»

Microsoft bo sodeloval z Linspire

engadget - Navkljub tožbi, s katero je Microsoft fantom iz podjetja Linspire Inc. preprečil prodajanje njihove distribucije Linuxa pod imenom Lindows OS, se odnos med podjetjema očitno izboljšuje. Softverski gigant je namreč nasprotni strani ponudil svojo pomoč pri razvoju.

Linspire naj bi bil distribucija, ki omogoča uporabo okenskih orodij, kar skupaj s splošno naravnanostjo v enostaven uporabniški vmesnik omogoča neboleč prehod na cenejšo alternativo. Microsoft bo k temu v prihodnje pripomogel z izboljšavami medsebojne združljivosti OpenOfficea in Microsoft Officea ter IM programov na obeh platformah, omogočili pa bodo tudi vključitev TrueType pisav (pod uradno licenco) ter kodekov Windows Media 10 v prihodnje izdaje Linspire.

Izvorna novica.

28 komentarjev

Catalyst 5.6

ATI - Kar nekako mimo nas so se dva para dni nazaj pretihotapili novi Atijevi gonilniki, Catalyst 5.6. Dasiravno jih nekateri uporabniki tadlajo, da so pridobitki na hitrosti pravzaprav le odstranitev cokel, ki so bremzale predhodne izdaje, bi se bilo pametno ozreti po njih, kajti popravkov je v njih obilo, bojda so do pokornosti skorajda pripravili celo prvi KOTOR, nad katerega planetom Dantooine bentimo vsi atijevci. Pa okej, nov gonilnik za namiznike res ni pravi razlog za novico. Pomembneje je, da smo prvikrat ugledali Catalyste za mobilne GPUje - dosedaj smo bili lastniki prenosnikov obsojeni na skrajno pomanjkljivo podporo s strani proizvajalcev, in hvala Atiju, da so niti malo prezgodaj zaorali tudi na tej njivi. Mimogrede, po novem lahko popravljate kakovost predvajanja videa medtem, ko ga vrtite (recimo deinterlacing in podobne zadeve). Ni za dol past, uporabno pa zagotovo.

Prihodnjikrat, obljubljamo, vas bomo obvestili bolj zgodaj.

37 komentarjev

D-Link DGL-4300 Wireless 108G Gaming Router

Viper's Lair - Ena od posledic računalniškega opismevanja je, da dandanes želi biti omrežen že vsak družinski član. Žal pa pasovna širina trenutnih domačih internet povezav ne zdrži hkratnega početja vsega, kar bi si vsi družinski člani želeli. Če namreč sestra na veliko snema iz videospote svoje najljubše fantovske skupine, to ne bo najbolje vplivalo na naš uspeh v spletnih streljačinah. Seveda se sestro da z nekaj preprostimi potezami (prekinjen kabel) odstraniti iz enačbe dostopa do spleta, a kaj če se nad P2P navdušujeta tudi mama ali oče?

V tem primeru moramo dati spletnim paketkom naše streljačine prednost pred ostalimi, manj pomembnimi. Ker si mnogi niti ne predstavljajo, kje začeti, so namesto njih mislili izdelovalci strojnih usmerjevalnikov. Pri Viper's Lair so spisali test 120 dolarjev vrednega usmerjevalnika D-Link DGL-4300 Wireless 108G Gaming Router, katerega poslanstvo na trgu je omogočiti igralcem mrežnih iger igranje le teh z minimalnim odzivnim časom.

Sama napravica ima...

16 komentarjev

Prenosnik za manj kot sto čukov™

Slo-Tech - Trgovska veriga Wal-Mart, ki že več časa sodeluje s podjetjem Linspire (prej Lindows.com), ponuja izjemno ugoden prenosnik spodnjega cenovnega razreda. Prenosnik znamke Balance s premerom zaslona 14,1 palcev in s procesorjem VIA C3 1,0 GHz je na voljo že za 498 USD in ima že naložen operacijski sistem z osnovnimi aplikacijami, več kot 1900 pa jih je na voljo za prenos spleta. Za ta denar ne dobimo niti osnovne komercialne programske opreme.

V času, ko je prodaja prenosnikov v silovitem poskoku, je cena očitno v sunkovitem padcu. In kdo bo srečni dobičkar donosnega trga? Morda nobeno izmed podjetij ...

37 komentarjev

SISPA sestankuje

Slo-Tech - V petek je potekal letni zbor članov Sekcije ponudnikov internetnih storitev Slovenije (SISPA). V skopem sporočilu za medije so izpostavili najbolj pereče probleme. Najbolj jih skrbi Zakon o telekomunikacijah, ki tudi govori o zakonitem prestrezanju komunikacij.

