»

Tuxmagazin

Slo-Tech - Danes je izšla 3. številka revije Tuxmagazin. Revija je namenjena začetnikom v Linuxu v njej bodo našli vse od opisov, nasvetov in odgovorov na mnoga vprašanja, ki jih zanimajo. V tej številki je predstavljeno povezovanje Linuxa z Windowsi, povezovanje iPoda z Linuxom, pregled namestitvenega sistema Autopackage, Tux Paint za otroke...



Na Tuxmagazine se lahko naročite brezplačno. Revija je na voljo v PDF formatu ( neposredna povezava do 3. številke (3,8 Mb))

P.S.: Podjetje, ki izdaja TUXmagazine, izdaja tudi Linux gazette in Linux journal.

29 komentarjev

Linux streže sonarjem na jedrskih podmornicah

Linux Journal - Locheed Martin je ameriški mornarici dostavil kombinacijo Applove strojne opreme in programske opreme, ki teče na YellowDog Linuxu. Zanimivo je, da so iz Xserve G4 vzeli samo notranjost, kar kaže predvsem na to, da obstaja pomanjkanje dobre in zadosti zmogljive PowerPC strojne opreme z AltiVec za vgrajene sisteme. Še en primer, ko je Linux nadomestil komercialne zaprtokodne operacijske sisteme in se izkazal za zadosti stabilnega in varnega. Več o novici.

26 komentarjev

Periodična tabela operatorjev

Slashdot - Mark Lentczner je v svojem spletnem dnevniku objavil periodično tabelo operatorjev v programskem jeziku perl. Idejo je dobil med poslušanjem predavanja Larrya Walla, stvaritelja perla, v katerem je predstavil več kot 100 operatorjev, ki bodo v uporabi v prihajajoči šesti različici. Če nič drugega je zanimiva in tudi uporabna predstavitev informacij, ki bi drugače verjetno večini perl programerjev ostale neznane.

5 komentarjev

Primerjava datotečnih sistemov za Linux

Slashdot - Za razliko od Oken in večine operacijskih sistemov, ki so omejeni na ponavadi le en datotečni sistem, je v Linuxu tudi tu na voljo izbira. Zato je zelo pomembno, da ugotovimo, kateri nam najbolj ustreza in predvsem temu je namenjen hitrostni preskus dnevniških datotečnih sistemov. Najbolje so se odrezali JFS, ReiserFS in XFS, presenetljivo pa je zaostal ext3, ki je privzet v večini distribucij. Klik!

10 komentarjev

Mandrakelinux 10.0 za AMD64

PC Linux Online - Izšel je Mandrakelinux 10.0 Official za platformo AMD64 (Athlon64 in Opteron). Po navedbah MandrakeSofta naj bi bil izdelek optimiziran za popolno izkoriščenje novih možnosti, ki jih prinaša nova generacija 64-bitne arhitekture. Linux naj bi bil 20% hitrejši kot na 32-bitnih sistemih, seveda pa je zagotovljena popolna združljivost s 32-bitnimi aplikacijami. Več informacij in prednaročilo sistema s 15-odstotnim popustom.

61 komentarjev

Linux bo prehitel Windows čez 3 leta

Slashdot - Kot velik podpornik Linuxa se IBM že nekaj časa lahko pohvali s portalom, namenjenim osveščanju o Linuxu in prostem programju. V posebni rubriki, namenjeni predstavitvi oseb, povezanih z Linuxom, so tokrat predstavili Stacey Quandt, raziskovalko in proučevalko Linuxa ter ostale odprtokodne programske opreme. Najzanimivejša izjava, ki jo je podala v intervjuju, je vsekakor ta, da bo po njenem mnenju Linux čez tri leta prehitel Windows kot operacijski sistem številka ena, in sicer po številu prodanih licenc za strežnike.

Kaj pa vi mislite?

21 komentarjev

Izdan .deb paket za GLS

HULK - Morda je kriva "nadaljevanka" glede ekonomske cone, morda sta svoje pridali še tisti nesrečni žogobrcarski tekmi, dejstvo pa je, da je na teh straneh ostal zamolčan še en jesenski podvig naših južnih sosedov. Septembra so namreč splovili Govorni Linux za slijepe, (če ste premladi, da bi še ujeli ure t.i. srbohrvaščine, lahko kliknete tudi sem) t.j. posebno distribucijo Linuxa s sintetizatorjem govora, v prvi vrsti namenjeno slepim in slabovidnim za uporabo na praktično kateremkoli računalniku brez pregrešno drage Brailove vrstice in ostalih pritiklin.

Če smo že septembra pozabili poročali o tem izdelku, ki je do zdaj bil na voljo samo v obliki slike ISO, bomo napako popravili kar takoj (bolje ikad nego nikad, če smo se že podali v našo nekdanjo širšo domovino), saj je izšel tudi kot Debianov paket. Najavo septemberskega izida in sedanjega paketa .deb lahko preberete kje drugje kot na straneh HULK-a (hrvaškega združenja uporabnikov Linuxa).

Verjetno se že sprašujete, kaj...

6 komentarjev

Sanjski računalniki

PC Stats - Gotovo je že marsikdo izmed vas, bralcev, že kdaj sanjal o svojem sanjskem računalniku, o računalniku, ki bi zmogel najmanj 300 slik/s v Quaku 3 Areni in ob katerem bi sosedi umolknili (hehe Slovenci™ se še kar lepo oklepamo svojih preteklih navad :)). Mogoče kateri izmed vas sanjajo o visokozmogljivih HP-jevih ali Compaqovih delovnih postajah, vendar pa grem stavit, da je velika večina izmed vas pogosteje premišljevala o kakih ultrahitrih Athlonih XP Pentiumih 4 in grafičnih karticah ranga GeForce 4. No, če vas zanima kaj so si zaželeli pravi poznavalci današnjega tržišča, potem odklikajte na stran PCStatsov, kjer so sestavili svoj sanjski sistem. Sanjski sistemi se lahko pohvalijo s samimi prvovrstnimi komponentami in ogromno ceno, ki se pri nobenem ni spustila pod 6000 $. Ah, ta kapitalizem :D .

10 komentarjev