»

Prvoaprilske potegavščine leta 2011

CNet - Niti letošnji prvi april ni minil brez tradicionalnih potegavščin, s katerimi so nepazljive bralce poizkusili naplahtati na vseh večjih internetnih straneh razen Slo-Techu. Nekatere potegavščine so tako odbite, da jih prepoznamo že od daleč, medtem ko so druge povsem verjetne, tako da se na njih marsikdo opeče. Pregled so pripravili na Cnetu, omenimo jih le nekaj.

Google se vsako leto posebej izkaže in letos ni bilo nič drugače. Pripravili so Gmail Motion, ki omogoča upravljanje elektronskega predala kar s telesom. Na podoben način je mogoče krmiliti tudi z Google Docs Motion, ki bo omogočala ustvarjanje dokumentov s kretnjami (podprtih bo več kot 10.000). Da se ne bi spremenili v zavaljene in zamaščene računalnikarje, so predstavili...

15 komentarjev

nVidiin računalnik

HotHardware - Dandanes je sestavljanje računalniških sistemov skorajda izgubljena umetnost, saj so prenosniki prevzeli tudi velik delež domačih miz. Tisti namizni sistemi, ki še obstajajo, so večinoma predsestavljeni izdelki velikih družb, kot sta Dell in HP, oz. manjših, lokalnih trgovin, ki same ponujajo ugodnejše sestavljene sisteme oz. sestavo sistema po želji. V večini primerih za nekaj doplačila odnesete popolnoma delujoč sistem, brez težav z nameščanjem operacijskega sistema, nameščanja gonilnikov in sploh sestavljanja komponent, a še vedno nas je nekaj takšnih ljubiteljev, ki se radi zapodimo v drobovje računalnika.

Za takšne ljubitelje, ki so še začetniki, je nVidia pripravila zanimiv paket strojne opreme. Pravzaprav so pripravili celoten računalnik, ki ga je le še treba vgraditi v ohišje in...

15 komentarjev

Igranje 3D iger na Linuxu

Hardware Upgrade - Vsem znani odprtokodni operacijski sistem na mnogih področjih s številnimi inovacijami prehiteva Okna, ena utrdba pa zaenkrat ostaja še neosvojena. Uganili ste, to so igre. Praktično vse, ki so trenutno na trgu, so namenjene operacujskemu sistemu Windows, za alternative pa obstaja le peščica naslovov. Linuxaši lahko takoj pozabijo na 3D igre, ki potrebujejo DirectX, pa tudi tiste, zgrajene na osnovi OpenGL, niso zmeraj podprte. Dosegljivi naslovi so ponavadi le največji (od prastare kvake pa do novejših Unreal Tournament 2004 in Doom III), ki si nočejo privoščiti enostavne izgube dela trga, tako da je izbor zelo boren. Po kvantiteti je Linux torej daleč zadaj, a še vedno ostaja odprto vprašanje o dejanskih grafičnih zmogljivostih....

16 komentarjev

Mod miške

Slo-Mod - Vsakdo, ki premore optično miško je primoran, da ga ta glodalec gleda z rdečimi očmi. Za navadne uporabnike je to seveda dovolj dobro, a vendar kaj storiti, da bi vas vaš glodalec pogledal modro ali kako drugače? Na strani slo-mod je bilo v temi v forumu kar precej govora o tem in v procesu je celo neka miš srečala svojo mačko. Če bi radi tudi vi opravili takšno modifikacijo, si preberite članek, ki je nato nastal.

11 komentarjev

Lestvica iger

GameSpy - Ko se po medmrežju začenjajo širiti govorice o novih igrah, jih večina "igračarjev" nestrpno čaka. A kar nekajkrat se je že zgodilo, da so igre preveč napihnili, saj se je izkazalo, da si ne zaslužijo takšne hvale.

Na GameSpyu so uredili lestvico največjih razočaranj vseh časov. Niti ne tako presentljivo je bila v vrhu igra Black & White, medtem ko tudi Enter The Matrix ni bil daleč. Od odmevnejših iger pa so v seznam vključene tudi Neverwinter Nights, Quake II in Morrovind. Poleg same kritike iger so podani tudi komentarji administratorjev strani.

21 komentarjev

Microsoft in igre

UK Gamer - UK Gamer je pripravil zanimiv članek, ki govori o prihodnosti Microsofta na področju iger. Zajeta je seveda tudi knjižnica gonilnikov DirectX, o kateri je precej govora. Da pa beseda ne bi tekla le o programski opremi, so se osredotočili tudi na strojno opremo, pravzaprav na glavna proizvajalca -- ATi-ja in nVidio. Če imate kak košček odvečnega časa, le preberite članek.

4 komentarji

Strežniški nabori

vir: Hexus
Hexus - Na HEXUS.net so spisali kratko predstavitev naborov za delovne postaje in manjše strežnike. Ako zehajoč odkimavate, češ še en obračun med i860 in 760MPX, vas moram razveseliti a ob enem okarati, kajti čas vas je temeljito povozil. Dandanes imamo na voljo pleado dobrot kot je DDR, dvokanalen pomnilnik in Hyper-Threading, čemu jih ne bi izkoristili? Beseda tako teče o najnovejših stvaritvah Intela in ServerWorksa za Xeone, nekaj prostora pa si je izboril tudi AMD s svojim Opteronom. Če vas vsaj malo zanima, kako se godi tistim, pred katerih ohišji še zamrzovalne skrinje bežijo v iskanju čim temnejše špranje, si članek le...

0 komentarjev

Optimizacija računala

Tweak Town - Ko računalo kupimo nam popolnoma zadošča, a že po nekaj mesecih uporabe ugotovimo, da računalo ne zmore več poganjati najnovejših igric in vedno bolj zahtevnih grafičnih programov. O tem, kako računalnik pripravite k čimboljšemu delovanju so se razgovorili na Tweak Town-u. Omenili so večini Slo-Techerjev poznano navijanje procesorja ter optimizacijo BIOSa. Poleg tega pa je v članku kar precej govora o optimizaciji operacisjkega sistema in namestitvi gonilnikov. V besedilo je vpleteno kar nekaj zanimivih povezav, ki vam bodo morda zelo koristile. Če vaš računalnik ni to, kar ste mislili, da bo, si članek oglejte.

1 komentar

Zakaj 64 bitov?

Wired News - Trenutno je precej govora o 64 bitnih procesorjih, še posebej zaradi prihajajočih 64 bitnih Athlonov in dolgo opevanega Opterona. Vendar pa se tu pojavlja vprašanje, če resnično potrebujemo 64 bitne procesorje. Pravega odgovora trenutno ni, a slej ko prej bomo morali uporabniki poseči tudi po teh procesorjih, saj lahko sedanji 32 bitni primerki naslavljajo le do 4 GB pomnilnika, medtem ko je meja pri 64 bitnih procesorjih pri 1000 eksabajtov. Precej govora je tudi o obratni združljivosti z 32 bitnimi aplikacijami, kar bi lahko bila ena izmed prednosti AMD-jevega Opterona. Več o tem si lahko preberete v kratkem, a dobrem članku na Wired News.

5 komentarjev