»

Na voljo drage stogigabajtne Blu-ray zgoščenke

X-Bit Labs - Pred tremi meseci smo poročali o novih standardih za Blu-ray, ki omogočata zapis večje količine podatkov na ploščke. Najprostornejši je nov BDXL, ki omogoča enkraten zapis 128 GB ali večkraten zapis 100 GB podatkov. Prvo podjetje, ki je začelo proizvajati omenjene troslojne zgoščenke BDXL, je Sharp.

Predstavili so medij VR-100BR1, na katerega je moč pisati le enkrat, in podpira nov troslojni format ter zadrži 100 GB podatkov. Na Japonskem bo naprodaj konec tega meseca, pri nas pa še nekoliko kasneje. Vprašanje je, koliko se bo novost uveljavila, saj naj bi posamezna zgoščenka stala 5000 jenov (45 evrov) - prav toliko namreč stane dva- do trikrat večji trdi disk.

32 komentarjev

Na Blu-raye gre 33,4 GB

Slashdot - Trenutni standard Blu-ray predvideva zapis 25 GB podatkov na sloj, a proizvajalcev to ne ustavi pri iskanju še zadnjih neizkoriščenih milimetrov prostora. Sony in Panasonic sta iznašla način, kako na plošček stlačiti 33,4 GB podatkov, pri čemer medij ostane berljiv s trenutnimi predvajalniki ob nadgradnji firmwara. Pri obstoječem formatu zapisa se ob branju ugotavlja fazno trepetanje (jitter) sledi na ploščku, a metoda pri višjih kapaciteta postane nezanesljiva.

Sony in Panasonic sta razvila i-MLSE (Maximum Likelihood Sequence Estimation), ki opravlja isto funkcijo tudi pri višjih kapacitetah. Izračunavanje MLSE je računsko zahteven proces, zato za njegovo obdelavo v realnem času potrebujemo predvajalnike z dovolj zmogljivo strojno opremo. Nova metoda še ni del standarda Blu-ray, a lahko zaradi vplivnih botrov kmalu pričakujemo njeno inavguracijo.

58 komentarjev

Specifikacije 3D Blu-ray dorečene

ComputerWorld - Pred dobrim tednom smo pisali, da se standard 3D Blu-ray dokončuje in da bomo prve filme v novem formatu verjetno dobili že poleti. Standard je sedaj dogovorjen, specifikacije pa javno dostopne. Novi predvajalniki za 3D Blu-ray bodo prikazovali sliko s 1080 vodoravnimi vrsticami (1080p) za vsako oko posebej, tridimenzionalne učinke pa bomo videli s pomočjo posebnih očal. Za video bo poskrbljeno s kodekom Multiview Video Coding (MVC), ki je nadgradnja trenutno uporabljanega TU-T H.264 Advanced Video Coding (AVC). Zagotovljena bo združljivost za nazaj, tako da bodo novi filmi igrali tudi na starih predvajalnikih.

Trg nove 3D-televizije naj bi bil prihodnje leto vreden 1,1 milijarde dolarjev, do leta 2015 pa naj bi se napihnil na skoraj 16 milijard dolarjev. Proizvajalci so prav tako že zavihali rokave, saj je LG pretekli teden najavil, da bodo prihodnje leto izdelali 400.000 kompletov, leto kasneje pa 3,4 milijona. Sony je prav tako napovedal nadgradnjo firmwara v PlayStationu 3,...

30 komentarjev

Filmi v 3D Blu-ray prihodnje leto

3D-očala

PC Pro - Nvidia napoveduje, da se bodo prihodnje leto poleti množičneje začeli pojavljati filmi v formatu 3D Blu-ray. Konzorcij Blu-ray Association, kjer je Nvidia pomemben igralec, se je namreč zedinil pri parametrih, ki karakterizirajo 3D Blu-ray. Nvidia bo standard podprla prek tehnologije 3D Vision. Novi filmi bodo tako s kodekom MVC-AVC zasedli kar 60 megabitov za vsako sekundo, kar naj bi HDMI 1.3, ki je bil sprejet daljnega leta 2006, še zmogel. Poleg tega bomo za popolno doživetje potrebovali zaslone s frekvenco osveževanja 120 Hz, dvakrat hitrejše pogone in posebne naočnike.

