» »

Življenje in delo v Švici

Življenje in delo v Švici

motorc ::

Odpira se mi priložnost za zanimivo delovno mesto v Švici, konkretno v mestu Arbon. Gre za strokovno delovno mesto razvojnega inženirja v enem večjem švicarskem podjetju, ki odpira nov razvojni center in iščejo dober kader. Sicer imam v Sloveniji dobro službo, ki je nisem imel namena menjati, vendar pa je problem v tem, da žena v Sloveniji ne dobi službe. Ona je prav tako inženirka (druge stroke kot jaz), vendar je brez delovnih izkušenj in že skoraj celo leto neuspešno išče službo. Razmišljam o tem, da če mi lahko v istem podjetju zagotovijo tudi službo za ženo, da se odseliva v Švico. Oba sva še relativno mlada, brez otrok, podnajemnika, znanje angleščine je tekoče, nemščino sva se učila v SŠ, vendar je nisva govorila oz. vadila že nekaj let.

Zanima me, če je kdo že delal v Švici in lahko kaj pove iz prve roke?
Kakšna je delovna kultura, delovni časi, itd?
Kako je s papirji?
Kakšne so plače in kakšni stroški? Stanovanje, hrana, ...
Na drugih forumih so pri stroških vedno omenjali nekakšno zavarovanje, ki je kar drago? Je to obvezno zavarovanje, nezgodno?
Kulturne posebnosti oz. razlike?
Kakšen je kruh? Glede tega sem jaz precej izbirčen, ker sem mnenja, da imamo v Sloveniji po trgovinah najboljši kruh na svetu.
Ali lahko kot tujec odpreš s.p. oz. d.o.o. v Švici? Poleg redne službe lahko opravlja še eno storitev, ki je v Švici še ni, zato me zanima kako je s tem?

V glavnem, vesel bom vsakršnih nasvetov ali priporočil, še najbolj pa če kdo deli svoje izkušnje s podobno situacijo.

msjr ::

Zanima me, če je kdo že delal v Švici in lahko kaj pove iz prve roke?

Evo iz druge roke od kolegice, ki dela v zdravstvu.

Kakšna je delovna kultura, delovni časi, itd?

Pridni, v nekaterih firmah se striktno upošteva delovni ča, tako da nimaš kaj viset tam. Po drugi strani v zdravstvu lahko recimo nabiješ ure, potem pa greš na dopust za mesec ali dva. Vedno se zavedaj, da so zadrgnjeni (spet odvisno od kolektiva, več problemov v majhnih mestih, odvisno od kantona ipd.) in težko sprejmejo tujca.

Kako je s papirji?

Njej so večino zrihtali v firmi (viza, zavarovanja), kamor je šla delat oz. so ji pomagali (stanovanje)

Kakšne so plače in kakšni stroški? Stanovanje, hrana, ...

Plače odlične, cene za najem so obupno visoke, v gostilno se ne hodi, v bar redko. V trgovini ni tako hudo, javni prevoz je večinoma odličen.

Na drugih forumih so pri stroških vedno omenjali nekakšno zavarovanje, ki je kar drago? Je to obvezno zavarovanje, nezgodno?

Švica ima podoben sistem kot mi, osnovno in dodatno zavarovanje, osnovno je okoli 300€, dodatno pa si plačaš preko zavarovalnice. Firma ti lahko ponudi nekaj takega kot je ful dental, se pravi kompletno zavarovanje.

Kulturne posebnosti oz. razlike?

V bistvu te preseneti, kako smo si podobni.

Kakšen je kruh? Glede tega sem jaz precej izbirčen, ker sem mnenja, da imamo v Sloveniji po trgovinah najboljši kruh na svetu.

Pravi da je celo boljši in večja izbira.

Ali lahko kot tujec odpreš s.p. oz. d.o.o. v Švici? Poleg redne službe lahko opravlja še eno storitev, ki je v Švici še ni, zato me zanima kako je s tem?

Mislim da lahko, ker ta moja kolegica dela dodatne ure prek svoje enoosebne firme.

Invictus ::

Moj kolega je zdaj šel tja ...

Najemnine svinjske ...

