»

Piratstvo v EU je v upadanju, ampak ...

Piratstvo v EU po državah in tipu vsebine

vir: EUIPO
EUIPO - Urad EU za intelektualno lastnino (EUIPO) je nedavno objavil študijo, ki ugotavlja, da stopnja piratiziranja v uniji upada. Natančneje, med letoma 2017 in 2018 je ta upadla za 15,1 %. Največji upad, 32 %, je zabeležen pri uporabi avtorsko sporne glasbe, sledijo filmi (-19,2 %), padec pri gledanju piratskih TV vsebin pa je 7,7 %.

Povprečen prebivalec unije je tako mesečno 9,7 krat dostopal do nelegalnih vsebin, pri čemer so razlike med posameznimi članicami precejšnje. Litovci in Latvijci, ki na lestvici vodijo, so to mesečno v povprečju napravili 26-krat, medtem ko so Finci grešili le nekaj manj kot štirikrat. Nasploh rezultati kažejo, da je piratstvo bolj popularno v državah z nižjimi razpoložljivimi dohodki.

In tu pride tisti "ampak".

Študija namreč temelji zgolj na spremljanju 70 milijard spletnih poizvedb med januarjem 2017 in septembrom 2018, pokriva pa osnovne metode piratstva, torej nelegalno pretakanje, ripanje legalnih pretočnih vsebin, torrente in običajne prenose....

50 komentarjev

Na Harvardu analizirali pet milijonov knjig

Analiza cenzure

Slo-Tech - Raziskovalci z različnih fakultet na Harvardu so izvedli izjemno zanimivo analizo pisane besede od izuma tiska do danes, s katero so proučevali kulture fenomene v času in jih poizkušali kvantizirati. Pri tem jim je zelo pomagal obsežen Googlov korpus skeniranih knjig - uporabili so približno tretjino in na njej izvedli statistično analizo.

Uporabili so dobrih pet milijonov knjig. Za predstavo povejmo, da so to štirje odstotki vseh v zgodovini napisanih knjig. Vsebujejo več kot petsto milijard besed, od tega...

5 komentarjev

Uporniki prestrezajo nezaščitene vojaške komunikacije

Predator

The Wall Street Journal - Ugledni ameriški časnik je izbrskal zanimivo zgodbo o ameriških letalih brez posadke, ki letijo nad Irakom. Kot kaže, je moč njihovim komunikacijam prisluškovati z običajnim prenosnikom in 26 dolarjev vredno programsko opremo.

Gre za sistem Predator, ki je v uporabi že od leta 1995. Ameriški častniki priznavajo, da so uporniki iz iranskega zaledja s programom SkyGrabber, ki se na spletu prodaja za 25,95 dolarja, prestrezali video feed, ki so ga Predatorji pošiljali po nezavarovanih komunikacijskih kanalih brez vsakršne enkripcije. Američani zatrjujejo, da uporniki na noben način niso mogli prevzeti nadzora ali se kako drugače poigrati s sistemom, a že enostavno spremljanje njihovih komunikacij je ogromna prednost za...

24 komentarjev

Apple zavzel prvo mesto med prodajalci glasbe

vir: Gizmodo
Gizmodo - Podatki o tem, da naj bi Apple v Januarju zavzel prvo mesto med prodajalci glasbe, so začeli curljati v javnost pred nekaj dnevi na spletni strani Ars Tehnice. Podjetje je govorice tudi uradno potrdilo in sporočilo, da je iTunes® Store prehitela Wal-Mart po številu prodanih skladb, kar pomeni, da Apple med prodajalci glasbe v Združenih državah Amerike proda največ skladb. Petdeset milijonov strank je čez iTunes nakupilo več kot 4 milijarde pesmi, hkrati pa jim trgovina ponuja tudi največji glasbeni katalog na svetu, ki vsebuje 6 milijonov naslovov.

Dejstvo, da je na...

