»

Konec AutoPatcherja

Neowin - Na AutoPatcher.com, spletni strani priljubljene kompilacije popravkov za Microsoftove programe, so včeraj zaradi pritiska mož s kravatami iz Redmonda morali umakniti stran s povezavami do datotek, kar verjetno pomeni konec AutoPatcherja. Zakaj so se Microsoftovci odločili za ta korak po štirih letih delovanja Autopatcher.com, ostaja skrivnost, uradno pa naj razlog ne bi bil Windows Genuine Advantage (inštalaciji WGA so se lahko uporabniki AutoPatcherja izognili), temveč skrb pred razširjanjem Zlonamerne KodeTM v paketu s preverjenimi popravki. Tudi novičarska stran Neowin, kjer je gostoval forum, je dobila prepoved propagiranja AutoPatcherja.

Tako ostaja stran Windows Update edini vir popravkov za Microsoftove operacijske sisteme in programske pakete. Dobra novica v slabi je le to, da je slednja po novem dostopna tudi uporabnikom Firefoxa.

Izvorna novica na Neowin.net

20 komentarjev

Google Sky

Google Earth 4.2

vir: Google
Google - Google je izdal novo verzijo popularnega pregledovalnika satelitskih posnetkov Zemlje Google Earth 4.2. Nova verzija vsebuje vse tisto, kar poznamo že iz stare, poleg tega pa omogoča tudi pogled v nebo. Na njem lahko opazujemo vse nebesne pojave, od gibanja Lune do slik Hubble Ultra Deep Field (najstarejše oz. najbolj oddaljene galaksije in kvazarji). Prikazovalnik prikaže 100 milijonov zvezd in 200 milijonov galaksij.

Skratka, odličen vodič ne samo za navdušene amaterske zvezdoglede, ampak tudi dober pripomoček za resne astronome.




Scientific American
Google Earth 4.2 download

20 komentarjev

Podjetja se bojijo Google Pekla

Slashdot - Kljub temu, da je njihovo glavno vodilo Ne bodimo zlobni, lahko pri Googlu marsikomu pošteno zagrenijo življenje. Nekatera ameriška podjetja se tako pritožujejo, da so izgubila enormne količine denarja, ker jih je iskalni algoritem zaradi določenih (pogosto neznanih) razlogov poslal v t.i. Google Pekel. To v bistvu pomeni, da je stran rangirana zelo nizko in da uporabniki ne bodo dobili povezav nanjo, četudi bodo vnašali relevantne iskalne termine. Ker ima največji iskalnik na svetu trenutno popolno prevlado in posledično monopol pri posredovanju informacij, je lahko to za podjetja, ki temeljijo na poslovanju preko spleta, nočna mora.

Izvorna novica.

3 komentarji

Nizozemci ponujajo prostitutke za nedolžne geeke

The inquirer - Popularen trend odhajanja v Amsterdam na kak džoint bodo v prihodnjih mesecih gotovo zasenčili številni prestrašeni računalniški navdušenci, ki kljub letom še niso uspeli zlesti v posteljo s pripadnico nasprotnega spola. Nizozemsko podjetje Society Service, ki se ukvarja s tisoč in enim načinom nudenja najstarejše obrti, namreč po novem ponuja posebno uslugo za prestrašene računalnikarje.

Zanje so pripravili ekipo posebno natreniranih deklet, ki strankam posvetijo dosti časa in poskrbijo za to, da je njihov prvič toliko lepši spomin. Na nategni-pobegni variante lahko kar pozabite, saj bližnje srečanje tretje vrste traja najmanj 3 ure in vključuje kopel ter masažo. Izvorna novica.

28 komentarjev

Tajska blokira YouTube

BBC - Na Tajskem so precej jezni, če kdo žali njihovega kralja. Nek švicar je recimo pred časom za to nespodobno dejanje dobil 10-letno zaporno kazen, po novem pa so skregani tudi z Google-om, saj so blokirali njihovo storitev YouTube. Na strani je namreč nekdo objavil posnetek, v katerem se pojavlja kraljeva slika, iznekažena z grafiti. Tajske oblasti so zahtevale takojšnjo odstranitev omenjene video vsebine, s čimer pa se Google ni strinjal, zato so se Tajci odločili, da bodo povezavo do strani iz njihove države onemogočili.

Stvari zaenkrat stojijo na mestu, bo pa zanimivo opazovati, ali bo Google podobno kot v primeru kitajske cenzure za ceno kapitala popustil, ali pa bo ostal zvest demokratičnim načelom. Novica izvira z BBC-ja.

14 komentarjev

Malezijski preprodajalci škropijo ploščke

Neowin - Malezija je ena izmed vodilnih držav glede na število izvoženih nelegalnih optičnih medijev z najrazličnejšo vsebino, kar je eden izmed razlogov, da jim je ameriška MPAA posodila dva zelo posebna psa, izučena za iskanje CD/DVD medijev. V tem mesecu so z njuno pomočjo oblasti uspele zaseči kar milijon nelegalnih kopij (v celotnem lanskem letu 5 milijonov), kar lopovom očitno ni po godu, saj so se začeli upirati. Ploščke škropijo z različnimi kemikalijami, ki naj bi zmedle kosmati par, razpisali pa so tudi tiralico na njuni pasji glavi, piše Neowin.

6 komentarjev

Google dobil svežo preobleko

Primer aktualne preobleke.

