»

Windows davek znaša 50$

Ars Technica - Dell je nekaj časa nazaj presenetil s projektom IdeaStorm, namen katerega je zbiranje predlogov uporabnikov, strank ali potencialnih strank, glede ponudbe, ki bi jo le-ti radi videli. Rezultati so med drugim pokazali, da si veliko ljudi želi možnost izbire računalnikov s prednaloženim operacijskim sistemom Linux. Dell je sledil rezultatom raziskave in od 24. maja zbira naročila za računalnike s prednaloženim Ubuntu OS.

Pri tem se je tudi prvič jasno pokazal t.i. Windows davek, vsota, ki jo mora Dell odšteti za kopijo Windowsov. Debate o tem znesku so tekle od pojava prvih računalnikov s prednaloženimi Okni, pri tem pa je številka še toliko bolj zanimiva, ker prenosnikov svoj čas skoraj ni bilo možno dobiti brez priložene Redmondske kode. No, izkazalo se je, da znaša Windows davek pri Dell računalnikih v ZDA 50$. Na Ars Technici so mnenja, da je glede na običajno ceno OEM za običajne smrtnike (95$ na licenco), številka precej točna. Zaenkrat so na voljo trije sistemi - XPS 410n...

121 komentarjev

Hitreje, višje, močneje

Joli je tretja!

Slashdot - V včerjašnjem finalu ženskega teka na 800 metrov smo videli, da je fotofiniš lahko potreben tudi pri ne-šprinterskih disciplinah. Konkurenca je namreč iz olimpijade v olimpijado bolj izenačena, zato so potrebni vrhunski pripomočki, s katerimi prireditelji ugotavljajo, kdo so zmagovalci in kdo poraženci. Mednje sodijo mikročipi, ki jih nosijo maratonci v tekaških čevljih, ultraobčutljive dotične plošče v bazenih in fotoaparati, ki naredijo 1000 slik v sekundi. Klik!

34 komentarjev

Senator na seznamu teroristov

Slo-Tech - Po terorističnih napadih leta 2001 so Američani uvedli mnoge ukrepe, ki naj bi preprečili podobna dejanja. Tako ima vlada tajni seznam ljudi, ki ne smejo potovati z letalom. Stalno ga dopolnjuje in posreduje letalskim družbam, ki pri prodaji vozovnic poskušajo odkriti ljudi, ki so na seznamu. Doslej so s pomočjo seznamov prijeli 350 Američanov, nobeden izmed njih pa ni bil aretiran. Zakaj?

Edward "Ted" Kennedy je demokratski senator iz Massachusettsa. Ko je želel poleteti iz prestolnice v Boston, so ga ustavili na letališču, saj se je znašel na seznamu nezaželenih, po pomoti seveda. Na vprašanje, zakaj ne sme kupiti vozovnice, so mu odgovorili, da mu odgovora ne morejo zaupati. Med 1. marcem in 16. aprilom so senatorja zasačili kar petkrat, prej pa je na tej relaciji nemotenmo potoval 42 let.

Do nevšečnosti je prišlo, ker je nek terorist znan tudi po imenu Edward Kennedy. In kakšen epilog je dobila štorija? Senatorju se je osebno opravičil sekretar Ministrstva za domovinsko...

9 komentarjev

HP-jevi načrti za Unix

OSNews - Hewlett-Packard bo ta teden na svoji svetovni konferenci uporabnikov predstavil harmonijo in prednosti, ki jih prinaša operacijski sistem Unix.

Harmonijo zato, ker je predstavil HP-UX 11i V2 tako za strežnike z Itaniumi, kot tudi s procesorji PA-RISC. Uporabnikom PA-RISC tako ne bo potrebno čakati na prihod HP-UX 11i V3, da bi uporabili enak operacijski sistem kot na strežnikih z Itaniumi. Žal pa bosta obe skupini uporabnikov na različico V3 čakali do druge polovice leta 2005 in ne do konca letošnjega leta, kot je HP obljubljal.

Pomembna novost, ki jo je pripravil HP, je podpora gručam, v kateri so tako strežniki z Itaniumi kot tudi s PA-RISC. To omogoča programska oprema Serviceguard, ki je del VSE (Virtual Server Environment). HP načrtuje uvedbo tehnologije navideznega stroja tudi za strežnike z Itaniumi, ki bi omogočala poganjanje več operacijskih sistemov na enem procesorju. Klik!

1 komentar

Prenosniki HP z Linuxom

Slashdot - Potem ko si je IBM premislil, bo očitno HP postal prvi velik ponudnik prenosnih računalnikov, ki jih bo ponujal s prednaloženim operacijskim sistemom Linux. HP Compaq nx5000 bo imel naložen Novellov SuSE Linux in bo podpiral zapisovalnik plošč CD, predvajalnik plošč DVD, brezžično omrežje in pisarniško zbirko OpenOffice.org. Cena se bo začela pri 1140 zelencih, kar je okoli 60 USD manj, kot osnovni model z Microsoftovim Windows XP Professional. Klik!