Meso drago ... piščanec kila 28 EUR

Nihče ne zna angleško ... tako da se nauči lokalni jezik (nemško, francosko, italijansko)

Pivo dragooooooooooooo

Če boš delal ob meji, se splača živeti v Nemčiji in hodit delat v Švico. Precej ceneje ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

lonz ::

Ena zanimivost v Švici (oz. vsaj Zurich kanton) je, da ni praktično nihče lastnik hiše ali stanovanja kjer živi. Vse je v lasti bank, katerim plačuješ neke vrste najemnine - ki to ni (it's complicated). Že povprečne plače so tako visoke, da tudi pri njihovih najemninah načeloma živiš kvalitetno.
Kot rečeno so restavracije in bari zelo dragi (tudi za njih...). Delovna etika je na vrhuncu in odnosi ponavadi odlični (čeprav občasno malce hladni).
Čeprav imajo izredno restriktivno imigracijsko politiko, je Švica pravi kulturološki kotel. Recimo v Zurichu je na ulicah belcev ne več kot ene 70%. Po večini vsi švicarji govorijo vsaj še angleško kot 2.jezik. Švicarska nemščina je tako močno naglašena da imajo še nemci včasih probleme razumet govor, tako da ti osnovno poznavanje nemščine na začetku pomaga zgolj za bralne namene.
Za službo v mestih po večini uporabljajo javni prevoz (vlaki so off the chart udobni, tihi in TOČNI), ki je sicer za posamično pot od-do zelo drag; če pa kupiš letno karto in eno posebno člansko izkaznico za 50% popust, pa prideš do čisto razumnih cen.
Njihova kuhinja je zelo odtprta tujim vplivom in dobiš v trgovinah vse kar ti srce poželi (tudi Laško pivo...), kruh je pa kot vse ostalo - odličen!
Medsoseski odnosi so po večini super. Zanimivo je, da je tam relativno malo blokov, ampah je bolj bazirano na do 6 stanovanjskih hišah, ki so perfektno vzdrževane od pip v kuhinji do radiatorjev itd. (cca na vsake 7 let pozamenjajo okna, vrata ipd in cele hišne komplekse na cca. do 30 let). Imajo pa skoraj vsa naselja napisan red (od tega kake zavese moraš imet do tega kdaj mora bit mir - tam so in house žurke zelo mirne...), in ob neupoštevanju te lahko celo izselijo.

Takole na kratko.

Sicer pa je že ena odprta tema na isti problem če se ne motim in tam je še kaj napisanega.
Smeti se ločujejo in pobiranje je ZASTONJ!
...arrrrrr, shiver me timbers...

Utk ::

Do zdaj ste napisali, da so cene najmanj 5krat višje kot pri nas. Tudi če imaš tudi plačo petkrat višjo...a si res kaj dost na profitu?

jan_g ::

Lahko potrdim, da je Svica zelo draga drzava. Ce bi se tja preselil, bi se predvsem zaradi kariere oz. izkusenj, delovnega okolja, dobrih firm. V tem pogledu so res zelo razviti. Za nas Slovence se mi zdi Nemcija boljsa izbira, predvsem zaradi papirjev in stroskov zivljenja, delovna etika in razvitost firm pa tudi na zelo visokem nivoju.

nejcek74 ::

