up večeru predstavili nekateri bolj ali manj znani start-upi s svojimi...

0 komentarjev

Second Life na Samsungovih mobilnih telefonih

vir: Gizmodo
Gizmodo - V podjetju Samsung so razvili Second Life aplikacijo za mobilne telefone, ki uporabnikom omogoča transportacijo v Drugo življenje kjerkoli na svetu. Predstavnik podjetja je izjavil, da bodo program ameriškim potrošnikom ponudili verjetno v drugi polovici leta, Gizmodo pa se sprašuje, kaj je podjetje prepričalo v razvoj aplikacije za računalniško igro, ki ima tako majhno uporabniško bazo. Med registriranimi milijoni uporabnikov naj bi bilo namreč "živih" le 250.000 računov.

25 komentarjev

Delavnica izdelave wireless anten - zadnji poziv!

Kiberpipa - Vse zainteresirane še enkrat vabimo na enodnevno delavnico izdelave wireless anten, ki bo v Kiberpipi v soboto, 16.2. - nekaj mest je še prostih! Prirejata jo Kiberpipa in odprto brezžično omrežje Ljubljane - WLAN-LJ skupaj z Radioklubom "Ljubljana" S53AJK.

O delavnici in prijavah smo na Slo-techu že pisali, prav tako pa si lahko o delavnici preberete na http://wifi.frubsd.org/. Vse, ki bi se želeli udeležiti delavnice in izdelati kakšno anteno, vendar nimate financnih sredstev, naj razveselimo, da bo za omejeno število udeležencev mogoča tudi brezplačna udeležba delavnice. Tako boste lahko pomagali pri sami izdelavi anten, vendar antene žal ne boste mogli obdržati. Prav tako se morate prijaviti na antene at kiberpipa.org.

Urnik dogajanja:
9:00 Začetek delavnice in osnovna predstavitev poteka dogajanja ter navodila.
10:00 do 11:30 Sklop predavanj: Predstavitev projekta WLAN-LJ/Kiberpipa.net (Andraz Sraka), Predstavitev radioamaterskega hobija in digitalnega paket omrežja...

7 komentarjev

Dogodki v Kiberpipi od 10. do 14.12.

Kiberpipa - O četrtem tradicionalnem No-lan partyju, ki bo v ponedeljek, 10.12. ob 17h potekal v Kiberpipinem računalniškem muzeju, je bilo pisano že eni izmed preteklih novic. Naj še enkrat spomnimo, da bo tekmovanje tokrat potekalo na Commodorjih 64, in sicer v Commodore BASIC V2 programiranju in nato v legendarni igri Wizard of Wor. Prijave zbiramo na muzej at kiberpipa.org. Zelo zaželjeno je, da udeleženci, ki imajo to možnost, prinesejo sabo joystick in morda kar Commodorja 64. Tukaj si preberite pravila igre in potek dogajanja četrtega No-lan partyja.



Torkov Pipin odprti termin (11.12. ob 19h) bo namenjen enemu največjih odprtokodnih sistemov za strojno učenje in odkrivanje zakonitosti iz...

10 komentarjev

Četrti No-lan party v Kiberpipi - C64 party

Kiberpipa - V ponedeljek, 10. 12. 2007 ob 17.00 se bo v Kiberpipinem računalniškem muzeju na Kersnikovi ulici začel že četrti tradicionalni No-lan party. Za kaj sploh gre? No-lan party je družaben dogodek za vse gejmerske generacije, kjer se lahko prijavljeni tekmovalci pomerijo v izbranih legendarnih računalniških igrah. Kako smo se imeli na prejšnjem No-lanu si lahko ogledate v Kiberpipini spletni galeriji.

Tokrat bo malenkost drugače. Za en večer bomo pozabili na PCje in se...

14 komentarjev

WLAN-Lj: srečanje Pogled nad mesto

Kiberpipa - Pogled nad mesto je srečanje uporabnikov, administratorjev, hardverašev, kablovlekov, drogoljubcev, plezalcev, ljubiteljev streh in ptičjih perspektiv ter vseh, ki bi karkoli od naštetega radi postali z namenom osvoboditve svojih brezžičnih usmerjevalnikov. Ta čertek, 6.12. ob 20h v Cafe Metropol (Kersnikova 6, nad Kiberpipo) se dobimo z naslednjim namenom, poleg druženja in pijače:

- Kje so naše usmerjevalne točke? IP remapping omrežja, določitev strateških točk
- Delavnica izdelave anten v Kiberpipi? Kako lahko pomagamo organizatorjem, da se stvari malo pospešijo; PR teksti in najava delavnice; donacije / sredstva
- Vsebinski premiki? Kako pritegniti ljudi / koga še povabiti k projektu. Torej predvsem brainstorming.
- Izmenjava Wifi opreme: na zalogi je se nekaj Buffalo routerčkov ...

Več o projektu: http://wifi.frubsd.org/

15 komentarjev

Pipice v Kiberpipi odprte

Kiberpipa - S katerim odprtim dogodkom si lahko postregli v tem tednu? Na Pipinem odprtem terminu v torek, 16.10., boste lahko pobliže spoznali zanimivosti virtualnega sveta Second Life, ki jih bo predstavila Alja Sulčič, vodja projektov na zavodu Artesia, ki v Second Life pisarni zavoda ponuja pomoč in nasvete novim slovenskim uporabnikom.
Na Spletnih uricah v sredo bomo preleteli nekaj najbolj zanimivih predavanj nedavne konference Future of Web Apps in si ogledali poglavitne...

