»

Znano končno besedilo sporazuma ACTA

Slo-Tech - Včeraj so se predstavniki držav bodočih podpisnic sporazuma ACTA zedinili o njegovi končni obliki, a je še niso objavili na internetu. Sedaj imamo predloženo tudi končno različico, ki bo šla v podpis. Razlike v primerjavi s tokijsko verzijo, o kateri so se usklajevali prejšnji mesec, so malodane izključno kozmetične.

Pomemben dodatek pa je možnost izključitve patentov iz drugega razdelka (For the purpose of this Agreement, Parties may exclude patents and protection of undisclosed information from the scope of this Section.), kar vključuje tudi programske patente. Seveda se morajo države za to odločiti, kjer bo pomembno vlogo odigralo lobiranje.

0 komentarjev

Lindows spet zlorablja

Slashdot - Potem ko je že kazalo, da se bo podjetje Lindows vsaj za nekaj časa rešilo bremena sodnega pregona, jim je zapretila nova nevarnost, ki je posledica njihove lastne malomarnosti. V predstavitvi svojega operacijskega sistema Linspire, prej znanega kot LindowsOS, so uporabili slikovni material avtorja z vzdevkom Klown, ki je svoje delo izdal pod licenco Creative Commons. Ker slednja brez predhodnega dovoljenja ne dovoljuje uporabe gradiva v komercialne namene, je Lindows naredil očitno napako. Podobnost je neizbežna.

17 komentarjev

LindowsOS odslej Linspire

PC Linux Online - Po pritiskih Microsofta in preimenovanju v najbolj spornih državah pred nekaj meseci, se je podjetje Lindows, Inc. odločilo povsod po svetu preimenovati svoj operacijski sistem LindowsOS v Linspire. Tudi spletna stan www.lindows.com je že preusmerjena na novo -- www.linspire.com. V krajšem obdobju po zamenjavi imena bo na voljo tudi brezplačna izdaja distribucij Linspire. Preberite navodila!

3 komentarji

Lindows odslej tudi Lin---s

OSNews - Pred kratkim je zaradi pritožbe Microsofta padla odločitev, da mora podejetje Lindows spremeniti svoje ime. Pa ne povsod, ampak (zaenkrat) samo na Nizozemskem, v Belgiji in Luksemburgu. In kako je podjetje reagiralo? Po predpisih, seveda. Odslej bo v omenjenih državah znano pod imenom Lin---s, kar izgovarjamo Lindash, ali po naše -- Lindpomišljaj. Seveda je že na voljo spletna stran z novim imenom. Klik!

8 komentarjev

LindowsOS še bolj zastonj

ZDNet - Začetki podjetja Lindows.com so dvignili veliko prahu. Zaradi zlorabe blagovne znamke je protestiral (in še protestira) Microsoft, zaradi izrojenosti njihove distribucije Linuxa pa tudi večina zagovornikov Linuxa. Toda v zadnjih mesecih je podjetje Michaela Robertsona postalo precej bolj ugledno, saj podpira najvidnejše odprtokodne projekte in tudi nove različice distribucije LindowsOS so mnogo bolj zadovoljile obstojče uporabnike Linuxa in hkrati pritegnile nove.

Lindows.com je pred dnevi ponudil možnost brezplačnega preskusa LindowsOS za zelo kratko časovno obdobje, a zdaj se je odločil, da gre še korak naprej. LindowsLive!, LindowsOS, ki teče s CD-ja, je namreč odslej uradno in leglno na voljo za prenos preko omrežij P2P.

Slo-Tech GNU/Linux pa dobiva novo konkurenco ...

0 komentarjev

Prepoved Lindowsa na Nizozemskem in nov poskus cenzure interneta

The Register - Po delnih uspehih na Švedskem in Finskem se Microsoftova ofenziva proti Lindowsu širi proti zahodu stare celine. Prva je bila na vrsti Nizozemska, kjer je amsterdamsko sodišče ugodilo zahtevi Microsofta in prepovedalo prodajo Lindowsa v tej državi. Poleg prodaje je prepovedano tudi oglaševanje in kar je še najbolj zaskrbljujoče, po zahtevi sodišča mora podjetje Lindows.com, Inc. obiskovalcem iz celotnega Beneluxa preprečiti dostop do svoje spletne strani. Zanimivo bo še spremljati, kako se bodo na slednje odzvale razne organizacije za pravico do informiranosti ipd., ter kdaj bo "mikromehki" poskusil sodno blokirati strani povezane z Linuxom in ostalimi "heretičnimi" izdelki, ki so mu očitno vedno bolj boleč trn v peti. Naslednje Microsoftove tožbe bodo sicer usmerjene proti prodajalcem Lindowsa v Belgiji, Luksemburgu in Franciji. Še novička na The Registru.



