»

PS3 končno na zeleni veji

vir: Wikipedia
engadget - Po besedah Shuheia Yoshide, enega izmed ključnih mož japonskega Sonyja, je strojni del konzole PlayStation 3 končno na zeleni veji. To pomeni, da je cena izdelave konzole končno padla tako nizko, da jo pokrijejo samo s prodajno ceno, ki se giblje okrog 300 ameriških dolarjev oz evrov. Pred tem so samo konzolo seveda prodajali pod ceno, kar je stalnica v svetu konzol, izgubo pa so pokrivali s prodajo licenc za igre in igralne pripomočke. Mnogi so posledično pričakovali pocenitev konzole,a do tega očitno ne bo prišlo. Najcenejši PS3 s 120-gigabajtnim trdim diskom je tako še vedno dražji od Microsoftovega tanjšega Xbox 360, ki v sebi skriva 250 gigabajtov prostora za hrambo podatkov. Po...

17 komentarjev

Nintendo z nižjim dobičkom

ComputerWorld - Kljub dobri prodaji v božičnem nakupovalnem obdobju se je dobiček Nintenda zmanjšal. V prvih devetih mesecih računovodskega leta, ki ga Nintendo začne aprila, se je prodaja znižala za 23 odstotkov na 1,2 bilijona jenov (9,5 milijarde evrov), medtem ko je dobiček upadel za devet odstotkov na 192 milijard jenov (1,5 milijarde evrov). Glavna krivca za slabši rezultat od preteklih let sta šibka prodaja v prvi polovici leta in neugodno visok tečaj japonskega jena.

Povpraševanje po konzolah Wii in prenosnemu DS je bilo sprva visoko, v zadnjih mesecih pa je začelo plahneti. Zaradi tega so DS izdali še v okusih DSi in DS LL, ki sta na začetku napravila bum, nato pa je prodaja sledila ustaljenim tirnicam. Prodali so jih 23,3 milijona (v lanskem obdobju 25,6 milijona), medtem ko so kupci nakupili 17 milijonov Wiijev (lani 20 milijonov). Podobno se je zmanjšala prodaja programske opreme: naslovov za DS so prodali 121,4 milijona (26 odstotkov manj), za Wii pa 156,7 milijona (štiriodstotni...

0 komentarjev

Intelov dobiček se je podeseteril

CNet - Intel je objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, ki so več kot odlični. V zadnjih treh mesecih so zabeležili za 10,6 milijarde dolarjev prihodkov in 2,3 milijarde dobička. To je desetkrat več kot v kvartalu poprej, ko je njihov dobiček znašal le 234 milijonov dolarjev. Intelova bruto marža se je povzpela na 65 odstotkov, kar je 12 odstotnih točk več kot v enakem obdobju leto prej. V celotnem letu 2009 je njihov čisti dobiček znašal 4,4 milijarde dolarjev. Omenimo, da so morali lani plačati 1,45 milijarde dolarjev globe EU in 1,25 milijarde dolarjev AMD-ju v poravnavi.

Za letošnje leto pričakujejo prihodke v višini 9,7 milijarde dolarjev z bruto maržo 61 odstotkov.

39 komentarjev

Mož desetletja Steve Jobs

Slo-Tech - Iztek leta in pričetek desetih let 21. stoletja kar kliče po raznih izborih izdelkov in ljudi leta in desetletja, tako da se nekaj tovrstnim novicam v bližnji prihodnosti ne bo moč povsem ogniti. Na finančnem portalu SmartMoney, ki sicer ni tako ugleden kot kakšen Bloomberg, so izbirali človeka desetletja. O tem na naših straneh sploh ne bi poročali, če si laskavega naslova ne bi prislužil Applov izvršni direktor Steve Jobs, ki je prejel 30 odstotkov vseh glasov. Na drugo mesto se je zavihtel finančni guru Warren Buffett, šef znamenitega holdinga Berkshire Hathaway, sledijo pa mu Ben Bernake (vodja ameriške zvezne banke FED), Sergey Brin in Larry Page (ustanovitelja Googla) ter Bill Gates (ustanovitelj Microsofta).

Kaj je Jobs storil takega, da si zasluži naziv mož dekade? Podjetje Apple je bilo ustanovljeno leta 1976, ko so skupaj stopili Steve Jobs, Steve Wozniak in Ronald Wayne. Podjetju je šlo v prvih letih dobro, posebej v spominu nam je ostala legendarna reklama za Macintosh...

4 komentarji

Lenovo z rekordno izgubo

Bloomberg - Največji kitajski izdelovalec računanikov Lenovo je konec tedna objavil poslovne rezultate za izteklo se četrtletje, ki so vse prej kot vzpodbudni. V zadnjem četrtletju fiskalnega leta so pridelali 264 milijonov dolarjev izgube, dočim so v enakem obdobju leto prej vknjižnili 140 milijonov dolarjev dobička. Analitiki so sicer pričakovali izgubo, a ne tako visoke. Znižali so se tudi prihodki, ki so bili za 26 odstotkov skromnejši in so znašali 2,8 milijarde dolarjev. Skupno so v fiskalnem letu 2008 tako zabelžili 14,9 milijard dolarjev prihodkov, kar je za slabih devet odstotkov manj kot leto prej, in 226 milijonov dolarjev izgube.

18 komentarjev

VIA marca slabše kot februarja

X-Bit Labs - Po uspešnem februarju, ko so se po daljšem času padanja kazalci rasti prihodkov vendarle obrnili navzgor, je VIA marca doživela hladno prho. Dohodki od prodaje so napram februarju padli za 12,38 odstotka na 43 milijonov dolarjev. V primerjavi z lanskim marcem je zmanjšanje kar četrtinsko; dohodki so namreč lanskega marca znašali 57 milijonov. VIA uradno teh rezultatov ni komentirala. Klik!