ne vem, ce se mi bo dalo odgovorit na vse, prakticno ves info dobis tu.klik

Slovenci imamo podobno, kot od prvega maja naprej cela EU delno omejitev pridobivanja dovoljenja za bivanje. So pac stevilcne omejitve. V glavnem gre pa tako:
- potrebujes dovoljenje za bivanje, ki ga dobis ce imas v svici delovno pogodbo in naslov (najeto ali kupnjeno stanovanje). Stanovanje ti bodo neradi oddali ce nimas vize. Ja, kavelj 22.
- najem stanovanja je resnicno zajeban. Hodis na oglede in se potem prijavljas za stanovanja. Najemodajalec pobere prijave in iz njih izbere tistega, ki si ga zeli. Jaz sem si ogledal cca 40 stanovanj, oddal 20 prijav dokler nisem na koncu dobil dveh moznosti. Zato je na zacetku ful zajebano dobit dovoljenje za bivanje ker nimas naslova. Ponavadi je edina moznost najema apartma hotela, kjer ti dovolijo da uporabis njihov naslov. Stane pa 3-4x vec kot stanovanje.
- davki so nizki, zato pa se placa vsako stvar, dovoljenje, papir, izpisek. Ponavadi od 100 SFR navzgor. Odvoz smeti naceloma ni zastonj, kupujes vrece. Naceloma ni zastonj parkirnih mest, avto je zelo visok strosek. v enem letu moras zamenjati voznisko in uvoziti avto (ce si ga lastis vec kot 2 leti ni carine) kjer pa bos hitro imel probleme na tehnicnem.
- Firma ti naceloma ne more pomagat pri pridobitvi dovoljenja za bivanje, ce ti da pogodbo o delu, je s tem naredila ze zelo veliko. To da bi ti oni poiskali stanovanje bi moral biti ze v zares visokem rangu. Drugega pa potem itak ne rabis.
- Cene v trgovini: mleko, sir, jajca, cokolada, alkohol: naceloma ni dosti drazje. Meso, ribe: 2x - 3x drazje in sploh pri ribah porazna kvaliteta. Sadje, zelenjava, moka, sladkor,: v povprecju 1.5x - 2x drazje.
- Cene bifejev, gostiln, storitev: svinjsko drage, racunaj 3x - 5x visje cene, popoldnasko pivo je luksuz.
- Telefon, interent idp: drazje kot pri nas, v bistvu ne vem vec slovenskih cen.
- Stanovanja: postopek pridobivanja stanovanj sem ti povedal. Naceloma ti ne bodo oddali premalega stanovanja glede na stevilo oseb ali ce bo slo cez 1/3 tvoje place. Tko da racunaj nekje med 1200 in 1800 sfr za vaju na mesec. V to so vkljuceni skupni stroski, 4x na leto doplacujes za porabo elektrike in ogrevanja.
- poisci si kalkutor ki ti izracuna brutoo/neto, glej na comparis.ch
- od bruto place placas dohodnino (recimo cca 10%), nezgodno zdravstveno zavarovanje (krije VSE nezgode, invalidnost, minimalna pokojnina itd) ter drugi pokojninski steber, ki je v domeni delodajalca. Od oka vse to skupaj mene pride 20%
- dodatno zdr. zavarovanje stane od 150-500 sfr na mesec odvisno od odbitne fransize in dodatnega luksuza. ce delas je tudi to zavarovanje obvezno, lahko pa sam izbiras zavarovalnico. Tudi ce se vkljucis vanj kasneje ti ga bodo zaracunali od datuma na dovoljnju.
- Koliko ti ostane? Glej ce ti je doma ostalo 20% place je bilo to 250 evrov, tu ti bo to 1000 :). Poleg tega, da si za ceno dveh popivanj lahko kupis iphona.

shadeX ::

Ko berem zgornje poste vidim da tudi švica ni tako sanjska država ( za tujce mislim ). Mi je pravil en makedonec, ki ima brata v švici da tam živijo ko lordi. Vsak vozi Audija :)), doma ima 2 hladilnika samo mesa, hrane kolikor hočeš, elektronika dosti ceneje kot pri nas, plače 10x višje kot pri nas.

Sicer vem da je bilo to le nakladanje in da bo kar držalo kar so drugi gor povedali. In če tako pomislim ti tudi v švici kaj dosti več ne ostane kot pri nas (sorazmerno s plačo)

nejcek74 ::

ljudje:
Svicarji so tisto kar si slovenci zelimo biti pa si ne upamo. Zafukani lokalpatriotski kmetavzarji. Vendar, ker so v tej svoji vlogi posteni tako do sebe kot do drugih, cela zadeva ni tako zelo napacna. Zivljenski dogodki so pricakovani in nadzorovani. Odpade 90% nategancij, ki si jim prica v Sloveniji. Ceprav bi ti marsikdo tudi na tem forumu poskusal prodati, da so ovce zato da se strizejo in da nategovanje osnova poslovnih odnosov, ampak ko vidis kako to deluje drugje, naenkrat tudi veliko trsi kapitalizem dobi prijazen obraz.
Je pa cel njihov sistem do neke mere fasisticen in deluje nekako tako: prva napaka opozorilo, druga napaka, placas 2x ceno. Ce poskusas izigravati zadeve, fases se toliko bolj. Zacne se ze pri prometnih prekrskih in malih dolgovih. Ob izredno visokih kaznih (do 400x dnevni zasluzek) pridejo se zaplemba vozila in do nekaj letne zaporne kazni: govorim o ponavljajocih se malih prekrskih ali vecjih prekoracitvah hitrosti (cca 30 - 50 km/h cez omejitev). Tako da resno razmisli o tem ali rabis avto.
Ljudje so pac malo bolj zaprti kot slovenci, mi smo mogoce bolj navduseni nad tujci ker jih je pri nas manj in jih hitreje sprejmemo. Naceloma ni nekih odklonilnih odnosov.
-Zabava je bolj bedna v svici (z zijemo Zuricha in Zeneve)
+Arbon: lahko hodis nakupovat v nemcijo pa zurat ga tja
+Svica: usedes se na letalo v Zurichu pa gres zurat kam drugam (- v Svici ni nizkocenovnikov)
p.s. audijev je malo ker so prevec plebejski, najvec je bemflov

