» »

ABC o Intelu in AMDju!!

ABC o Intelu in AMDju!!

VonGriffin ::

V zadnji računalški sezono so se stvari krepko spremenile.Intel je zgubil precejšni delež malo proračunskega trga.. opažam da se najde mnogo osebkov ki je začelo prerokovat Intelov padec heh najdejo se takšne izjave o nakupu Intela s strani AMDja..itd (svašta ima!)
Ne nisem pristaš ne Intela ne AMDja (bom razložil pozneje). Intel je ob Microsoftu že vrsto let navsezadnje sta v paktu sodelovanja (tehnično.ekonomsko.) Tako ni čudno da je eno izmed največjih podjetji kar jih ima.Poudariti moram ,da navaden potrošnik (več ali manj mi) zavzema le 8% vsega ekonomskega sistema (saldo conti) Ostalo delež so večje
organizacijske oblike (podjetja,korporacije,terciarna industrija) Na drugi strani Advanced Micro Devices meri zgolj na potrošnika in male ali srednje organizacijske oblike.Sam imam v kišti 2 Pentiuma 3 800Mhz$930Mhz na Abitovi Duall plošči.35sekundno renderiranje animacije tako konča le v 6-8urah (z enim P. 14 ur)
To ne doseže ne P4 al T.
Res je, da imajo Tji svežo jedro in so hitrejši nič ne rečem prodajni hit vsekakor.(meni osebno je anti zaradi segrevanja jedra in s tem manjšo stabilnostjo kot konkurent).P4 je zgodba zase; Intel zgleda več nima pojma kaj se dogaja na trgu,,, stabilen,zanesljiv CPU že ampak prestara arhitektura jedra (PPro) in ne takšne tehnično napredne novosti ki bi pomenili saj evolucijo če že ne revolucijo (P3 bi moral biti to kar je zdaj P4)
Tukaj zamerim AMDju, saj se preveč zanaša na podprtost Intelovih tehnologij in tako le izboljšuje/nadgrajuje konkurenco.(ne mislim zdaj diskutirati o OpenGLu in SSE)
Na splošno gledano se je razvoj procesorjev v zadnjih letih prepolovil in upočasnil. Intel se bo na koncu moral odločiti o drastični spremembi zastarelega jedra z njim tako tudi AMD (kako bomo mi to doživljali sam Jahve ve)
Kot odlična antiteza je tukaj Apple in njegovi (oziroma Motorolini) PowerG procesorji, ki so pred kratkim v ZDA veljali za vojaško tehnologijo.Odlična zgradba,napredna sestava in VelocityEngine. 400Mhz inačica prekosi vse kar imata Intel in AMDe skupaj (pa tud moj duall P3)
Vendar je tu seveda MaliMehki, ki je podjetje praktično pokončal in se to le sedaj "počasi" oživlja
Qube z dvema procesorjema G se že lahko enači s kakšno Alpho.To je za moje pojme oprema po kateri se bosta morala konkurenta zgledovati.
Na koncu bomo še tako, da bomo procesorje kupoval za 10 jurjev.Grafične vmesnike uups..GPUje pa za 120 jurjev,ki bodo več dela procesorja prevzele nase in vodile računalniško razvoj
To tudi 64bitni Itanium ne bo zadeve olajšal
Naj vas ne preseneča. da bodo lahko leta 2002 minimalne konfiguracije za igre okoli 800Mhz dalje, saj bo to le čista računska moč..bogu hvala za 3dfxov monster

Drugi topic cene in nateg potrošnikov!



Gremo 4Ghzu naproti!

Mr.B ::

Malo si poenostavil zadeve.
P4 se zelo malo naslanja na arhitekturo P3 , žal pa nevem zakaj še vedno unaša podporo za stare osemdetice , ki jih itak noben software ne popera , razen kakšen clipper , bogsiganedaj.Je pa tudi res da bomo lahko z 2Ghz P4 varianto ripal Divixe v REAL TIME-u , ker ga z 1.7GHz zadevo ripamo z 21fps!!!!! Kar pomeni da ni čisto enako kot z P3. MA pa intel hude teževe z rambusom ,. ki se ga enostavno ne splača kupit , ker za razliko dobiš pri AMD-ju pribljižno isto hiter procesor , pa zraven dobiš še dvakrat toliko DDR-rama plus Geforce3 64MB

AMD :
Amd je izpopolnil Intlovo-jedro , tako da je določene dele hudo optimizeral ter olajšal delo programerjev. Drugo je pa zaradi trga , če imaš določen del kupcov , ter proizvajalcev , zraven še softwerašev , boš moral narediti produkt ki bo saj tako dobro podperal kar podpera dotični proizvajalec , kateremu boš konkoreral , v tem primeru Intel. Lahko bi pa bil tudi Geforce , ter drugo.Poleg tega pa moraš dati zraven še kaj , da bo , žal vas kupce , povzročilo nakup tega produkta.
Kon koncev , zakaj bi kupil AMD-ja če mi Quake , ne bo delal saj tako hitro kot na Intel platformi , pri isti konfiguraciji.
Če dobim nekako iste rezultate , pa nižjo ceno , bom izbral slednjega.Žal pa je tu uprašanje same lagodnosti dela na tej platformi. Ko bo AMD dal ven plate , ki bodo saj tako dobre , kot so njihovi procesorji , se bom odločil oz. držal pri intlu , pa čeprav bom plačal več , ampak bom vedel da plavi ekran posledica softwera in ne jedra moje mašine.Kar se tiče cene , celeron(pozneje navit ) +815E ti pride praktično enako kot duranium+ VIA/AMD , pa še lažje se navija.

