»

Intel in Micron predstavila 1000-krat hitrejši trajni pomnilnik

Intel - Intel in Micron sta predstavila povsem novo tehnologijo hitrega trajnega pomnilnika, ki je po zatrjevanju proizvajalcev do 1000-krat hitrejši od polprevodniškega pomnilnika v današnjih SSD-jih in predstavlja prvo revolucijo po iznajdbi NAND-a leta 1989. Poimenovali so ga 3D XPoint (beri: [kɹɒspɔɪ̯nt], "cross-point"), kar je povezano z njegovo zgradbo.

Danes imamo drage in hitre pomnilnike, ki ne zmorejo dolgoročno hraniti podatkov (RAM), ter počasnejše in cenejše trajne pomnilnike (flash, diski). 3D XPoint premošča to vrzel, saj bo trajen in hiter, dasi vsaj spočetka nič kaj poceni. Prav...

18 komentarjev

Safari 4 gre za med

Predstavitev Safarija 4

vir: CNet
CNet - Ta teden je Apple izdal četrto verzijo svojega internetnega brskalnika Safari, ki je na voljo za Windows in Mac. Apple obljublja, da je njegov Nitro najhitrejši pogon za JavaScript, saj naj bi bil 7,8-krat hitrejši od IE8 in 1,5-krat hitrejši od Chroma. Safari 4 prehiti tudi svojo mobilno izvedenko za telefone. Poleg tega je novost izboljšana modularnost, tako da bo odslej bo sesutje nekega vtičnika (plug-in) brskalnik preživel, zapreti bo potrebno le kritični dotatek, ter podpora za avdio in video tage HTML5. Uporabniki so očitno nad novim brskalnikom navdušeni, saj so ga v prvih treh dneh s spleta prenesli v 11 milijonkrat.

46 komentarjev

NVidia proti porabi s Hybrid SLI

Neowin - Skozi razvoj grafične kartice počasi postajajo ključni porabniki električne energije v računalniških sistemih. Vanje moramo priključiti ločen kabel za napajanje, po možnosti pa si lastimo kar 2 ali celo 4, sparjene v SLI / Crossfire navezo, kar zna račune dvigniti do višav. Fantje pri nVidii se zavedajo težave, zato so stuhtali tehnologijo, imenovano Hybrid SLI.

Začeli bodo ponujati sisteme z dvema grafičnima karticama, najprej bo tu primarna (ali več njih), kot do sedaj, dodatno pa bo na matični plošči integriran še manj zmogljiv čip, ki se bo vklopil vedno, ko zverinska moč ne bo potrebna. Tehnologija bo omogočala, da lahko monitor enostavno vključite v matično ploščo, pa bo tamkajšnja grafikulja vedno servirala sliko, četudi bo številke mlela močnejša kartica.

Izvorna novica.

15 komentarjev

Igričarji vračajo udarec

Neowin - Po žalostnih poročanjih v sredo se je danes prikazalo sonce nad deželo iger, MSNBC se je namreč javno uprl izjemno negativnemu poročanju o neposredni krivdi streljačin za nedaven masaker v Virginia Tech-u. Svoje kritike so usmerili direktno na zloglasnega pravnika Jacka Thompsona, ki slovi po svojem (neargumentiranem in fundamentalističnem) obsojanju iger.

Pred dnevi se je oglasil, še preden je na dan prišlo ime morilca, ter pokazal s prstom na Counter-Strike. V omenjenem članku so njegove trditve, da do tovrstnih pokolov ne bi bilo, če ne bi bilo iger, brez težav diskreditirali z dejstvi, da jih v sobi Cho Seung-Hui-ja sploh niso našli in da se je drugi največji primerljiv masaker odvil davnega leta 1966, ko nismo še niti sanjali o računalniški zabavi. Med drugim so hujskača obsodili tudi drugi mediji, poroča Neowin.

Izvorna novica.

27 komentarjev

Malezijski preprodajalci škropijo ploščke

Neowin - Malezija je ena izmed vodilnih držav glede na število izvoženih nelegalnih optičnih medijev z najrazličnejšo vsebino, kar je eden izmed razlogov, da jim je ameriška MPAA posodila dva zelo posebna psa, izučena za iskanje CD/DVD medijev. V tem mesecu so z njuno pomočjo oblasti uspele zaseči kar milijon nelegalnih kopij (v celotnem lanskem letu 5 milijonov), kar lopovom očitno ni po godu, saj so se začeli upirati. Ploščke škropijo z različnimi kemikalijami, ki naj bi zmedle kosmati par, razpisali pa so tudi tiralico na njuni pasji glavi, piše Neowin.

6 komentarjev

Samsungove SIM kartice z 1GB pomnilnikom

Akihabaranews - Samsungu je uspelo na SIM kartico, ki jo poznamo iz naših mobilnih telefonov, spraviti dodatnih 1GB spomina. To je zaradi spominsko vedno potratnejših razvad novejših telefonov v obliki fotografije, glasbe, filmov in navigacije, vsekakor zelo zaželena zmogljivost.