Izpostavili so tudi problem predloga direktive evropske unije, ki predvideva minimalni čas zadrževanja podatkov o komunikaciji. Traffic data retention, kakor je v izvirniku poimenovana direktiva, namerava standardizirati čas hranjenja podatkov znotraj držav članic. Predvsem, da se izognejo nepotrebnim zapletom, ko isti ponudnik nudi storitve v večih državah ali pa v primeru medsebojnega sodelovanja organov pregona.

Na področju pretakanja neleganih vsebin se SISPA zavzema za vzpostavitev službe, kateri se bo mogoče pritožiti in bo ocenjevala sporno vsebino. Glede na to da organizacija obvladuje praktično ves internetni promet bo verjetno svojim članom v tem primeru tudi podala predlog kako ravnati s kršilci. Povečali...

7 komentarjev

AOL tudi v Linuxu

PC Linux Online - Linspire je danes naznanil, da je na voljo programska oprema za povezavo na internet preko AOL-ovega klicnega dostopa za njihovo distribucijo Linuxa. Največji ponudnik interneta na svetu s skoraj 30 milijoni naročniki je tako po Windowsu in Mac OS X našel mesto tudi v prostem operacijskem sistemu. Ker je program na voljo skupaj z izvorno kodo, ga lahko kmalu pričakujemo tudi v drugih distribucijah Linuxa. Po zagotovilih prvega moža Linspira, Michaela Robertsona, je odjemalec za AOL-ov internet v Linuxu prvovrstna pridobitve za njihov operacijski...

13 komentarjev

Datotečni sistem tete Mete

OSNews - Kar naenkrat se je začelo na veliko govoriti o slabostih obstoječih datotečnih sistemov in o zastarelosti celotnega principa drevesne razporeditve map in datotek. Tako se nam v Applovem novem Mac OS X 10.4 (Tiger), v novi različici Windows (končni razvojni stopnji Longhorna) in v Linuxu ( Klik!) obeta nov način dela z datotekami. Razvijalci na veliko obljubljajo, da bo iskanje datotek preprostejše in hitrejše, prav tako pa nam ne bo potrebno več razmišljati na katero mesto bomo spravljali datoteke. Za organizacijo datotek bodo v prihodnje skrbeli meta-podatki, nekakšni opisi oz. lastnosti, ki bodo pripadali vsaki datoteki.

Očitno bo prvi Apple, potem odprtokodniki, nazadnje pa se bo poskusil še Microsoft. In vse skupaj pat*******.

21 komentarjev

Microsoft in "Lindows" spravljena

PC Linux Online - Microsoft in Lindows.com (današnji Linspire) sta z dogovorom končala več mesecev trajajoče nesporazume glede imena Lindows. Lindows bo po celem svetu zamenjal svoje ime z Linspire, svoje izdelke s starim imenom pa mora umakniti s trga do 14. septembra letos. Microsoft bo v zameno moral plačati 20 milijonov zelencev, v last pa bo dobil tudi domene lindows.org, lincdowsos.com in druge. Klik!

Pred kratkim je Linspire, ki si je v skupnosti uporabnikov Linuxa močno popravil ugled, predstavil PhoneGaim. Gre za prvi odjemalec za Linux, ki omogoča klepet po različnih protokolih (ICQ, IRC, AIM, Yahoo!, MSN ...) in odslej omogoča tudi zvočno komunikacijo s pomočjo VoIP. Klik!

6 komentarjev

Dellova linija namiznih računalnikov z Linuxom

PC Linux Online - Dell je te dni predstavil svojo prvo linijo namiznih računalnikov z Linuxom v Evropi. Z Italijanskim podjetjem Questar, ki prodaja Dellove računalnike, so sklenili dogovor o prodaji računalnikov, ki bodo imeli nameščeno angleško ali italijansko različico operacijskega sistema Linspire 4.5.

Po specifikacijah sodeč so računalniki namenjeni manj zahtevnim kupcem, ki pa zagotovo predstavljajo večinski delež domačih uporabnikov. Izbira distribucije je tudi pokazala, da je Linspire oz. nekdanji Lindows prebrodil začetne težave, saj mu podporo izkazuje čedalje več podjetij. V ceno je poleg samega računalnika vštet še operacijski sistem, letna naročnina za prenos več kot 1800 aplikacij za končne uporabnike in 3-letna tehnična podpora.

10 komentarjev

Lindows spet zlorablja

Slashdot - Potem ko je že kazalo, da se bo podjetje Lindows vsaj za nekaj časa rešilo bremena sodnega pregona, jim je zapretila nova nevarnost, ki je posledica njihove lastne malomarnosti. V predstavitvi svojega operacijskega sistema Linspire, prej znanega kot LindowsOS, so uporabili slikovni material avtorja z vzdevkom Klown, ki je svoje delo izdal pod licenco Creative Commons. Ker slednja brez predhodnega dovoljenja ne dovoljuje uporabe gradiva v komercialne namene, je Lindows naredil očitno napako. Podobnost je neizbežna.

