»

Intel: pametni telefoni z našimi čipi na Windows 8

Paul Otellini

vir: PC Pro
PC Pro - Intelov izvršni direktor Paul Otellini je po objavi odličnih poslovnih rezultatov spregovoril o načrtih za prihodnost in napovedal, da bodo na prihajajočih pametnih telefonih z Intelovimi čipi Microsoftovemu nasprotovanju navzlic namestili Windows 8. Microsoftov Steven Sinofsky je na CES-u pretekli teden povedal, da je pametnim telefonom namenjen izključno Windows Phone, medtem ko bo Windows 8 namenjen tabličnim računalnikom in večjim napravam.

Toda Intela to ne gane. Kot je dejal Otellini, po poenotenju operacijskih sistemov Windows (tu misli na najavo, da bo Windows tekel na ARM) imajo prvikrat priložnost dobiti od začetka spisan operacijski sistem za tablične računalnike, česar sedaj...

23 komentarjev

Intel bo investiral milijarde, zgradil novo tovarno

ComputerWorld - Intel je ta teden napovedal, da bodo investirali med šest in osem milijard dolarjev v štiri proizvodne obrate, ki jih imajo v ZDA, in v izgradnjo novega v zvezni državi Oregon. S tem bo Intel tudi odprl med 800 in 1000 novih delovnih mest že s samo gradnjo tovarn, kasneje pa več visokotehnoloških. Nadgradili bodo po dve tovarni v Arizoni in v Oregonu, kjer bodo do leta 2013 postavili še eno novo. Na ta način se bo Intel pripravil na prehod na 22 nm-proizvodni proces.

Intelov izvršni direktor Paul Otellini je ob tem dejal, da se investicija morda zdi prevelika, a prehod na 22 nm ni enostaven in zahteva veliko mero natančnosti. Masovna proizvodnja in skrb za dovolj nizek izmet sta druga...

9 komentarjev

Začel se je IDF 2010

Slo-Tech - Do srede v San Franciscu poteka Intel Developer Forum (IDF), ki je dvo- ali trodnevna prireditev za razvijalce. Od leta 1997 jo Intel prireja navadno trikrat letno. Letos sta zaradi krčenja stroškov le dve - aprila so se zbrali v Pekingu, te dni pa v San Franciscu. Na IDF-u se predstavijo nove tehnologije, ki naj bi v prihodnosti zaživele v domačih in poslovnih računalnikih.

Letos naj bi IDF-u videli predstavitev Sandy Bridgea (mikroarhitekture naslednje generacije, ki bo prva violina letošnje prireditve). Popularna sintagma je še vedno oblačno računalništvo, Intel bo pokazal nove uporabe Atomov. PCI Express 3.0 bo nared šele konec leta, a na IDF se bodo bržkone začele premlevati prve ideje, kaj bi s PCI Express 3.0. Tu so še USB 3.0, Light Peak in nadgradnja BIOS-a UEFI.

Včeraj je imel...

5 komentarjev

AMD razkril podrobnosti Bulldozer in Bobcat arhitektur

Ontario APU

vir: AnandTech
AnandTech - Na 22. konferenci Hot Chips, katera vsako leto poteka na Stanfordski univerzi, je AMD razkril nekaj podrobnosti o zasnovi njegovih prihajajočih procesorjev. Pri Anandtechu so spisali obširen članek na to temo.

Naj ponovimo, AMD pripravlja nove procesorje za vse tri segmente trga (low end/low power, mainstream, high end), temelječe na arhitekturah Bobcat, Llano in Bulldozer. Kjer bo Lliano le derivat obstoječega Phenoma II, so pri preostalih dveh AMDjevi inženirji konkretno zavihali rokave.


Bobcat - Atom s podporo dinamičnemu razvrščanju ukazov

Zaradi želje po zmanjšanju porabe energije je bil Atom prvi Intelov procesor po P6, ki ni podpiral neurejenega izvajanja ukazov, čeprav omenjena tehnika zaradi izogibanja podatkovnim nevarnostnim zmanjša zastoje v cevovodu in posledično precej...

104 komentarji

Intel pokazal 48-jedrnik

Rezina z več 48-jedrniki

CNet - Intel je včeraj zvečer pokazal nov dizajn procesorjev, ki vključuje 48-jedrne procesorje. Zadevščina s kodnim imenom Bangalore se za zdaj uradno imenuje Single-chip Cloud Computer (SCC) in je naslednik projekta Tera-scale iz let 2006 in 2007, ko so razmišljali, kako na eno rezino stlačiti 80 jeder. SCC je precej bolj domišljen in združljiv z naborom ukazov x86. Posamezno jedro ni najbolj zmogljiv primerek na svetu, je pa skupek še vedno pošastno zmožen. Gre za spoj 24 dvojedrnih modulov,...

