»

Arhitektura Fermi predstavljena

Fermi

vir: AnandTech
AnandTech - nVidia je končno razkrila skrivnosti o svoji DirectX 11 arhitekturi, poznani kot Fermi, GF100, GT300, nV60, itd. Zdaj vemo, da je GF100 grafična kartica, osnovana na arhitekturi Fermi, kar pove tudi ime - Graphics Fermi 100. Kot že vemo bo jedro Fermi veliko, saj bo vsebovalo kar 3 milijarde tranzistorjev. Kljub 40 nm-proizvodnem procesu se bo poraba v primerjavi z arhitekturo GT200 dvignila. Tako točnejše številke o porabi kot fizična velikost jedra v mm ta čas še nista znani, kot tudi še niso znani podatki o samih karticah, pa naj bodo te grafične ali pa računske. Samo jedro bo, poleg treh...

97 komentarjev

Najhitrejši Hynixov GDDR5 pomnilnik

Expreview.com - Hynixu se je prehod na 40 nm-proizvodni proces pri GDDR5 pomnilniških čipih očitno dodobra poplačal, saj so predstavili najhitrejši GDDR5 čip do sedaj. Čip v velikosti 2 Gb ima 32 bitov široko vodilo, kar z osmimi čipi na tiskanini nanese 2 gigabajta pomnilnika na 256-bitnem vodilu oz. gigabajt pomnilnika s 128-bitnim vodilom, če so uporabljeni le štirje čipi. Delovna frekvenca znaša do kar 7 GHz (oz. dejanskih 1,75 GHz), kar pomeni do 28 GB/s prepustnosti (oz. do 224 GB/s pri dveh gigabajtih delovnega pomnilnika na celotni grafični kartici). Pomanjšanje proizvodnega procesa s 50 na 40 nm blagodejno ni vplivalo le na hitrosti, temveč tudi na porabi. Inženirji so uspeli delovno napetost znižati na vsega 1,35 V, kar...

6 komentarjev

Samsung začel proizvajati 7,0 Gbps GDDR5

X-Bit Labs - Največji proizvajalec pomnilnika na svetu Samsung je objavil, da je začel masovno proizvodnjo pomnilniških čipov GDDR5 v 50 nm postopku. Novi moduli bodo za delovanje zahtevali nižjo napetost, in sicer le 1,35 V namesto 1,8 V, kolikor potrebujejo čipi GDDR4. Prav tako zaradi deset nanometrov manjše tehnologije izdelave pričakujejo opazne pocenitve, saj naj bi se učinkovitost proizvodnega postopka kar podvojila. Čipi bodo zmogli 224 Gb/s na 256-bitnem in 448 Gb/s na 512-bitnem vodilu.

Kdaj bosta AMD (posvojitelj ATI-ja) in Nvidia prešla na nove čipe, še ni znano, a Samsung optimistično pričakuje, da bodo že letos z novim pomnilnikom opremili petino prodanih kartic. Trenutno pomnilnik GDDR5 uporablja le ATI-jev Radeon HD 4870 (X2), a ga zanj izdeluje obubožana Qimonda, ki je prejšnjo generacijo GDDR4 preskočila. Samsung je tako moral predstaviti svoj hitrejši ekvivalent in vsaj na papirju mu je to uspelo, kakšni bodo pospeški v praksi, pa bomo še videli.

23 komentarjev

Hynix predstavil najhitrejši pomnilnik

Hynix - Južnokorejski proizvajalec čipov Hynix je danes uradno predstavil nove GDDR5-pomnilniške čipe, ki zmorejo delovati s frekvenco 7 GHz, kar je 40 odstotkov hitreje od trenutno dostopnih, in lahko teoretično dosežejo propustnost 224 GB/s na 256-bitnem vodilu oz. 448 GB/s na 512-bitnem. Čip bo zgrajen v 0,054-mikronski tehnologiji, deloval bo pri napetosti 1,35 V, z čimer zmanjšujejo energetsko potratnost. Hynix še ni razkril, ali sta ATI in nVidia nove čipe že preizkusila, a se bodo prej ali slej pojavili na novih Radeonih in GeForceih. Masovno proizvodnjo in prodajo pričakujemo prihodnje leto.

12 komentarjev

Samsung pripravlja 16 GB DDR3 pomnilniške module

TG Daily - Samsungu se je prehod na 50 nm proizvodni proces izredno obrestoval, saj je manjši proizvodni proces zmanjšal porabo energije.

Tako kljub podvojeni velikosti v primerjavi s starejšimi čipi novi dvogigabitneži porabijo prek 40% manj energije. Zaradi manjše porabe in manjšega formata samega jedra pa je mogoče tudi pakiranje dveh jeder v en čip, kar prinese blagodejne rezultate za strežnike.

