»

Tudi OZN opozarja EU pred filtriranjem spleta

Ars Technica - David Kaye, posebni odposlanec OZN za pravico do mnenja svobodo izražanja je Evropski komisij posredoval pismo, v katerem je izrazil zaskrbljenost zaradi 13. člena direktive o enotnem digitalnem trgu, ki govori o zaščiti avtorskih vsebin. Določilo namreč lastnikom spletnih platform nalaga vzpostavitev samodejnih filtrov, ki bi pazili, da se na spletnih straneh ne znajdejo avtorsko zaščitene vsebine.

Predlog člena je doslej naletel na veliko nasprotovanj v najrazličnejših krogih, pred dnevi se je na to temo oglasilo še 70 pionirjev interneta, ki so opozorili, da predlog s tem, ko odgovornost z uporabnikov prelaga na ponudnike, ogroža svoboden in odprt koncept spleta, kot smo ga poznali doslej.

Kaye je še dodatno...

16 komentarjev

EPVote omogoča spremljanje Evropskega parlamenta

Slo-Tech - Evropski parlament je s svojimi 785 člani za marsikoga sinonim za ogromno, kompleksno in zapleteno strukturo, ki se zaradi svoje velikosti tako ali tako običajno ne uspe zediniti in kaj pametnega doreči. K temu vtisu pripomore tudi skopo poročanje medijev o debatah in odločitvah, ki jih tam sprejemejo. V ZDA se zadnje čase mnogo piše o prihajajoči spletni strani data.gov, kjer bo zvezna vlada vzpostavila skladišče vseh vladnih informacij v uporabniku prijazni obliki. Podobnega podviga so se lotili tudi Nose in the Wires.

Postavili so portal epvote.eu, ki bo poskušal odstreti vse tančice skrivnosti, ki zakrivajo Evropski parlament. Stran še ni povsem dokončana in še pridobiva zadnje funkcije, a obrisi so že vidni. Na njej bodo dostopna besedila, ki jih parlamentarci...

8 komentarjev

Evropska digitalna knjižnica spet dostopna

CNet - Europeana je projekt Evropske komisije, ki poskuša na enem mestu na spletu zbrati digitalizirane slike, knjige, filme in zvočne posnetke, ki so že v javni lasti in jih hranijo evropske kulturne institucije. Trenutno razpolaga z dvema milijonoma enot gradiva, od katerih jih je polovico priskrbela Francija, Slovenija pa je z 1,5-odstotnim deležem na odličnem sedmem mestu pred kulturnimi velesilami, kot sta Italija in Nemčija. Do leta 2010, ko bo projekt stoodstotno funkcionalen, želijo to številko povečati na deset milijonov.

Europeano so poskusno zagnali 20. novembra letos, a se je zelo hitro sesula, saj niso računali s tako velikim zanimanjem - v eni uri jo je obiskalo 10 milijonov obiskovalcev. Evropejci so staknili glave in početverili procesorsko moč iskalnika, tako da se je ta teden Europeana beta vrnila na splet, kjer bo, upajmo, ostala in se še nekoliko poredila.

14 komentarjev

Okrogla miza: Direktiva o hranjenju komunikacijskih podatkov

Slo-Tech - V četretek 8. decembra ob 17.00 vas vabimo v Kiberpipo na okroglo mizo o direktivi o retenciji komunikacijskih podatkov.

Evropska komisija se na vse pretege trudi sprejeti novo direktivo, ki bo določala katere podatke o naših internetnih navadah naj bi hranili ponudniki interneta. S pomočjo zbranih podatkov naj bi se preganjal le "resen krimial", a kaj je to? Gre za boj proti terorizmu, ali se v ozadju skriva lobij multinacionalk, ki želijo preganjati omrežja P2P? Bodo res beležene celo neuspele povezave TCP? Kakšno je stališče Slovenije? Gre za uravnoteženo zakonodajo ali drvimo v leto 1984?

