»

QuickTimeov čas se je iztekel

Slo-Tech - Nekdaj priljubljeni Applov predvajalnik večpredstavnostnih datotek QuickTime je nenadoma odromal na smetišče zgodovine, ko je najprej Trend Micro opozoril na dve nezakrpani ranljivosti v programu, kasneje pa sta odstranitev programa uporabnikov Windows svetovala še US-CERT in sam Apple.

Povod za to priporočilo sta dve kritični ranljivosti (ZDI-16-241 in ZDI-16-242), na kateri je opozoril Trend Micro in ki ju Apple ne namerava odpraviti. Zaradi tega je ameriški CERT še isti dan objavil priporočilo, naj uporabniki omenjeni program odstranijo. Apple se je odločil, da je QuickTime za Windows preveč luknjičav, da bi ga sploh bilo smiselno še popravljati,...

64 komentarjev

Miza + Računalnik + Star Wars = TIE Fighter

Extremetech - Na ExtremeTechu je bilo ta teden razpisano tekmovanje v modificiranju ohišij na temo znanstvene fantastike. Zmagal je David Barry, ki je izdelal dober meter visok model vesoljskega plovila TIE Fighter, dobro znanega vsem ljubiteljem Lucasove filmske serije Vojna zvezd. V model je vgradil komponente svojega računalnika, obenem pa mu služi tudi kot delovna miza. Projekt je stal približno 300 dolarjev, za nagrado pa je avtor prejel 120 brezplačnih snemanj glasbenih datotek s strani eMusic.com ter mesto v žrebanju za glavno nagrado - osebni računalnik.

22 komentarjev

Test kodekov 2004

Doom9.org - Leto dni je že preteklo od zadnjega testa kodekov na Doom9.org in čas je že bil, da so pripravili novega. Tokrat so si nasproti stali naslednji kodeki:
  • 3ivX D4 4.5.2fc8 (ki bo izdan kot 3ivX 5.0),
  • DivX Fusion 5.9 (uradno še ni izdan),
  • HDX4 1.4 (uradno še ni izdan),
  • Microsoft WMV9 VCM,
  • NeroDigital AVC Main Profile,
  • NeroDigital AVC High Profile,
  • On2 VP6 version 6.2.7.0 (uradno še ni izdan),
  • RealNetworks RealVideo 10,
  • Videosoft Codec Pro 2.2. in
  • XviD 1.1,
ki so se bojevali pri kodiranju Matrice Revolutions, Reševanja vojaka Ryana in druge sezone Futurame. Kot najhitrejši so se izkazali XviD, 3ivX (podobno hitra) in HDX4 (malenkost hitrejši). Skupno je bil prepričljivi zmagovalec AVC, tesno za petami pa mu sledi XviD. Klik!

4 komentarji

BBC razvija odprtokodni video-kodek

Slashdot - Kakorkoli čudno se sliši, a vendarle je res: televizijska hiša BBC razvija kodek za zapis slike, ki ga je izdala pod odprtokodno licenco. Prve sadove dela na prototipu algoritma za kodek so predstavili že januarja 2003. Kodek sliši na ime Dirac in se lahko pohvali z dvakrat manjšo kapaciteto v primerjavi z MPEG-2 pri sliki velikosti 1920x1080 pik. Klik!

No ja, očitno je prihodnost le v prenosu televizijske slike preko interneta.

35 komentarjev

Vojna kodekov

Slashdot - Se sprašujete, kateri video kodek je najprimernejši za domačo uporabo? ExtremeTech je prav za vas izvedel preskus kodekov DivX 5.1.1, Windows Media Video 9, QuickTime 6.5/Sorenson 3 in QuickTime 6.5/MPEG-4. Primerjali so rezultate kodiranja filmov Matrix Reloaded, Monsters, Inc., X2 in Spider-Man. Vas zanima, kdo se je najbolje odrezal?

Seveda se je potrebno vprašati o neodvisnosti raziskave, ki pozabi preveriti kvaliteto čislanega odprtokodnega kodeka XviD ...

8 komentarjev

Primerjava kodekov

NeroDigital

vir: Doom9.org
Doom9.org - Na zelo znani strani (predvsem za tiste, ki se ukvarjate z luščenjem DVD-jev) doom9.org so spet primerjali video kodeke. Tokrat so pod drobnogled vzeli: 3ivx, Divx3, Divx5, Xvid, ffvfw, NeroDigital, RealVideo9 in VP6.

