»

LindowsOS odslej Linspire

PC Linux Online - Po pritiskih Microsofta in preimenovanju v najbolj spornih državah pred nekaj meseci, se je podjetje Lindows, Inc. odločilo povsod po svetu preimenovati svoj operacijski sistem LindowsOS v Linspire. Tudi spletna stan www.lindows.com je že preusmerjena na novo -- www.linspire.com. V krajšem obdobju po zamenjavi imena bo na voljo tudi brezplačna izdaja distribucij Linspire. Preberite navodila!

3 komentarji

Dve pomembni zmagi za Lindows.com nad Microsoftom

Slashdot - Že pred dvema letoma je Microsoft z ovadbami napadel Lindows.com, ker naj bi ime podjetja preveč spominjalo na paradnega konja podjetja iz Redmonda. Vendar je sodišče Microsoftove očitke zavrnilo, Lindows.com pa je v obrambi navadel obsežno dokumentacijo, ki dokazuje, da je beseda "windows" bila razširjena že mnogo pred Microsoftovo odličitvijo, da tako poimenuje svoj izdelek. Sledilo je dolgotrajno zavlačevanje s strani Microsofta in pritiski na prodajalce izdelkov Lindows.com, ki so pripomogli k nastanku iniciative ChoicePC, razsodbe pa še vedno ni.

Očitno pa se ji le približujemo, saj je sodišče dokončno odločilo v prid Lindows.com in to kar dvakrat. Microsoft trdi, da je v propagando Windowsa vložil 1,2 milijarde dolarjev in ima tako velik delež na trgu, da je beseda "windows" dobila povsem nov pomen. Sodišče pa pravi, da je neka splošna beseda splošna za vse čase in kot taka ne more biti blagovna znamka. Poleg tega je časovni okvir za ugotavljanje splošnosti besede...

15 komentarjev

LindowsOS še bolj zastonj

ZDNet - Začetki podjetja Lindows.com so dvignili veliko prahu. Zaradi zlorabe blagovne znamke je protestiral (in še protestira) Microsoft, zaradi izrojenosti njihove distribucije Linuxa pa tudi večina zagovornikov Linuxa. Toda v zadnjih mesecih je podjetje Michaela Robertsona postalo precej bolj ugledno, saj podpira najvidnejše odprtokodne projekte in tudi nove različice distribucije LindowsOS so mnogo bolj zadovoljile obstojče uporabnike Linuxa in hkrati pritegnile nove.

Lindows.com je pred dnevi ponudil možnost brezplačnega preskusa LindowsOS za zelo kratko časovno obdobje, a zdaj se je odločil, da gre še korak naprej. LindowsLive!, LindowsOS, ki teče s CD-ja, je namreč odslej uradno in leglno na voljo za prenos preko omrežij P2P.

Slo-Tech GNU/Linux pa dobiva novo konkurenco ...

0 komentarjev

Prepoved Lindowsa na Nizozemskem in nov poskus cenzure interneta

The Register - Po delnih uspehih na Švedskem in Finskem se Microsoftova ofenziva proti Lindowsu širi proti zahodu stare celine. Prva je bila na vrsti Nizozemska, kjer je amsterdamsko sodišče ugodilo zahtevi Microsofta in prepovedalo prodajo Lindowsa v tej državi. Poleg prodaje je prepovedano tudi oglaševanje in kar je še najbolj zaskrbljujoče, po zahtevi sodišča mora podjetje Lindows.com, Inc. obiskovalcem iz celotnega Beneluxa preprečiti dostop do svoje spletne strani. Zanimivo bo še spremljati, kako se bodo na slednje odzvale razne organizacije za pravico do informiranosti ipd., ter kdaj bo "mikromehki" poskusil sodno blokirati strani povezane z Linuxom in ostalimi "heretičnimi" izdelki, ki so mu očitno vedno bolj boleč trn v peti. Naslednje Microsoftove tožbe bodo sicer usmerjene proti prodajalcem Lindowsa v Belgiji, Luksemburgu in Franciji. Še novička na The Registru.



Podjetnejši bralci bodo morda izkoristili poslovno priložnost in poskusili vnovčiti svoje izkušnje iz lanskega neslavno...

19 komentarjev

Želite brezplačen LindowsOS?