Na okrogli mizi bodo sodelovali:
  • dr. Matej Kovačič (avtor knjige Zasebnost na internetu)
  • Lenart Kučič (urednik IT priloge Dela)
  • mag. Boštjan Makarovič (avtor večih knjig o internetnem in telekomunikacijskem pravu)
  • Klemen Tičar (pravni svetovalec na Ministrstvu za gospodarstvo)
  • Mitja Podpečan (iz višjega sodišča v Celju)
Okrogla miza poteka v sklopu tedna informiranja o retencijski...

14 komentarjev

Padec direktive o patentiranju softwara

Slo-Tech - Evropski parlament je (danes) v sredo, 6. julija, na plenarni seji z zgodovinsko večino 648 glasov od 680 prisotnih poslancev zavrnil sprejetje Direktive o računalniško izvedenih izumih znane tudi kot Direktiva o programskih patentih.

Gre za močno zaušnico Evropski komisiji in Evropskemu svetu, ki sta si (ob prišepetavanju lobija multinacionalk) prizadevala, da bi programje v evropski uniji postalo patentabilno.

Več o dogajanju v parlamentu lahko najdete v izjavi za javnost slovenske Iniciative programski patenti. Ta si že dalj časa na vseh nivojih prizadeva informirati domačo politiko in gospodarstvo o škodljivih posledicah patentiranja programske opreme - www.patenti.si

Evropski poslanci iz Slovenije so, razen gospe Jordan Cizelj, glasovali proti. Gospa Jordan Cizelj se je glasovanja vzdržala.

Zanimivo je, da se je ravno včeraj proti programskim patentom opredelila tudi ljubljanska Fakulteta za računalništvo in informatiko!

248 komentarjev

Evropska komisija znova ignorira parlament glede direktive o programskih patentih

Slashdot - Čeprav je Evropski parlament pred nedavnim zahteval, naj se direktiva o programskih patentih napiše znova od začetka, je predsednik Evropske komisije José Manuel Durao Barroso sklenil, da bo še enkrat ignoriral sklepe edine neposredno izvoljene evropske institucije - Evropskega Parlamenta.

Zahteva Evropskega parlamenta o ponovni presoji direktive je tako zavrnjena, Barroso pa je direktivo v dosedanji obliki predal v nadaljnji postopek Svetu za konkurenco.

Glede na to, da Slovenija ni glasovala proti obstoječemu predlogu direktive (kljub temu, da je bilo priporočilo ukinjenega MID-a, naj ministrstvo za gospodarstvo direktive ne podpre), morda ne bi bilo odveč še enkrat povprašati kakšno je stališče slovenskih poslancev Evropskega parlamenta o tej zadevi ter jih pozvati, naj se zavzamejo za ponovno obravnavo sporne direktive v Svetu Evropske unije:
- Mihael Brejc
- Mojca Drčkar Murko
- Romana Jordan Cizelj
- Jelko Kacin
- Ljudmila Novak
- Borut Pahor
- Alojz Peterle

- predsednik...

168 komentarjev

Okrogla miza: Patentiranje računalniško izvedenih izumov

Slo-Tech - V sredo, 2. marca ob 17.00 bo v Kiberpipi (Kersnikova 6, Ljubljana) potekala okrogla miza z naslovom : "Izzivi soodločanja Slovenije v EU - direktiva o računalniških patentih"

V omizju bodo sodelovali udeleženci, ki se jih direktiva dotika vsakega na svoj način: Urad za intelektualno lastnino, Sekcija slovenskih proizvajalcev programske opreme - Koda.si, Ministrstvo za gospodarstvo, Inštitut za intelektualno lastnino, strokovnjak s FDV na področju odločanja v EU! Tokrat prvič enakopravna izmenjava stališč za skupno mizo.

Ne bo se razpravljalo le o vsebini zloglasne direktive, temveč tudi o njenem sprejemanju, lobijih, procesih odločanja doma in v EU. Besedo pa bo seveda dobila tudi publika.