Ker nove specifikacije očitno terjajo močnejšo opremo, je Nvidiin predstavnik za stike z...

33 komentarjev

Obstoječe Blu-ray enote podpirajo medije do 50 GB

9. plast levo (~50% prosojnost), prva plast desno (90+% prosojnost)

vir: engadget
X-Bit Labs - Po besedah Blu-ray Disc Association obstoječe naprave ne bodo podpirale 100, 200 oz. 320 GB medijev, čeprav naj bi jim vgrajeni laserji (v teoriji) to omogočali. Predstavnik asociacije, Andy Parsons, je povedal, da je do podobnih težav prišlo tudi z DVD+R mediji, ki jih ne znajo brati nekateri pogoni, ter 240 minutnimi, long play VHS kasetami, ki prav tako niso bile podprte na vseh video predvajalnikih.

Mnogi proizvajalci svoje naprave izdelajo glede na uradne standarde, ki se jih držijo tudi založniki filmov. Ta standard je v primeru Blu-raya 25 oz. pri dvoplastnem ploščku 50 GB. Andy Parsons je povedal tudi, da meni, da bo 25 oz. 50 GB za filme zadostovalo še za lep čas, čeprav imajo tudi večji mediji potencialne tržne niše. Težava z...

26 komentarjev

Amazon z rekordno božično prodajo

CNet - O kakšni krizi ali varčevanju ni govora, ugotavlja spletni prodajalec Amazon, ki je letos zabeležil najplodnejšo božično sezono doslej. Točnih številk niso hoteli razkriti, so pa postregli z nekaterimi zanimivostmi. Najbolj oblegani so bili 15. decembra, ko so ljudje prek spleta naročili 6,3 milijona izdelkov ali skoraj 73 na sekundo. Na področju zabavne elektronike je bil najpriljubljenejši izdelek Samsungov 52-palčni LCD HDTV, sledita pa mu 8 GB iPod Touch in Acerjev netbook Aspire One. Med programsko opremo je šel najbolje v promet Microsoftov Office 2007 (varianta Home and Student), medtem ko sta mu za petami Norton Antivirus 2009 in Office 2008 za Mace. Na področju konzol ni bilo presenečenj, saj je Wii z lahkoto odpihnil konkurenco.

14 komentarjev

Alienware z zaobljenim zaslonom

Gizmodo - Alienware je na lasvegaškem Consumer Electronics Showu (CES) predstavil zaobljen monitor z ločljivostvo 2880x900 pikslov. Sodeč po treh jasno vidnih črtah na slikah omenjenega monitorja se predvideva, da je le-ta sestavljen iz štirih med seboj povezanih delov.

Po zagotovilih proizvajalca je reakcijski čas monitorja pod 0,02 milisekundama, kupcem pa bo na voljo predvidoma v drugi polovici letošnjega leta. O morebitni ceni zaenkrat ni informacij.

Več o tem si preberite na Gizmodu

10 komentarjev

Pioneer predstavil Blu-ray zapisovalnik

AnandTech - Tudi Pioneer je po novem v družbi modrih s svojim prvim Blu-ray zapisovalcem, predstavljenim nedavno. Naprava zna diske zapisovati in prepisovati, znajde se z dvoplastnimi mediji, podpira pa tudi DVD + in - standard. Manjka DVD-RAM podpora, še bolj presenetljivo pa je, da pogon ne zna brati (še vedno zelo razširjenih) CD medijev!



Kdaj bo enoto mogoče kupiti, se še ne ve, prav tako pa je neznana tudi cena, ki bo gotovo kar zasoljena. Če se spomnimo, je bilo enako z DVD standardom, a do danes so cene močno padle, torej ne vidim razloga, da se ne bi enako zgodilo tudi z Blu-rayem.

Izgleda, da je tretji laser, ki bi omogočil branje CDjev, predrag.

26 komentarjev

Enoten standard naslednje generacije optičnih diskov še vedno daleč

Kdo bo zmagovalec?

