»

Google v Mehiki v zasebni tožbi obsojen na 187 milijonov evrov odškodnine

Slo-Tech - Običajno so milijonske globe tehnološkim velikanom, kakršen je Google, izrečene v kazenskih ali prekrškovnih postopkih, to pot pa mora Google v Mehiki plačati štiri milijarde pesov (187 milijonov evrov) v zasebni tožbi. Pred osmimi leti se je na platformi blogspot.com, ki sodi pod Google, znašel prispevek, ki je mehiškemu odvetniku Ulrichu Richterju Moralesu brez dokazov očital pranje denarja, ponarejanje dokumentov in preprodajo drog. Blog je še danes dostopen, čeprav je Morales od Googla zahteval umik. Zato je giganta tožil.

Morales je zato leta 2015 proti Googlu vložil tožbo zaradi obrekovanja, saj avtor bloga Ulrich Richter Morales y sus chingaderas a la patria (Ulrich Richter Morales in njegova odvratna dejanja proti domovini) ni javno znan. Blog sicer od leta 2014 ni dobil nobenega novega prispevka, je pa še vedno dostopen. Mehiško višje sodišče je ta teden razsodilo, da je Google odgovoren zaradi razžalitve, saj je dovolil objavo tega prispevka na svoji platformi. Tako...

8 komentarjev

Zaposleni na švicarski SOVI odnesel več TB tajnih podatkov

BBC - Švicarsko zvezno varnostno-obveščevalno službo NDB pretresa resni škandal: neimenovani višje postavljeni sistemski administrator naj bi nekje med pomladjo in poletjem na zunanji disk skopiral več terabajtov tajnih podatkov, ter jih preprosto odnesel iz varovane stavbe na sedežu agencije. Podatke naj bi potem skušal prodati zainteresiranim tujim obveščevalnim službam oz. komercialnim kupcem.

Dogodek bi morda ostal neodkrit, če ne bi največja švicarska banka UBS NDB opozorila, da skuša eden od njihovih zaposlenih odpreti tajni bančni račun (očitno za prejem kupnine za odtujene podatke). Oblasti so potem septembra preiskale njegovo stanovanje, našle omenjene zunanje diske, ter ga tudi aretirale. Trenutno še ni jasno, ali je podatke že uspel prodati, ter če, komu.

Šlo naj bi za talentiranega...

25 komentarjev

Razvijalec Tora in sodelavec Wikileaks pridržan na ameriški meji

vir: CNet
CNet - Varnostni strokovnjak in sodelavec spletne strani Wikileaks, o kateri se v zadnjih dneh vsled priobčitve mnogo tajnih dokumentov na svojih straneh piše tudi v medijih za širšo javnost, Jacob Appelbaum je bil ob vstopu v ZDA na meji pridržan in zaslišan zaradi omenjene strani.

Appelbaum je v ZDA prispel v četrtek zjutraj na letalu iz Nizozemske, ki je pristalo v Newarku. Po pristanku so ga cariniki potegnili na stran, češ da je naključno izbran za varnostni pregled. Odvedli so ga v sobo in preiskali njegovo prtljago, vključujoč njegov prenosnik. Imigracijski uradniki in cariniki so mu pojasnili, da ni aretiran, marveč le pridržan, nakar so ga zasliševali o projektu Wikileaks, kakšno je njegovo mnenje o vojnah v Iraku in Afganistanu, kje je glavni vodja Wikileaksa Julian Assange itn. Appelbaum brez...

29 komentarjev

"Milijon" teroristov v ZDA

Schneier.com - Kot poročajo pri ameriški nevladni organizaciji ACLU je seznam teroristov, tim. terrorist watch list, ki ga vzdržuje ameriška administracija dosegel številko milijon zapisov. Na seznamu je sicer "le" 400.000 oseb (95 odstotkov jih je Neameričanov), nekatere osebe pa imajo več imen zato je zapisov o teroristih kar milijon. Po drugi strani pa so na seznamu tudi nekatera zelo splošna imena, ki so v ZDA zelo pogosta.

