»

Japonci izračunali poltretji bilijon decimalk števila pi

Število znanih decimalk števila pi

vir: Berkeley.edu
Slashdot - Kakor da Japonci ne bi imeli koristnejšega dela za svoj T2k Open Supercomputer, ki na junijskem poročilu najhitrejših superračunalnikov na svetu z nekaj manj kot 100 teraflopi zaseda 47. mesto, so šli računat nove decimalke števila pi. V 73 urah in 36 minutah so naračunali 2,5 bilijona decimalk števila pi, kar je dvakrat več od doslej veljavnega rekorda iz leta 2002, ko so prav tako na Japonskem poiskali 1,2 bilijona decimalk. Kljub zanimivosti projekta pa števila pi ni smiselno poznati na več kot 50 decimalnih mest za realno življenje.

32 komentarjev

Slovenci prek 7 GHz

CPU-Z

vir: OC-Lab
OC-Lab - Svetovni rekord v frekvenci x86 procesorja je morda že prek 8 GHz, a državni rekord je bil pred nekaj dnevi še pod 7 GHz. Zdaj seveda temu ni več tako, saj sta člana ekipe EastKoast z OC-Laba, tiborrr in Moonman, postavila nov Slovenski rekord v frekvenci procesorja. Za dosežek sta uporabila inženirska primerka Pentium 4 641 (tovarniško 3,2 GHz oz. 200 MHz x 16) in Foxconn BlackOps X48 ter 2 x 512 MB Micronovega DDR3 pomnilnika. Za stabilnost je jasno skrbel tekoči dušik, ki je procesor ohladil do skoraj -200° C.

Mešanica pravih komponent, znanja in izkušenj je prinesla 7127 MHz, kar je 122 % navitje...

65 komentarjev

Firefox 3: Download Day 2008!

Download Day 2008

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Gotovo ste se večkrat potiho ali naglas vprašali, kdaj bo izšla nova različica brskalnika Firefox - 3? Mozillin razvojni center je pred kratkim objavil uradni datum - torek, 17. junij 2008 (torej danes), ki se po lokalnem času pri nas prične ob 19. uri. Pridružite se nam in skupaj postavimo svetovni rekord za največkrat naloženo programsko opremo v 24 urah! Več na spletni strani http://www.spreadfirefox.com/worldrecord

Čez teden dni, 24. junija, pa vas ponovno vabimo, da se nam pridružite v Kiberpipi na Firefox 3 Release Event 2008, celodnevnem dogodku ob splavitvi spletnega brskalnika Firefox 3 s predavanji, druženjem in nepozabno zabavo. Število mest je omejeno, zato se čimprej prijavite tukaj. Več informacij dobite na http://www.kiberpipa.org/firefox

283 komentarjev

Rekordno navitje Core 2 Duo

Core 2 Duo X6800ES na 5717 MHz

Slo-Tech - Slovenci si lastimo nov svetovni rekord, ki pa tokrat ni s področja športa, ampak navijanja računalniških komponent. Člana OC-Lab-a, zbogi in tiborrr, sta namreč Intelov procesor Core 2 Duo X6800 ES navila na 5717MHz, kar je 10 MHZ več od starega rekorda, pri tem je bil procesor hlajen s tekočim dušikom.

Več o izjemnem podvigu lahko preberete na OC-Lab-u.

41 komentarjev

Slovenci podirajo rekorde

Računalniške novice - Slovenska navijalca zbogi in Shark-357 sta v preteklosti pod okriljem ekipe Funtech OC team že dosegala zelo uspešne overclockerske rezultate, tokrat pa jima je uspelo nekaj nadvse izjemnega. S procesorjem Intel Core 2 Duo E6700 sta milijon decimalk števila pi izračunala v samo 9.906 sekunde, s čemer sta postavila svetovni rekord. Procesor sta ohlajala s tekočim dušikom, northbridge s suhim ledom, prebila pa sta se do zavidljivo visoke frekvence 5,15 GHz. Ponosni smo, da se v svetovnem merilu izkaže še kak naše gore list, tako da jima iskreno čestitamo, bralci pa lahko več podrobnosti najdete v izvorni novici.



