»

Livarna napravila prvi monolitni 3D čip

IEEE Spectrum - Na srečanju agencije DARPA v Detroitu so pokazali prvo monolitno tridimenzionalno integrirano vezje, napravljeno na proizvodni liniji komercialne livarne. Dosežek je dodatno zanimiv, ker računsko logiko sestavljajo tranzistorji iz ogljikovih nanocevk, pomnilnik pa je RRAM, napravljen iz memristorjev. Gre za enega od projektov v ambicioznem Darpinem programu Electronics Resurgence Initiative, s katerim želijo korenito spremeniti načine snovanja in proizvodnje elektronskih komponent.

Ob omembi 3D čipov danes nihče več ne bo posebno vznemirjen, saj jih že imamo v širši uporabi, na primer v pomnilniku flash. Napravijo jih tako, da posamezne sloje silicija zlagajo v višino in jih med seboj povežejo s kontakti (through-silicon vias ali TSVs). Grda...

4 komentarji

Nova vrsta tankih upogljivih baterij

Slo-Tech - Novo vrsto baterij, vsaj v teoriji, so to pot odkrili znanstveniki z Univerze Stanford, o čemer poročajo v članku Thin, Flexible Secondary Li-Ion Paper Batteries v reviji ACS Nano. Liangbing Hu, Hui Wu, Yi Cui in sodelavci so trdno podlago prevlekli s tankim filmom ogljikovih nanocevk in nanje nanesli še film litijevih spojin. Takšen dvojni film so nanesli na obe strani navadnega papirja in s tem dobili upogljive baterije. Litijevi plasti se vedeta kot elektrodi, medtem ko so ogljikove nanocevke zbiralniki toka. Papir opravlja funkcijo pregrade med elektrodama in mehanske podpore.

Nove baterije so debele 300 µm, prožnejše in zmogljivejše (v smislu shranjene...

6 komentarjev

Bluetooth 4.0 prihaja

Neowin - Naslednik tretje generacije Bluetootha je že globoko v delu. Konzorij Bluetooth Special Interest Group (BSIG) je pretekli teden predstavil nove informacije o Bluetoothu 4.0, ki je po besedah razvijalcev dokončan. Standard bo podpiral tri podstandarde v enem: klasičnega brezžičnega, zelo hitrega in takega z nizko porabo. Prav slednji naj bi bil največja pridobitev novih specifikacij, saj bo omogočal napravam, kot so merilniki koncentracije glukoze v krvi, delovati več tednov brez polnjenja baterij. Novi standard bo prav tako povečal domet, saj bodo naprave namesto 10 metrov lahko oddaljene do 60 metrov v idealnih pogojih. Manjše spremembe standarda so možne do konca junija, prve naprave pa...

13 komentarjev

Honda napreduje pri razvoju nanocevk

Heise - Honda Research Institute USA in raziskovalce z Univerze Purdue poročajo o novem odkritju pri razvoju ogljikovih nanocevk, ki naj bi v prihodnosti zamenjale klasične silicijeve čipe. Nanocevke so bodisi polprevodniške bodisi kovinske, kar je odvisno od razmerja (n,m), ki označuje število enotskih vektorjev v dveh dimenzijah v kristalni rešetki grafena. Če sta indeksa n in m enaka, je nanocevka kovinska, kar pomeni, da prevaja električni tok do tisočkrat bolje od bakra. In takšne potrebujemo. Problem je, da pri izdelavi nanocevk hkrati nastane tudi kopica polprevodniških nanocevk, ki za naš namen niso uporabne in jih je...

8 komentarjev

Pomnilnik iz nanocevk

Shematski prikaz nanocevk

vir: TG Daily
TG Daily - Raziskovalci na Univerzi v Nottinghamu se pospešeno ukvarjajo z razvojem molekularnega pomnilnika iz ogljikovih nanocevk, ki bi imel hitrost dinamičnega pomnilnika brez nadležne izgube podatkov ob izgubi napajanja. Ideja je preprosta. Dve nanocevki z malenkostno razliko v premeru bosta koncentrično nameščeni, podobno kot ruske matrjoške. Ko bo skozi zunanjo tekel električni tok, se bo notranja cevka spustila niže in dotaknila vezja na dnu, z čimer bo zapisana logična enica. Ko bo cevka dvignjena, stika ne bo in zapisana bo ničla.

V teoriji bo pomnilnik odporen na izgubo napajanja, saj so podatki zapisani s fizičnim premikom objekta, prav tako pa naj ga veliki pospeški, recimo ob padcu na tla, ne bi iztirili. Prvi modeli naj bi dosegali hitrosti sedanjega DRAM-a, v prihodnosti pa naj bi tako odpadla potreba...

