»

Prvi pametni telefon z Intel Atomom

vir: ZDNet
ZDNet - Ta teden bo luč ugledal prvi Intelov pametni telefon s procesorjem Atom. Intel je v ta namen že februarja sklenil pogodbo s podjetjem Lava, da izdela pametni telefon XOLO X900, ta teden pa bo uradno izšel.

Telefon ima enojedrni procesor Atom Z2460 s frekvenco 1,6 GHz, 4-palčni zaslon (z ločljivostjo 1024 x 600, 295 ppi), gigabajt pomnilnika (32-bitni dvokanalni LPDDR2 s 400 MHz), kamero z osem milijoni točk, podporo za hitro fotografiranje (10 fps) in sposobnost snemanja videa v HD-formatu 1080p. Prostora za shranjevanje podatkov je 16 GB, za povezljivost pa je poskrbljeno s 3G, HSPA+, HDMI-izhodom in NFC. Vse skupaj usklajuje...

38 komentarjev

Dell bo z Baidujem pripravil pametni telefon za kitajski trg

Bloomberg - Dellova tiskovna predstavnica je danes najavila, da bo podjetje sodelovalo z največjim kitajskim spletnim iskalnikom Baidu. Skupaj bodo razvili nov pametni telefon, ki bo podjetjema pomagal do višjega tržnega deleža v milijardni Kitajski. O podrobnostih, ceni in dobavljivosti še ni podatkov. Baidu še ni podal izjave za javnost.

Pred nekaj dnevi je Baidu napovedal izdajo paketa orodij, poimenovanega Yi, ki bodo omogočila večjo integracijo Baidujevih storitev na androidnih telefonih in lažji dostop za njihove uporabnike. V petek so tudi dejali, da so že sklenili pogodbo s proizvajalcem strojne opreme, ki bo izdelal pametne telefone s prednameščenim Yi, a niso povedali, za koga naj bi šlo. Zdi se torej, da je v igri Dell.

Baidu ima na Kitajskem ogromen, 80-odstotni tržni delež med iskalniki, ki ga seveda želijo obdržati. Dell je zanimiv partner, saj so svoj prvi pametni telefon izdali leta 2009. Ciljali so predvsem na trge v razvoju, saj so ga namenili Braziliji in Kitajski. Od...

0 komentarjev

Microsoft tudi od Asusteka in Acerja terja plačilo licenčnin

iPhone OS je daleč najpopularnejši, sledi mu Android

vir: DigiTimes
DigiTimes - Tajvanski DigiTimes poroča, da je Microsoft tajvanskim proizvajalcem pametnih telefonov z Androidom napovedal pričetek zaračunavanja nadomestil za uporabo Microsoftovih patentov. Samo s HTC-jem imajo namreč podpisano pogodbo o licenciranju in uporabi Microsoftovih patentov, tako da bo napoved prizadela le Acer in Asustek Computers, ki trenutno ne plačujeta licenčnin za uporabo patentov.

Slednja imata zelo majhen delež na trgu pametnih telefonov, zato Microsoftova motivacija ni finančna, ampak želijo predvsem preprečiti, da bi se podjetji na trgu pametnih telefonov uveljavili z Androidom ali Chrome OS namesto z Windows Mobile. Licenčnina za uporabo Androida zaradi Microsoftovih patentov...

16 komentarjev

Nov izvršni direktor Nokie microsoftovec Stephen Elop

Elop se seli z Officea v Nokio

ComputerWorld - Nokia je za svojega novega izvršnega direktorja imenovala Stephena Elopa, ki je bil doslej vodja Microsoftove skupine za poslovno programsko opremo. Na vodilnem položaju bo 21. septembra nasledil Finca Olli-Pekko Kallasvuoja, ki Nokio vodi od junija 2006, pred tem pa je bil 26 let zaposlen na različnih delovnih mestih v Nokii. Elop bo nemudoma zapustil Microsoft, so sporočili iz Redmonda.

Nokia želi s svežimi močmi okrepiti svoj boj proti Applu in RIM-u, ki sta huda konkurenca na trgu pametnih telefonov, medtem ko Nokia prepričljivo vodi v cenejšem segmentu trga. Prav tako si želi Nokia izboljšati programsko opremo v pametnih telefonih, ki je pomembnejša od strojnih karakteristik. Medtem ko je bil Kallasvuo pravnik, je...

17 komentarjev

Motorola A810 z Linuxom

Mobile Burn - Pametni telefoni z operacijskim sistemom Linux v Motoroli niso novost, je pa zanimivo spremljati odločitve različnih proizvajalcev glede programske opreme, ki jo bodo uporabili v novih modelih.