13 komentarjev

MPAA nastavlja limanice

Slashdot - MPAA (Motion Picture Association of America) postaja vedno domiselnejša v boju proti nelegalni distribuciji filmov. Tokrat je Media Defender, ki zanje običajno opravlja umazane posle, postavila kup lažnih spletnih stranih, kjer obljubljajo hiter in enostaven prenos vseh mogočih filmov in video posnetkov na enem mestu -- kričeč primer ja bila miivi.com. Vse skupaj je tako dovršeno, da se morate na stran registrirati in ob tem navesti cel kup osebnih podatkov (nihče ne pravi, da svojih), ponujajo pa celo programsko opremo, ki naj bi pospešila prenose s spleta. No, v resnici temeljito preišče vaše mape in javi stanje. Več.

19 komentarjev

Nov prototipni lovec kinomatografskih piratov

vir: BBC
BBC - Na Georgia Institute of Technology, kjer so nedavno z IBM-om postavili nov procesorsko-navijalski rekord, so izumili tudi tehnologijo, ki lahko izsledi in oslepi digitalne kamere in fotoaparate v prostoru.



Vse skupaj temelji na lastnosti CCD senzorjev, da del svetlobe, ki pade na njihovo površino, tudi odbijejo. S pomočjo dveh kamer in računalnika, se tako določi točno mesto takšnega odboja, ter se tja s pomočjo projektorja, pošlje le belo svetlobo, ki nadaljnje snemanje onemogoči.

Tako se bodo znebili piratskih CAM posnetkov, ki se širijo po P2P omrežjih, kot tudi onemogočili fotografiranje v prostorih, kjer to ni zaželeno, recimo razvojnih oddelkih.

Izvorna novica: BBC.

Očitno se bodo cam pirati in vohljači...

53 komentarjev

V Nemčiji 3500 novih ovadb

golem.de - IFPI - International Federation of Phonogram and Videogram Producers (Mednarodno združenje fono in videogramskih založnikov) je ponovno udarilo. S pomočjo specialnega programa, ki je deloval v zaledju Oslovskega spletnega izmenjalnika, so identificirali novih 3500 kršiteljev avtorskih pravic. Pri 130-tih so že opravili hišno preiskavo, zoper ostale bodo podali kazenske ovadbe. To je do sedaj največja tovrstna akcija tožilstva v Nemčiji.

40 komentarjev

Procesorji s 75% nižjo porabo energije

Slo-Tech - Če je verjeti navedbam malega podjetja Multigig Inc., se nam obeta prava revolucija na področju izdelave procesorjev. Ustanovitelj podjetja in inženir, Kenneth Pedrotti, je namreč odkril poseben proces izdelave čipov/arhitekturo, ki je zmožna delovati pri smešno visokih frekvencah ter pri tem dobesedno reciklirati uporabljeno energijo. Rezultat je tako tudi do 75% nižja poraba energije, kot pri trenutnih rešitvah, ki jih ponujata velikana AMD in Intel.

Po tej logiki bi torej današnji procesorji z 100W porabe z novim procesom izdelave "kurili" zgolj ubogih 25W.

Več si lahko preberete tukaj.

Se nam obetajo časi hitrih ter tihih hišnih mlinčkov?

15 komentarjev

Škoda povzročena zaradi ne-gledanja reklam višja od piratiziranja?

Heise - Pri Jupiter Research so naredili študijo navad uporabnikov video digitalnih snemalnih naprav. Nič kaj presenetljivo so prišli do zaključka, da 53% vseh uporablja svoje snemalnike zato, da se izognejo gledanju reklam. Če bodo vsi uporabniki tovrstnih naprav začeli postopati enako, bo to pomenilo 8 milijard zelencev škode. Dodatno jih skrbi, da tovrstne naprave ne povečujejo števila ur na dan pred televizijskimi zasloni.

Podobno študijo je lansko leto naredila MPAA - Motion Picture Association of America, ki se je sprva niso upali objaviti. Izguba filmske industrije zaradi piratizranja naj bi v lanskem letu znašala 6 milijard zelenih. Tokratna analiza je bila spremenjena zaradi utemeljenih kritik prejšnjih. Do sedaj se je namreč za vsako zaplenjeno nelegalno kopijo predvidevalo, da jih obstaja še sedem. Prav tako so se posvetili argumentu, da uporabniki, ki gledajo nekaj zastonj, tega v realnem svetu ne bi kupili.