Neowin - Poleg tistih strani, ki jih avtorji brskalnikov ter ISP-ji nastavijo za domače, je med najpopularnejšimi vsekakor Google, stran, ki je pravzaprav najbolj znana ravno po svoji preprostosti. Pred približno dvema letoma so obiskovalcem omogočili, da se prijavijo in si Google uredijo po lastnih merah, s čemer so naleteli na precej dober odziv. Zato so se odločili, da potezo nadaljujejo in tako po novem ponujajo preobleke za omenjeni Google Home Page, ki se bojda odzivajo tudi na trenutno obdobje dneva. Novica izvira z Neowin-a.

24 komentarjev

Microsoft bo morda poskusil s spletnimi programi

Neowin - Microsoft tehta, če bi v prihodnosti poslal na trg svoj odgovor na Googlove web-based aplikacije, natančneje urejevalnik besedil Writely in program za delo z razpredelnicami Google Spreadsheet. Najbrž bo šlo za spletno različico paketa Works, Redmondovci pa še niso čisto odločeni, če bodo projekt sploh izpeljali. Joe Wilcox komentira, da bi poteza lahko Microsoftu finančno škodovala (Works je trenutno s svojo ceno 50 dolarjev dokaj popularen) in da ni treba pripraviti odgovora na čisto vsako potezo konkurence. Poroča Neowin.

6 komentarjev

Grožnje Googlu zaradi novic

Neowin - Najbrž vsi poznate Googlovo storitev News, ki skrbi za avtomatsko indeksiranje in kategoriziranje novic iz najrazličnejših kotičkov spleta, da so te potem dostopne bralcem na enem mestu. Tovrstno početje je dovoljeno in za ustvarjalce do neke mere koristno, saj se njihove novice ne spreminjajo, pa tudi dobro je razvidno, kdo jih je dejansko napisal, tako da njihovo objavljanje deluje kot reklama. Po drugi strani pa lahko pride do neprijetnosti, zaradi katerih je Google trenutno v težavah.

Preko njihove storitve so bile namreč dostopni določeni prispevki, ki so jih avtorji z originalnih strani iz določenih razlogov že odstranili. Stvar je šla na sodišče, ki je razsodilo, da mora spletni gigant plačati milijon evrov dnevno, dokler ne bo spornih vsebin odstranil s spleta, poročajo na Neowin-u.

10 komentarjev

Bo Universal Music tožil MySpace in YouTube?

Slo-Tech - Odnosi med v naslovu omenjenima stranema in večjimi založbami so bili do sedaj dobro urejeni, YouTube je recimo skrbel za varovanje avtorskih pravic in večinoma odstranjeval zaščitene vsebine, ki so jih uporabniki objavili s pomočjo uporabe njihove storitve, trenutno pa se stvari zapletajo. Založba Universal Music se je odcepila od skupnosti založb, v okviru katere so potekala pogajanja, in ustvarila lastno stališče. Padel je razglas, da strani, kot sta MySpace in YouTube, na veliko kršijo avtorske pravice in posledično dolgujejo založbam nekaj deset milijonov dolarjev. Novica izvira z Neowin, dejanske uradne informacije pa še niso znane -- če bo v kratkem prišlo do tožbe, kar je zelo verjetno, bomo pisali o tem.

4 komentarji

ZEN Vision W

vir: Neowin
Neowin - Navdušenci nad jabolčnimi proizvodi so nestrpno pričakovali predstavitev, ki se je odvila prejšnji teden, saj so krožile številne govorice o posodobitvi iPod-ov, do katere je potem res prišlo, žal pa ne v takšni meri, kot bi si želeli, saj nismo videli novega širokozaslonskega modela, temveč zgolj majhne popravke starih. A konkurenca ne počiva, eden boljših proizvajalcev MP3 predvajalnikov, Creative, je izdal ZEN Vision W, ki ponuja natanko to, kar se je pričakovalo od novih iPod-ov. Izdelek je opremljen s 4.3-palčnim widescreen zaslonom (od tu tudi naziv W), ki prekriva večino njegove površine, na voljo je v 30- in 60-gigabajtnih različici po ceni 300 in 400 dolarjev, v izvorni novici na Neowin pa obljubljajo celo, da nam gizmo ne bo grenil življenja z DRM-jem.

15 komentarjev

eMusic store prihaja v Evropo

Neowin - Spletna prodaja glasbe je korak v pravo smer, če analiziramo prilagajanje velikih založb razmeram na trgu. Trenutno je najuspešnejša Applova izvedba tovrstne prodaje, kar pa še ne pomeni, da konkurence ni. Eno od podjetij, ki se trudi boriti se z Applom, je eMusic, ki je ideološko gledano povsem nasprotno Jabolkarjem. Če slednji prodajajo albume najbolj popularnih glasbenikov, zaščitene z DRM-jem, je eMusic izhodišče za manj znane ustvarjalce in alternativno produkcijo, datoteke pa se distribuirajo v precej bolj liberalnem MP3 formatu po ugodnejših cenah. Levičarska prodajalna glasbe se glede na Neowin širi iz Amerike v Evropo, tako da se lahko to jesen nadejamo svežih melodičnih vetrov.

7 komentarjev

Konec z neowin.net

Neowin - Stran, ki jo je poznal skoraj ves svet je zaprla svoja vrata. Stran, na kateri sem ugotovil, kaj pomeni želeti si uspeti brez prebite pare (kar se tiče interneta seveda), stran, ki je pokazala, kaj pomeni vztrajnost in prizadevanje ter uvedla pomen besedni zvezi "neprofesionalno novinarstvo", je prenehala z delovanjem.

Vse kar jim želim, je vso srečo v nadaljnem življenju...

7 komentarjev