»

Google bo založnikom začel plačevati novice

vir: Pxhere

Slo-Tech - A nikar hiteti s konfeti in šampanjcem, gre za nov program licenciranja vsebin, ki so ga predstavili pri Googlu in po katerem bodo nekaterim založnikom, v nekaterih državah, za nekatere objave, začeli plačevati za zdaj še neznane zneske. Podobno ureditev je pred časom z uvedbo zavihka z novicami - ta z zdaj poskusno deluje le v ZDA - vpeljal tudi Facebook.

Podjetje novi program začenja v Nemčiji, Avstraliji in Braziliji, pri tem so se povezali z nekaterimi velikimi založniškimi hišami, kot sta Der Spiegel v Nemčiji, Diarios Associados v Braziliji in Schwartz Media v Avstraliji. Google naj bi v nekaterih primerih omogočal tudi branje sicer plačljivih člankov in pri tem poravnal ustrezen znesek naročnine v imenu posameznega bralca.

Googla seveda ni popadla velikodušnost, pač pa se podjetje najverjetneje samo odziva na dogajanje zadnjih mesecev, ko so oblasti v nekaterih državah, denimo v Franciji oz. Avstraliji, že napovedale, da bodo vzpostavile sistem, po katerem bodo spletni...

10 komentarjev

Lažni antivirusi prinesli že 150 milijonov

ComputerWorld - Vedno večja nadloga na internetu so lažni antivirusni programi, ki v obup spravljajo nevešče uporabnike. Ti se pretvarjajo, da so legitimni antivirusniki, in po kvazi iskanju po disku vedno najdejo vrsto namišljenih infekcij. Za razkužitev računalnika terjajo nakup, kar lahko uporabniki enostavno storijo z vpisom številke kreditne kartice. V najboljšem primeru dobijo podpovprečne programe, v najslabšem pa prave viruse in trojanske konje. V FBI ocenjujejo, da so pisci teh zlobnih antivirusnih programov (kakšen oksimoron) letos nabrali že več kot 150 milijonov dolarjev.

Problem je, da se tovrstna nesnaga ne pojavlja le na obskurnih straneh. Septembra letos so pretentali celo The New York Times, ki je v svojih oglasnih pasicah objavil oglas za zlobni antivirus. Včasih hekerji enostavno vdrejo na strani in jih uporabijo za distribucijo zlobne kode. Prejšnji mesec pa je na primer prodajalec Office Depot iz ZDA ob prodaji spletnih kamer nevede priložil še povezavo na stran, ki je...

31 komentarjev

Twitter vreden milijardo dolarjev

The Wall Street Journal - Twitter je končal s pomembnim krogom pridobivanja investitorjev, je dejal njegov izvršni direktor Evan Williams. Od podjetij, kot so T. Rowe Price, Institutional Venture Partners, Spark Capital, Benchmark Capital in Morgan Stanley so prejeli 100 milijonov dolarjev, za kar so jim pripisali desetodstotni lastniški delež v Twitterju. Z malo matematike vidimo, da celotno podjetje cenijo na milijardo dolarjev. Twitter je imel še pred enim letom štiri milijone obiskovalcev mesečno, letos pa jih ima 55. Spomnimo, da je letos Twitter že zbiral kapital in zbral 20 milijonov dolarjev pri vrednotenju podjetja na četrt milijarde dolarjev. Od kod torej Twitterju tolikšna rast? Bojda so uporabili enako metodo kot pri Facebooku, ki naj bi bil s 300 milijoni uporabnikov vreden 6,5 milijard dolarjev. Kako nameravajo investitorji iz Twitterja izvleči to milijardo, je drugo vprašanje. Bo spet pokalo?

7 komentarjev

Sony razkril dodatne informacije o splavitvi PS3

Daily Tech - Znanih je več podrobnosti, ki se tičejo lansiranja nove Sony-jeve konzole to jesen. Kot smo že poročali, bosta prvi na vrsto prišli ZDA (17. 11.) in Japonska (11. 11.), med kateri bo pol milijona primerkov razdeljenih v razmerju 4:1, evropske države pa bodo PS3 ugledale šele marca 2007. Na voljo bosta Core in Premium paket, ki se razlikujeta po ceni (Core $500 / Premium $600), velikosti trdega diska (Core 20 GB / Premium 60 GB) ter opremljenosti s priključkom HDMI, čitalcem spominskih kartic in Wi-Fi mrežno kartico (Core ne / Premium da). Sony namerava iz kupcev izmolzti čimveč denarja, zato se bo večinoma (80%) prodajal le Premium paket, trdi Daily Tech.

8 komentarjev

Microsoft spreminja način plačevanja

ZDNet - Plačevanje licenc za Microsoftovo opremo je drago, in tega vam verjetno ni potrebno posebej poudarjati. Domači uporabniki z računalnikom ali dvema se verjetno niti ne obremenjujete s tem, podjetja, ki pa imajo po nekaj 10 računalnikov, pa še kako. Da je zadeva še bolj zapletene, se je dosedaj uporabljal sistem pay per seat, torej na vsak računalnik.