Invictus ::

Utk je izjavil:

Do zdaj ste napisali, da so cene najmanj 5krat višje kot pri nas. Tudi če imaš tudi plačo petkrat višjo...a si res kaj dost na profitu?

Seveda si ker je absolutna cifra večja.

Malo osnovnošolske matematike ne bo škodilo.

shadeX je izjavil:

Ko berem zgornje poste vidim da tudi švica ni tako sanjska država ( za tujce mislim ). Mi je pravil en makedonec, ki ima brata v švici da tam živijo ko lordi. Vsak vozi Audija :)), doma ima 2 hladilnika samo mesa, hrane kolikor hočeš, elektronika dosti ceneje kot pri nas, plače 10x višje kot pri nas.

Sicer vem da je bilo to le nakladanje in da bo kar držalo kar so drugi gor povedali. In če tako pomislim ti tudi v švici kaj dosti več ne ostane kot pri nas (sorazmerno s plačo)

Kot je nejcek74 napisal, mu ostane 750 EUR več na mesec kot v Slo. V desetih letih je to 90.000 EUR. Za ta denar se da kar fajn zabavat. Seveda izven Švice ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Invictus ()

Utk ::

Aha, po 10 letih prišparaš za en vikend nekje v pm. Ali pa za še eno hišo do penzije. Ali pa en konkreten avto na 10 let. Meni se to ne zdi kot BISTVENO boljše življenje. Še sploh če upoštevaš delo po naše in po švicarsko.

lonz ::

Aha. In kako boš pri naš prišparal tako vsoto (da ne omenim da se boš pri nas za penzijo pod nosom obrisal, gor pa majo to ZELO porihtano)?
...arrrrrr, shiver me timbers...

Utk ::

Da, v Švici imaš več denarja, ampak kaj bistvenega ti pri nas manjka, če imaš vsaj malo boljšo plačo?

Invictus ::

normalno pravno okolje ?

za začetek ...

neobstoječ javni prevoz ? oz. precej neuporaben
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

jan_g ::

Pri nas ti manjka to, da so place vecinoma penizke za udobno zivljenje. Pod 'udobno' ne mislim luksuza, temvec normalno pokrivanje vseh stroskov + nekaj ostanka za dopuste in podobno. Je seveda precej lazje, ce imas zaledje pri starsih (financno, nepremicninsko, ...), ampak mnogi tega nimamo.

lonz ::

...dejstvo da plačujemo za zdravstvo skozi obvezno in dodatno zavarovanje, pa še moraš vseeno it samoplačniško če hočeš imeti kaj narejeno v razumnem roku
...arrrrrr, shiver me timbers...

Okapi ::

Odvisno, kakšne prioritete imaš. Mislim, kaj ti pomaga švicarska plača, če ne moreš iti zvečer na 3-4 pire s kolegi (ker je pir predrag + kolegi so varčni Švicarji, ki ne hodijo na pir).;)

O.

Utk ::

Okapi je izjavil:

Odvisno, kakšne prioritete imaš. Mislim, kaj ti pomaga švicarska plača, če ne moreš iti zvečer na 3-4 pire s kolegi (ker je pir predrag + kolegi so varčni Švicarji, ki ne hodijo na pir).;)

O.