17 komentarjev

Lethal Lan V

Slo-Tech - Jutri in pojutrišnjem se bo v dvorani VPK odvijala ena od največjih slovenskih lan zabav - Lethal Lan V. Več kot 260 udeležencev se bo med seboj pomerilo v nekaterih popularnih igrah (Counter Strike, Quake 3, Call Of Duty, Warcraft 3). Nagradni sklad je lep, čeprav na njihovih straneh še ni mogoče zaslediti, kaj točno bodo zmagovalci odnesli domov.

Nedvomno bo kaj za videti, če nič drugega tiste, ki vas ponavadi na spletu sfragajo. Tako, da kar pot pod noge.

6 komentarjev

LindowsOS odslej Linspire

PC Linux Online - Po pritiskih Microsofta in preimenovanju v najbolj spornih državah pred nekaj meseci, se je podjetje Lindows, Inc. odločilo povsod po svetu preimenovati svoj operacijski sistem LindowsOS v Linspire. Tudi spletna stan www.lindows.com je že preusmerjena na novo -- www.linspire.com. V krajšem obdobju po zamenjavi imena bo na voljo tudi brezplačna izdaja distribucij Linspire. Preberite navodila!

3 komentarji

Lindows odslej tudi Lin---s

OSNews - Pred kratkim je zaradi pritožbe Microsofta padla odločitev, da mora podejetje Lindows spremeniti svoje ime. Pa ne povsod, ampak (zaenkrat) samo na Nizozemskem, v Belgiji in Luksemburgu. In kako je podjetje reagiralo? Po predpisih, seveda. Odslej bo v omenjenih državah znano pod imenom Lin---s, kar izgovarjamo Lindash, ali po naše -- Lindpomišljaj. Seveda je že na voljo spletna stran z novim imenom. Klik!

8 komentarjev

LindowsOS še bolj zastonj

ZDNet - Začetki podjetja Lindows.com so dvignili veliko prahu. Zaradi zlorabe blagovne znamke je protestiral (in še protestira) Microsoft, zaradi izrojenosti njihove distribucije Linuxa pa tudi večina zagovornikov Linuxa. Toda v zadnjih mesecih je podjetje Michaela Robertsona postalo precej bolj ugledno, saj podpira najvidnejše odprtokodne projekte in tudi nove različice distribucije LindowsOS so mnogo bolj zadovoljile obstojče uporabnike Linuxa in hkrati pritegnile nove.

Lindows.com je pred dnevi ponudil možnost brezplačnega preskusa LindowsOS za zelo kratko časovno obdobje, a zdaj se je odločil, da gre še korak naprej. LindowsLive!, LindowsOS, ki teče s CD-ja, je namreč odslej uradno in leglno na voljo za prenos preko omrežij P2P.

Slo-Tech GNU/Linux pa dobiva novo konkurenco ...

0 komentarjev

Prepoved Lindowsa na Nizozemskem in nov poskus cenzure interneta

The Register - Po delnih uspehih na Švedskem in Finskem se Microsoftova ofenziva proti Lindowsu širi proti zahodu stare celine. Prva je bila na vrsti Nizozemska, kjer je amsterdamsko sodišče ugodilo zahtevi Microsofta in prepovedalo prodajo Lindowsa v tej državi. Poleg prodaje je prepovedano tudi oglaševanje in kar je še najbolj zaskrbljujoče, po zahtevi sodišča mora podjetje Lindows.com, Inc. obiskovalcem iz celotnega Beneluxa preprečiti dostop do svoje spletne strani. Zanimivo bo še spremljati, kako se bodo na slednje odzvale razne organizacije za pravico do informiranosti ipd., ter kdaj bo "mikromehki" poskusil sodno blokirati strani povezane z Linuxom in ostalimi "heretičnimi" izdelki, ki so mu očitno vedno bolj boleč trn v peti. Naslednje Microsoftove tožbe bodo sicer usmerjene proti prodajalcem Lindowsa v Belgiji, Luksemburgu in Franciji. Še novička na The Registru.



Podjetnejši bralci bodo morda izkoristili poslovno priložnost in poskusili vnovčiti svoje izkušnje iz lanskega neslavno...

19 komentarjev

Lindows nič več Lindows

Slashdot - LindowsOS, distribucija Linuxa namenjena nebolečemu prehodu iz okolja Windows, je tokrat izgubil svojo prvo pravno bitko, Microsoft pa pridobil prvi up, da bo morda le preprečil širjenje LindowsOS-a. Tako sta sodišči na Finskem in Švedskem odločili, da mora korporacija Lindows.com opustiti ime Lindows, saj naj bi strašno-in-oh-in-sploh spominjalo na Windows in bi s tem pomenilo kršenje Microsoftovih patentov. Seveda pa to velja le za omenjeni dve državi in ne za celoten svet. V Ameriki se bo sodišče, po tem ko je že dalo zeleno luč Lindows.com, še enkrat odločalo 1. marca 2004. Klik!

