»

Štiri desetletja računalniških virusov

Slashdot - Na Net Security so pripravili članek, da nas spomnijo na 40. obletnico računalniških virusov. Prvi virus za računalnike je bil napisan davnega leta 1971 in se je imenoval Creeper (takrat imena virus še niso uporabljali, zato je več definicij, kateri je bil prvi virus). Bil je neškodljiv in bolj kot nadloga zanimivost oziroma demonstracija zmožnosti. Širil se je po ARPANET-u (predhodnik interneta) in iskal neokužene računalnike z operacijskim sistemom TENEX. Ko je našel enega, sej je tja premaknil (dobesedno, saj je svojo kopijo na prvem računalniku pobrisal) in izpisal I'm the creeper, catch me if you can! Nato je zgodbo ponavljal in ponavljal.

Prelomnice v zgodovini virusov so bile Elk Cloner leta 1982, ki je kot prvi...

12 komentarjev

Prvi virus za DOS star 25 let

Zagonski sektor okužene diskete

Slo-Tech - Ta teden mineva 25 let, odkar so odkrili prvi računalniški virus za PC-je, ki se je sam širil. Napisala sta ga brata Basit in Amjad Farooq Alvi iz Pakistana in poimenovala Brain. Virus ni bil posebej zloben, saj ni storil nič drugega, kot da je spremenil zagonski sektor na disketni particiji s svojim, starega pa je shranil v drug sektor in ga označil kot slabega. Brata sta v virus zapisala svoje kontaktne podatke, zaradi česar so ju kmalu začeli klicati jezni uporabniki računalnikov iz ZDA in Velike Britanije. Kot sta povedala za ameriško revijo Time, njuni nameni niso bili zlobni, ampak sta želela le zaščititi svoj program pred nepooblaščenim kopiranjem. Z današnjimi virusi je situacija...

9 komentarjev

Deset let po Melissi

The Register - Pred natančno desetimi leti je ledino na področju virusov, ki se širijo preko priponk v elektronski pošti, zaorala Melissa. Šlo je za preprost makro virus, ki je za delovanje in širjenje izkoriščal Microsoft Word. Ko je uporabnik odprl okuženo datoteko .doc, se je virus naselil v sistem in se poslal prvim 50 osebam v adresarju Microsoft Outlooka. Kakšne pretirane izvirnosti virus pri razmnoževanju ni kazal, saj so se vsa pisma začela z "Here is that document you asked for... don’t show anyone else;-)", kar pa je delovalo izvrstno.

Virus se je širil s svetlobno hitrostjo in 26. marca 1999 preobremenil ogromno e-poštnih strežnikov. Kakšnih posebnih zleh namenov avtor v kodo ni zapisal, saj je virus občasno sicer pokvaril kakšen Wordov dokument, sicer pa ni počel drugega, kakor da se je širil - strežniki pa so klecali drug za drugim. Avtorja so kljub temu kmalu ulovili in obsodili na 20-mesečno zaporno kazen in plačilo 5.000 dolarjev kazni. MessageLabs, ki ga je medtem prevzel...

8 komentarjev

Danes mineva 20 let, odkar so odkrili prvi računalniški virus

Slashdot - Ime mu je bilo Brain in širil se je preko disket. Sliši se precej romantično, ampak tale "virusek"" je bil v primerjavi z današnjimi zalegami precej nedolžen. Spremenil je v bistvu le ime disketne particije v Brain. Današnji virusi se sami razširjajo preko omrežij, predvsem interneta in škoda, ki jo povzročijo lahko podjetja stane veliko denarja. Ravno tu opazimo veliko spremembo v razlogih pisanja virusov, ki so se v zadnjih 20 letih sprelevili iz početja hobi programerjev, ki so z virusi testirali svoje sposobnosti, do današnjih virusov, ki so spisani večinoma zato, da povzročajo škodo in v nekaterih primerih omogočijo piscu da se celo materialno okoristi (pridobivanje številk kreditnih kartic in podobno).

Edina pozitivna stran virusov je mogoče le to, da so zaradi njih nastala protivirusna podjetja, ki zaposlujejo precej ljudi.

13 komentarjev

Intel vlaga v protivirusne programe

Slo-Tech - Izgleda, da se ameriški gigant Intel poizkuša prebiti na antivirusni trg, saj je nedavno vložil več kot 10 miljonov ameriških dolarjev v češkega proizvajalca Grisoft , ki razvija priljubljeni protivirusni program AVG, zelo priljubljen zaradi svoje učinkovitosti in brezplačne različice za domače uporabnike.

