»

Ideja prenosnika stara 40 let

Dynabook

vir: Wikipedia
Slashdot - Pravi razmah prenosnih računalnikov beležimo šele v zadnjih letih, ko so izgubili tako nekaj cene kot nekaj kilogramov, a ideja je že stara. Alan Kay, zaposlen pri Xeroxu, si je koncept prenosnika zamislil že davnega leta 1968, ko so računalniki še vedno tehtali več kot petdeset kilogramov. Dynabook, ki ga je načrtal, ne bi tehtal več kot kilogram in bi sliko izrisoval z milijonom točk. Žal ga niso nikoli udejanjili, je pa navdihnil razvoj prototipa Xerox Alto, ki je izšel štiri leta pozneje in kot prvi uporabljal namizje in grafični vmesnik. Intervju z Alanom Kayem o tem, od kod so prenosniki in kam gredo, si lahko preberete na wired.com, poroča Slashdot.

9 komentarjev

Microsoftov Študent je car

Kodirnica - Vabljeni ste na prvi letošnji Študent je Car dogodek. Na njem bodo že uveljavljeni predavatelji predstavili najnovejše tehnologije, kot so WPF/E, platforma za izdelavo bogate uporabniške izkušnje v kateremkoli spletnem brskalniku in operacijskem sistemu, ter predstavitev prihajajočega Visual Studia s kodnim imenom “Orcas”. Poleg tega boste lahko slišali kakšne varnostne izboljšave v resnici prinaša Windows Vista in kako razvijamo majhne, vgradne naprave s pomočjo tehnologij Windows Embedded.

Dogodek bo potekal v Mariboru, dne 5. aprila, v predavalnici Borut Pečenko na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko in v Ljubljani, 12. aprila, na Fakulteti za računalništvo in informatiko oziroma na Fakulteti za elektrotehniko, v predavalnici P1.
Prijavite se lahko preko portala Kodirnica.net, kjer lahko najdete tudi več informacij o dogodku. Prijava ni obvezna, je pa zaželjena (za prijavo morate biti registrirani na Kodirnici).

11 komentarjev

X300, erm, X1050!

The inquirer - ATi (oziroma AMD) se je odločil, da bo dodal še eno kartico v ponudbo najnižjega ranga, pri tem pa se ni držal pravil fair playa. Stari novi model so poimenovali X1050 in po imenu sodeč bi predvidevali, da je izpeljanka enega od novejših čipov, tako kot ostale kartice iz serije X1000, pa žal ni tako. Kanadčani so namreč zgolj zakamuflirali starega znanca - X300 - ter ga zapakirali v svetlečo škatlico z novim imenom.

Kartica bo sicer brez težav prenesla Aero v Windows Vista, pa tudi draga ni (42 evrov), performanse v igrah pa so vprašljive, saj RV370, ki se nahaja na njej, podpira zgolj Shader modele 2.0. O zadevi poroča Inquirer.

7 komentarjev

UAV nadzorujejo promet

reddit - Policija v Izraelu uvaja brezpilotne zrakoplove za nadzor prometa. Njih prednost tiči predvsem v nizkih obratovalnih stoških in zmožnosti ostati v zraku neprekinjeno tudi po 24 ur. V navezi z ostalimi tehnološkimi doprinosi, pa so lahko tako nabrane informacije dostopne vsem enotam na terenu preko dlančnikov in podobnih naprav.

Da se le ne bodo vozniki s potrebo po hitrosti odslej ozirali samo še v nebo, namesto na cesto.

7 komentarjev

IMDB praznuje 15 obletnico obstoja

Slashdot - Redkokatera spletna stran se lahko pohvali s svojo 15 obletnico. IMDB, Internetna podatkovna baza vseh filmov, igralcev, režiserjev in drugih ljudi ki so kadarkoli sodelovali v filmski industriji praznuje prav tole obletnico. Pred 15. leti se je vse skupaj začelo kot nekaj skript v ukazni lupini. IMDB je danes prava zakladnica za vse filmoljube in celo za filmsko industrijo, ki stran s pridom uporablja.