Z izdajo Windows.Net 2003 Server (ki je, mimogrede, že RC 2), se bo sistem plačevanja spremenil, in sicer se ne bo več plačevala uporaba na računalnik, ampak na uporabnika. Torej boste imeli za prenosnik, domači računalnik in še za tistega v službi eno licenco. Recimo. To je ukrep velikana iz Redmonda, ki se je kupcem zameril z uvedbo "Licensing 6". Tu je šlo za plačevanje vzdrževanja za dve ali tri leta vnaprej.

Kaj pa o tem pravijo analitiki, in kaj vse je povezano s tem, pa so podrobno napisali na ZDnetu.

16 komentarjev

Aimster tudi tožen

CNN - Glavne glasbene založniške hiše so vložile tožbo proti Aimsterju, ki omogoča izmenjavo datotek preko interneta, in sicer zaradi kršenja pravic intelektualne lastnine. Založniške hiše so v tožbi navedle, da je Aimster omogočil milijonom individualnim anonimnim uporabnikom, da so lahko kopirali in distribuirali datoteke, ki so avtorsko zaščitene.
Bolj enostavno rečeno, gre za klon že tolikokrat opevanega Napsterja. Napster je že prej prispel pod točo očitkov (in tožb), sedaj pa je na vrsti tudi Aimster. In predvidevam, da ne bodo tej usodi ušli tudi ostali kloni Napsterja, saj jih je na spletu še kar nekaj.

3 komentarji

Napsterjev tekmec ponudil 3 milijarde $

Newsbytes - Napsterjev tekmec, J. River, je ponudil 3 milijarde ameriških dolarjev založniškim glasbenim hišam za petletno obdobje, in za neomejen dostop do glasbe.
J. River načrtuje sistem, ki bo imel podlago v Media Jukebox tehnologiji. Firma je dodala možnost izmenjavanja glasbe med posameznimi uporabniki že nekaj mesecev nazaj, ampak je omejila dol-vleko na tri hkratne uporabnike.
V firmi so naredili analizo, po kateri je bilo 48% uporabnikov pripravljenih plačati 10 ameriških dolarjev za dostop do zaželjene glasbe, v petih letih pa pričakujejo nekje 50 milijonov uporabnikov; tako bodo lahko plačali založniškim hišam za (legalen) dostop do glasbe.
Več informacij o tem lahko najdete na njihovi uradni strani.

2 komentarja

MSN spletna stran razmišlja o naročnini

ZDNet - Microsoft je danes potrdil, da razmišlja o uvedbi naročnine na določene vsebine (Premium services) na njihovem znanem portalu, MSNBC.com. Hotmail in nekatere druge storitve bodo ostali takšni, kot so bili do sedaj; pri tem pa bodo dodali nekaj dodatkov, ki pa bodo plačljivi. Ti dodatki bodo na primer glasba v živo, izboljšane igre na MSN-u in podobno. Govori se, da bo prva MSN stran, ki bo uvedla plačljive storitve, angleška, MSN-UK, ki bo zaračunavala nekje 60 angleških funtov na leto za dodatne storitve; vendar te govorice niso uradno potrjene.
Analize so pokazale, da oglaševanje na spletu ni učinkovito, saj kljub temu da ima nek portal lahko ogromno obiskovalcev (MSN-UK ima 14 milijonov obiskov na mesec), oglasi ganejo le malo ljudi. Večina ljudi (vključno z mano...) jih namreč kar prezre.
Že nekaj drugih spletnih strani je uvedlo storitve na naročnino, vendar brez večjega uspeha. Yahoo npr., ki je januarja uvedel plačljive male oglase (prej so bili namreč brezplačni), je...

0 komentarjev

Glasbena industrija zavrnila ponudbo Napsterja

BBC - Največje svetovne glasbene založniške hiše so zavrnile ponudbo Napsterja, ko je le-ta ponudil 1 milijardo ameriških dolarjev za poravnavo v sporu. Opazovalci komentirajo, da ta vsota niti približno ni dovolj, da bi pokrila izgube, ki jih imajo založniške hiše zaradi nelegalnega kopiranja glasbenih datotek. Rešitev spora je očitno še zelo daleč.

Več o tem pa si lahko preberete tukajle.

7 komentarjev

Napster ponuja milijardo dolarjev

The Register - Hm ja, temu bi pa že lahko rekli obupanost. Napster je namreč ponudli kar milijardo dolarjev raznim založniškim hišam in neodvisnim umetnikom v upanju, da bo tako lahko še naprej deloval. Podjetje je ponudilo sistem plačevanja avtorskih pravic glede na prenos datotek. Tako bi v petih letih izplačevali po $150 milijonov letno, s čemer naj bi si zagotovili varno obratovanje. Seveda ta denar more od nekod tudi priti, in tako bodo uvedli plačljivo članstvo (o čemer smo že pisali). Na voljo bosta dva paketa, osnovni in "Premium". Za osnovnega bo treba plačati med $3 in $5 mesečno, obstajala pa bo omejitev prenosa. Premium članstvo bo stalo med $6 in $10, omogočalo pa bo neomejeno pretakanje datotek. Zaenkrat še nič ni dorečeno, tako da se lahko stvari spremenijo, predvsem pa bo potrebno počakati na odziv založnikov. Več tukaj!

1 komentar