»

Dogodek - D·Talk: The Empire Books Back

The Empire Books Back

Slo-Tech - V sredo, 18. decembra, ob 19.00 se bo na Celovški cesti 32 v veliki zeleni stavbi nadaljevala serija dogodkov D.Talk. Glavna tema predavanj bodo ideja, nastanek in tehnologija platforme toothpick.com, ki ljudem po vsem svetu omogoča iskanje in rezervacijo zobozdravnika zase ali za svojo družino. Z dvema predavanjema bomo pokrili tako produktni kot tudi tehnični pogled na portal toothpick.com.

Tokratni gost bo Jozef Wallis, soustanovitelj in SVP pri toothpick.com, ki nam bo v prvem predavanju predstavil nastanek portala skozi oči ustanovitelja. Kako prepričati več kot šestdeset tisoč pacientov in več kot tri tisoč zobozdravnikov, da uporabljajo spletni produkt, kako biti boljši od konkurence in kako...

1 komentar

Razstava Goto 1982, zadnja priložnost

Enigma na razstavi

Slo-Tech - Že leto dni v Muzeju novejše zgodovine poteka razstava zgodovine računalništva. A vsake dobre stvari je enkrat konec in tako se bodo eksponati kmalu premaknili v Tehniški muzej Bistra.

Če želite ujeti še zadnjo priložnost za preigravanje delujočih Commodorjev, Spectrumov, prvih Macintoshov ali pa se dotakniti (sicer ugasnenega) Zuseja ter delno ohranjene Enigme, potem ste vabljeni v ponedeljek ob 18.00 na slovesnost ob zaprtju. Razstavljeni so eksponati vse od šestdesetih let dalje. Zadeva je zanimiva tako za otroke (delujoči primerki) kot za tiste z daljšo brado, ki so te računalnike dejansko uporabljali in jih mika malce nostalgije. Je kak tak na Slo-techu?

Zaprtje razstave pa ima tudi širši namen. Nedavno je bilo...

21 komentarjev

V Kiberpipi ta teden: iščemo nove sodelavce + veliko stvari

Kiberpipa vabi nove sodelavce in sodelavke

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Ta teden malo drugače; za začetek s povabilom k sodelovanju. Kiberpipa trenutno aktivno išče nove sodelavce - programerje z ljubeznijo do odprte kode, intermedijske umetnike vseh vrst, DIY entuziaste. Če se najdete v kateri od teh vlog, oziroma vas vsaj malo zanima, vas prosimo za prijavo na e-poštni naslov maja@kiberpipa.org, do konca meseca.


Od torka do četrtka bomo čez dan (od 12h do 19h) na 13. Študentski areni na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Najdeš nas na Eko otoku, kjer bomo skupaj z društvom Duh Časa izvajali servisiranje in reciklažo odsluženih računalnikov. Iz zbranih računalniških komponent bomo sestavljali računalnike, jih opremljali z brezplačnim odprtokodnim sistemom Ubuntu GNU/Linux, ter jih na koncu predali Zavodu Študentska svetovalnica, ki bo računalnike podaril socialno ogroženim dijakom in...

14 komentarjev

V Kiberpipi ta teden: Facebook Graph API, Vidim Tresk!, Trigger Happy Hands

VIP večer z Ireno Fonda; Ko ljubezen do morja in rib postane uspešna podjetniška zgodba, 9. Feb 2012

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V torek 14.2. ob 19h, vabljeni na predavanje v sklopu Pipinih odprtih terminov, kjer si bomo z Igorjem Kolar pogledali programerske vmesnike za pripravo navideznega novičarskega portala na Facebooku. Ključni pojmi so Graph API, Ticker, Akcije, Objekti in Timeline.

V sredo 15.2. ob 19h, Radio Študent in Kersnikova v okviru platforme Radar oznanjata 'Vidim Tresk!', ki na enem mestu združuje, spodbuja in občuduje kreativnost mešanja vizualnega in glasbe. Fuzija zvoka in slike se bo vrinila v vse razpoložljive prostore na Kersnikovi 4 in 6, kjer se bodo predstavili vizualni in glasbeni ustvarjalci s fotografijami, inštalacijami, glasbenimi videi, avdiovizualnimi performansi in slovenska VJ...

1 komentar

30 let x86 arhitekture

Intel Pentium

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Letos mineva natanko 30 let, odkar je podjetje Intel predstavilo mikroprocesor 8086, ki predstavlja prvi mikroprocesor t. i. x86 arhitekture. Ta arhitektura (poenostavljeno lahko rečemo, da je arhitektura procesorja njegova zasnova in zgradba) povsem prevladuje na tržišču osebnih računalnikov, uporablja pa se na praktično vseh področjih. Podjetje IBM je leta 1981 izdelalo osebni računalnik IBM PC (model 5150), v katerega so vgradili Intelov mikroprocesor 8088, zasnovan na 8086, in s tem pričeli dobo x86 arhitekture v osebnem računalništvu.