Daily Yomiuri - Tako kot so CDje zamenjali DVDji, bo tudi slednjim kmalu odklenkalo in na trg bo prišel nov, boljši optični disk. Ali pa bosta prišla dva? Situacija je znana že od začetka leta - Sony vneto oglašuje Blu-ray, zelo napredno izvedbo spominskega medija, ki je na Japonskem že dobavljiv, medtem ko Toshiba izkazuje podporo HD-DVD.

Slednji je sicer tehnološko inferioren, je pa zato prehod nanj z obstoječih tekočih trakov, na katerih se proizvajajo DVDji, občutno cenejši. Tako Sony kot Toshiba imata za sabo približno 120 podjetij (od izdelovalcev elektronskih delov do filmskih založb), iz česar lahko razberemo, da gre za precej obsežen in izenačen boj.



Oba tabora imata na srečo v mislih končne uporabnike, ki bi...

16 komentarjev

Philips izdal prvo Blu-Ray enoto

X-Bit Labs - Iz Philipsa so včeraj sporočili, da so izdelali prvo Blu-Ray enoto. Omenjeni standard je bil razvit v skupini trinajstih podjetij. Med njimi najdemo večino vodilnih podjetij na področju zabavne elektronike. Na en enoslojni medij zapišemo za 27 GB podatkov, kar znese okoli 2 uri HDTV (high-definition television) videa. Seveda lahko v prihodnosti pričakujemo tudi medije, na katere bomo lahko zapisali do 54 GB podatkov.

Philipsova enota tako zna pisati na CD in DVD medije, brati pa zna tudi Blu-Ray medije. Prvič bo predstavljena na CES (Consumer Electronics Association) ta teden v Las Vegasu, medtem ko bomo morali počakati na nakup do druge polovice letošnjega leta. Večja razširjenost tega standarda pa je predvidena za prihodnje leto, ko bodo Blu-Ray začeli uporabljati tudi v filmskih studiih. Izvirna novica

15 komentarjev

Disney je izbral Blu-ray

Google News - Vse bolj je jasno, da bo bitka med pomnilniškimi mediji Blu-ray in HD DVD še zelo napeta. Kot smo že nekajkrat poročali, se nekateri izdelovalci enot in medijev odločajo za en, spet drugi za drug standard. Zadnji na spisku "opredeljenih" je Disney, ki bo odslej sedel v upravi združenja razvijalcev Blu-ray. S tem je seveda postalo jasno, na kakšnih medijih lahko pričakujemo vsebino, ki jo ustvarja Disney.

8 komentarjev

Half-Life 2 nominiran za 5 nagrad. TV Video Games Awards 2004

Slo-Tech - Na spletni strani Spike TV so naznanili nominacije za Spike Tv Video Game Awards 2004. Kot je bilo pričakovati je igra Half-Life 2 dobila kar nekaj nominacij, in sicer za: igro leta, najboljšo prvoosebno streljačino, najboljšo igro, najboljšo grafiko in najboljšo tehnologijo.

Nagrade, ki bodo na sporedu 14. decembra bo vodil vsem znani raper Snoop Dog.
Podrobnosti na Half-Life Fallout spletni strani.

59 komentarjev

TDK razvil optične medije odporne na fizične poškodbe

Slashdot - Gotovo ste že pogosto izkusili, da današnji CD- in DVD-mediji niso tako zelo odporni na fizične poškodbe, kot bi morali biti. Pogosto se zgodi da se le-ti popraskajo ali kako drugače poškodujejo, kar prepreči normalno branje medija.

Prav ta problem so se odločili odpraviti pri podjetju TDK, ki med drugim sodeluje tudi pri razvoju novega Blu-Ray standarda. V razvoju so prišli do že precej obetajočih rezultatov, kar so predstavili na nedavni demonstraciji. Novinarjem so dali enega izmed novih CD-medijev s posebno prevleko, strgalnik za ponve iz žice ter nekaj trajnih flomastrov, češ naj poskušajo kakorkoli popisati, popraskati ali na katerikoli drugi način narediti medij neberljiv. Presenečeno so ugotovili da je ta naloga precej težka, saj so se sledi flomastrov preprosto zbrisale, s strgalnikom pa niso in niso mogli narediti niti praske. Edina oseba, ki je uspela poškodovati medij je bil neki novinar, ki se je spravil na CD kar s švicarskim nožem.

