»

Mac OS X 10.6.6 prinesel Mac App Store

Wired News - Včeraj je izšla nova verzija Applovega operacijskega sistema Mac OS X 10.6.6, ki jo omenjamo predvsem zaradi podpore Mac App Storu. Slednji deluje podobno kot App Store za iPhone, iPad in iPad Touch, le da je namenjena namiznim računalnikom z Mac OS X. Uporabniki lahko izbirajo med več kot tisoč plačljivimi in brezplačnimi aplikacijami, ki se s klikom na gumb namestijo brez uporabnikovega posredovanja. Izbirajo lahko med starimi znanci, kot je denimo Autodesk, in novinci. Apple je želel z Mac App Storom olajšati življenje neveščim uporabnikom, ki jim ne bo treba nameščati aplikacij iz vseh vetrov, in poceniti življenje tudi naprednejšim uporabnikom (recimo Aperture stane v spletni trgovini 80 dolarjev, klasična škatlasta verzija pa...

57 komentarjev

Rusi klonirajo Mace

Ruski Mac

The inquirer - Kot poroča The Inquirer, so v Rusiji spet vedno popularnejši Maci. Na Applovo žalost ne pravi, temveč zelo verni ponaredki. Ko je Evropo še delila železna zavesa, so Ruse s poceni kloni oskrbovali Bolgari, sedaj pa so zanje poskrbeli kar sami. Na spletni strani RussianMac tako ponujajo lastno verzijo iMeka, ki ima Intel Core2Duo E7400 2,8 GHz, 4 GB pomnilnika, pol terabajta trdega diska, Nvidiino grafiko GeForce 9500GT, FireWire in zapisovalnik DVD-jev. Nanj so naložili Applov operacijski sistem Mac OS X Leopard, ki se celo posodablja. Kot zatrjujejo na straneh, je vse legalno, saj naj bi bili kupili programje po legalni poti prav od Appla. Za omenjeni sistem zahtevajo 23.800 rubljev, kar je slabih 550 evrov....

136 komentarjev

Google v upravnem odboru Apple Computers Inc.

Reuters - Na WWDC 2006 v San Franciscu je Steve Jobs povedal: "...kot veste, naši prijatelji na severu zapravijo preko 5 milijard na leto za raziskovanje in razvoj. A vseeno se zdi, da ne znajo nič drugega, kot kopirati Google in Apple..."

Zato ne čudi, da je bil Eric Schmidt, CEO v Googlu, v torek izvoljen kot osmi član upravnega odbora Apple Computers Inc. Za seboj ima pestro zgodovino v različnih tehnoloških podjetjih Silicijeve doline. Z enim skupnim imenovalcem: podjetja, ki so bila bitke z Microsoftom. Povezava med podjetjema Apple Computers Inc. in Google se je tako dodatno okrepila.

Zaradi te visoke povezave med podjetjema, analitki napovedujejo, da bosta skupno nastopili proti omenjenemu sovražniku.

Še posebno paranoični primerki pri tem napovedujejo celo novi "triumvirat": Apple, Intel in Google. :)

16 komentarjev

Paralelno poganjanje različnih OS na Intel Macih

The New York Times - Dual Boot poznamo, Apple Boot Camp tudi. Sedaj je tu nova rešitev: Parallels Desktop za Mace na Intelovi osnovi. S tem programom se lahko pod Mac OS X-om poganja druge operacijske sisteme (različne verzije Windowsov, Linuxa, FreeBSDja, OS/2, Solaris...) in njihove aplikacije.



Če niste ravno odvisni od iger, te namreč tečejo prepočasi v tem virtualnem oknu, si lahko zadevo pretočite z njihove strani za 49,99 zelencev. Spodbudno je, da deluje tako rekoč vsa periferija. Obstajajo tudi druge verzije paralelnosti: Workstation, Compressor… Napovedujejo tudi Server in Enterprise Server različice.

7 komentarjev

Apple do večjega deleža na računalniškem trgu?