Za te bo največja ponujena velikost enega pomnilniškega modula kar 16 GB, za nas običajne smrtnike pa bodo verjetno bolj zanimive palčke s kapaciteto do 8 GB (na voljo pa bodo tudi 16 GB).

Prenosniki se bodo morali zadovoljiti z le štirimi gigabajti na modul. Poleg tega so čipi sposobni delovanja tudi pri le 1,35 voltih, kar prinese dodatne energijske prihranke.



Dandanes so 8 gigabajtni moduli izredno redki, DDR2...

38 komentarjev

i845 @ Dan's Data

Dan's DATA - Tudi Intelov i845 nabor je dolgo časa buril duhove, dokler nismo bili deležni prvih testov teh tako opevanih čipov. Sicer je Intel šele danes uradno predstavil svoj i845, Dan pa je tega testiral že pred dobrim tednom dni. Kaj torej pravijo testi? Dan je testiral matični plošči dveh proizvajalcev (Abit BW7 in Asus P4B) in prišel do zaključka, da sta plošči povsem solidna izdelka, ki upravičita sloves teh dveh proizvajalcev. Kaj pa performanse? Tukaj se je vse skupaj malce zalomilo, saj se je pokazalo, da PC133 SDRAM in Pentium4 nista ravno najboljši par. Tukaj se vidi, da je bil Pentium4 zdizajniran predvsem za pomnilnik Rambus, ki zaenkrat (poleg DDR SDRAM-a) zagotavlja dovolj pasovne širine. Drug problem pa je, da so Pentiumi4 še vedno precej dragi procesorji in da so jim bistveno frekvenčno šibkejši Athloni še vedno preveč za petami. Ravno zaradi tega razloga se bo marsikdo, ki išče value sistem raje odločil za AMD-jeve procesorje ali morda celo procesorje Pentium 3. Imel pa bi...

0 komentarjev

Pentium4 + SSE2 = ?

Ace's Hardware - Dejstvo je, da so Pentiumi4 dragi. Dejstvo je, da jih Athloni posekajo v vseh igrah, razen Quake3. Dejstvo je, da jih Athloni še bolj uničijo v vseh resnih aplikacijah in serverskih benchmarkih. Dejstvo je, da to Intelu ni niti najmanj všeč. Kaj storiti? Kot kaže, jim ne ostane nič drugega, kot razglašanje čudovitega odrešenika z imenom SSE2. Uporabnikom tako zatrjujejo, da bodo aplikacije narejene z novimi Pentium4 prijaznimi compilerji dobesedno letele in da lahko kar pozabijo na Athlone. Ali je res tako, so preverili guruji z Ace's Hardware. Zapregli so nekaj dosegljivih compilerjev in recompilerjev s podporo za SSE2 ukaze ter preverili, ali bo Pentium4 res zavladal čez kakšnega pol leta, ali pa bo Athlon tudi takrat s svojo surovo močjo rušil vse pred seboj. Tukaj.

8 komentarjev

Hud hladilnik

Hexus - Na Hexus.net so objavili predogled enega zares hudo izgledajočega hladilnika. Zadevica je izdelana iz aluminija in je dizajnirana povsem drugače, kot ostali zračni hladilniki, ki so trenutno na trgu. V bistvu me bolj spominja na kakšen vodni hladilnik . Kakorkoli, stvarco bo proizvajalo podjetje CPUfx, dobavljiva pa naj bi bila čez kakšna dva tedna. Upajmo, da bomo takrat videli kakšen pošten test!

vir: Hexus

vir: Hexus

4 komentarji

DDR drag kot žafran

X-Bit Labs - Se še spomnite, kaj so nam obljubljali? DDR RAM za ceno SDRAM - a + 5% ? Lepo se je slišalo, a žal (še) ni tako. Tukaj imate primerjalne cene med RAMBUS, DDR in SDRAM - i:
  • PC800 RDRAM RIMM: $164
  • PC2100 DDR SDRAM DIMM: $179
  • PC133 SDRAM DIMM: $38 (!)
Torej, vidite lahko, da je DDR celo dražji od RAMBUS - a! Ah ja, še zmeraj obstaja upanje na pocenitev... .

13 komentarjev

AMD Athlon 1.35GHz proti Pentiumu4 1.5GHz

Hexus - Na Hexus.net so objavili kratko primerjavo med Athlonom 1.35GHz ( overclock, seveda ) in Pentiumom4 v SiSoft Sandri 2001. Rezultati so kar malce presenetljivi, saj v vseh benchih razen pomnilniške prepustnosti Athlon zelo temeljito poseka 150MHz hitrejšega Pentiuma4. Rezultati v pomnilniškem benchu pa tudi niso presenečenje, saj je testni Athlon bil 100MHz model in je uporabljal le PC133 SDRAM, medtem, ko se je Pentium4 šopiril z Rambusom in svojim Quad Pumped vodilom.

0 komentarjev