Razstava Kiberpipinega računalniškega muzeja, ki bo na ogled v prostorih Kiberpipe na Kersnikovi ulici 6 v Ljubljani od 12.5.2008 (vsak delovni...

225 komentarjev

Ta teden s Kiberpipo

Kiberpipa - 4 dnevi, 4 dogodki. Na Pipininem odprtem terminu si bomo danes, 25.3., z Gorazdom Žagarjem pogledali spletne aplikacije in kako lahko te, če so slabo zasnovane, ogrozijo varnost spletnega stežnika, na katerem gostujejo. Več...

V sredo ob 11h sledi predstavitev nove številke časopisa Reartikulacija. Od tretje številke dalje bo Reartikulacija internacionalna in bo objavljena dvojezično, v slovenskem in angleškem jeziku.

V okviru sredinih Spletnih uric vas tokrat vabimo na predstavitev nove, revolucionarne spletne storitve podjetja Zemanta, temu pa bo sledila zabava v ritmu salse (celotni dogodek bo tokrat potekal v Tango baru). Zemanta, ki sta jo lani ustanovila člana Kiberpipe, Andraž Tori in Boštjan Špetič, bo na dogodku prvič javno splavila novo spletno storitev za samodejno bogatenje spletnih vsebin, namenjeno blogerjem. Storitev bo kateremu koli uporabniku največjih blogerskih...

7 komentarjev

Dogodki v Kiberpipi od 10. do 14.12.

Kiberpipa - O četrtem tradicionalnem No-lan partyju, ki bo v ponedeljek, 10.12. ob 17h potekal v Kiberpipinem računalniškem muzeju, je bilo pisano že eni izmed preteklih novic. Naj še enkrat spomnimo, da bo tekmovanje tokrat potekalo na Commodorjih 64, in sicer v Commodore BASIC V2 programiranju in nato v legendarni igri Wizard of Wor. Prijave zbiramo na muzej at kiberpipa.org. Zelo zaželjeno je, da udeleženci, ki imajo to možnost, prinesejo sabo joystick in morda kar Commodorja 64. Tukaj si preberite pravila igre in potek dogajanja četrtega No-lan partyja.



Torkov Pipin odprti termin (11.12. ob 19h) bo namenjen enemu največjih odprtokodnih sistemov za strojno učenje in odkrivanje zakonitosti iz...

10 komentarjev

Četrti No-lan party v Kiberpipi - C64 party

Kiberpipa - V ponedeljek, 10. 12. 2007 ob 17.00 se bo v Kiberpipinem računalniškem muzeju na Kersnikovi ulici začel že četrti tradicionalni No-lan party. Za kaj sploh gre? No-lan party je družaben dogodek za vse gejmerske generacije, kjer se lahko prijavljeni tekmovalci pomerijo v izbranih legendarnih računalniških igrah. Kako smo se imeli na prejšnjem No-lanu si lahko ogledate v Kiberpipini spletni galeriji.

Tokrat bo malenkost drugače. Za en večer bomo pozabili na PCje in se...

14 komentarjev

Pipice v Kiberpipi odprte

Kiberpipa - S katerim odprtim dogodkom si lahko postregli v tem tednu? Na Pipinem odprtem terminu v torek, 16.10., boste lahko pobliže spoznali zanimivosti virtualnega sveta Second Life, ki jih bo predstavila Alja Sulčič, vodja projektov na zavodu Artesia, ki v Second Life pisarni zavoda ponuja pomoč in nasvete novim slovenskim uporabnikom.
Na Spletnih uricah v sredo bomo preleteli nekaj najbolj zanimivih predavanj nedavne konference Future of Web Apps in si ogledali poglavitne...

3 komentarji

Tretji No-lan party v Kiberpipi

Kiberpipa - V Kiberpipinem računalniškem muzeju bo v četrtek, 18. 10. 2007 ob 18.00 potekal že tretji tradicionalni No-lan party. No-lan party je družaben dogodek za vse gejmerske generacije, kjer se lahko prijavljeni tekmovalci pomerijo v izbranih legendarnih računalniških igrah in se potegujejo za retro-muzejske nagrade. Glede na anketo, objavljeno na Slo-techu, sta tokrat izbrani igri za tekmovalni del (očitna zmagovalca) Dyna Blaster in Prehistorik 2.

Prijave...

22 komentarjev

Predavanji na temo superračunalnikov

Kiberpipa - O superračunalnikih je ponavadi največ govora junija in novembra, ko se izda seznam trenutno najmočnejših (širši javnosti poznanih) računalniških sistemov - top 500 list.

Tokrat bomo o tem poslušali malce prej. V prvem tednu aprila namreč Kiberpipin računalniški muzej gosti profesorja Dr. John G. Zabolitzkyja, ki je ustanovil Družbo za historične računske naprave (Gesellschaft für historische Rechenanlagen e.V), ki tvori institucionalno podlago računalniškega muzeja v Münchnu. V okviru tega muzeja deluje tudi Cray-cyber.org, o čemer smo pisali že v članku o zgodovini računalništva na Slo-Techu.

