»

Ob obletnici Lotusa 1-2-3 o združljivosti in prestopnih letih

Slo-Tech - Pred dva tisoč leti so bili prepričani, da bo leto 1900 prestopno leto. Leta 46 pred našim štetjem izumljeni julijanski koledar je vsako četrto leto določil kot prestopno leto, s čimer je povprečno trajanje leta v koledarju 365,25 dni. To je precej blizu dejanski dolžini tropskega leta (365,242 dni), a še vedno vsakih 400 let pridela približno tri dni napake. Zato je leta 1582 predstavljeni gregorijanski koledar dodal izjeme, da so stoletna leta neprestopna, razen če so deljiva s 400. Leta 1200, 1600 in 2000 so tako prestopna, 1700, 1800 in 1900 pa niso.

Vpišite v Excel datum 29. 2. 1900 in Excel se ne bo pritožil, temveč se bo strinjal, da je to normalni dan. Sreda, če smo bolj natančni. V resnici je torku, 28. 2. 1900, sledila sreda 1. 3. 1900. Excel začne šteti leta 1900, zato ni velike katastrofe, da so vsi dnevi v januarju in februarju 1900 premaknjeni za en dan v tednu. Obstaja tudi drug način, kjer Excel kot dan 1 obravnava 1. 1. 1904, s čimer ta težava odpade. A v...

6 komentarjev

Magnetne resonance, računalniške tomografije, rentgeni na internetu kar s tovarniškimi gesli

Slo-Tech - Številni izdelki ameriškega giganta GE Healthcare, med katerimi so naprave za magnetno resonanco, računalniško tomografijo, rentgeni, mamogrami, ultrazvoki in pozitronska emisijska tomografija, imajo nastavljeno tovarniško geslo, ki se ob postavitvi in začetku redne uporabe naprave ne spremeni. Seznami gesel posameznih modelov so javno dostopni na internetu, naprave pa so povezane v internet. Namen je, da bi jih proizvajalec na daljavo posodabljal, a to pomeni, da lahko vanje vlomijo tudi hekerji.

Težave uporabniki ne morejo odpraviti sami, temveč jim mora GE Healthcare poslati tehnika, ki bo spremenil prijavne podatke. Kdor tega ne naredi, pušča svojo napravo izpostavljeno spletu za morebitne vdore. Na njih namreč teče unixovski operacijski sistem, obnašajo pa se kot pravi računalniki. Luknjo, ki ima na lestvici od 1 do 10 oceno resnosti 9,8, so odkrili v podjetju Cyber MDX, na njo pa je opozorila tudi ameriška agencija za internetno varnost in zaščito infrastrukture.

GE...

22 komentarjev

Projekt črna pritlikavka ali 12 TB v škatli za čevlje

Slo-Tech - Will Urbina je na svoji spletni strani objavil članek s slikami, ki opisuje njegov najnovejši projekt. Imenuje se Black Dwarf ali črna pritlikavka. Ime ni naključno, saj je na čim manjši prostor skušal stlačiti čim več podatkov. V škatlo, nič kaj več od škatel za čevlje, je spravil osem dvoterabajtnih trdih diskov, ki so povezani v RAID5, Intel Atom, 2 GB pomnilnika in ostale pritikline, ki sodijo k računalniku. Tako pripravljen podatkovni strežnik zasede zelo malo prostora, porabi do 90 W energije in nudi dobrih 12 TB prostora s hitrostjo pisanja 88 MB/s in branja 266 MB/s.

55 komentarjev

Kitajci prekinili poganja z Applom (iPhone)

Delo - Kitajski mobilni operater China Mobile je sporočil, da je zaradi preostrih pogojev prekinil pogajanja s podjetjem Apple, ki skuša z mobilnikom iPhone prodreti na največji trg mobilnih naročnikov, poroča Delo.si.

Kitajski mobilni trg je imel novembra lani 522 milijonov naročnikov, od tega jih 363 milijonov uporablja operaterja China Mobile.

Mimogrede; prvi mož Appla Steve Jobs bo danes ob 18. uri po našem času predstavil nove izdelke na januarskem sejmu Macworld.

17 komentarjev

Odkrita namembnost mehanizma iz Antikythere

Slo-Tech - Revija Nature je objavila, da je skupini grških, angleških in ameriških raziskovalcev uspelo razvozljati namembnost mehanske naprave iz 2. stoletja pr.n.š., znane tudi kot mehanizem iz Antikythere.

Mehanizem v velikosti škatle za čevlje je našel potapljač v začetku 20. stoletja. Sestavlja ga 30 bronastih zobatih koles, ki imajo do 224 zobnikov. Namembnost naprave je bila dolgo časa podvržena špekulacijam. Med drugim se je o tem razpisal tudi Arthur C. Clarke.

Odkritje namembnosti mehanizma je omogočila 3D rentgenska tomografija, ki omogoča tridimenzionalen pogled v notranjost naprave. Prav tako so optično poslikali površino in...

57 komentarjev

Wikipedia uvedla novo zaščito pred vandalizmom

Slashdot - Wikipedija je ta teden uvedla svojo novo zaščito pred spletnim vandalizmom, ki se pojavlja na Wikipedijinih straneh z občutljivejšo vsebino. Teh zaščitenih strani tako ne bo mogoče več prosto urejati; to možnost bodo imeli le dlje kot štiri dni registrirani uporabniki Wikipedije, dočim jih bodo neregistrirani uporabniki lahko le brali.

Uredniki poudarjajo, da bodo pri uporabi tega ekstremnega ukrepa sila previdni in da ga bodo uporabili zgolj v boju zoper vandalizem na že oskrunjenih straneh. Vsebin, ki še niso bile tarča vandalizma, ta zaščita ne bo prizadela. Trenutno so s to tehnologijo zaščiteni članki o ameriškem predsedniku, Hitlerju in Jezusu, v prihodnosti pa kaže pričakovati še kakšnega.

43 komentarjev

GDCAlpeAdria 2006

Slo-Tech - Game Developers Conference Alpe Adria se bo pri nas dogajal prvič. Podobna odvijanja se čez lužo vrstijo že kar nekaj let, tokrat pa bo Ljubljana gostiteljica dogodka, katerega namen je spodbujati rast industrije interaktivne zabave - iger. To je idealna priložnost za širjenje koristnih informcij skozi predavanja ali okrogle mize ter seveda možnost za sklepanje poslov. Tematika se tako deli na programiranje, ustvarjalno stran ter poslovno stran, kjer razvijalec računalniških iger poskuša prepričati založnika, da je prav njihova igra prihajajoča uspešnica.

V upanju, da dogodek privabi čim širše občinstvo, GDCAA vabi vse, ki bi bili pripravljeni sodelovati pri pripravi kvalitetnih predavanj.

4 komentarji