Link do novice je posredoval steev.

46 komentarjev

Intervju s Slončkom

Slyck News - Na spletni strani Slyck so objavili zanimiv intervju s s skrbnikom razvpite strani, s katere si lahko uporabniki prenesejo torrente, ki jih potrebujejo, da začnejo prenos različnih vsebin s spleta po omrežju Bit Torrent. S Slončkom, ki je naše gore list, so se pogovarjali o začetkih delovanja njegove strani, o vizijah in tudi o legalnih problemih. Klik!

35 komentarjev

Opravičilo

Slo-Tech - Včeraj zvečer ste lahko na Slo-Techu uzrli novico o prihajajočem pasivnem hlajenju prihajajočih procesorjev AMD Opteron. Na žalost se je pripetilo, da je bila novica prepisana iz strani Računalniške novice. Vsem prizadetim se opravičujemo in prosimo za razumevanje, še posebej prizadetemu avtorju izvorne novice ter uredništvu Računalniških novic. Avtor, ki je oddal prepisano novico na našo stran, je seveda izgubil pravico vnašanja novic. Izvorna novica.

28 komentarjev

Tudi Slovenci znamo...

Slo-Tech - ...delati igre, takšne in drugačne. Ni jih nastalo veliko takšnih, ki bi bile naše gore list, zato smo lahko še toliko bolj veseli, če katera sploh uzre luč sveta. Kakršna koli že. Tale tukaj spada v zvrst arkadnih iger, registracija pa znaša 18 zelencev. So jo pa za Slovence precej znižali, kar je pohvalno. Sicer na točno 1.111 slovenskih sitov. Komur je torej ta zvrst všeč, brž podpret slovensko igračarsko sceno! :D Preizkusni vunpoteg, porečete? Klik!

3 komentarji

SiS635/ SiS735

The Tech Zone - SiS je svojo slavo dosegel v času 486 procesorjev, ko je imel kar zavidljiv tržni delež. S prihodom Pentium procesorjev pa se je vse spremenilo. Na trgu chipsetov je začel dominirati Intel, SiS pa se je v upanju na boljše čase umaknil na low-end trg. SiS je do nedavnega proizvajal visokointegrirane rešitve, ki pa niso naletele na kak večji odziv. Problem je bila predvsem hitrost SiS-ovih chipsetov (do 30% padec zmogljivosti v primerjavi z nakaterimi Intelovimi chipseti). Izgleda, da so boljši časi tukaj, saj se SiS usmerja tudi na malce bolj zahtevne trge s svojima novima chipsetoma 635 in 735. Oba chipseta sta še vedno visokointegrirana - ATA/100 IDE kontorler, AC97 zvočna kartica, 2 USB kontrolerja, Ethernet in HomePNA in Firewire vmesnik. SiS v čip ni integriral grafike, kar lahko samo pozdravimo, saj je bila integrirana grafika ena izmed najpočasnejših. Kljub visoki integriranosti pa to ni vse, kar nam SiS ponuja novega. Odločili so se namreč, da v 1 čip združijo tako...

0 komentarjev

Hitrejši DDR SDRAM

EBN - Čeprav je DDR SDRAM z oznako PC2100 že v osnovi precej hiter, je Micron najavil dobavljivost PC2600 pomnilnika. Le-ta deluje pri 334MHz (DDR), na trgu pa naj bi bil dobavljiv nekje v drugem četrtletju 2001. Tehnologija je v bistvu že razvita, saj pomnilnik takšne hitrosti in več ( 374 in 400MHz) že zdaj dobavljajo izdelovalcem grafikulj. Edini problem trenutno je v tem, da trenutno še ni čipovja, ki bi tak pomnilnik podpiralo. Toda, brez skrbi, tudi to se bo kaj hitro spremenilo: napovedani Nvidiin Crush ima v specifikacijah tudi PC2600 pomnilnik, šušlja pa se tudi, da ga bo podpiral VIAin Apollo Pro2001. Več podrobnosti najdete v tem članku.

2 komentarja