11 komentarjev

Intel pokazal 22 nm-tehnologijo

Intel - Na IDF-u je Intel pokazal kar nekaj novosti, med njimi tudi prve načrte, kako bomo zakorakali v 22 nm-dobo. Intenzivni razvoj CPU-jev in SoC-ov v tej tehnologiji že poteka. Za prve jedro P1270, za druge P1271. Kot pravijo, večjih sprememb nova miniaturizacija ne bo prinesla, saj bodo lahko ponovno uporabili velik del opreme, ki služi že za 45 nm-tehnologijo. Za večjo učinkovitost bi se radi premaknili tudi k 16-palčnim rezinam silicija, a bodo morali isto idejo posvojiti tudi drugi proizvajalci, da se bo to splačalo.
Seveda je Intel tudi predstavil prve delujoče primerke čipov v 22 nm-tehnologiji, čeprav jih bomo uporabniki dobili šele leta 2011. Šlo je za 22 nm rezino, ki je imela 364...

18 komentarjev

AMD & IBM prva na 22nm

TG Daily - IBM in njihovi strateški partnerji pri razvoju čipov so oznanili svojo prvo polno funkcionalno SRAM celico, izdelano v 22 nm tehnologiji.

Tovrstna vezja so relativno enostavni predhodniki dejansko koristnih vezij, ki bodo nekoč v serijski proizvodnji in kažejo na pomembno stopnjo pri razvoju postopka. Pravi procesorji, izdelani v tej tehnologiji, so še vedno kaka 3 leta v prihodnosti, vendar novica pomeni dober znak, da bodo skupina IBM in njegovi partnerji uspel premagati še preostale ovire tja do konca leta 2011.

22 nm je dve generaciji naprej in kar malo nenavadno v trenutku, ko pri AMDju še ni uradno zaživela niti 45 nm proizvodnja. Intel je SRAM celico v 32 nm tehnologiji prikazal že septembra lansko leto in pričakovati je, da bo letos na IDF morda videti že kak prototip na tej geometriji.

Zanimivo je tudi to, da je IBM napovedal, da bo imel na 32 nm najboljši "high-K metal gate" proces, ki bo preprosto brez konkurence.

Pravijo, da je to prvič v zadnjih nekaj desetletjih,...

22 komentarjev

Intel najavil mobilne štirijedrnike

MacRumors.com - Vsem dobro poznani proizvajalec procesorjev je najavil mobilne štirijedrne procesorje, ki naj bi na tržišče prišli v tretji četrtini letošnjega leta pod oznako Core 2 Extreme QX9300. Novinci bodo pri naročilu nad 1000 kosov na voljo po distribucijski ceni 1038 dolarjev na kos, pri Intelu pa masovnih naročil še ne pričakujejo pred drugo polovico naslednjega leta. Za to je bržkone zaslužna tudi velika energetska požrešnost, saj bodo novi procesorji za svoje delovanje potrebovali kar 45 W energije. Kljub temu, da so preostale specifikacije enake kot pri namizni različici, kar pomeni 2,53 GHz, 1066 MHz FSB ter 12 MB L2 predpomnilnika, pa bosta visoka cena in požrešnost zaenkrat zagotovo omejevali osvajalni pohod prvega štirijedrnika nad prenosne računalnike.

23 komentarjev

Procesor, ohladi se!

RegHardware - MSI pripravlja zanimiv koncept hladilnika za procesor, ki kljub temu, da vključuje ventilator, ne potrebuje napajanja. Poganja ga namreč sama toplota, ki jo procesor proizvede. Le-ta namreč segreje zrak v valju hladilnika, pri čemer razširjen zrak potisne bat navzgor, kar spravi v gibanje gred, ki vrti ventilator.

Sama zasnova tovrstnega mehanizma sicer ni nova, saj jo je leta 1816 izumil Robert Stirling, vendar kljub temu zaenkrat ni bila uporabljena v tovrstne namene. MSI-jeva naprava naj bi za vrtenje ventilatorja pretvorila kar 70% proizvedene toplote procesorja v kinetično energijo. Širši javnosti bo...

61 komentarjev

Microsoft najavil tri izdaje Halo 3

Daily Tech - Prihajajoči, tretji del Halo 3, bo po Microsoftovih navedbah na voljo v kar treh različicah. Običajni smrtniki bodo izbrali standardno izdajo ($60), tisti z debelejšimi denarnicami bodo lahko kupili enega od primerkov iz omejene serije ($70) in prejeli v lični metalni šatulji še dodaten disk ter knjigo s slikami in razširjeno zgodbo iz igre, za največje oboževalce pa bo na voljo t.i. legendarna različica ($130) s še več dodatne vsebine, vse skupaj zapakirano v čelado, ki jo nosijo junaki igre. Poroča DailyTech.