AppleInsider - Apple Computers Inc. sicer šteje med 5 uspešnih proizvajalcev strojne opreme, toda njegov delež na računalniškem tržišču ne raste, temveč se celo malenkostno zmanjšuje. V osnovi so analitiki predvidevali porast Applovega deleža zaradi t.i. "halo efekta", ko nek popularen proizvod, v tem primeru serija iPod predvajalnikov, poveča zanimanje kupcev tudi za druge proizvode. To se za sedaj še ni zgodilo.

Prehod na Intelove procesorje ponekod ni bil najbolj uspešen v termičnem smislu. Preveč segrevajoči MacBooki Pro so pritegnili veliko medijske pozornosti. Med njimi se je našel celo model, ki je zagorel. Po drugi strani je tu Apple Boot Camp, ki omogoča namestitev XP-jev, kar bi moralo pomeniti tudi kakšen pristop vernikov iz PC tabora. Tu so še mamljivi, vedno ljubki različni dodatki, ki okoli Applov ponavadi kar mrgolijo. A ne pritegnejo različne modding obsedence, ter ljudi, ki naravnost morajo brkljati po napravah.

Morda je razlog v tem, da iPoda pač vsak vidi (kult belih...

38 komentarjev

Apple Computers Inc. z novimi reklamnimi potezami

Slo-Tech - Šušlja se, da je brazilska manekenka Gisele Bundchen posnela nekaj reklamnega materiala za Apple]. Zelo verjetno to ni v povezavi z zadnjo medijsko kampanjo, kjer so se pri Apple Computers Inc. odločili, da brezplačno poskrbijo za vaše odsluženo računalo. Garantirano ne bodo prejeli veliko Macov, saj so njihovi uporabniki že sedaj zelo ekološko usmerjeni in jih reciklirajo po svoje.

Če se ne morete odločiti za prestop iz PC tabora, navkljub Apple Boot Campu, vas bo morda prepričal novi "Divx suite 6.5" za Mace. Prvič je v ta paket vključen tudi uraden Divx predvajalnik, skupaj z možnostjo konvertiranja iz različnih formatov. Polna verzija stane cent manj od 20 U$, okleščena je seveda brezplačna.

0 komentarjev

Jabolka niso toliko dražja in premična utripajo v Intelovem taktu

vir: CNet
CNet - Nedavna Wall Streetova raziskava ameriškega tržišča osebnih računal je pokazala, da Jabolka niso toliko dražja od ostalih sadežev na tržišču. Tako so Jabolka v nepremični izvedbi le 13% dražja, v premični le 10%. Pomembno je predvsem primerjati enako z enakim.

To je sedaj izdatno olajšal prestop k Intelu. Ravno pred dnevi so prenovili še zadnjo serijo premičnikov: MacBook.



Šibkejši različici sta na voljo v beli barvi, najmočnejši v črni. Osebno mi je najbolj všeč FrontRow daljinec, ki ga najdemo tudi pri ostalih lepotcih. Več o sami drobovini si oglejte na njihovi strani. Vesela novica za Američane je bila ta, da je bilo moč premičnike takoj kupiti.

Nekaj novih objektov...

73 komentarjev

Prvi rezultati uporabe Boot Campa

CNet - Kot smo poročali že včeraj, se je Apple odločil uporabnikom svojih novejših sistemov, ki temeljijo na x86 arhitekturi, ponuditi podporo za poganjanje Windows XP brez kakršnihkoli modifikacij. Poteza je mnoge presenetila in je bila deležna različnih mnenj in komentarjev, pionirski poskusi pa so naleteli tudi na določene težave. Na internetu so se začeli pojavljati prvi rezultati različnih benchmarkov, ki ne presenečajo preveč in kažejo na to, da so novi Applovi sistemi popolnoma enakovredni PC sorodnikom s podobnim hardwarom, prihodnje dni pa lahko pričakujemo še več tovrstnih člankov.