S to potezo si je Intel zagotovil 65-odstotni delež v podjetju, s katerim bo po njihovih besedah pomagal razviti boljše in bolj učinkovite proizvode za domače ter bolj zahtevne uporabnike.

Originalno novico preberite na Grisoft.com.

19 komentarjev

Primerjalni test antivirusnih programov

Overclockers.com - Ste se že kdaj spraševali, kateri od vseh možnih antivirusnih programov je najboljši? Na Overclockers.com so se odločili da zadevi pridejo do dna in stestirajo antivirusne programe, ki so trenutno na voljo.

Rezultati testa so vsekakor zanimivi, najbolj pa je presenetljivo, kakšne razlike so med posameznimi programi. Branje seveda priporočljivo, če se želite karseda dobro zaščititi pred vso kopico virusov, ki razsajajo naokoli.

15 komentarjev

Sony-jev UDM scrakan

Slo-Tech - Sony, ki je 24. marca izdal PSP (PlayStation Portable), je vse do nedavnega trdil, da se ne da kopirati podatkov iz UDM (Universal Media Disc) na druge nosilce in jih tam tudi igrati. Vendar pa je hekerjem podatke že uspelo prekopirati, medtem ko imajo z igranjem še težave. Obstajaja možnost, da se bo tudi to kmalu "uredilo". Pri Sony-ju dogodka še niso komentirali.

20 komentarjev

Nagrada za pisca virusa za Mac OS X

Slashdot - Skupina izkušenih poznavalcev in razvijalcev sistema Mac OS je ponudila 25 tisoč ameriških dolarjev nagrade prvi osebi, ki bo z virusom uspešno okužila dva računalnika z Mac OS X in izključno Applovo programsko opremo, priključena na internet. Če bo pisec uslužbenec podjetja Symantec, bo dobil dvojno plačilo, saj so iz podjetja nedavno sporočili, da za Mac OS X ni virusov, ker je veliko manjša tarča kot Windows.

Vendar počasi. Natečaj je bil preklican. Vas zanima zakaj?

43 komentarjev

Zanimiva zgodba

Overclockers Australia - Virus W32.Sobig.F, ki je marsikomu povzročil malce preglavic, naj bi imel še drugo fazo - 22. avgusta ob 19:00 UTC naj bi se namreč aktivirala druga faza, v kateri naj bi se virus povezal na enega od 20 strežnikov in z njega prenesel ter pognal program. Strežniki so bili pravočasno ustavljeni, ostala pa je zanimiva zgodbica o boju z virusom, ki se bere kot kak scenarij za film iz poznih 80-ih let.

8 komentarjev

Kako napisati virus za Linux?

Linux Weekly News - Gotovo ste že kar malce siti vsakodnevnih poročil o tem, koliko škode je naredil nek nov virus, ki se širi z elektronsko pošto in je še za odtenek naprednejši od svojih predhodnikov. Gotovo ste že tudi rahlo siti poročil o virusih, ki ogrožajo operacijski sistem Windows preko neštetih varnostnih lukenj. Če je temu tako, potem si morate ogledati Linux, ki je že marsikaterega uporabnika navdušil s svojo varnostjo. Če gre verjeti poročilom, je Linux ena izmed zadnjih trdnjav, za katere je pisanje virusa vse prej kot lahko opravilo. To dokazuje tudi članek, ki obravnava ravno pisanje parazitskih virusov za Linuxove izvršne datoteke ELF. No, če vas zanima kako pisanje virusa izgleda, potem se odpravite na to stran. Seveda pa avtor navaja, da stran, čeprav vsebuje veliko vrstic kode, ne vsebuje niti ene popolne kode virusa.
No, čeprav vse skupaj na prvi pogled izgleda kot nek poziv hekerjem, naj začnejo pisati viruse za Linux, pa sem mnenja, da je vse skupaj mišljeno bolj kot raziskava,...

0 komentarjev

Viroza se bo širila na Linux

Vnunet - Okna so danes resda najbolj oblegani operacijski sistem - še posebej s strani pisunov virusov. Se pa to zna po besedah mnogih strokovnjakov spremeniti: Linux je stabilen sistem, nikakor pa ne varen sistem (glej absolutno, ne relativno na polkna). Glavni argumenti, ki jih Linuxu v prid radi naštevamo, so zastonjskost, odprtost kode ter širjenje kroga uporabnikov. No, so pa to tudi dobri razlogi/argumenti, da se nanj razširijo tudi virusi (recimo, pisanje virusa za program, katerega izvorno kodo lahko vidiš, je lažje). Več o tej kočljivi temi si preberite tukaj!

p.s.: pred časom so na ZDNetu (kot misel) zapisali, da je edina prava kazen za pisce virusov smrtna kazen...

30 komentarjev