Iz FCC je o novem telefonu "odteklo" nekaj podrobnosti. A810 ima le osnovne tipke, tipkovnica in številčnica pa se nahajata na zaslonu, ki je občutljiv na dotik. Tekst lahko vnašate s plastičnim pisalom, saj zaslon prepoznava pisavo. Telefon deluje na treh GSM frekvencah (900/1800/1900MHz), manjka pa 850 MHz, kar najbrž pomeni, da ga Motorola ne namerava prodajati v ZDA. Fotoaparat z 2 megapiksloma je brez bliskavice, opazili pa so še standardno audio vtičnico 3.5 mm in FM radio ter podporo za Bluetooth. Na voljo je tudi dokumentacija ameriške zvezne komisije za komunikacije.

3 komentarji

Microsoft je največji proizvajalec (deloma) odprtokodne programske opreme?

Slashdot - WindowsForDevices poroča o novi različici sistema Windows CE 6.0, ki ji je, poleg vrste zanimivih novosti, priložena tudi izvorna koda jedra. Koda je na voljo pod Microsoftovo Shared Source licenco (ki je podobna BSD licencam), kar pomeni, da lahko z njo razvijalci počnejo ogromno reči (čeprav razširjanje spremenjene kode v komercialne namene še ni ena od njih).

Odlične poteze Microsofta, ki so dolgo veljale za "sanjanje svinje o koruzi", se v zadnjem času kar vrstijo. Delno odprtje Office XML standardov, podpora OpenDocument, popuščanje pri sistemski integraciji z Windows Vista...

Kdo je kriv? Pa ja ne konkurenca?

26 komentarjev

Intel prodal proizvodnjo procesorjev za mobilne telefone

Slashdot - Na spletni strani LinuxDevices poročajo, da bo Intel prodal svojo proizvodno linijo procesorjev za mobilne telefone, in sicer ameriškemu podjetju Marvell. Slednji bi lahko tako postal glavni dobavitelj za novejše procesorje, namenjene uporabi v mobilnih telefonih, Intel pa se lahko osredotoči na x86 procesorje ter čipe za brezžične mrežne kartice. Marvell z nakupom prevzame XScale PXAxxx serijo izdelkov, medtem ko seriji XScale IXP in XSCale IOP ostaneta pri Intelu.

Prevzem bo po pričakovanjih zaključen v petih mesecih, čemur bo sledila še triletna prehodna faza. Intel bo serijo čipov PXA izdeloval še dve leti, nato pa se proizvodnja seli k Marvellu, kjer z naprednejšo proizvodnjo in morebitnim prehodom na 65 nm tehnologijo izdelave, pričakujejo nižje stroške izdelave in tudi višji dobiček.

1 komentar

Vzpostavljena Bluetooth-povezava na razdalji 1 km

Operacija uspela!

Slashdot - Ob odkritju Bluesnarfinga, tehnike, ki omogoča, da iz telefona ali druge naprave, ki ima vključen Bluetooth, neopazno kopiramo podatke ali se preko nje na stroške lastnika priključimo na internet, so se nekateri tolažili, da ima Bluetooth doseg samo nekaj metrov in da torej Bluesnarfing ne predstavlja večje nevarnosti.

Žal so se motili.

Na WiFi-Toys.com so namreč objavili članek, kjer opisujejo, kako so se z modificiranim vmesnikom Bluetooth priključili na 1 km oddaljen mobilni telefon in uspešno prenesli nekaj slik. V preskusu so uporabili 19 dBi usmerjeno anteno, Linksys USB Class 1 adapter, prenosni računalnik ter nemodificiran mobilni telefon Sony Ericsson T610.
Dobra stran novice je, da bo glede na...

10 komentarjev

Je mobilni telefon sledilna naprava?

Slo-Tech - V današnjem DELU je na strani 13 objavljen članek o sledenju mobilnim telefonom. Članek je nastal na podlagi sodne obravnave v primeru Dragan Dolar in soobtoženi, ki se je odvila 15. julija 2004 na Okrožnem sodišču v Kranju.

Na obravnavi, na kateri so obtoženim sodili zaradi tatvine avtomobilov, je tožilstvo predstavilo dokaze, ki so jih pridobili s pomočjo prisluškovanja. Nalog za prisluškovanje je bil pridobljen zakonito, vendar pa se je izkazalo, da pri nekaterih obdolžencih prisluhi ne zadostujejo za obsodbo. Zato je preiskovalni sodnik na predlog tožilstva izdal odredbo, s katero je od Mobitela in Simobila zahteval še podatke o gibanju obdolžencev za nazaj. Podatke so dobili in na njihovi podlagi je policija narisala shemo gibanja obdolžencev. Podatki o gibanju so bili tako eden izmed ključnih dokazov tožilstva.