Podjetnejši bralci bodo morda izkoristili poslovno priložnost in poskusili vnovčiti svoje izkušnje iz lanskega neslavno...

19 komentarjev

Želite brezplačen LindowsOS?

KDE - OSNews je objavil izčrpen in zanimiv intervju s Kevinom Carmonyjem, predsednikom podjetja Lindows.com. Beseda je tekla o prihajajočem LindowsOS 5, datotečnem sistemu ReiserFS 4, o vključevanju podjetja v KDE in pokroviteljstvu drugih odprtih projektov, o konkurenci, napačnih predstavah o podjetju s strani skupnosti in o še čem. Glavna atrakcija pa je, da je Carmony vsem bralcem OSNews (in s tem celemu svetu), ponudil možnost, da si brezplačno prenesejo čedalje bolj priljubljen LindowsOS 4.5 Developer's Edition in ga preskusijo v roku dveh dni. Če vas zanima postopek, hitro odklikjate sem!

This OS will self-destruct in 48 hours.

8 komentarjev

WAP pod nadzorom staršev

Slashdot - Angleški mobilni operaterji so se dogovorili za sodelovanje, v okviru katerega bodo uvedli sistem, ki bo vsem mladoletnim osebam prepovedoval oz. preprečeval dostop do vsebin za odrasle. Otočani, ki jih vse skupaj verjetno preveč skrbi, nameravajo takšno cenzuro uvesti za slike, igre, video, klepetalnice in internetni dostop, kratkih sporočil SMS in pogovorov pa zaenkrat še ne nameravajo (ne morejo?) cenzurirati.

Če bo ta korak močno vplival na prodajo telefonov (nenazadnje najstniki po navadi najbolj sledijo novim tehnološkim trendom), se bo verjetno pokazalo relativno hitro, za podobne korake pa se v naši kokoški verjetno še ni za bati, kajti za večino mladoletnikov je UMTS še malenkost predrag. Klik!

6 komentarjev

Windows 98 vstajajo iz groba

Slashdot - Potem ko smo pred nekaj dnevi poročali o ukinitvi podpore za Windows 98 in Windows 98 SE, si je Microsoft očitno premislil ter podaljšal podporo (kritični varnostni popravki in telefonska pomoč) za Windows 98/SE in ME, ki bi se jima naj življenska doba iztekla decembra letos, do 30. junija 2006.

Tako so prvotno načrtovan cikel podpore s štirih let podaljšali na sedem let, kar prihaja v veljavo z novejšimi različicami Windows. Kljub temu da je veliko domačih uporabnikov že prešlo na novejše operacijske sisteme, pa ogromno državnih uprav in podjetij še vedno uporablja sisteme Windows 9x. Klik!

Verjetno se je Microsoft zbal, da bi ta velik kos tržne pogače moral prepustiti ... se ve komu.

23 komentarjev

Kljukasti križ

Hm, je Microsoft res iskren?

PC Linux Online - Poznali so ga že v Mezopotamiji, Indiji ter stari Ameriki in Skandinaviji, močno pa se je razširil v budizmu, saj so z njim označevali stopala in odtis stopala Sidarta Gautame, pozneje in danes znanega pod imenom Buda. Svetovno prepoznavnost pa mu je omogočil krvoločni nemški diktator Adolf Hitler, ki je kljukasti križ izbral za simbol svoje nacionalistične oz. nacistične stranke.

Pred kratkim je na sceno stopil seveda še Microsoft, ki ni zadovoljen z dejstvom, da ni storil še ničesar za uveljavljanje in širitev omenjenega znamenja. Tako so novemu pisarniškmu paketu Office 2003 priložili pisavo Bookshelf Symbol 7, ki vsebuje dva kljukasta križa. V Redmondu sicer vztrajno...

20 komentarjev

Lindows nič več Lindows

Slashdot - LindowsOS, distribucija Linuxa namenjena nebolečemu prehodu iz okolja Windows, je tokrat izgubil svojo prvo pravno bitko, Microsoft pa pridobil prvi up, da bo morda le preprečil širjenje LindowsOS-a. Tako sta sodišči na Finskem in Švedskem odločili, da mora korporacija Lindows.com opustiti ime Lindows, saj naj bi strašno-in-oh-in-sploh spominjalo na Windows in bi s tem pomenilo kršenje Microsoftovih patentov. Seveda pa to velja le za omenjeni dve državi in ne za celoten svet. V Ameriki se bo sodišče, po tem ko je že dalo zeleno luč Lindows.com, še enkrat odločalo 1. marca 2004. Klik!