KDE - OSNews je objavil izčrpen in zanimiv intervju s Kevinom Carmonyjem, predsednikom podjetja Lindows.com. Beseda je tekla o prihajajočem LindowsOS 5, datotečnem sistemu ReiserFS 4, o vključevanju podjetja v KDE in pokroviteljstvu drugih odprtih projektov, o konkurenci, napačnih predstavah o podjetju s strani skupnosti in o še čem. Glavna atrakcija pa je, da je Carmony vsem bralcem OSNews (in s tem celemu svetu), ponudil možnost, da si brezplačno prenesejo čedalje bolj priljubljen LindowsOS 4.5 Developer's Edition in ga preskusijo v roku dveh dni. Če vas zanima postopek, hitro odklikjate sem!

This OS will self-destruct in 48 hours.

8 komentarjev

Lindows nič več Lindows

Slashdot - LindowsOS, distribucija Linuxa namenjena nebolečemu prehodu iz okolja Windows, je tokrat izgubil svojo prvo pravno bitko, Microsoft pa pridobil prvi up, da bo morda le preprečil širjenje LindowsOS-a. Tako sta sodišči na Finskem in Švedskem odločili, da mora korporacija Lindows.com opustiti ime Lindows, saj naj bi strašno-in-oh-in-sploh spominjalo na Windows in bi s tem pomenilo kršenje Microsoftovih patentov. Seveda pa to velja le za omenjeni dve državi in ne za celoten svet. V Ameriki se bo sodišče, po tem ko je že dalo zeleno luč Lindows.com, še enkrat odločalo 1. marca 2004. Klik!

12 komentarjev

Mozilla + Daniel + Lindows.com = Nvu

Mozillazine -

V Linuxu je precej očitna potreba po dostojnem urejevalniku spletnih strani s podporo WYSIWYG ("kar vidite, je to, kar boste dobili"), zato veliko uporabnikov še vedno vztraja v okolju Windows in uporablja Dreamweaver ali celo FrontPage. Prazvaprav obstaja samo eden tovrsten program za Linux, Mozilla Composer, pa še ta je zelo skop in izvira iz korenin, ki nimajo veliko skupnega z urejanjem spletnih strani.

Poročali smo že o podvigu Daniela Glazmana, ki se je odločil narediti samostojen program iz zbirke Mozilla in je že ustanovil podjetje za delo na projektu. Zdaj pa je sklenil pogodbo z zloglasnim Lindows.com, ki bo podpiralo razvoj programa, ki bo nosil ime Nvu (izg. N-view). Svoj pogled na Nvu je že predstavil prvi mož Lindows.com, Michael Robertson, več informacij pa je na voljo tukaj.

9 komentarjev

Robertson toži zaradi vsebine foruma

Lord Robertson

vir: The inquirer
The inquirer - Dasiravno na internetu vlada zelo opevana svoboda govora, ta ni brezmejna, saj se konča tam, kjer se prične svoboda drugih ljudi, in kjer se prične politika. Lord Robertson, generalni sekretar NATA, se je odločil tožiti škotski časnik Daily Herald zaradi obrekovanj in razžalitve. Vse skupaj ne bi bilo nič nevskadanjega, če jih ne bi Robertson tožil netočnih, žaljivih in klevetniških komentarjev, ki so jih spisali obiskovalci njihovega foruma na...

8 komentarjev

Hroščetrebci™ za Linux?

DesktopLinux.com - NewsFactor Network je raziskal potrebo po antivirusni programski opremi za Linux. Joe "Zonker" Brockmeier je prodajanje tovrstne programske opreme primerjal s sanjami zavarovalniških hiš -- prodajati zavarovalniške police za nekaj, kar se zgodi s tako majhno verjetnostjo, da bo zavrovalnica na koncu pobrala vsote denarja od premij, izplačila pa sploh ne bodo potrebna. Jože se zgraža tudi nad odločitvijo velecenjenega podjetja Lindows.com, Inc., ki je pred kratkim začelo prodajati antivirusno programje za Linux in zatrdilo, da se število virusov povečuje skupaj s številom novih Linuxovih namizij.

Če se bo Linux močneje uveljavil tudi na namizjih, je po avtorjevem mnenju moč pričakovati povečanje povpraševanja po Hroščetrebcih™ za Linux. Kljub temu, da Linux glede varnosti močno prekaša Windows, nikakor ni popolnoma neranljiv. V tem trenutku pa je prodaja antivirusne programske opreme za Linux povsem nesmiselna.

