»

Rusi bi ščitili otroke pred WiFi-jem

Pred dostopom do javnega WiFi-ja se bo treba izkazati z osebno izkaznico. Stranska posledica bo bolj ko ne tudi prepoved oprtih in anonimnosti prijaznih wifi omrežij.

vir: St. Petersburg Times
St. Petersburg Times - V Rusiji bo s 1. novembrom v veljavo stopil nov zakon o elektronskih komunikacijah, s pomočjo katerega bodo oblasti brez sodne avtorizacije z interneta izbrisale vse spletne strani, ki bi posredovale ali promovirale otroško pornografijo, prepovedane droge, ali samomor. Še nadaljnje brisanje bo možno s sodno odredbo, kar pa ne bo poseben problem, ker se zgolj 1% ruskih kazenskih postopkov konča z oprostitvijo obtoženca, oz. piši drugače, če tožilstvo nekaj vloži, gre to skozi. Brisanje ne bo kar tako v stilu našega UNPISa (preprost dns hijack), saj bodo tehnične ukrepe poleg ISP-ja morali podvzeti še ponudnik spletnega gostovanja, ter imetnik spletne strani. Za domače spletne strani to več ali manj pomeni slovo, za tuje pa...

32 komentarjev

Malezijska vlada želi utišati spletne pozive k protestom

The Diplomat - Malezijska vlada je našla prav elegantno rešitev za omejitev širjenja protivladnih misli s pomočjo interneta: odgovornost bodo pač nalepili na prvo osebo pri roki, tj. lastnika spletne strani, preko katere je bila objavljena, ali imetnika IP naslova od avtorja (tudi če gre za spletno kavarno ali večjo institucijo), ali imetnika mobilnega telefona, če se da sled nekako sprovesti do njega. Odgovornost teh oseb se bo domnevala, dokazovanje nasprotnega pa bo na njihovih plečih.

Ta "nova internetna zakonodaja", kot ji pravijo, pride v obliki zadnje novele zakona o dokazih v kazenskem postopku. Veljati je začela ravno ta mesec. Ključna rešitev je, kot že rečeno, domneva avtorstva za tiste, ki...

8 komentarjev

Kitajska okrepila nadzor wi-fi kavarn

Dopustniki na Kitajskem se redno pritožujejo nad blokado priljubljenih zahodnih storitev; nič drugače pa ni tudi za državljane same.

vir: Guardian
Guardian - Pekingška policija je lastnikom internetnih kavarn in drugih javnih krajev s ponudbo brezžičnega interneta (wi-fi) naročila nakup in namestitev posebnega nadzornega programa, ki bo oblastem omogočil identifikacijo laptoperjev in mobilnih uporabnikov ter sledenje njihovega spletnega početja. Oprema stane 20.000 yuanov (dobra dva tisočaka evrov) in je obvezna, kazen za nespoštovanje pa je prav tako 20.000 yuanov in izguba licence za operiranje javnega wi-fija. Odločitev za zdaj velja zgolj v centru Peginga, so pa oblasti že napovedale širitev na celotno državo.

Kitajska že dlje časa slovi kot država z najbolj razdelano cenzuro in samocenzuro interneta (slednje velja zlasti za upravitelje spletnih portalov), po valu...

19 komentarjev

Kitajci popustili

Vmesnik Zelenega jezu

vir: CNet
The Wall Street Journal - Nobena juha se ne poje tako vroča kot se skuha niti na Kitajskem. Po negodovanju, ki je zoper kitajske namere o uvedbe obveznega programja za internetno cenzuro, ki so ga poimenovali Zeleni jez in bi ga sprva moral imeti vsak računalnik, so se omehčali tudi partijci. Kitajski minister za industrijo Li Yizhong je namreč priznal, da ne bodo zahtevali obvezne namestitve. Junija so to terjali od vseh proizvajalcev in prodajalcev računalnikov, a so rok vztrajno prelagali. Zadnja pozicija oblasti je, da naj program namestijo starši za zaščito svojega naraščaja, če se jim zdi to primerno. Uporaba v šolah in internetnih kavarnah naj bi ostala obvezna. Klik!

