»

Firefox pridobiva, IE izgublja

TG Daily - Rezultati pregleda tržnega deleža brskalnikov kažejo, da je vodilni Microsoftov Internet Explorer v marcu spet izgubil nekaj uporabnikov. Njegov tržni delež je z 61,58 odstotka zdrsnil na 60,65 odstotka, kar je nov najnižji rekord. Nekoliko se je okrepil Firefox, ki ima s 24,52-procentnim deležem odstotek več uporabnikov kot prejšnji mesec. Z močno rastjo nadaljuje Chrome, ki je presegel šest odstotkov, kar pomeni, da se je njegov delež zvišal za desetino. Safari in Opera nista pridelala opaznih sprememb, se je pa na seznamu po novem znašla Opera Mini, ki ima za zdaj 0,78-odstotni delež.

Tako pravi statistika za cel svet, medtem ko je v Evropi Firefox mnogo bolj priljubljen. Ocenjujejo, da domuje na kar 40 odstotkih računalnikov. Slovenija je tu nad evropskim povprečjem, saj Firefox uporablja več kot polovica uporabnikov. Največji delež ima...

36 komentarjev

Depresija je evolucijsko orodje

Prefrontalni korteks

vir: Berkeley.edu
Slashdot - Depresija je ena izmed najbolj razširjenih duševnih motenj, kažejo raziskave. V ZDA, verjetno pa nikjer na Zahodu ni kaj drugače, naj bi za hudo obliko depresije vsaj enkrat v življenju trpelo 30 do 50 odstotkov ljudi. Simptomi depresije so znani: težave z vsakdanjimi opravili, nezmožnost koncentracije na delo, socialno odmikanje, otopelost, malodušje in podobno. Ker je evolucija domala izkoreninila večino duševnih bolezni, tako da se te pojavljajo le pri majhnem odstotku ljudi, je vprašanje, zakaj se to ni zgodilo z depresijo. Mar je koristna?

Ena teorija pravi, da je depresija pravzaprav posledica modernega življenjskega sloga, na katerega nas evolucija ni pripravila, a...

45 komentarjev

Apache vodi tudi med strežniki SSL

NetCraft - Spletnemu strežniku Apache, ki po tržnem deležu že od nekdaj suvereno vodi na področju spletnih strežnikov, je pred kratkim uspelo prevzeti vodstvo tudi na bolj specializiranem področju. Po Netcraftovih meritvah sodeč, je samo med varnimi strežniki, ki "govorijo" protokol SSL, dosegel 44% delež in s tem za 0,2 odstotni točki prehitel Microdsoftov IIS.

Le ta je sicer že leta 1997 prehitel Netscapov strežnik (ki je bil pionir na tem področju), svoj vrhunec dosegel med letoma 2000 in 2003, ko se je njegov tržni delež sukal okoli polovice, nato pa je postopoma začel izgubljati proti Apachu. Vzrok za prvotno relativno "nepriljubljenost" Apacha (vsaj glede na tržni delež med "navadnimi" strežniki) bi lahko bil v dejstvu, da so se pri Apachejevi različici 1.x zaradi problemov s patenti in z ameriškimi kriptografskimi zakoni dodatki za SSL razvijali kot ločeni projekti, šele ob različici 2.x pa je bil mod_ssl integriran v sam strežnik. Takrat približno je Apachejev delež pričel vztrajno...

8 komentarjev

WAP mrtev - nikakor!

Slashdot - Če ste mislili, da je WAP mrtev, ste se motili. Vsaj v Angliji, poroča Mobile Data Association, je uporaba WAP-a v strmem porastu. Tako je v enem letu uporaba WAP-a v mesecu juniju zrasla za kar 42 odstotkov napram juniju 2003.

Za ta porast naj bi se šlo zahvaliti hitrejšim povezavam, naprednejšim napravam, predvsem pa večjemu oglaševanju in boljši ponudbi storitev, ki so na voljo. Vsekakor je zanimivo videti, kako se stara, skoraj mrtva tehnologija ponovno rojeva - morda pa bo kmalu začel WAP postajati popularnejši tudi drugje po svetu. Klik!

18 komentarjev

Red Hat še vedno prvi Linux med strežniki

več strani - Po rezultatih Netcraftove statistike je Red Hat še vedno daleč najbolj priljubljena distribucija Linuxa na internetu, čeprav je njen delež v zadnjih šestih mesec padel s 50,8 na 49,8 odstotka med vsemi distribucijami Linuxa. Na drugem mestu ostaja Cobalt z dvajsetodstotnim deležem, tretji je s petimi odstotki manj Debian. Največjo rast je pokazal Gentoo, katerega število uporabnikov se je povečalo za polovico, skupno pa je med vsemi distribucijami na šestem mestu z enoodstotnim deležem. Internet News, Slashdot.

2 komentarja

Najzaneslivejša spletna gostovanja

OSNews - Črv Blaster, virus SoBig, izpad elektrike na severovzhodu ZDA in v Kanadi ter številni vdori v spletne strežnike so tako močno zaznamovali drugo polovico leta 2003, da jo je časopis Wired označil za najtemnejše obdobje za internetno infrastrukturo doslej.