E, to je bistveno _boljše_ življenje. Ne pa hitrejši vlaki. Tudi če grejo Švicarji na pivo, vprašanje kolk radi grejo s čefurji.

lonz ::

Eh, sej se ga da gor tudi kvalitetno kresnat - doma. Osebno, pri nas tudi ne hodim (več) po oštarijah s kolegi. Mam pa doma vedno poln hladilnik pira...
...arrrrrr, shiver me timbers...

Uranij ::

Tako, iz prve roke.

Delam v Zürichu, živim pol ure stran. Na splošno življenje ni težko, tebi kot inženirju pa verjetno ne bo težko vzdrževati tudi žene (in otrok v kolikor jih imata).


Kakšna je delovna kultura, delovni časi, itd?

Moj delavnik je 42 ur na teden, malica in prevoz seveda ni vstet v čas. Delam pa izbiri, pridem kadar pridem, grem kadar grem, pomembno je le, da imam povprečje 42 ur. Gre se pa vse na zaupanje, pri čemer ti na splošno močno zaupajo, ko pa enkrat zafrkneš, si zaključil. Kar se tiče dela nimam nobenih pripomb, ker so pogoji odlični, navkljub daljšemu delovnemu času.


Kako je s papirji?

S papirji je enostavno. Ko dobiš pogodbo greš na urad za tujce in zaprosiš za bivalno dovoljenje. Takrat potrebuješ tudi že naslov kjer boš stanoval. Ko imaš to opravljeno lahko kar na ambasadi odjaviš svoje stalno prebivališče, se zdravstveno zavaruješ v švici in si počasi zaključil. Ne pozabi odjaviti rezidentstva, čene boš mogel plačati še dodaten davek v Sloveniji.

Kakšne so plače in kakšni stroški? Stanovanje, hrana, ...


Minimalna plača za inženirja je 78k CHF letno. Manj kot toliko ti ne smejo dat, saj v nasprotnem primeru ne dobiš bivalne vize (nekakšen minimalec za posamezno stroko). Dopusta imaš minimalno 4 tedne.

Stanovanje je druga zgodba. Računaj za neko normalno stanovnje vsaj 1500 chf, si pa hitro tudi na 2k. Sicer za Arbon ne vem točno, ampak glede na pozicijo mislim da nebi smelo biti prevelikega odstopanja. Hrana je prilagodljiva. V kolikor vsaj malo paziš na cene, kupuješ meso ko je v akciji (vsak teden imaš drugo meso v akciji), prideš skozi z 10-20% višjimi stroški za hrano kot pri nas. Bencin stane enako, pošastno drage so pa vse storitve. Od avtomehanika, do zdravnika (vedno plačaš poleg zavarovanja tudi nek začetni letni strošek od 300 -2500 CHF letno, odvisno od tipa zavarovanja), bari in restavracije so samo za jih gledat, ker boš pustil 100 CHF v trenutku tam. Na splošno je življenje lepo, ni pa to raj.

Na drugih forumih so pri stroških vedno omenjali nekakšno zavarovanje, ki je kar drago? Je to obvezno zavarovanje, nezgodno

Zdravstveno zavarovanje je obvezno. Stane med 250 in 2000 chf na mesec, odvisno od tipa. Kot sem omenil, moreš pri zdravniku vsako leto (v kolikor si ga sploh obiskal) dodati neko vsoto, ki ti jo zavarovalnica dodeli. Jaz sem vzel najcenejšo varjanto zavarovanja, tako da bi v primeru dolgotrajnejše bolezni moral doplačati še 2500 CHF. V kolikor zboliš je tvoj delodajalec zakonsko zavezan ti plačevati plačo še za naslenji teden, potem se te lahko brez stroškov znebi. Nekateri delodajalci so proti temu zavarovani, v kolikor pa niso, se moraš zavarovati sam. Ta del je pa kar drag, jaz sem k sreči zavarovan preko delodajalca.

Kulturne posebnosti oz. razlike?

Kulturnih posebnosti ali groznih razlik ni. V kolikor si približno dobro vzgojen boš pasal v švicarsko družbo. V kolikor nisi preveč glasen, nisi preveč nastopaški razlike ne boš občutil.

Kakšen je kruh? Glede tega sem jaz precej izbirčen, ker sem mnenja, da imamo v Sloveniji po trgovinah najboljši kruh na svetu.