Nemci so po drugi strani analizirali glasbeni del "tržišča"....

62 komentarjev

Napster ponovno "zastonj"

CNet - Pri nekdanji legendi Napsterju so se odločili, da bodo ponovno ponudili glasbo zastonj. To bodo storili s pomočjo, z oglasi izdatno podprtega, prostega programja in možnim 5x dostopom do željene skladbe iz njihove ponudbe. Pod "dostop" je mišljeno poslušati in ne običajni P2P žargon: snemati, kopirati, prenesti, sneti...

Če vas v šesto zasrbi poslušati določeno skladbo, bo potrebno izbrati med nakupom skladbe za iTunes ceno ali mesečno naročnino. Seveda vsebuje programje še nekaj dodatnih dobrot, a je tu žal še slaba novica: kot ponavadi, je stvar omejena na ZDA.

Novi Napster tako omogoča tri možne dostope do glasbe: brezplačno omejeno poslušanje, kupovanje posameznih skladb ali mesečno naročnino.

Vprašanje je le, ali bodo "iPodniki" to znali ceniti?

4 komentarji

TV prihodnosti: Prisiljeni v gledanje reklam?

Hartware.net - V Philipsovem razvojnem oddelku so si zamislili točno to, kar najbolj sovražimo: obvezno gledanje reklam! Med predvajanjem reklam ne bo možno menjavati televizijskih programov in pri posnetkih ne bo možno reklam previjati naprej. Patent temelji na obstoječi tehnologiji: MHP - Multimedia Home Platform. K sreči to velja le za digitalno televizijo. Bodo tako v ZDA nemara že čez 3 leta v obvezno gledanje reklam prisiljeni?

Seveda se na ta način lahko predvaja materiale po internetu že sedaj. Morda bo ABC/Disneyeva "zastonj" ponudba na internetu le nekoliko manj mamljiva ... Še ameriška prijava patenta v celoti.

55 komentarjev

Disney bo online ponudil zastonj TV serije

Reuters - Od maja 2006 bo ABC, Disneyev televizijski kanal, za poskusno obdobje 2 meseca ponudil zastonj TV serije na internetu. Med ponujenimi serijami bodo tudi pri nas zelo priljubljene serije: "Lost", "Desperate Housewives", "Alias" in druge. Projekt se bo financiral iz reklam, ki bodo omejene na število 10. Same serije ne bo mogoče "previjati" naprej in nazaj, temveč le skakati iz poglavja na poglavje.

Je vse skupaj posledica združitve Steve Jobsovega Pixarja z Disneyem? Nekaj je res, Disney je prvi ugriznil v jabolko.

28 komentarjev

Novih 2.000 piratskih ovadb

Reuters - IFPI - International Federation of Phonogram and Videogram Producers - Mednarodno združenje fono in videogramskih založnikov je v 10 državah hkrati podalo skupaj 2.000 ovadb zoper posamezne uporabnike, ki so si ilegalno izmenjavali glasbo in filme preko interneta s pomočjo P2P programja.

Poleg tožbe, posledične kazni, ki v povprečju znaša 630K SIT, je v Franciji tovrstne prekrškarje takoj dočakal še izklop iz interneta. Enako v bodoče čaka Danske prekrškarje. V Italiji so zasegli še 70 računalnikov, ki so v večini primerov služili, kot strežniki. Tokratna akcija je potekala še v Avstriji, Finski, Nemčiji, Hong Kong-u, Islandiji, Portugalski, Švedski in Švici. Izven ZDA so tako skupaj podali že 5.500 ovadb v 18 državah po svetu.

Medtem sta dva bolj klasična pirata priznala krivdo na Kalifornijskem sodišču. Oba sta dobila po 5 let zapora. Tretjega v združbi, ki še ni priznal krivde, čaka sojenje naslednji mesec.

Hkrati je danes šel on-line tudi založnik knjig Bloomsbury.

Glede...

120 komentarjev