6 komentarjev

Apple Boot Camp - ali kako legalno poganjati Windows na Mac-u

MacRumors.com - Pri Applu so se odločili, da bodo vseeno uradno podprli Windows na svoji strojni opremi. Tako so ustvarili Apple Boot Camp.

Boot Camp je orodje, ki v zagonski cd Windows-ev vgradi vse potrebne gonilnike za Mac-e, pripravi particijo na disku brez potrebe po novem nameščanju Mac OS X-a, prav tako pa Windows-em kljub manjku klasičnega BIOS-a omogoči, da se zaženejo. Po končani operaciji nas v primeru da ob zagonu držimo tipko "alt" pričaka zagonski meni, kjer lahko izbiramo med zagonom Mac OS X-a ali Windows-i. V primeru da tipke "alt" ne držimo se samodejno zažene Applov operacijski sistem.

Zakaj so se pri Applu za to potezo odločili lahko le špekuliramo, verjetno pa računajo na večjo...

19 komentarjev

Apple ne bo onemogočil poganjanje MS Windows na svojih računalnikih

MSNBC - Apple je nedavno predstavil svoje prve računalnike, katerih srce tvori Intelov procesor. Danes pa so iz tega podjetja potrdili, da ne bodo onemogočili poganjanja priljubljenega operacijskega sistema MS Windows. Ni pa za pričakovati, da bo Apple nudil podporo ali celo prilagal Windows.

Novico pozdravljajo tudi v Microsoftu, saj se ne branijo nobenega kosa strojne opreme, ki je zmožen pognati Windowse.

Je to korak k večji popularnosti Applovih strojev?

43 komentarjev

Mac OS X v slovenščini: Safari

jabuk.net - Ker je OS X sistem, ki naj bi ga znali uporabljati vsi, je seveda treba poskrbeti tudi za tiste, manj vešče tujih jezikov. Zato se je nadobudna ekipa uporabnikov Applovih produktov odločila prevesti večji del OS X-a v slovenščino. Kot prvega nam predstavljajo prevod Applovega spletnega brskalnika Safari.

Na tej povezavi si vsi uporabniki zadnje verzije OS X-a (torej 10.4) lahko prenesete namestitveni program, ki vam bo poslovenil Safari.

Za vas so prevajali: Sebastijan Bauman, Matic Bitenc, Matic Kunaver, Nejc Kržan, Matjaž Horvat, ter Mitja Podpečan.

Zdaj bo znala vaše jabolčno čudo uporabljati tudi vaša babica :)

38 komentarjev

Apple se boji PC platforme

Slo-Tech - Mac OS X je uporaben sistem, okoliščine pa kažejo na to, da bo kmalu dostopen tudi v PC svetu. Ljudje ki nam poskušajo sledeče dokazati, so zadnje čase na internetu objavljali vse več slikovnega in video materiala, ki dokazuje uspešen zagon OS Xa na "ne-Apple" strojni opremi.

Sledeče posnetke je opazil tudi Apple, ki pa se je strogo odzval in vsem stranem, ki so jih prikazovale poslal email, ki je zahteval takojšen umik. Iz tega lahko sklepamo, da Apple selitve na x86 platformo nima čisto pod kontrolo. Očitno bo svoj sistem zaščitil na pravnem in ne na strojnem nivoju.

Več o tem tukaj.

60 komentarjev

Izdelava zagonskih CDjev

HardOCP - Vsi vemo, da je čas zagonskih disket davno minil, saj so v modi zagonski CDji. Zadeva je precej bolj praktična in hitra, pa tudi skrb o tem, da vam bo disketa nehala delovati ravno takrat, ko jo boste najbolj potrebovali, odpade. Na tej strani si lahko celo ogledate, kako si sami izdelate zagonski CD. Postopek ni ravno 5 minutno opravilo, toda povprečen računalničar resnično ne bi smel imeti problemov z njim. Če se sedaj sprašujete kaj za vraga bi spremenili v zagonski CD, samo pomislite na kakšno Ghostovo kopijo sistema. Slin!

1 komentar