12 komentarjev

Lindows: Informacijski Gospodinjski Aparati, IGA

Slo-Tech - Podjetje Lindows je tako izdelalo svoj prvi IGA™; sistem WebStation temelji na Viinem 733 MHz C3 procesorju, ki mu druzbo dela 256 MB PC133 DDR (opsa!) pomnilnika, cdrom pogon in pripadajoči paket vhodno-izhodne periferije.

Zanimivo pa je dejstvo, da računalo nima trdega diska -- sistem se tako naloži neposredno s cedeja (virus-proof!); upoštevajoč to dejstvo je vprašljiva tudi uporabnost priloženega paketa OpenOffice (ki na sodobnem sistemu pač mora biti nameščen; če ne iz uporabnostnih pa iz verskih razlogov). Poleg že omenjene hecnosti s pomnilnikom lahko opazimo tudi neprisotnost kakršnegakoli komunikacijskega vmesnika, ki naj v WebStationu načeloma imel svoje mesto -- pogled na spletne strani preprodajalcev vseeno omenja mrežno kartico. Olajšanje.

Sistem je za običajnega uporabnika sicer precej neuporaben, česar pa ne bi mogel trdit za ozkonamenska okolja, kjer bi lahko služil kot informacijski kiosk oz. poceni in delujoč delovni terminal (ali pa za potrjevanje kartic...

3 komentarji

Lindows in poceni prenosnik

Lindows Mobile PC

vir: mini-itx.com
mini-itx.com -

Podjetje Lindows je na trg poslalo nov prenosnik, ki se postavlja z isto vrsto procesorja, ki poganja tudi EPIA 800 in EPIA M 9000 Mini-ITX matične plošče. Lindows Mobile PC se v vsej svoji majhnosti hvali z naslednjimi specifikacijami:

  • 12,1 palični zaslon, ki zmore prikazati 1024x768 pik;
  • 265 MB pomnilnik;
  • 20 GB trdega diska;
  • 1,3 kg mase.

A ob sicer lepem naboru možnih priklopov bomo verjetno pogrešili TV izhod. Nadvse koristna stvar za študente, saj ob našteti konfiguraciji urejevalniki besedil nebi smeli povzročati problemov. Klik!

Pa tudi kot podstavek za lonček z rožicami bi lahko prav prišel [:)] .

6 komentarjev

Walmart na Lindows

Walmart - Zagotovo novica današnjega dne: Walmart, kompleks maloprodajnih trgovin po vsej Ameriki, prodaja računalnike, na katerih je nameščen operacijski sistem Lindows. S to potezo so si zagotovili, da na njihovih predpripravljenčkih teče večina programov, pisana za najbolj razširjeno družino operacijskih sistemov, Microsoft Windows. S tem so se tudi ognili plačilo licenčnine Microsoftu za vsak prodan računalnik, kar le-tem kar precej zniža končno ceno. Vse lepo in prav - ampak jaz takega računalnika ne bi kupil. Težava nastane v potrošniški družbi, saj računalniški neznalec ne ve, kakšna je razlika med Lindows in Windows. Na koncu bo odločala nižja cena računala z nameščenim Lindowsem, ki se bo pa odražala v izjemnem nelagodju ob počasnem delovanju raznoraznih programov, pisanih za Windows. Nelagodno vzdihnem ter grem pisati naslednjo novico...

10 komentarjev

Microsoft toži Lindows.com

Australian IT - Lindows.com, ki sebe prepoznavajo kot prvo kredibilno konkurenco Velikemutrdemu v zadnjih 10 letih, je toženo zaradi uporabe imena preveč podobnega 'neki' blagovni znamki. Klik!

Če bi bil sam sodnik, bi Microsoftu vsekakor ugodil -- v slovenskem firmskem pravu je načelo, ki določa naj firme (ime podjetja, pod katerim posluje) ne bodo preveč podobna v podobnih panogah, saj bi lahko zavajale kupca. Izgovor, da naj kekec nikakor ne bi mogel zamenjati golomazne korporacije s podjetjem, ki zaposluje 20 ljudi, pa se mi zdi rahlo za lase privlečen... pač, niso vsi tako osveščeni. Zato pa imamo slo-tech .

8 komentarjev