3 komentarji

Tretji No-lan party v Kiberpipi

Kiberpipa - V Kiberpipinem računalniškem muzeju bo v četrtek, 18. 10. 2007 ob 18.00 potekal že tretji tradicionalni No-lan party. No-lan party je družaben dogodek za vse gejmerske generacije, kjer se lahko prijavljeni tekmovalci pomerijo v izbranih legendarnih računalniških igrah in se potegujejo za retro-muzejske nagrade. Glede na anketo, objavljeno na Slo-techu, sta tokrat izbrani igri za tekmovalni del (očitna zmagovalca) Dyna Blaster in Prehistorik 2.

Prijave...

22 komentarjev

Predavanji na temo superračunalnikov

Kiberpipa - O superračunalnikih je ponavadi največ govora junija in novembra, ko se izda seznam trenutno najmočnejših (širši javnosti poznanih) računalniških sistemov - top 500 list.

Tokrat bomo o tem poslušali malce prej. V prvem tednu aprila namreč Kiberpipin računalniški muzej gosti profesorja Dr. John G. Zabolitzkyja, ki je ustanovil Družbo za historične računske naprave (Gesellschaft für historische Rechenanlagen e.V), ki tvori institucionalno podlago računalniškega muzeja v Münchnu. V okviru tega muzeja deluje tudi Cray-cyber.org, o čemer smo pisali že v članku o zgodovini računalništva na Slo-Techu.

V naslovu novice ne gre za...

5 komentarjev

POT: Še vedno vemo kaj ste počeli prejšnje poletje

Slo-Tech - V torek 24. oktobra vas vabimo na drugi Pipin odprti termin v tej sezoni. Za uvod se bomo ponovno spomnili poletja. Na hitro bomo preleteli nekaj bolj odmevnih dogodkov, ki so se zgodili pri nas in v tujini.

Tako boste lahko slišali kako je potekal NEST 2006, ki ga je pripravil Slo-tech in kaj je bila letošnja rdeča nit Ars Electronice. Pogledali pa bomo tudi, kako se je odvijala OpenOffice konferenca v Lyonu, ki jo je ponovno medijsko pokrivala ekipa Kiberpipe.

Torej, ne zamudite nove sezone Kiberpipinih odprtih terminov, ki bodo, tako kot vedno, potekali vsak torek ob 19.00.

1 komentar

No-lan party v Kiberpipi

Slo-Tech - V Kiberpipinem računalniškem muzeju bo 4. 5. 2006 potekal muzejski turnir oziroma No-lan party za vse nostalgike in za vse tiste, ki bi radi videli kaj drugačnega.

Ob 19:00 se bo začel tekmovalni tel turnirja, pomerili se boste lahko v legendarni (PC) igrici Prehistorik 2. V netekmovalnem delu pa v Prince of Persia, Tetrisu, ... Vse to na na IBM PS1 (najbolj popularnem računalniku muzeja). V netekmovalnem delu se lahko preizkusili v igri Prince of Persia, ter na legendarnem IBM XT v še bolj legendarnem Tetrisu, pa tudi Commodore 64 ne bo sameval. Na ogled bodi tudi ASCII videowall in marsikaj drugega.

Nagrade, kot se za pravi turnir spodobi, bodo! Medvedov in ostalih zveri pač ne boste...

35 komentarjev

Zvok v Linuxu in delavnica Pure Data

Kiberpipa - RX-TX in Kiberpipin OPALab (Open Audio Institute) organizirata delavnico Zvok v Linuxu in Pure Data, ki bo potekala v Kiberpipi od 18. do 20. decembra med 15:00 in 18:00. Trodnevna delavnica multimedijskega in zvočnega raziskovalca ter umetnika Dereka Holzerja (Acoustic SpaceLab) vas bo popeljala v svet manipulacije zvoka in glasbe s prostim orodjem PureData. Zadnji dan bo Martin Pichlmair predstavil še del PureData za obdelavo digitalnega videa. Brezplačna delavnica bo potekala v angleškem jeziku, prijavite pa se lahko na naslov opalab@kiberpipa.org.

13 komentarjev

Računalniška delavnica za dekleta

Kiberpipa - Vsem, ki vas zanimajo računalniki in niste mnenja, da mora ta panoga ostati v moški domeni.

Dekleta učijo druga dekleta sestaviti računalnik in uporabljati prosto programje (Linux, OpenOffice). Včasih je laže, da nekaj razloži pripadnica ženskega spola, ker dekleta vseeno drugače razmišljajo kot fantje. Zato je nežnejši del Kiberpipe pripravil projekt Računalniška delavnica za punce.

Delavnica bo potekala prvi vikend v aprilu (5., 6. april) in naslednje torke v aprilu in maju v Kiberpipi, Kersnikova 6, Ljubljana. Med vikendom bomo spoznali notranjost računalnika in operacijski sistem Linux ter njegovo instalacijo, medtem ko bodo ob torkih predavanja o uporabi Linuxa in razlikah med drugimi operacijskimi sistemi. Prijave zbiramo na naslovu dekliska.delavnica@kiberpipa.org.

Pogoja za udeležbo sta radovednost in lasten izvijač. Delavnica je zastonj in namenjena samo dekletom. Vabljene!

41 komentarjev