33 komentarjev

Kitajske internetne kavarne na Linux

The inquirer - Tudi na Kitajskem, kjer se zgoščenke s kopijami programske opreme prodajajo na ulicah za dolar, se nekaj premika. Tako so oblasti v mestu Nanchang, ki je glavno mesto province Jiangxi, od vseh internetnih kavarn zahtevale, da legalizirajo programsko opremo, še najraje s cenejšim Linuxom, sicer bodo izgubili licenco. S tem ukrepom bodo prizadeli okrog 600 kavarn, kjer še vedno uporabljajo nelegalne kopije Windows. V direktivi so zapisali, da priporočajo uporabo Red Flag Linuxa, tj. varianta distribucije Asianux Linux, ali legalnega Windows Serverja, pri čemer favorizirajo prvega, saj si želijo doseči ugodno kupčijo z distributerji, ki bi ga namestili in nudili dvoletno podporo. To bi jih namreč stalo 5000 juanov (slabih 600 evrov) za vsako kavarno. Kitajska BSA ocenjuje, da je lani stopnja uporabe nelegalne programske opreme znašala več kot 80 odstotkov.

28 komentarjev

Britanski Telekom vohunil za 36.000 uporabniki svetovnega spleta

Daily Mail - Britanski informacijski pooblaščenec je začel preiskavo zadnjega odmevnega primera kršitve informacijske zasebnosti na Otoku. Britanski telekom (BT) je priznal, da so z lažnimi preverjanji sistema spremljali ravnanje 36.000 uporabnikov svetovnega spleta brez njihove vednosti.

V podjetju so priznali, da so med letoma 2006 in 2007 naključno izbrali omenjeno število strank med uporabniki širokopasovnega dostopa za "tehnični preizkus". Seveda niso nikomur razložili, da je poseben sistem za nadzor, ki ga je razvilo ameriško podjetje Phorm, dostopal do podatkov na računalniku in beležil vsebino vsake strani, ki jo je uporabnik/ca obiskal/a. Sistem je gradil bazo ključnih besed in si skušal zapomniti uporabnikove navade ter...

3 komentarji

Anon-IM - Anonymous Instant Messaging v. 0.0.1

Slo-Tech - Pravica do zasebnosti je človekova pravica. Eden najpomembnejših delov pravice do zasebnosti je komunikacijska zasebnost. Iz tega razloga in zaradi poizkusov EU in ZDA po uvedbi obvezne hrambe prometnih podatkov (tim. retencija), pa tudi zaradi strahu pred čedalje obsežnejšim nadzorom in poizkusi cenzure komuniciranja preko interneta po vsem svetu, so nekatere skupine in posamezniki pričeli z razvojem anonimizacijskega omrežja Tor, o katerem smo že večkrat poročali.

Pred časom se je pojavil programski paket TorPark, ki vsebuje rešitve za anonimno mobilno surfanje po spletu (vsi programi z nastavitvami so nameščeni na USB ključu). Sedaj pa je na voljo podoben paket, ki pa omogoča anonimno mobilno internetno sporočanje.

Program Anon-IM v. 0.0.1 vsebuje mobilno različico Tor odjemalca in mobilno različico programa za internetno sporočanje GAIM. GAIM je ustrezno prednastavljen in ima že vgrajen in omogočen vstavek za šifriranje. Trenutno je na voljo le različica za okolje Windows...

15 komentarjev

V Italiji je za dostop do spleta potreben osebni dokument

Slo-Tech - Po tem, ko je italijanski parlament julija sprejel paket t.i. protiteroristične zakonodaje, so italijanski upravitelji javnih dostopnih točk do interneta (internetnih kavarn) dolžni fotokopirati osebni dokument vsake stranke, ki želi uporabiti njihovo storitev dostopa do svetovnega spleta, opraviti telefonski klic ali poslati faks.

Pred dovolitvijo uporabe storitev, morajo tako zaposleni v internetni kavarni najprej identificirati uporabnika ter fotokopirati njegov osebni dokument. Zraven morajo zabeležiti tudi terminal, preko katerega bo stranka dostopala do spleta.