19 komentarjev

AMD predstavil "Teraflop-in-a-Box" sistem

Daily Tech - AMD je na tiskovni konferenci v San Franciscu predstavil sistem, ki je sposoben izvesti bilijon operacij s plavajočo vejico na sekundo - 1 teraflops. V sistemu, ki se ponaša s približno 10-krat višjo zmogljivostjo kot trenutno najzmogljivejši strežniki in delovne postaje, se je potila naveza dvojedrnega Opterona in dveh R600 <i>stream</i> procesorjev (glej tudi GPGPU). Eno izmed prvih praktičnih uporab stream procesiranja je ATI demonstriral ( 1, 2) z uporabo Radeona X1900 pri obdelavi podatkov projekta Folding@Home.

Pri AMD menijo, da je predstavljen sistem pomembni mejnik na poti do radikalne pospešitve izvajanja specifičnih aplikacij, predvsem na področju poslovnih in znanstvenih analiz. Prav tako se lahko pospešitev, ki jih prinaša stream procesiranje, veselijo tudi zagrizeni igričarji, saj bi v multi-GPU sistemih ena od kartic lahko prevzela vlogo pospeševanja fizike v igrah.

Uradno poročilo na AMD.com in novica na Dailytech.

20 komentarjev

Osemdesetjedrni procesor

Predstavitev na IDF, septembra 2006

vir: News.com
Hartware.net - Intel je že lansko jesen na IDF (Intel Developer Forum) oznanil, da so izdelali prototip procesorja z 80 jedri, sedaj pa je Manny Vara razkril nekoliko več podrobnosti. Najpomembnejša: porabil bo manj elektrike kot Ljubljana.

Za zdaj Intel svojo beštijo imenuje Tera-Scale Teraflop Prototype, ker je njen domet več kot bilijon operacij na sekundo. Prototip je namenjen zgolj raziskavam (beri: ne deluje) na področju sodelovanja več jeder, zato je do njegove praktične uporabe še daleč, a Intel optimistično napoveduje prve čipe za leto 2012.

Zanimivejša je poraba električne energije, ki v oklestenem modelu znaša manj kot 100 W, kar je manj kot trenutni štirijedrni procesorji, končna številka pa bo seveda nekoliko večja....

38 komentarjev

Prihaja SSE4

Intel - Intel je na Intel Developer Forumu najavil zbirko ukazov SSE4, ki jo bodo podpirali prihajajoči procesorji. Gre za najnovejšo posodobitev leta 1999 prav s strani Intela uvedenih ukazov Streaming SIMD Extensions (SSE), dopolnjeno s petdesetimi novimi ukazi. Nove ukaze bodo podpirali prihajajoči procesorji, izdelani v 45 nanometrski tehnologiji, ki naj bi luč sveta zagledali konec prihodnjega leta.

Več o tem na Intelovi spletni strani.

14 komentarjev

Intel predstavil naslednjo Centrino platformo

RegHardware - Pod kodnim imenom Santa Rosa bodo spomladi prihodnje leto na prodajne police prispeli novi prenosniki, ki bodo temeljili na Intel-ovi prihajajoči posodobljeni Centrino platformi. Za glavno procesiranje bo skrbel sedaj že dokaj uveljavljeni Core 2 Duo, kateremu bodo rahlo zvišali FSB (na 800 MHz), čipset pa bo nov -- 965GM. Vseboval bo posodobljeno grafično kartico, imenovano GMA X3000, ki bo prinesla veliko napredka v primerjavi z GMA950, dodana pa bo tudi podpora za še nedokončan brezžični mrežni standard 803.11n. Med zanimive lastnosti lahko prištejemo tudi Robson, pomnilniško kartico s čipi NAND flash, katere naloga bo posredovati med trdim diskom in glavnim sistemskim pomnilnikom, v praksi pa naj bi prepolovila nalagalne čase programov in bujenje prenosnika. O novi platformi, ki bo med drugim vsebovala tudi 3G WAN modul, lahko več izveste v izvorni novici.

10 komentarjev

Intel 945GC

DigiTimes - Intel naj bi po informacijah proizvajalcev matičnih plošč predvidoma v prvem četrtletju prihodnjega leta predstavil nov vezni nabor 945GC. Omenjen vezni nabor velja za naslednika veznih naborov 945G in 945GZ. 945GC bo podpiral do 800 MHz FSB-ja ter prihajajoče Core 2 Duo E4000 ter Pentium E1000 procesorje. Intel pričakuje več uspeha od omenjenega veznega nabora, kot ga je imel z njegovimi predhodniki v najnižjem razredu.