Nekatere osebe na seznamu bi sicer lahko šteli med navadne teroriste, npr. Nelsona Mandelo ali demokratskega senatorja Edwarda Kennedya, nekateri pa so očitno še posebej nevarni, saj se njihova imena na seznamu nahajajo celo po njihovi smrti. Tako se ameriška administracija očitno boji ponovne ugrabitve letal, saj je na seznam uvrstila tudi že umrle ugrabitelje letal iz 11. septembra 2001, iz onostranstva pa se utegne vrniti tudi Saddam Hussein, zato je vsekakor prav, da je na seznamu tudi njegovo ime.

Kljub obsežnemu seznamu pa ima administracija še precej dela, saj na...

18 komentarjev

Drago zdravilo za kriminal, ki ponuja le stranske učinke

Slashdot - Članek v This Is London poroča o strahotni neučinkovitosti videonadzora v Londonu. Mesto z neverjetno pokritostjo s CCTV kamerami - samo z državnim denarjem se je postavilo prek 10.000 kamer - beleži v svojih okrožjih, ki so praktično brez video nadzora, približno enako ali celo višjo učinkovitost kazenskega pregona storilcev relevantnih kaznivih dejanj kot v okrožjih, katerih video nadzor že presega orwellovsko nočno moro.

Avtor se v članku sprašuje tudi o ekonomskih smotrih in učinkih: ali ne bi bilo bolje, da bi 200 milijonov funtov (pribl. 285 miliijonov evrov) porabili za bolje osvetljene mestne površine ali več bolje usposobljenega policijskega osebja, ki statistično dokazano precej bolj pripomore k zmanjševanju nasilja in kriminala?

Da je video nadzor neučinkovit pri dejanskem pregonu ugotavlja tudi San Francisco. Komu na čast se torej kamere postavlja? Kdo nadzira? Koga nadzira?

Quis custodiet ipsos custodes?

33 komentarjev

Začetek preiskušanja modela napovedovanja umorov

Schneier.com - Kriminolog Richard Berk iz University of Pennsylvania je s pomočjo podatkov o pogojno izpuščenih zapornikih filadelfijskega oddelka za pogojne izpuste skontruiral model, ki bo skušal odgovoriti na vprašanje, kdo izmed zapornikov bo po odsluženi kazni (ponovno) ubijal.

Računalniški model napovedovanja umorov, ki za osnovo vzame 30 do 40 različnih statističnih spremenljivk, so raziskovalci skonstruirali s pomočjo podatkov iz dvoletne študije. Raziskovalci sicer opozarjajo na problem stopnje lažno pozitivnih rezultatov, kljub temu, pa bodo model pričeli "klinično preiskušati" v začetku prihodnje pomladi, saj začetna testiranja kažejo, da je sistem 40-krat točnejši od obstoječih modelov.

Minority Report, 2002?

31 komentarjev

Kako nas nadzorna tehnologija v praksi brani pred teroristi

Schneier.com - Teroristom je potrebno na vsak način preprečiti, da bi nas še naprej ogrožali. In pri tem si različne države pomagajo s tehnologijo. Ena izmed takih tenologij ki jo uporabljajo v ZDA, je tajen seznam oseb, ki se ne smejo vkrcati na letalo, tim. no-fly list. Seznam so ustvarili s pomočjo podatkov različnih obveščevalnih služb in vladnih agencij. S takimi ukrepi naj bi bili vsi bolj varni. Kako pa je v resnici?