Ponudniki javnega dostopa do interneta morajo za izdajo dovoljenja za nadaljevanje opravljanja svoje dejavnosti pridobiti posebno licenco ter kupiti vohunsko programsko opremo v vrednosti okoli 1.500 €. Omenjena programska oprema beleži vse podatke o spletnih aktivnostih uporabnikov. Tako pridobljene podatke morajo upravitelji internetnih kavarn periodično posredovati lokalnim policijskim oblastem.

Silvia Malesa,...

23 komentarjev

Anonimizacija za vsakogar: TorPark v0.2

Slo-Tech - Kot odgovor na čedalje večji nadzor interneta, predvsem hrambo prometnih podatkov, je organizacija Electronic Frontier Foundation pričela razvijati anonimizacijsko omrežje Tor.

Žal je Tor zaenkrat še precej neprijazen do uporabnika, kar je skušal popraviti eden izmed uporabnikov in preiskuševalcev omrežja. Združil je odjemalca za Tor omrežje in mobilno različico Firefoxa (Deer Park, sicer eksperimentalno alfa različico), ki jo je mogoče zagnati iz USB ključa. Tako je nastal TorPark.

Gre za dobrih 7,5 Mb veliko ZIP datoteko, ki jo prenesete iz interneta in razširite na USB ključ (razširjena zasede dobrih 19 Mb). Če želite anonimno surfati po spletu, najprej poženete "fload.exe" (precej neposrečeno ime za "Firefox load"), nato pa še "Torpark.exe", kjer je potrebno za aktivacijo omrežja pritisniti katerokoli tipko (Torpark odjemalec je sicer konzolna aplikacija brez grafičnega vmesnika).

Kljub neprijaznosti do uporabnika pa anonimizacija odlično deluje, saj skrije IP naslove...

24 komentarjev

Predstavitev projekta in distribucije Linuxa Kibzilla

Kiberpipa - V torek, 24.2., bo v Kiberpipi Gorazd Golob predstavil odprto-kodni projekt Kibzilla. Ta obsega živo distribucijo Linuxa osnovano na Redhatu 7.3 in grafični vmesnik baziran na Mozilli s pomočjo jezika XUL. Trenutno deluje na x86 računalnikih z VESA 2.0 kompatibilnimi grafičnimi vmesniki. Distribucija je namenjena računalnikom za javno uporabo (spletne kavarne ipd.) in za delovanje ne potrebuje trdega diska ter zagotavlja osnovne potrebe - brskanje po spletu, pripravo dokumentov in uporabo elektronske pošte.

Predavanje je namenjeno vsem, ki želite ugotoviti prednosti uporabe takšne distribucije in...

8 komentarjev

Kiber-kavarna na 5300 metrih

vir: Google
CNN.com - Tsering Gyaltsen - vnuk Gyaltsen Sherpa, človeka, ki je sodeloval pri prvi odpravi na Mount Everest leta 1953 - namerava postaviti najvišje ležeči "cybercafe". Na območju glavnega kampa pod najvišjo goro Sveta se je namreč namenil postaviti kiber-kavarno, ki bo do interneta dostopala preko radijskih in satelitskih povezav ter se napajala preko sončnih celic. Vse skupaj bo (oziroma izgleda da je že) locirano na približno 5300 metrih visoko. "Namen te postojanke?" boste vprašali - očiščenje gore Everest ton odpadkov, ki jih tam vsako leto pustijo številni "turisti". Zgodba na CNN-u.

mrTwelveTrees, ki je na to novico opozoril pa pravi še: "Neuradno lahko dodam, da sem v neki radijski oddaji slišal, da naj bi uporaba cyber cafeja stala tam okoli...

10 komentarjev

Shuttle SV24

AnandTech - Kakor imamo na eni strani privržence prostornih, 'urejenih' ohišij, tako imamo na drugi strani one, ki bi iz nekih posebnih razlogov želeli AT namesto ATX ohišja (ker so jim znanci, ki hodijo na računalniški faks tako djali) pa take, ki bi kišto želeli kupiti in nanjo pozabiti -- recimo v Kiber kavarnah. Tako malo ohišje/računalo so si ogledali na Anandtechu ter ga povezali s samimi 'kompaktnimi' ter ne preveč poceni zadevicami (takih, ki jih verjetno ne bi dali v Cybercafe...). Rezultate si oglejte tukaj!

1 komentar