Več o tem v izvorni novici na DigiTimes.

2 komentarja

Intelovo razkazovanje mišic: 80-jedrni procesor in napovedi o prehodu na 45 nm proizvodni proces proti koncu 2007

Daily Tech - Intel je naznanil, da so proizvedli svoj prvi procesor (zaenkrat prototip), ki je v sekundi sposoben izvesti bilijon operacij s plavajočo vejico (1 teraflops). Predstavil ga je Intelov izvršni direktor Paul Otellini med uvodnim predavanjem na IDF, ki ravnokar poteka v San Franciscu. Otellini je pokazal wafer (glej sliko), ki vsebuje 80 procesorjev z 80 jedri - skupaj 6400 jeder!



Delovni takt predstavljenih procesorjev znaša 3,1 GHz, pri čemer je potrebno poudariti, da so še daleč od pripravljenosti na proizvodnjo in služijo predvsem za predstavitvene namene. Vsak procesor bi naj bil unikaten zaradi tridimenzinalnega pakiranja - predpomnilnik je namreč vstavljen neposredno pod FPU-je, s čimer so prihranili na...

31 komentarjev

Imperij vrača udarec: Intel Core 2 Duo

Intel Core 2 Duo

AnandTech - Danes je Intel predstavil težko pričakovano novo družino procesorjev, poimenovanih Core 2 Duo, zgrajenih okrog nove Core arhitekture. Že neuradni testi na začetku leta in testi redkih srečnežev, ki so se dokopali do primerkov teh procesorjev, so obljubljali, da bo šlo za izjemno hiter in varčen procesor. Danes so v testih besede meso postale.



Koliko so novi procesorji hitrejši od AMD-jeve ponudbe, si oglejte v izčrpnem testu. Zvedeli boste tudi, koliko k zmogljivosti prinese večji L2 (2 MB ali 4 MB) predpomnilnik in koliko 1333 MHz vodilo, koliko se novince z lahkoto navije, …

Leta AMD-jeve tehnološke prevlade so nedvomno mimo. V teh dneh je AMD sicer predstavil serijo EE in...

75 komentarjev

Konec z 2 MB predpomnilnika pri AMDju

AnandTech - Seveda je govora o dvojedrnikih, ki imajo po en megabajt L2 predpomnilnika na jedro. AMD bo z njimi naredil konec, vsaj glede na DailyTech.

Razlog za to je preprost. AMD z Intel-om kaj kmalu ne bo zmogel več tekmovati po hitrosti, zato je že in še bo zniževal cene svojih procesorjev, da jih naredi konkurenčne. Ker predpomnilnik zasede veliko prostora, lahko uvidimo, zakaj bodo ponujali le še verzije s po pol megabajta na jedro. S tem namreč prihranijo precej denarja, saj na rezino pride več jeder.

Tako bodo pri AMD-ju v vseh proizvodnih obratih izdelovali enake dvojdernike, saj so tudi Turion X2 procesorji enaki, vsi imajo le po pol megabajta L2 predpomnilnika na jedro.

DailyTech in XtremeSystems.org

Na novico nas je prijazno opozoril Primoz78

Če želite X2 procesor na AM2 podnožju z 2 MB predpomnilnika, pohitite in ga naročite v kaki tuji spletni trgovini. Zaloga je _zelo_ omejena oziroma je sploh ni več, pride pa komajda še kakšna pošiljka.

13 komentarjev

Intelovo prestrukturiranje

Slo-Tech - Vse večje strani poročajo o Intelovem prestrukturiranju, ki ga zaradi slabih poslovnih rezultatov lahko pričakujemo v kratkem. Intelov generalni direktor Paul Otellini je namreč dejal, da bodo v naslednjih devetdesetih dneh opravili temeljito analizo podjetja, na podlagi katere bodo sprejeli nekatere radikalne odločitve. Cilj je znižanje stroškov za milijardo dolarjev.

Najbolj problematična odseka sta trenutno Intelova NOR Flash enota, ki je pridelala celo 108 milijonov dolarjev izgube v prvem kvartalu, in strežniški trg, kjer jim AMD odžira vedno večji tržni delež. Otellini je omenil tudi odpuščanja, a točnih številk, koliko delavcev izmed vseh 100.000 zaposlenih utegne izgubiti delo, ni navedel. Intel pričakuje, da bo slabše poslovanje nadoknadil v tretjem četrtletju z novimi procesorji za namizni (Conroe), prenosniški (Merom) in strežniški (Woodcrest) trg.

Nemški Hartware ter angleška The Register in EETimes.

17 komentarjev