S-SIM kartico so postavili na ogled na Pariškem sejmu Cartes 2006, ki je odprl svoja vrata 7. novembra.

Sedaj bo...

18 komentarjev

Microsoft bo morda poskusil s spletnimi programi

Neowin - Microsoft tehta, če bi v prihodnosti poslal na trg svoj odgovor na Googlove web-based aplikacije, natančneje urejevalnik besedil Writely in program za delo z razpredelnicami Google Spreadsheet. Najbrž bo šlo za spletno različico paketa Works, Redmondovci pa še niso čisto odločeni, če bodo projekt sploh izpeljali. Joe Wilcox komentira, da bi poteza lahko Microsoftu finančno škodovala (Works je trenutno s svojo ceno 50 dolarjev dokaj popularen) in da ni treba pripraviti odgovora na čisto vsako potezo konkurence. Poroča Neowin.

6 komentarjev

Samsung povečal kapaciteto NAND flash čipa na 32 GiB

vir: CNet
CNet - Poleg na Slo-Techu že predstavljenega PRAMa je Samsung povečal še kapaciteto NAND flash pomnilniških čipov. 32 gibibajtni produkt je narejen s 40 nm tehnologijo (trenutno najmanjša v polprevodniški industriji) in vsebuje novejšo t.i. Charge Trap Flash arhitekturo, ki zavzema le petino velikosti dosedanje Floating Gate. Zaenkrat je moč tako narediti do 64 GiB veliko Compact Flash kartico, z izboljšavami in prehodi na 30 in 20 nm tehnološki proces pa načrtujejo še dodatno povečanje kapacitet. Nekaj tehničnih podatkov najdete na strani EE Times.

16 komentarjev

Samsung izumil PRAM pomnilnik

Neowin - Samsung je danes predstavil nov tip pomnilnika, imenovan PRAM, ki združuje prednosti DRAM-a, ki ga uporabljamo v računalnikih (hitrost) in flash pomnilnika (ohranjanje podatkov brez električne energije). Novinec je tako 30-krat hitrejši od flash konkurence, enostavnejši za izdelavo, obljublja pa tudi 10-krat daljšo življenjsko dobo, poroča Neowin.

12 komentarjev

Toshiba v poravnavo z izumiteljem flash spomina

BuisnessWeek Online - Izumitelj flash spomina je dosegel sporazumno poravnavo s Toshibo.
Fujio Masuoka profesor na Tohoku univerzi RIEC - Research Institute of Electrical Communication, bo po poravnavi na sodišču v Tokyu prejel 87 milijonov jenov (589.650 EUR), v zameno za 41 patentov, ki jih Toshiba uporablja za izdelavo tovrstnega spominov.

Vsota je manjša od zahtevane milijarde jenov, a vseeno veliko za japonske razmere, ki niso naklonjene obscene požrešnosti posameznikov. Masuka je vseeno zadovoljen, ker verjame, da je s to tožbo izboljšal položaj ostalim inženirjem v japonskih podjetjih. Bolj spoštljivo ravnanje naj bi tudi pomagalo razvoju japonske industrije.

Prvi takšen primer je bil izpred dveh let. Shuji Nakamuri, izumitelju modrega LED-a.

10 komentarjev

Sony VAIO UX90 s flash pogonom namesto trdega diska

AnandTech - Sony je paleto izdelkov VAIO dopolnil z ročnim računalnikom UX90, katerega posebnost je flash disk, ki je nadomestil klasični, mehanski trdi disk, iz serije UX50. Gre za Flash-SSD disk, kapacitete 16 GB, katerega glavna prednost je nižji dostopni čas in večja odzivnost sistema. Hkrati so z uporabo flash pogona izboljšali avtonomijo baterije, in sicer za 13%, padla pa je tudi teža izdelka.



VAIO UX90 je po funkcijah in karakteristikah precej podoben starejšemu bratu, modelu UX50, od katerega je podedoval XBRITE zaslon z ločljivostjo 1024x600, drsno tipkovnico, tri...

4 komentarji

Samsung podvojil flash spomin

EETimes - Pri Samsungu pravijo, da so skupaj spravil 2GB na en sam t.i. OneNAND flash čip, s pomočjo 60nm tehnologije. To pomeni, da jim je preskok iz 70nm tehnologije na 60 uspel v pičlih 4 mesecih. Podvojitev se ni zgodila samo v smislu kapacitete, temveč tudi v smislu pretoka količine podatkov, ki sedaj dosega 17 MB/s. V povezavi osmih čipov lahko hitrost zapisa doseže že 136 MB/s.
Enako razveseljivo je, da je na tržišču cena flash spomina padla za 50%. Zato Gartnerjeva napoved, da bo naslednji iPod Nano v velikosti 10-12 GB ni tako drzna. Flash spomin bo začel prevladovati tudi v ostalih multimedijskih napravah.

Dovolj razveseljivi bodo že bolj dostopni čistokrvni in hibridni NAND flash diski.

13 komentarjev