12 komentarjev

Glasbeni okus - stvar posameznika ali čredni nagon?

Slashdot - Špansko podjetje Polyphonic HIM si služi kruh na nadvse inovativen način - z analiziranjem in napovedovanjem hitov v pop glasbi. Kaj je tu nenavadnega porečete? Glasbe ne poslušajo, temveč jo matematično analizirajo. Čemerne kritike s podočnjaki do popka tako zamenjajo programerji in matematiki z enakimi lastnostmi, s kavo popackan rokopis pa ničle in enice.

Še bolj kot čisti tehnični napredek so pomembna in zanimiva vprašanja, ki jih tako formaliziran in abstrakten pogled na naš okus odpira. Všečnost je do sedaj vedno predstavljala vrhunec subjektivnosti, a če se jo za poljubni osebi da opisati z isto funkcijo, temu očitno ni tako. Zakaj se je sploh izoblikovala naša želja po esteticizmu (sicer me srce boli, da o esteticizmu pišem v istem sestavku kot o pop glasbi, a naj bo [:D])? Stranski produkt zavesti? Če že, potem mora imeti vsaj pri vseh isti povod, čemu drugače ta, sedaj dokazana, podobnost okusov? In nenazadnje, se lahko v prihodnosti nadejamo povsem, tokrat dobesedno...

38 komentarjev

Miza, kakršno ste si vedno želeli

Slashdot - Američani so ustvarili ogromno zanimivih likov. Eden izmed njih je tudi Space Ghost, nam znan predvsem iz istoimenske risanke. Manj znano je, da se isti lik pojavlja v lastnem talk showu.

To samo po sebi ne bi bilo zanimivo, če ne bi pri Cartoon Network ponudili njegove mize in stola tudi nam, navadnim smrtnikom. Tako za borih 39.955 dolarjev in podkupnino teti iz Amerike, da to naroči za nas, dobimo posebno mizo, ki ima vgrajen 15'' Sonyjev LCD-televizor, ki se s pritiskom gumba dvigne iz mize. Pozabili seveda niso niti na hladilnik in brezžični telefon. Tudi direktorski stol ni za odmet, saj ima poleg usnja vgrajen tudi masažni sistem. Več informacij tukaj.

20 komentarjev

Avtor poročila odpuščen

Slashdot -

Poročali smo že o poročilu skupine strokovnjakov, da uporaba Microsoftovih izdelkov zaradi svoje kompleksnosti, ki je ne morejo nadzorovati niti avtorji sami, resno ogroža nacionalno varnost Združenih držav Amerike.

Danes je v svet prišla novica, da je bil eden izmed avtorjev poročila, Daniel E. Geer Jr., odpuščen s svojega delovnega mesta pri podjetju @stake. Uradna izjava podjetja o tem odpustu se glasi, da se @stake sicer ne strinja s poročilom, vendar prekinitev delovnega razmerja g. Geera nima nič opraviti s tem. Znano je, da je imelo podjetje @stake v preteklosti večkrat tesne poslovne stike z Microsoftom. V Redmondu so že zanikali vsa namigovanja, da so oni naročili ta odpust

Saj jim verjamemo. Microsoft se v preteklosti še nikoli ni posluževal nizkih udarcev, mar ne?[>:D]

9 komentarjev

Lindows: Informacijski Gospodinjski Aparati, IGA

Slo-Tech - Podjetje Lindows je tako izdelalo svoj prvi IGA™; sistem WebStation temelji na Viinem 733 MHz C3 procesorju, ki mu druzbo dela 256 MB PC133 DDR (opsa!) pomnilnika, cdrom pogon in pripadajoči paket vhodno-izhodne periferije.

Zanimivo pa je dejstvo, da računalo nima trdega diska -- sistem se tako naloži neposredno s cedeja (virus-proof!); upoštevajoč to dejstvo je vprašljiva tudi uporabnost priloženega paketa OpenOffice (ki na sodobnem sistemu pač mora biti nameščen; če ne iz uporabnostnih pa iz verskih razlogov). Poleg že omenjene hecnosti s pomnilnikom lahko opazimo tudi neprisotnost kakršnegakoli komunikacijskega vmesnika, ki naj v WebStationu načeloma imel svoje mesto -- pogled na spletne strani preprodajalcev vseeno omenja mrežno kartico. Olajšanje.

Sistem je za običajnega uporabnika sicer precej neuporaben, česar pa ne bi mogel trdit za ozkonamenska okolja, kjer bi lahko služil kot informacijski kiosk oz. poceni in delujoč delovni terminal (ali pa za potrjevanje kartic...

3 komentarji