V naslovu novice ne gre za...

5 komentarjev

Kiberpipa teče novi krog

Slo-Tech - V Kiberpipi, drugem najboljšem kibercentru v Evropi, bo tudi ta teden pestro!

V torek bo Miha Tomšič, soustanovitelj društva uporabnikov Linuxa Slovenije, predaval o orodju gst-python. O multimedijskem ogrodju GStreamer, ki omogoča, da multimedijske programe gradite kot lego kocke, in o tem kako ga uporabljati v Pythonu. Več o predavanju.

V sredo sledi predavanje o prihodnosti spleta: Semantični splet - več kot le hype!. Predava Marko Grobelnik, raziskovalec na Inštitutu Jožef Stefan in verjetno največji poznavalec sematničnih tehnologij v Sloveniji. Vseskozi je v tesnih stikih z vodilnimi podjetji na tem področju, kot so Microsoft (s katerim sodeluje na večih projektih), Yahoo, British Telecom, itd.

Za piko na i pa vabimo...

4 komentarji

Članek o osnovah orodja sed

Slo-Tech - Drugič v tem tednu smo dobili nov članek. Za Zgodovino računalništva je Igor Kolar predstavil osnove seda (stream editor - urejevalnik toka). sed je namensko orodje za spreminjanje delov besedila v datotekah direktno iz ukazne vrstice, kar pride še posebej prav, kadar želimo spremeniti isto stvar na več mestih ali kadar obdelujemo tako velike datoteke, da jih večina normalnih urejevalnikov ne zmore prežvečiti.Veliko užitkov v branju.

10 komentarjev

Članek o zgodovini računalništva

Colossus

vir: BBC
Slo-Tech - Danes zjutraj se je na Slo-tech skoraj skrivoma prikradel nov članek o zgodovini računalništva. Izpod peresa Dunje Rosina (vodje Kiberpipinega računalniškega muzeja) in po napornem peer-reviewju moderatorjev, je verjetno članek neverjetno točen in kvaliteten, da o njegovi dolžini in temeljitosti sploh ne govorimo.

Torej vsi, ki vas zanima zgodovina čarunalnikov in še vedno ne veste, da je bila prva programerka ženska, ter, da so Commodorji nastali iz pisalnih strojev, se zapodite v branje. Ostali pa tako ali tako že vse veste.

22 komentarjev

HAIP v Kiberpipi se preveša proti koncu

Kiberpipa - V kiberpipi se festival HAIP počasi preveša v drugo polovico. Do sedaj smo videli veliko, od postavljanja piratskih video postaj v medijsko hiperkontrolirani Italiji (CandidaTV), preko manipulacije video- in info-materiala kjerkoli, kadarkoli (španska Hackitektura, čigar mobilni VJ terminali nonstop tečejo s polno paro; sinergija virtualne in realne komponente plesa Daniela Fisherja), do predavanj in delavnic o odprtih orodjih in licencah (hrvaška Mama, francoski LaMenagerie). Če ste vse to zamudili, povzetek lahko doživite danes zvečer v K4, kjer se bodo vsi sodelujoči predstavili s svojimi deli, tako audio DJi kot VJi. Še vedno pa lahko jutri pridete na Gandalfarjevo predavanje o...

11 komentarjev

Zbiranje starih knjig s področja računalništva

Kiberpipa - Imate morda še vedno kje v kakem kotu, na zaprašeni polici, na podstrešju, v skrinjah ... knjige, ki ste jih nekoč kupili, da bi si z njimi pomagali pri uporabi vašega takratnega računalnika, zdaj pa so povsem neuporabne in pozabljene?

No ja, neuporabne in pozabljene so le virtualno, saj bo nastajajoči računalniški muzej v Kiberpipi mnogo bogatejši, ko bo vključeval še primerno literaturo! Vsaka starejša knjiga, priročnik, enciklopedija in revija na temo računalništva, bo pri nas našla nov dom. Če pa ste sami podkovani v tem znanju, lahko pridete razložit, kako deluje atari ali spectrum. :) Čakamo vas v Kiberpipi na Kersnikovi 6 v Ljubljani.

8 komentarjev

Cray orje ledino

BBC - Cray superračunalniki so res občudovanja vredni "stvori", ki jih uporabljajo za razne kompleksne izračune v fiziki, pri izračunavanju vremenske napovedi in podobnih stvareh. Da so Crayi res izjemni superračunalniki, pričajo tudi razna priznanja; pred kratkim so bralci revije Scientific Computing & Instrumentation računalniku Cray SV1, ki je eden izmed najbolj zmogljivih superračunalnikov na svetu sploh, podelili naziv "Najboljši superračunalnik leta 2001". Kako je prišlo do te odločitve, si lahko preberete tukaj, poleg tega pa boste na isti strani našli tudi nekaj o nastanku prvega Cray računalnika. No, da pa ne boste mislili, da so Crayi kakšne majhne gajbice, vem za predstavo prilagajam sliko "Superračunalnika leta 2001".

4 komentarji