Netcraft je v tem pestrem obdobju poiskal 10 najzaneslivejših podjetij, ki se ukvarjajo s spletnim gostovanjem. Najuspešnejši med njimi je iNetU Managed Hosting, ki je eno izmed treh podjetij, ki niso doživela izpada niti za trenutek. Kar sedem najzaneslivejših podjetij na strežnikih uporablja FreeBSD, po eden pa Windows in Linux.

Netcraft je danes med drugim sporočil, da Microsoft še vedno ni izdal popravka za napako v Internet Explorerju, ki omogoča prikaz lažnega naslova URL. Zato so razvili posebno storitev, s katero lahko banke in druge finančne ustanove preverjajo ustreznost naslovov.

8 komentarjev

Leta 2003 je kraljeval Apache

NetCraft - Rezultati nedavno objavljene NetCraftove študije kažejo, da je bilo leto 2003, kar se tiče serviranje spletnih vsebin, gotovo Apachejevo leto. Oktobra 2002 je Apache serviral dobro polovico (53 %) spletnih strani, čez celotno leto 2003 pa je ta odstotek rastel in na koncu pristal pri 64 %. V nasprotju s tem porastom pa je Microsoftov IIS izgubil kar tretjino uporabnikov; njegov tržni delež je padel s 36 na 24 odstotkov. Klik!

7 komentarjev

Apache servira dve tretjini spleta

Slashdot - Oktober je za nami in ponovno je čas za Netcraftovo mesečno poročilo o tem, kaj in kdo servira spletne strani nadobudnim spletnim uporabnikom. Bralci spletnih strani namreč pogosto niti ne razmišljamo, kaj skrbi za to, da do nas pride spletna stran oz. pri katerem ponudniku gostuje. Zanimata nas samo odzivnost in predvsem vsebina.

Za administratorje in razvijalce pa je podatek o uporabi spletnih strežnikov lahko zelo zanimiv. Kaže namreč trend, ki lahko pozornemu opazovalcu svetuje, da morda določeni strežnik ni več najbolj pametna odločitev in hkrati pove, kateri strežniki so najbolj podprti in za katere bo zaradi zahtev trga vedno na voljo veliko poceni in kvalitetne podpore. Razvijalci se prav tako lahko odločijo, da bodo razvijali za platformo, ki ima večinsko pokritost in s tem dosežejo največjo količino uprabnikov.

V tokratnem poročilu je bilo zajetih 44.946.965 spletnih strani. Tokratni rezultati kažejo na vedno večji trend poseganja po odprtokodnih rešitvah, saj po zadnjih...

15 komentarjev

Microsoft uspešno zaključuje leto

The Register -

Microsoft je nedavno objavil svoje poslovne rezultate za fiskalno leto 2003. Po poročanju Johna Connorsa so v zadnjem fiskalnem četrtletju prodali za 8,07 milijarde dolarjev izdelkov, kar je za 11 % več kot v enakem obdobju lani. Dobiček je tako skorajda dosegel dve milijardi dolarjev, kar je za 26 % več kot lanski zadnji kvartal.

Če pogledamo prihodke podrobnejše in po skupinah, lahko vidimo, da največ dohodkov še vedno ustvarijo Windows (2,43) in Office (2,35 milijarde). Prodaja izdelkov obeh družin je namreč malenkostno poskočila (za štiri in osem odstotkov). Več o tem.

1 komentar

Windows Server 2003: brez gneče

Monitor - Sodeč po raziskavi Gartner-ja se uporabnikom starejših strežniških sistemov Microsofta (Win NT 4, Windows 2000) nikamor ne mudi pri nadgradnji na Windows Server 2003. Do konca leta 2003 naj bi Windows Server 2003 začela uporabljati le tretjina uporabnikov (80 odstotkov tistih z Windows NT 4). Najmanj razlogov za nadgradnjo je zaslediti pri uporabnikih strežniških Windows 2000, saj mnogi še niso pokrili investicij.

Ne preseneča tudi pričakovanje potencialnih kupcev na izdajo prvih servsnih popravkov, s katerimi bodo najverjetneje zopet krpali varnostne luknje. Pri Microsoftu se z raziskavo seveda ne strinjajo in uporabnikom NT 4 okolja ponujajo rešitev Virtual server, s katero bodo uporabniki okolje NT ohranili znotraj navideznih strežnikov. Več...

0 komentarjev

Netcraft Web Survey za avgust

The Register - Kot za vsak mesec, nam je Netcraft tudi za avgust pripravil poročilo o najbolj uporabljanem strežniškem softveru. Priznati moram, da se položaj na tem področju ni kaj preveč spremenil, saj še vedno vodi Apache s 60 %, ki je v primerjavi s prejšnjim mesecem izgubil dobro polovico odstotka, sledi Microsoft, ki trenutno drži tam okrog 28 % deleža, ter iPlanet (bivši Netscape) in Zeus z 2 odstotkoma. Ocene so bolj grobe, zato za bolj natančne podatke skočite na The Register.

0 komentarjev