Pri TDK-ju so prevleko začeli...

30 komentarjev

Sony je za PlayStation 3 izbral Blu-ray

The Register - Sony je potrdil, da bo nova in težko pričakovana igralna konzola PlayStation 3 še posebej novodobna tudi na področju prenosnih medijev, saj bodo v svojo napravo vgradilih optično enoto Blu-ray. Trenutno še ni znano, ali bo enota samo za branje ali bo tudi zapisovalec. Verjetno bo nanjo moč spraviti do 50 GB podatkov, saj bo v času izida PlayStation 3 že na voljo nova generacija diskov Blu-ray. Sony se je za novo tehnologijo odločil zato, da bi uporabnikom omogočil visoko kvaliteto video-vsebin.

Žal pa je tehnologija Blu-ray še vedno nezdružljiva s trenutno tehnologijo DVD, zato je vprašanje, ali ne namerava Sony vgraditi celo dodatne enote DVD, ki bi zagotavljala združljivost za nazaj; ne samo za video-posnetke, ampak tudi za igre. Morda pa bodo uporabili enoto z dvema laserjema, ki se bo znala rokovati z obema vrstama optičnih medijev. Klik!

Na novico nas je opozoril CaqKa.

18 komentarjev

Panasonicov zapisovalnik Blu-Ray kmalu na voljo

News.com - Podjetje Panasonic je sporočilo, da bo kmalu na voljo eden izmed prvih zapisovalnikov Blu-Ray, DMR-E700BD. Podpiral bo enostranske dvoslojne medije, na katere bo mogoče zapisati 50 GB podatkov, kar je dovolj za okoli štiri ure in pol visokokakovostne ali 63 ur analogne vsebine, so povedali pri Matsushita Electric. Datum prihoda na police v deželi vzhajajočega sonca je 31. julij. Nov standard je podprt s strani nekaj velikih podjetij, kot so Sony, Pioneer in Hewlett-Packard, a vseeno na trgu ni osamljen, zato se lahko nadejamo še boja za obstanek.

8 komentarjev

Učenje zgodovine z računalniško igro

GamersHell.com - Europa Universalis II, ena izmed najbolj uspešnih iger razvijalskega studia Paradox Entertainment je dosegla uspeh še na enem področju, kjer se igre le redko pojavijo - v šolstvu. Seveda, ponekod so pri pouku računalništva že uporabljali nekakšne igre, ki pa so bile narejene posebej za izobraževanje in tako v primerjavi s pravimi igrami, ki so prvotno namenjene zabavi, zmazki. Na švedski šoli IT-Gymnasiet Västerås so se odločili, da temu naredijo konec. Prej omenjeno Europo Universalis II so začeli uporabljati za učenje zgodovine, saj igra vsebuje zgodovinsko točne podatke iz obdobja 1419-1819 in tako učence skozi zabavo seznani o dogodkih s prehoda iz srednjega v novi vek, predstavi...

7 komentarjev

Posnemite svoj DVD kar doma

Gambit - Zakaj pa ne. Potrebujete le pravšnjo napravo, za katero boste morali odšteti 1600 ameriških dolarjev. Za ta denar pa se lahko pred sosedom pohvalite z naravnost pestro bero podprtih formatov. Philips DVDR1000 zna snemati TV program, ki ga zajema z lastnim tunerjem, poleg tega ima Dolby AC3 dekoder/enkoder in je zmožen prostorskega zvoka, ki vanj pride po analogni ali digitalni poti. Zapeči zna tudi na zgoščenko. Na voljo je več snemalnih formatov. Poleg običajnega DVD, ki na plošček stlači dve uri posnetka, se lahko poslužite formata DV, ki z višjo kakovostjo slike plošček napolni v vsega eni uri. Manj zahtevni pa imate na izbiro še S-Video (3 ure) in VHS (4 ure). Philipsov čudežni strojček zna tudi predvajati skoraj vse dostopne zgoščenke DV+RW, DVD-R, DVD-Video, Video CD, Super VCD, Audio CD, CD-R ter CD-RW.

2 komentarja