O sami direktivi je bilo na tej strani že toliko povedanega, da bi bilo nadaljnje pojasnevanje skoraj potrata bitov. Skratka, rezervirajte si čas v sredo ob 17.00. Podrobnejše obvestilo z natančnim seznamom udeležencev pa še sledi.

15 komentarjev

Evropska direktiva o softverskih patentih propadla

Groklaw - Na Groklawu poročajo, da je JURI (Commission des affaires juridiques - Komisija za pravne zadeve) izglasoval predlog uveljavitve 55.člena Poslovnika Evropskega parlamenta za spremembo vsebine direktive o "računalniško-izvedenih izumih". Direktivo je zdaj potrebno napisati povsem na novo.

Stališče JURI o direktivi je znano sicer že več kot leto in pol(!), saj so 17.junija 2003 soglasno (dva vzdržana) potrdili poročilo o direktivi COM(2002) 92, kjer so jasno opisani problemi, ki bi jih taka direktiva povzročila.

Direktiva s tem sicer še ne bo izginila, vendar bo pri pisanju novega besedila verjetno precej bolj upoštevano tudi stališče razvijalcev odprtokodnega programja, izobraževalnih ustanov in majhnih softverskih podjetij. Ker se je sedaj direktivo postavilo povsem na začetek, lahko mirno pričakujemo, da softverskih patentov v Evropi vsaj še kako leto ali dve ne bo.

Vsi podpisniki pisma Thank-Poland lahko sedaj odpremo penino.[;)]

22 komentarjev

Poljska umaknila patente iz dnevnega reda

Slo-Tech - Včeraj je Poljska rešila dan - malim evropskim programerskim hišam, posameznikom in prostim programerjem je do nadaljnega omogočila preživetje.

Na zasedanje kmetijskih ministrov je prišel podsekretar poljskega ministrstva za znanost in informacijsko družbo, ter zahteval umik glasovanja o direktivi z dnevnega reda. Tega naj ne bi storili poljski diplomati v Bruslju, saj so bili pritiski lobijev nanje premočni.

Tako se je vsaj začasno pridobilo več časa, da se začnejo vpletene strani razumno pogovarjati o problemu in ga poskušajo rešit. Vedeti pa je treba, da se je zaenkrat le preložilo glasovanje in nič drugega. Če se nihče ne bo upal oporekati in bodo multinacionalke s taktiko grobe sile zadevo gnale naprej, bo direktiva potrjena v začetku 2005.

Zdaj ima ministrstvo za gospodarstvo nekaj časa, da pripravi novo slovensko stališče, ki bo dostojno zastopalo interese tistih, ki se jih direktiva najbolj dotika - tako v gospodarstvu kot v neprofitnem sektorju. Upati je, da bo nova...

49 komentarjev

Komisarski kandidat za raziskave in razvoj brez pojma o patentih!?

RTV Slovenija - Kandidat za komisarja iz Slovenije v Evropski komisiji Janez Potočnik, ki naj bi bil pristojen za področje znanosti in raziskav, je na današnjem zaslišanju pred Evropskim parlamentom na vprašanje poslanca Zelenih (Greens/EFA) Davida Hammerstein Mintza, kakšno je njegovo stališče do nameravanega sprejema direktive o patentih in intelektualnih pravicah odgovoril z - nimam pojma. To je lepo razvidno tudi iz prispevka TV Slovenija v Dnevniku, medtem ko je Potočnikova izjava v objavi na spletni strani ravno v tem delu skrajšana.

Po Lojzetu Peterletu, Romanu Jakiču in Majdi Širca je Potočnik tako še eden izmed evrofunkcionarjev, ki o patentnem pravu očitno ne ve praktično ničesar. Tokrat je toliko hujše, ker bo sam zadolžen ravno za raziskave in razvoj, področij, ki naj bi ju omenjena direktiva najgloblje prizadela. "Težnja k odličnosti ob iskanju ravnotežja in upoštevanju enakega dostopa za majhne in velike," kar je Potočnik izpostavil kot skupen cilj prednostnih nalog, v tem kontekstu...

14 komentarjev