24 komentarjev

HP-jevi prenosniki z napakami

Slashdot - Kar 900.000 prenosnikov Hewlett-Packard bi utegnilo imeti napake s pomnilnikom, zaradi česar jih je HP odpoklical. Napaka tiči v pomnilniškem modulu, povzroči pa lahko nestabilnost ali zmrzovanje sistema. Prizadeti prenosniki so iz serij
  • Evo Notebook N610c,
  • Evo Notebook N610v,
  • Evo Notebook N620c,
  • Evo Notebook N800c,
  • Evo Notebook N800v,
  • Evo Notebook N800w,
  • Evo Notebook N1000c,
  • Evo Notebook N1000v,
  • Presario 1500,
  • Presario 2800,
  • Presario x1000,
  • Presario x1200,
  • HP Business Notebook nx7000 in
  • HP Pavilion zt3000.
Če vas skrbi, da je vaš prenosnik med njimi, lahko obiščete posebej v ta namen pripravljeno spletno stran in preverite. Več o tem.

5 komentarjev

HP ponuja namizne računalnike z Linuxom

Slashdot - HP že nekaj časa ponuja namizne računalnike z Mandrake Linuxom, vendar je bil glede na številne oglaševalske podvige sorazmerno molčeč o tem. Zdaj se je odločili, da svoji ponudbi doda še dva nova računalnika, ki imata oba naloženo najnovejšo različico priljubljene francoske distribucije Linuxa. Posebej za azijski trg pa so sklenili dogovor s Turbolinuxom, ki smo ga pred časom že skoraj odpisali. Tako bo HP v 12. državah, tudi na Kitajskem in Japonskem, prodajal namizne računalnike Compaq za poslovno rabo, ki bodo poganjali Turbolinux 10.

6 komentarjev

KOffice 1.3

KDE - Izšla je nova različica lahke pisarniške zbirke KOffice za operacijske sisteme Linux in Unix. Pohvali se lahko z izboljšanimi filtri, saj tako uvaža kot izvaža datoteke, narejene z zbirko OpenOffice.org, uvoziti zna datoteke PDF, izboljšani pa so tudi filtri za dokumente Microsoft Offica. Pomembna pridobitev nove različice je tudi samodejno deljenje besed, seznam vseh ostalih sprememb, navodila za prenos in uradno objavo pa lahko preberete tukaj.

Kdaj bodo imele vse pisarniške zbirke skupne oblike datotek?

1 komentar

Transhumanizem v vzponu

SFGate - Transhumanistično gibanje dosega v ZDA (pa tudi drugod) očitno novo raven. Novo avantgardo predstavljajo t.i. "nerdi," ozirma mladi in nadpovprečno inteligentni, socialno pa manj uspešni mladeniči (in nekoliko manj maldenke). Običajno z znanjem programiranja. Združujejo se v skupine po več ducatov osebkov in skupaj načrtujejo prihodnost. Transhumanizem jim je postal način življenja, življenski cilj in edina vrednota, za katero se splača živeti. Njihovo geslo je: "We'll do it or die trying (Uspeli bomo ali pa umrli v poskušanju)". Modna muha ali transhumanistična nebesa v 25-ih letih? Klik!

28 komentarjev

HP proti piratstvu

The Register - Prva ženska ameriškega giganta HP, Carly Fiorina, je ta teden na sejmu zabavne elektronike (Consumer Electronics Show) najavila, da bo HP začel boj proti deljenju glasbe in programske opreme. Ta poteza, ki je že zaradi narave HP-jevih storitev (prodaja računalnikov) skregana z logiko (stranka je kralj?), pa je še bolj nelogična, ker je zadnja leta prodaja glasbe ponovno v porastu, kljub nasprotnim trditvam RIAA in drugih organizacij.

HP bi tako naj trenutno poskušal razviti zaščito DRM (Digital Rights Managment), ki bo, če bo seveda uspešno razvita, vgrajena v vse njihove računalnike in naprave. Zakaj so pri HP svoj odnos do P2P spremenili tako nenadno, ni poznano, a na tiskovno konferenco so med drugim povabili tudi enega izmed glasnejših direktorjev proti piratstvu - Jimmy Iovina, ki je v svojem govoru ponovno "pridigal" o kupovanju glasbe. Če pa bo HP pri svojem boju proti piratom tudi uspešen, bomo verjetno videli čez nekaj časa. Klik!

9 komentarjev