Sicer nisem preveč izbirčen, vseeno imajo pa dober kruh. Ob nedeljah so navajeni jesti t.i. sonntagzopf, ki je narejen iz mleka. Imaš pa sicer veliko izbire, mogoče bi ti pa vseeno kaj manjkalo.

Ali lahko kot tujec odpreš s.p. oz. d.o.o. v Švici? Poleg redne službe lahko opravlja še eno storitev, ki je v Švici še ni, zato me zanima kako je s tem?


Tukaj mogoče nisem pravi naslov, vendar vem, da variante obstajajo. Če si na facebooku se prijavi v skupino
"Slovenci v Švici" in vprašaj. Tam imaš prave stručkote za vse zadeve v Švici.


Jaz živim s punco, ki je Švicarka, zato mi je mogoče bil malo olajšan prehod v njihovo družbo. Sicer mi pa (vem da je kontradiktorno) Švicarji kot ljudje niso všeč. Enostavno se vklopim v družbo, mi je pa sicer njihov pogled na svet tuj. Kostantno se imajo za najboljše v vsem, "vzhodno" evropo gledajo močno z viška. Slovenije večinoma ne poznajo, pogosto jo vmestijo nekam med Češko, Slovaško in Črno morje. Ko jim pa poveš kje to je, si ponavadi deležen odgovora da je to tista država, kjer so plačali kazen ker niso imeli vinjete ko so potovali na Hrvaško :).

Pa še to ja. Pivo je poceni. Mislim da celo cenejše kot v Sloveniji

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Uranij ()

Matija82 ::

Sicer brez švicarskih ambicij toda hvala vsem za poročila iz prve/druge roke.

SplitCookie ::

Okapi je izjavil:

Odvisno, kakšne prioritete imaš. Mislim, kaj ti pomaga švicarska plača, če ne moreš iti zvečer na 3-4 pire s kolegi (ker je pir predrag + kolegi so varčni Švicarji, ki ne hodijo na pir).;)

O.


V nemčijo greš na pir

Maš keš za to namreč
SplitCookie> Prevoziš RDEČO ! jype> Ja? A to je kaj posebnega?
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_

darkchina ::

Švicarska zaposlitvena agencija, preko katere sem zaposlen tudi sam, išče sposobne ljudi različnih profilov (obvezno osnovno znanje nemškega jezika). V kolikor želite dodatne informacije me prosim kontaktirajte. Trenutno se iščejo delavci različnih profilov za gradbišče, CNC operaterji, čevljar....

Vse informacije na delosvica@gmail.com

LP

darkchina ::

Zaposlitev v Švici.
Švicarska zaposlitvena agencija z dolgoletnimi izkušnjami išče ljudi za naslednja dela:
-varilec aluminija (nujno)
-CNC operater (nujno)
-industrijski ličar (nujno)
-tesar
-monter stavbnega pohištva
-monter mavčnih plošč
-CAD načrtovalec električnih inštalacij
-krovec
-keramičar
-vodovodni inštalater
Predpogoj seveda osnovno znanje nemškega jezika (opcija italijanski ali francoski jezik).

Vse informacije na delosvica@gmail.com

fantasycamp ::

darkchina je izjavil:

Zaposlitev v Švici.
Švicarska zaposlitvena agencija z dolgoletnimi izkušnjami išče ljudi za naslednja dela:
-varilec aluminija (nujno)
-CNC operater (nujno)
-industrijski ličar (nujno)
-tesar
-monter stavbnega pohištva
-monter mavčnih plošč
-CAD načrtovalec električnih inštalacij
-krovec
-keramičar
-vodovodni inštalater
Predpogoj seveda osnovno znanje nemškega jezika (opcija italijanski ali francoski jezik).

Vse informacije na delosvica@gmail.com


a vzemate denar v naprej kot predplačilo in potem še polovico plače ali pa ste (smeha) fer?

zuz3k ::

to smrdi po nategu 8-O
Life is a psychological game.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: zuz3k ()

Hayabusa ::

darkchina
Napiši ime agencije.