Resnica je nekoliko drugačna. Pri CBS so namreč pridobili seznam teh "prepovedanih" oseb in ugotovili nadvse zanimive stvari. Na seznamu se namreč nahaja Saddam Hussein, ki - odkar je v priporu - verjetno ne potuje več pogosto z letalom. Vsaj ne brez spremstva. Na seznamu je tudi bolivijski predsednik Evo Morales - kot kaže z letalom na državniški obisk v ZDA še nekaj časa ne bo mogel. Na seznamu je tudi štirinajst od devetnajstih samomorilskih ugrabiteljev iz 11. septembra. Očitno za vsak primer, če obstaja reinkarnacija.

Na seznamu pa so tudi povsem običajna imena, ki si...

31 komentarjev

Izvrsten primer "pameti" sistemov samodejne detekcije

Slo-Tech - Kot "vemo", je arabski svet poln teroristov ali pa vsaj njihovih podpornikov, ki bi radi z naftnimi dolarji financirali teroristične akcije po celem svetu. Zato je treba "preprečiti", da bi teroristi prišli do denarja. Kako? Tako, da identificiramo teroriste in jim onemogočimo mednarodne denarne transakcije.

Tako so pri Western Union, po njihovih besedah zaradi smernic ameriške Državne zakladnice (U.S. Treasury Department), s katerimi naj bi preprečili financiranje terorizma, blokirali vse transakcije osebam z določenimi karakteristikami.

Te pa med drugim obsegajo tudi (morda predvsem?) ime. Osebe, ki se imenujejo Mohammed ali Ahmed tako preko Western Uniona ne morejo prejeti denarja. S tem je gotovo onemogočen velik del financerjev teroristov. Več o tem si lahko preberete na Yahoo News

Bruce Schneier v zvezi s tako varnostjo uporablja nek nadvse ustrezen izraz: varnostni teater.

25 komentarjev

Samodejno hlajenje pločevinke - izziv za vodno hlajenje

Independent - Britanski časnik Independent poroča, da naj bi na tržišče kmalu prišle pločevinke, ki se same ohlajajo. Podjetje s Floride je take pločevinke že razvilo, na trgu pa bi lahko bile že letošnje poletje. Obračanje dna pločevinke poganja miniaturen hladilnik, vgrajen v pločevinko, ki bo lahko temperaturo tekočine znižal za najmanj 17 stopinj Celzija. Klik!

Kaj bi to pomenilo za nas v navezi nekaj pločevink in vodnega hlajenja našega mlinčka, si lahko že mislimo ... No, pa tudi možnost, da bo pivo vedno lepo hladno, ni od muh ...

12 komentarjev

5% vseh vplivnežev prihaja iz IT podjetij

Independent - Ugledna britanska revija Independet je sestavila lestvico 100 najbolj vplivnih ljudi na svetu. Med njimi je tudi več direktorjev in vizionarjev iz IT podjetij. Na seznamu so se tako znašli tudi Carly Fiorina (HP), Michael Dell (Dell), Steve Jobs (Apple), Sergey Brin /Larry Page (Google) in Meg Whittman (e-Bay), ki jim Independent tako priznava njihovo pozitivno vlogo ne samo v sodobnem IT prostoru, ampak tudi v svetovnem merilu.

PS. Omenjen je tudi stric BillG, ampak v sekciji revolucionarjev.

7 komentarjev

Pametna oblačila

The inquirer - Kot poročajo na Inquirerju, je podjetje Infineon na sejmu Electronica, ki ta teden poteka v Munchnu, predstavilo novo linijo "pametnih oblačil".

Kot lahko preberemo v tej novici, se nam obeta linija oblačil, ki bodo imela vase vgrajene razne elektronske sisteme. Kot vzorčni primer so navedli prenosni mp3 player, ki se napaja s pomočjo energijo, ki jo generira s pomočjo toplote kože.

Sicer kaže, da bodo izdelki v prvi meni namenjeni zabavi, vendar kot kaže, se znajo produkti razviti tudi v bolj sofisticirane sisteme, ki bodo merili telesne funkcije in podatke brezžično posredovali v analizo. Ni slabo, kajne?

2 komentarja