12 komentarjev

NRAM

Nature - NRAM je nova vrsta pomnilnika, ki ga sestavljajo ogljikove nanocevke in je glede na tale članek v fazi pripravljanja na proizvodnjo.

Pomnilnik uporablja ogljikove nanocevke za zapisovanje ničel in enic in je po besedah razvijalcev do desetkrat hitrejši od flash pomnilnika, obenem pa omogoča tudi večjo gostoto zapisa - zaenkrat je možno na ploščo premera 13 centimetrov spraviti 10 gigabitov podatkov. Ima seveda tudi to lepo lastnost, da se ob prekinitvi napajanja podatki obdržijo. Prvi prototipi naprav s to vrsto pomnilnika se pričakujejo v letu 2006.

16 komentarjev

16 Gbit NAND Flash čip

Tom's Hardware - Samsung trdi, da mu je uspelo razviti prvi 16 Gbit NAND čip za flash pomnilnik. Izdelan je v 50 nm postopku izdelave, kar ga naredi za okoli 25% manjšega od predhodnih 8 Gbit čipov, ki se izdelujejo v 60nm tehnologiji.

Teoretično bi tako bilo možno s čipi, ki jih sestavlja po 16.4 milijarde tranzistorjev, izdelati v konfiguracijah 8x16 in 16x16 flash kartice velikosti kar 16GB ali 32GB. Očitno nameravajo pri Samsungu tudi v prihodnje obdržati vodilni, 55% delež na trgu NAND Flash pomnilnika.

16 komentarjev

Ogljikova pena

ABC News - Najbrž je kdo ob naslovu pomislil - le kaj ima ogljik z računalniki? No, lahko se zgodi, da bo čez nekaj časa imel veliko - pri hlajenju naših vedno prevročih procesorjev. Tukaj si lahko preberete bolj podrobno, kaj mislim, na kratko pa gre za peno iz ogljika, ki ima to lepo lastnost, da zelo dobro prevaja toploto in sicer štiri do petkrat bolje kot baker, hkrati pa je lažja od aluminija. Ni kaj, zgleda, da bomo kmalu priče revoluciji hlajenja:D .

7 komentarjev

Nemški parlament menja operacijski sistem

Heise - Da Linux postaja vse bolj priljubljen sistem, gotovo ni treba posebej poudarjati. Čeprav ima med desktop uporabniki precej mizeren delež, ki po nekaterih podatkih ne presega ali komaj presega 1 % uporabnikov, pa je položaj toliko boljši na področju strežnikov, kjer je naveza Linux-Apache nepremagljiva. Lepa lastnost, ki je Linuxu omogočila uspeh pa je tudi njegova brezplačnost. Te lepe lastnosti so prepričale tudi nemški parlament, ki se je odločil, da na 150 strežnikih zamenja Micorosoftov operacijski sistem z Linuxom. Še ena zmaga za Linux? Da, majhna, a pomembna. Originalen članek je v nemščini, zato vem predlagam, da si preberete polomljeni prevod iz nemščine v angleščino.

1 komentar

Hobotnica

Gambit - Sicer je ime novice malo za lase privlečeno, samo ko sem videl novico, sem se nehote spomnil na hobotnico ( verjetno je krivo število lovk ).
Torej, kot poročajo tule, je podjetje National Semiconductor predstavilo prototip naprave, ki vsebuje skoraj vse, kar si lahko človek od elektronske prenosne naprave želi. Tako ima vgrajen mp3 predvajalnik, digitalni fotoaparat, kamero, mobitel, dlančnik in terminal za elektronsko pošto ter video konference.
Kot sem omenil, je zadeva še prototip, ima pa dokaj impresivne mere in maso: 19cm in manj kot 300 g. Lahko si samo mislite, da ne bo ravno poceni

0 komentarjev

VIA v španoviji z Micronom

EBN - Prejšnji teden ste lahko brali o pobudah VIAe za znižanje cen DDR pomnilnika. To dosegajo v sodelovanju z največjimi proizvajalci te vrste pomnilnika in sicer tako, da ponujajo nekakšne kombote po nižjih cenah. No, sedaj je VIAi uspelo prepričati tudi velikana Microna. Podjetje bo tako skupaj z VIAinim DDR čipovjem svoje module ponujalo po $50, kar je precej manj, kot trenutnih $100-$120, kolikor je tržna cena za 128MB DDR DRAMa. VIA je vsekakor na pravi poti in to je tudi edini način, da se DDR hitro razširi kot pomnilnik prihodnosti. Več tukaj.

0 komentarjev