0 komentarjev

Nvidia objavila poslovne rezultate

The Register - Kot je za čas par tednov po koncu zadnjega kvartala značilno, podjetja objavijo analizo poslovanja. Kako je zadnje tri mesece poslovala Nvidia, so si ogledali na Registru.

Rezultati kažejo, da je bilo letošnje zadnje obdobje, ki je končalo 25. januarja, sicer manj uspešno kot tretja četrtina, na letni ravni pa vseeno zelo primerljivo, saj se vse številke, ki ponazarjajo celoten promet, gibljejo okoli 480 milijonov dolarjev. Kljub temu se je tromesečni prihodek prepolovil, saj namesto 50 znaša samo še 24 milijonov zelencev.

Na letni ravni so številke pokazale, da je celoten promet od lanskega leta upadel za pet odstotkov, medtem ko se je dobiček, ki je lani znašal nekaj več kot 90 milijonov, letos zmanjšal na malo pod 75 milijonov dolarjev. Glede na stalno pritoževanje, kako se podjetjem težko preživeti, številke vseeno niso slabe. Še klik.

11 komentarjev

Poslovni rezultati -- nVidia in SiS

X-Bit Labs -

Pred kratkim je SiS objavil svoje poslovne rezultate preteklega meseca. Celotni dohodki od prodaje so znašali 44 milijonov dolarjev, kar je za 26 % več kot aprila lani in 8 % več kot letošnjega marca. Natančnejših podatkov, ki bi pokazali, ali SiS posluje z dobičkom ali z izgubo, ne želijo razkriti. Več o tem.

No, nVidia nam je ponudila v branje poslovne rezultate prvega letošnjega fiskalnega četrtletja. Prodali so za dobrih štiristo milijonov dolarjev izdelkov, kar je za več kot 30 % manj kot lani v istem obdobju. Čistega dobička so pridelali za 20 milijonov dolarjev, kar je štirikrat manj kot lani isti čas. Izvirna novica.

5 komentarjev

PowerBook G4

Apple - Apple je izdal novo verzijo PowerBooka G4, in sicer je zadeva po specifikacijah prava zverina.
Kot je za PowerBooke značilno, so obdani s titanovo zlitino, kar jim daje lep izgled. Kar se novosti tiče, so med drugimi nov 667MHz PowerPC G4 procesor, 256 k drugostopenjskega predpomnilnika, 15,2" zaslon, debelina 1 palec (2,74 cm ), in pa kot se za zadnje prenosnike značilno, kombinirana CDRw/DVD enota.
Poleg tega ima še Atijevega prenosnega Radeona in ATA 66 20 oziroma 30 GB disk.
Cena verjetno ne bo nizka, če pa vas zanima več, poglejte tukaj.

0 komentarjev

Nov poslovni internet?

Slashdot - Poslovnim glavam v ZDA se zdi Internet preveč nezanesljiv, da bi lahko iz njega 'kovali denar'. Nikakor se ne morejo sprijazniti s tem, da mrežo upravlja tisoče in tisoče akterjev, od velikih podjetij do univerz, šol in posameznikov. Ker je poslovni svet spodletel pri tem, da bi na veliko služil denar preko interneta (prodaja, storitve...), so začeli kritizirati samo filozofijo in tehnologijo na kateri sloni. Želijo namreč nekaj kar bi se dalo bolje nadzorovati in upravljati, po možnosti centralizirano. Zdi se, da je vedno več poskusov, ki želijo internet narediti čimbolj poslovnega (komercialnega), pri tem pa se vedno bolj pozablja na tiste osnovne stvari zaradi katerih je tako uspešen in prilubljen - svoboden pretok informacij, pluralnost, šolstvo in ne-reguliranost.
Kakšen internet pravzaprav hočemo?

8 komentarjev

Preklic

Guru 3D - Apple je ugotovil, da so na 570,000 adapterjih za notebook računalnike serije PowerBook G3 naredili hudo napako. V proizvodnji adapterjev je prišlo do napake, ki preveč segreje adapter. Ta se lahko, zaradi tako zvišane temperature, vžge. Apple obljublja vse kupcem, katerih PowerBook G3 računalnik je bil izdelan med marcem 1998 in marcem 2000, da jim bo zastonj, seveda, zamenjal adapter. Uporabniki iBook in Titanium PowerBook G4 ter novejših naj bi bili varni. Upajmo...

2 komentarja

Ameriški jabolčni velikan zopet z dobičkom

več strani - S sedeža ameriškega proizvajalca osebnih računalnikov Apple Computer so sporočili, da je njihov dobiček v prvih treh mesecih letošnjega leta padel na 43 milijonov dolarjev. Ta je v enakem obdobju lani znašal 233 milijonov dolarjev, prodaja pa je v primerjavi z enakim lanskim obdobjem padla za 26 odstotkov na 1,43 milijarde dolarjev. Kljub relativno velikemu padcu je dobiček večji, kot so napovedovali strokovnjaki. Ob takih poslovnih rezultatih se ameriškemu velikanu po polletnem črnem obdobju, ko je njegova izguba znašala 152 milijonov dolarjev, obetajo boljši časi. Izvršni direktor ameriškega koncerna Apple Steve Jobs je dejal, da so prenosni računalniki Titanium PowerBook G4 in operacijski sistem Mac OS X glavni proizvodi, s katerimi je ameriškemu proizvajalcu uspelo splezati na zeleno vejo.
V poslovni svet se je za vas odpravil Mitja.

0 komentarjev