Annix ::

A je kdo na forumu ki je nekaj časa bival v Švici oz. Se vsaj malo spozna na tamkajšnje stanje glede posesti (cen) in tega, da se tam odpre kakšen nov ranč, organizacija v pomoč divjim živalim? Kdorkoli? Skrbi me glede dovoljenja...
In če ti država vsaj na začetku kaj finančno pomaga? Vem, da je to skoraj nemogoče, a sem sanjač po duši, že zato, da se izognem realnosti. In vem, da so to le sanje, verjetno punce, ki ji bojo te sanje propadle ampak... Zakaj pa ne? Če me vsaj v sanjarjenju in dokler ne butne realnost na vrata sanjarim in sem ta čas srečna v iluziji.. Prišla sem na idejo. Od fanta družina ima zelo veliko posla z švico... In ker nekako slutim, da če ostanem s tem fantom bom vsaj 1x imela možnost biti tam... Stvar je v tem. Švica ima volkove. Meni najčudovitejše živali.. Tudi tam se jih seveda ubija. In sem prišla na idejo. Ker je tam čudovita narava, višji standard, večje možnosti kot pri nas. že od otroštva si želim imeti ranč. A zdaj ob gledanju filma wolf totem. Sem prišla na idejo. Morda, mogoče bom pa kdaj imela to srečo, spoznala nekoga, ali s tem fantom ki ga imam sedaj, da bi v švici odprla wolf ranch. Srce in dušo bi dala, da bi lahko pomagala tem ranjenim volkom, jim pomagala do ohranitve. V avstraliji je tako, da ti za začetek finačno in vse pomaga država. Ne vem kok je s tem v švici. Ker me srce in duša vlečeta k volkom. Sem neumna dovolj, da se pozanimam, začnem raziskovati, da poskusim...
Morda bi lahko s temi volkovi pripomogla k ozaveščanju tudi pri nas v sloveniji... Ampak ima pa švica res katastrofalne cene, so tud place lepe.

Zgodovina sprememb…

  • polepsal: bluefish ()

nejcek74 ::

rev02 ::

Mene pa zanima na kaj moram biti pazljiv pri opravljanju neobvezne strokovne prakse v Švici? Predvsem me skrbi, da bi moral plačevat dvojni davek - bi zato moral odjaviti rezidenstvo v SLO, pa čeprav samo za pol leta?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: rev02 ()

Mr.B ::

Če je samo za pol leta, bos verjetno zelo tezko karkoli uredil, ker je pogoj za odjavo bivanje več kot 181 dni..
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

rev02 ::

Mr.B je izjavil:

Če je samo za pol leta, bos verjetno zelo tezko karkoli uredil, ker je pogoj za odjavo bivanje več kot 181 dni..


torej če se ne zmenim z delodajalcem, da mi podaljša na min 181 dni, bom hočeš-nočeš platil davek švicarjem IN še našim? Prosim za predloge.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: rev02 ()

Okapi ::

Tudi če ti, ker verjeťno pri nas za ta čas ne boš odjavil stalnega prebivališča in vse druge reči, ki jih pri nas ne smeš imeti, če nočeš plačevati davkov.

Invictus ::

Mr.B je izjavil:

Če je samo za pol leta, bos verjetno zelo tezko karkoli uredil, ker je pogoj za odjavo bivanje več kot 181 dni..

Če v Švici delaš dlje kot 90 dni v enem letu, se moraš obvezno prijaviti na njihovo davčno.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

AC_DC ::

rev02
Pričakuješ kakšne dohodke iz naslova prakse ?

rev02 ::

AC_DC je izjavil:

rev02
Pričakuješ kakšne dohodke iz naslova prakse ?


plačan internship.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: rev02 ()

Invictus ::

Če boš dobil predobro plačano, boš razliko doplačal v Sloveniji.

Malo se pozanimaj v Švici, kako je tam s plačevanjem davkov.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Mr.B ::

Ce bo manj kot 181 dni tam, bo davčno napisal v Sloveniji. Razliko davka bo plačal v sloveniji.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Invictus ::

Tudi če bo več delal kot 181 dni, bo moral v Sloveniji plačati razliko davka, ker ne bo odjavil davčnega rezidentstva.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

nejcek74 ::