Vse najboljše!

15 komentarjev

Adobov nov slikovni zapis

Slashdot - Večina fotoaparatov dandanašnji shranjuje slike v zapisu JPEG, a v višjem cenovnem razredu se zaradi boljše kakovosti vse bolj pojavlja trend shranjevanja v zapisu RAW. A slabost tega je, da vsako podjetje uporablja lasten RAW zapis, zatorej morajo uporabniki različnih znamk fotoaparatov uporabljati različno programsko opremo za obdelavo slik.

Adobe pa se je odločil to spremeniti z uvedbo novega standarda DNG (Digital Negative Specification), ki bo ponujal sliko brez izgube kakovosti (RAW zapis), obenem pa bo s poenotenjem močno zmanjšal stroške grafikov za nakup različnih programov.

Loading ... [>:D]

16 komentarjev

Kanadski internetni ponudniki v boj s CRIA

The inquirer - Po tem, ko je RIAA začela križarsko vojno proti P2P uporabnikom in je s svojim naključnim izbiranjem nekoliko tudi skrčila število uporabnikov P2P programov, pa v Kanadi podoben korak morda ne bo tako učinkovit. Tako se kanadski internetni ponudniki ne želijo ukloniti volji CRIA (Canadian Recording Industry Association), ki zatrjuje, da jim je uspelo izslediti 29 domnevnih piratov do njihovih internetnih ponudnikov, sedaj pa od slednjih zahtevajo tudi imena in naslove.

Vendar se ISP-ji s tem ne strinjajo in trdijo da je CRIA na (naključnem) lovu za uporabniki, podobno kot je RIAA počela v ZDA, ki je med drugim tožila tudi uporabnike Applov, ki Kazaa-e in podobnih P2P programov, katerih omrežje je RIAA preiskovala niti ne morejo poganjat. K temu pa še dodajajo, da so tudi dolžni varovati podatke o svojih uporabnikih. Članek.

Koliko denarja bo potrebno, da se bodo kanadski ISP-ji le predali in izročili podatke?

8 komentarjev

30 let grafičnega uporabniškega vmesnika

Xerox Alto

OSNews - Računalnik Xerox Alto, ki je svetu pokazal prvi grafični uporabniški vmesnik (GUI), praznuje trideseto obletnico. V ta namen bo na mednarodni prireditvi Vintage Computer Festival 6.0 potekala posebna razprava in razstava, posvečena Xeroxovemu izdelku, ki je ukazno vrstico postavil v zakulisje delovanja računalnika. Festival, ki se začne jutri, bo potekal v muzeju Computer...

6 komentarjev

Microsoft ukinil spletne sobane

Slashdot - Ta teden je splet pretresla novica, da Microsoft oziroma bolj natančno njegov del - MSN ukinja nemoderirane spletne sobane (oz. kanale, kakor bi jim rekli na IRC-u). Uraden razlog je, da bodo zaščitili otroke pred pedofili ter ostalimi nadlegovalci ter omejili število nezažljenih reklamnih sporočil. V isti sapi pa še dodajajo, da bodo odslej moderirane sobane na voljo samo v zameno za plačilo. Kljub temu, da so jih uporabniki takoj obtožili, da jim gre samo za denar, so to akcijo pozdravile razne organizacije, ki se ukvarjajo s preprečevanjem takšnega početja.

Čeprav s(m)o mnogi mnenja, da ta akcija ni vredna pretirane skrbi, je vseeno čutiti določeno mero nelagodja v spletnih skupnostih, saj bodo tej akciji morda sledili še drugi ponudniki chat storitev. Hkrati pa strokovnjaki opozarjajo, da se bodo uporabniki preprosto preselili na manj kontrolirane alternative in bodo tam še bolj izpostavljeni nevarnostim.

8 komentarjev