3 komentarji

Microsoft: P2P -- neizkoriščen potencial

Microsoft - Poglavitna prednost t.i. P2P (peer-to-peer; odjemalec-odjemalec) omrežij je ta, da za svoje delovanje ne potrebujejo osrednjega posredovalno-nadzornega strežnika, ampak se odjemalci povezujejo medseboj. S tem ne le odpade zahteva po strežniški mašineriji, pride tudi do premika paradigme pri problematiki pasovne širine:
  • potreba po njej se v valovih porazdeli enakomerno po celotnem omrežju;
  • dosežen je večji izkoristek kapacitet t.i. mejnih, odročnih vej in računalnikov, ki bi v nasprotnem primeru podatke zgolj sprejemali.
Microsoft je s tem namenom izdelal dodatke za protokol IPv6, s katerimi je omogočil lažjo premostitev podjetniških požarnih zidov, ter serijo APIjev za Windows XP, s katerimi bo poenostavil izdelavo p2p aplikacij. Dasiravno bo njihovo delo moč izkoristiti v raznovrstne namene, je njihova vizija predvsem večja uporaba tovrstnih sistemov v podjetjih. Klik!

Pri tem gre (po mojem mnenju) vsekakor za izvrstno priložnost; pa ne za Microsoft, ampak za podjetja, ki tovrstne...

3 komentarji

Zlorabljanje tržne znamke?

Slo-Tech - Po dolgem času smo spet priča toženju, ki se odvija okrog neupravičene uporabe tržne znamke ali vsaj tržne znamke, ki je sumljivo podobna originalu. Tožbo je sprožil Microsoft, ki mu kar nekako ne gre v račun, da se konkurenčni Linux operacijski sistem, ki je namenjen poganjanju Windows aplikacij, imenuje Lindows. Lahko rečemo, da je zmagovalec v tej sodbi Microsoft, saj se majhno podjetje, ki izdeluje distribucijo Lindows enostavno ne more meriti s softverskim velikanom. To je pred kratkim spoznalo tudi podjetje, ki si je sprva lastilo pravice do imena X-box.
Sicer pa se prerekanja okrog tržnih znamk ne pojavljajo samo v Ameriki, ampak tudi pri nas. Pred časom se je pri nas odvijala pravda glede monitorjev Sonix, ki so kar preveč spominjali na originalno ime SONY. SONY je pritisnil na slovensko podjetje in odslej na prej omenjenih monitorjih piše samo še Onix.
Skratka, Microsoft naj toži še AMD zaradi domnevne kraje delčka imena njihovega najnovejšega operacijskega sistema. Zeh....

4 komentarji

Microsoft toži Lindows.com

Australian IT - Lindows.com, ki sebe prepoznavajo kot prvo kredibilno konkurenco Velikemutrdemu v zadnjih 10 letih, je toženo zaradi uporabe imena preveč podobnega 'neki' blagovni znamki. Klik!

Če bi bil sam sodnik, bi Microsoftu vsekakor ugodil -- v slovenskem firmskem pravu je načelo, ki določa naj firme (ime podjetja, pod katerim posluje) ne bodo preveč podobna v podobnih panogah, saj bi lahko zavajale kupca. Izgovor, da naj kekec nikakor ne bi mogel zamenjati golomazne korporacije s podjetjem, ki zaposluje 20 ljudi, pa se mi zdi rahlo za lase privlečen... pač, niso vsi tako osveščeni. Zato pa imamo slo-tech .

8 komentarjev

Linux je dvigoval Kursk

Linux Today - Dvigovanje podmornice Kursk ni bilo niti slučajno lahko delo. Zaradi razgibanega morja je bilo treba posebej natančno skrbeti, da je podvodna klada ostala v stabilni poziciji, kljub temu, da je ladjo na površju kar močno premetavalo.
Za zagotavljanje stabilnosti je skrbelo 26 kablov, ki so bili pod nadzorom motorjev in so sproti kompenzirali gibanje ladje. Kable je nadzrirala Delphi aplikacija v Windows2000. Povezana je bila z kontrolnim centrom kjer je na 5 računalnikih tekel Linux in na njem simulacija gibanja morja, s katero so napovedovali kako je treba 'zategvat' kable. Podatke so posredoval preko navadnega TCP protokola kontrolnemu računalniku. To naj bi bil dober primer, da je lahko tudi sodelovanje med Polkni in Linuxom kar dobro. Pri SuSe Linux so kar pošteno ponosni, saj je bila uporabljena njihova distribucija.

6 komentarjev