- svicarski davki bodo zelo nizki, preveris lahko tu:
klik
- kolikor vem, kot intern ne potrebujes svicarskega zdravstvenega zavarovanja, ampak lahko uporabis slovenskega / evropsko kartico ZZ (prisparas vsaj 200 na mesec ce si zdrav, oziroma se precej vec ce gres na obisk k zdravniku)
- ker verejtno ne mores / ne bos odjavil davcnega rezidentstva kar bo hud udarec: svicarski sistem temelji na nizkih davkih in maksimalni osebni participaciji pri "socialnih" stroskih. Prakticno vse javne usluge moras placati (recimo tudi resilca), internship se giblje med 1.200 do 3.500 CHF, zgornja cifra je nekje okoli njihove neformalne minimalne place, prag revscine se mi zdi da je 2.800.
Zivljenski stroski so zelo visoki, WG (skupno bivanje vec stanovalcev) je cca 600-1000 na osebo, mesecna karta za javni mestni prevoz 100-300 etc, parkiranje avta 100-200 na mesec etc. enako obisk pri zdravniku pa ceprav imas zavarovanje. Tezko si predstavljam kako bi dal manj kot 100 CHF za hrano na teden, pa se to bi ibla dieta iz paste, sira, mleka in kosmicev.

Kot intern s placo 1.800 v Svici pratkicno ne bi placal davka (od 0 pa do 100 na mesec, odvisno od kantona). Ce odstejes stroske skromnega bivanja in hrane bi ti ostalo cca 500 evrov. Iz tega moras zdaj placat slovensko dohodnino, ki je?????

Btw. jaz nimem dobrega pregleda nad tvojimi opcijami, ker imam sam drugace urejen status (davcno rezidenstvo v Svici), lahko da sem kje sfalil, poskusi najti ostale studente, da se ne zajebes.

BorutO ::

Moj brat dela in živi z družino v švici. Njegovo podjetje išče enega delavca iz slovenije, bagerista z iskušnjami. Firma je zelo velika, odlična plača, švicarski delodajalec, švicarska plača. gradijo pa hiše ... od izkopov za temelje do priprave za vselitev. Hiše so zelo lepe, po slikah, ki sem jih videl. Samo, če se ne motim, je enega že našel. Jaz bi delal to, imam izpit (potrdilo) za bagerja oz. tgm, ampak razen praktičnega dela med izpitom, nimam nobenih izkušenj.

Glede dela v švici ... imam eno shranjeno povezavo, ki jo je dobro vedeti, ko/če hočeš delati v švici.
http://www.zaposlitev.info/kariera/delo...

aandre ::

Pozdravljeni,

že kar nekaj casa se trudim, da bi spoznal nekoga ki bi mi pomagal/svetoval/priporočil pri iskanju dela v švici. Že par mesecev pošiljam cv-je in priporočila za zaposlitev, vendar sem opzail,ja zelo pomembno le osebno priporočilo. Sem 35 let star, imam kar nekaj delovnih izkusenj tudi v tujini. V Sloveniji sem trenutno zaposlen, vendar vidim, da tu ni prihodnosti za osebno rast in napredek v znanju... Zelo bi bil vesel, če bi mi kdo pomagal oz svetoval. Moj mail je andrej.stubelj.ars@gmail.com. Hvala Lp vsem

anko ::

Prvi nasvet - ne objavljaj svojih osebnih podatkov na forumih, sploh če imaš v načrtu še nekaj časa obdržati svojo trenutno zaposlitev...
Drugi nasvet - pomagalo bi, če bi napisal na katerem področju imaš znanja in izkušnje.

jype ::

aandre, če si programer in/ali sistemc mi pošlji ZS.

klemen888 ::

Pozdravljen Motorc,

Če te še vedno zanima delo v Švici se je nazadnje o tem pisalo tukaj: http://xpress-job.com/sl/delo-v-svici-n...

Trenutno menim, da se največ iščejo proizvodni delavci ter delavci v zdravstvu.

Lep pozdrav


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Delo v tujini

Oddelek: Loža
204332 (1398) rhitekt
»

Selitev v Švico

Oddelek: Loža
429443 (6200) joze67
»

Wikileaksov žvižgač Rudolf Elmer dokončno izpuščen iz pripora

Oddelek: Novice / NWO
205734 (4303) McMallar
»

Švica

Oddelek: Loža
299884 (8819) antonija
»

Plače - Slovenija vs EU (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
12712469 (6506) Barakuda1

Več podobnih tem