Preizkus je obsegal Matrix, Saving Private Ryan in Futuramo. Hitrostni prvak je tokrat najnovejši NeroDigital kodek, saj je v testu kodiral s kar 59 fps, divx5 je bil 10-krat počasnejši, divx3 in XviD pa sta s 46 in 37 fps pokazala, kako hiter bi naj bil kodek. Seveda niso pozabili na slike tako, da se lahko sami odločite, kateri je najboljši ter presodite o kvaliteti slik. V zaključku so še dodali, da je novi NeroDigital sicer zelo hiter, vendar pa sliki manjka...

9 komentarjev

Kako bi lahko izgledal Longhorn

Longhorn na DVD-ju

vir: Extremetech
Extremetech -

Ob takšnem večeru, ko zastran praznikov primanjkuje tistih klasičnih računalniških novic, si lahko privoščimo, da malce pošpekuliramo in pogledamo, kaj nas čaka v prihodnosti. Oziroma to za nas naredijo drugi.

Microsoft je, če se še spomnite, nedavno tega nekaterim razvijalcem predstavil razvojno različico .4051 novih Windows Longhorn. Na ExtremeTech so si jo ogledali in malce pošpekulirali, kaj nam utegnejo novi Windows prinesti. Zanimiv člančič, a vzemite v zakup, da nas do končne različice ločita še vsaj dve leti, tako da bodo spremembe še velikanske.

20 komentarjev

DX9 glede na ceno in hitrost

Extremetech - ATI in nVidia sta zadnje čase zelo pridna pri izdaji novih produktov. Medtem ko je ATI že lani izdal serijo grafičnih kartic s podporo DirecX 9, je tudi kalifornijsko podjetje letos izdalo GeForce FX s podporo DX9. Na podlagi kartic obeh podjetij so na ExtremeTech spisali test. Katero od teh šestih grafičnih kartic se splača kupit, oziroma katera ponuja največ za spodobno ceno.
Pa veselo branje.

0 komentarjev

GeForceFX Ultra pred tablo

več strani - GeForceFX Ultra je tu. Uradno. V vsem svojem sijaju. Časa za odpravljanje napak Nvidia uradno več nima (še vedno sicer ostanejo tiha mešetarjenja z gonilniki), saj so se odločili GeForceaFX splaviti tudi v praksi. Vedno eksluzivne tuje spletne strani so to možnost pograbile z obema rokama in pred nami so že prvi testi. Kar lepo branje za dolgočasen ponedeljkov večer, kajne?



Zahvala za to novico gre našemu vesoljcu ALIEN3001, kateri nas je založil z vsemi ustreznimi povezavami....

10 komentarjev

QuickTime zamuja

Vnunet - Nova verzija Applovega multimedijskega programčka bo zamudila: glavni razlog so nesprejemljivi pogoji nosilca mpeg-4 patenta, ki poleg vložka v višini $1 MIO ter $0.25 po izdelku (kar bi Apple z veseljem plačal) zahteva še plačevanje za vsako uro doljemanja mpeg-4 filmčkov. Pogajanja so tako črni točki, Apple-ovi predstavniki pa ljudstvo naprošajo, naj v znak protesta pišejo na licensing@mpegla.com.

8 komentarjev

DivX v komercialnih vodah

The Register - DivXNetworks Inc je objavil licenciranje priljubljenega kodeka za kompresijo DivX inštitutu Fraunhofer (jep, oni fantje in dekline, ki so -- med drugim, da se razumemo -- pogruntali mp3). Inštitut kani tehnologijo uporabiti za stvarjenje navideznih 3D okolij, ki naj bi jih uporabljali za navidezne komunikacije.

Na drugi strani pa so začeli stvaritelji kodeka sklepati pogodbe z imeni, kot so recimo The Jim Henson Co. (mupetki!) ter Sigma Designs Inc, s katerim nameravajo skupno nastopiti na trgu video komponent.

3 komentarji

Matrix 2

Jaz - Za oboževalce filma Matrix: na spletu sem slučajno naletela na to stran, ki vsebuje nekaj informacij in slik filma Matrix 2. Ampak - look at your own risk... Jaz se bom raje pustila presenetit, ko bom gledala film v kinu.
Mimogrede, stran se je meni dokaj počasi nalagala, tako da bodite potrpežljivi.

8 komentarjev