Zato je precej čudno zatrjevanje Mobitela, da - kot navaja DELO - "Mobitel ne more spremljati gibanja svojih uporabnikov. Hrani le podatke v zvezi s klicem, ki so...

22 komentarjev

Nokia podprla razvoj Mozille?

Slashdot - Nokia naj bi, tako poročajo anonimni viri, sofinancirala Mozilla Fundation in njihov razvoj spletnega brskalnika za majhne prenosne naprave. Ali je novica resnična ali ne, niso niti potrdili niti zanikali, vendar je nekaj že danes gotovo -- preden bo Minimo (Mini Mozilla) pripravna za prilaganje k dlančnikom in mobilnim telefonom, bo trajalo še precej časa, saj je danes standardna Mozilla precej večja kot najnovejša Opere, kar utegne povzročiti težave pri transportiranju na telefone. Minimo se tako naprimer zaganja precej dlje kot sam telefon. Nenazadnje pa Nokia išče tudi profesionalne rešitve, saj nestabilnost programa nekajkrat na dan nikakor ne bo prinesla zaupanja kupcev. Je pa konkurenca vedno dobrodošla.

21 komentarjev

Novi časi za igre?

LinuxDevices - Vstavim CD ... čakam ... "Namesti" ... izberi mesto namestitve ... nameščam ... končaj. Nastavitve - ločljivost, detajli, filtriranje, AA, zvok, ... "Bo sploh delovalo gladko? Upam!" Zaženi!

To je običajni postopek nameščanja in nastavljanja igre pred prvim zagonom, pa ne glede na to v katerem operacijskem sistemu. Morda pa TV konzola sploh ni tako slaba ideja? Vstaviš medij in že pretepaš/streljaš/plešeš.

Z novim 64-bitnim Linux CD-jem lahko iz na AMD Athlon64 temelječem sistemu naredite pravo pravcato konzolo. Vse kar morate postoriti je to, da vstavite CD z igro, počakate da se računalo zbudi in kar sam poskoči v igralno konzolo. Medtem še malce popravi nastavitve glede na vaš hardware, pridoda malce softwerskih prioritet in zažene igro. Tehnologija GameStorm, kot se zadeva imenuje, je trenutno na voljo le kot igra America's Army, razvijali pa so jo v sodelovanju z AMDjem, nVidio in Ameriško vojsko. Je to prava kombinacija? Izgleda da, saj pravijo, da je občutek kot da bi igrali...

9 komentarjev

Švedski pametni telefon

Infosync - Švedsko podjetje Neonode je predstavilo svoj prvi "pametni telefon", imenovan N1 Neonode. Zanimivo je, da so za operacijski sistem izbrali Windowse CE ter ga predelali v svoj OS, ki tako ponuja drugačen uporabniški vmesnik. Poganja ga 76 MHz ARM procesor, ter je opremljen z GPRS. Seveda ne smemo pozabiti 24-bitne kamere, ki je zmožna zajemati krajše filmčke s hitrostjo 15 FPS v resoluciji 160 x 120 pikslov. Filmčke pa lahko zapišemo kar direktno na SD kartico, ki jo vstavimo skozi vgrajeno režo. Z manekenskimi merami 88 x 52 x 21 in težo 93 gramov vsekakor paše tudi v žep. Ostale podrobnosti pa si preberite tukaj.

4 komentarji

Linux, rešitelj Microsofta ?

CNBC - Ta naslov pa zveni hudo podobno tistim, ki jih najdemo v vsakodnevnem rumenem tisku. Toda, Hal Plotkin iz CNBC razmišlja v to smer ... če se bo Linux v prihodnjih letih razvil in postal konkurenčen Microsoftovim sistemom (s tem mislim na podporo, preprostost uporabe in razširjenost, da me Linuxovci ne začnete napadat), lahko to pomeni zaton Windows-a, ter s tem Microsoftove prevlade. Ker pa je Linux "open source" sistem, ni nobene ovire, da ga Microsoft ne vzame za svojega in začne distribuirat na sebi lasten način, ter tako ostane v igri za prevlado ali celo na prestolu (njihove izkušnje in moč govorijo njim v prid).Tule je en zanimiv citat iz tega članka: In 20 years of covering the company, I can't recall a single instance when Microsoft ever voluntarily ceded market share to a competitor. That is why I am betting on a toe-to-toe battle over Linux, with Microsoft having by far the biggest toes. If you don't believe me, ask Jim Barksdale. Zanimivo razmišljanje, ni kaj. Celoten...

11 komentarjev