NE poznam professionalnega grafičnega oblikovalca ki bi delal na PC platformi grafično obdelovanje v končni fazi , tu so še vedno v ospredju RISC procesorji , kamor pa PC procesorji ne spadajo.

France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

matic ::

No ja Mr.B vse se zelooo lepo strinjam samo zadnji komentar pa si sfalil.. kar mnogo je ze pro graf. oblikovalcev ki delajo na PCjih in cedalje vec jih je! Zakaj? Kupi 20 graficnih postaj PC ali pa 20 graf postaj MAC.. razlika v ceni je??? Joooj! Vecnoma vak graf. oblikovalec kupi kar nekaj PCjev in 1 MACa, silicona, ali vadeva!

(Lastne izkusnje :D)

TribesMan ::

Intel je trenutno v krizi pri prodaji procesorjev navadnim potrošnikom, še vedno pa ima za sabo ogromne korporacije, kot so Compaq, Dell itd. ki vsaka obvladuje okoli 20% svetovnega računalniškega tržišča. To se pravi da neglede koliko procov proda AMD končnim kupcem to v primerjavi z intelom ni nič (baje AMD obvladuje okoli četrtine trga) toliko o tem.

P 4 pa je sedaj nekaj podobnega kot Pentium Pro. Ima popolnoma spremenjeno jedro (od Pentiuma Pro do P3 so vsi intelovi proci uporabljali podobno jedro, ki temelji na PPro). Sedaj se pa spomnite tistih časov ko je ven prišel PPro bilj je prava polomija, saj je bil preveč napreden za tiste čase, prav tako ima P4 ogromno funkcij za katere večina programov še slišala ni (da sploh ne govorimo o SSE 2, ki ga ne podpira še popolnoma nobena reč). In upam si domnevati da ko bo intel pripravil novo 0.13 mikronsko verzijo tega procesorja bo ta zadeva pokazala kaj resnično zmore (še posebej v navezi z DDR RAMom :))

Za AMD vam pa sam to lahko rečem da mu živ bog ne more pomagat, ker ne zna naredit enga poštenga chipseta, zgleda da jih mal matra to, da so se večino časa šlepal na chipsetih od intla in iz tem nimajo posebno velikih izkušenj. Dokler pa ne bodo naredili dobrega chipseta, pa jih velike firme tud povohale nebodo saj si oni želijo stabilnost in kvaliteto, kar pa zaenkrat nudi samo intel.

JEBIGA

luni ::

TribesMan od 10 najvecjih OEMov je na Intelu ostal samo se Dell. Toliko o velikih firmah.

Pa se tisti osebek ko je rekel, da so celeroni primerljivi duronom. Daj ne bluzi no. Celeroni so svetlobna leta za duroni kar se tice cena/performanse kvocienta, o navijanju pa tudi ne bi govoril na tvojem mestu, ker je ocitno da se nisi imel v rokah tako celerona kot durona.
Artificial Intelligentia

Loki ::

Vongriffin da ne pozabimo na Altivec instrukcije pri Motorolah.
Ce bi jih render in drugi programi podpirali v celoti, bi bili Maci svetlobna leta pred x86 proci.

Cak da pridejo dual P4 alpa Itanium.
I left my wallet in El Segundo

TribesMan ::

Luni oprosti ampk jest še v svojem celem življenju nisem videl Compaqa z AMD procesorjem, pa sm jih vidu že kr hmm.... dostnajst, kajti v tobačni kjer dela moj fotr kupujejo samo Compaqe (skor vsak tedn imajo kaksnga novga) in nobedn od teh ni AMD pa tudi ko prihajajo ponudbe nikoli ne omenjajo AMDjev. Tok da nevem od kje teb podatek da sam še Dell podpira Intel.

Aja pa glej mal formulo ena, kjer je Compaq sponzor in vedno pri svojih Proliant strežnikih veselo oznanjajo da so njihovi strezniki opremljeni z INTEL pentium 3 proci in ne AMD.

Aja pa se neki o mojem navijanju začel se je s P166MMX@262 nadaljeval z celeron 300@558, naslednji je bil P2350@467, pol P3 733@1100(na Abit SA6R z Hyundai 6ns CAS2 ramom pri fsb 200 in CAS3) pol sm za frenda sestavlu DURONA (ki sem mu preklel vse razvijalce in inženerje v 12 koleno) 750, ki sem ga komaj pripravu na 900. aja pa se enkrat mi je frend posodu tak mal za pol ure celerona 2 600, ki je potegnu do 927. To je 6 različnih procov vsi naviti najmanj za 33% večina pa oko 50%.

Hvala za pozornost.

StarY ::

hecno, ampak Compaqa sem jst vidu se z reci i pisi AMDjem K6-2 450!!!

XCT ::

TribesMan !!! Tukaj mislim, da sploh ni pomembno, da ima Intel 80%, AMD pa 20%, pomembno je to, da AMD doseže in celo preseže zamišljeno gospodarsko rast podjetja, medtem ko Intel, tega že dolgo ne. Zato, pa bo sedaj, ko je bil Intel vajen na BIG money prišlo do problemov z odvečno delovno silo, manj denarja v razvoj, manj konkurenčni procesorji, obrnili mu bodo hrbet zavezniki, ker to je biznis, ....
Web developer & designer
http://www.medialabs.info
http://nk-polskava.medialabs.info

Mr.B ::

Ker smo pri nas delno dilerji za Compaqa , bom povedal da smo za Kolosejev gamin center dobavili kar nekaj TB 1GHz , tako da Copmpaq še vedno in tudi bo v svojih Preasario serijah uporabljal AMD-ja.

Žal pa zaradi zanič oz. nezaneslivih plat Compaq nebo privoščil v svojih buisnes class produktih uporabil AMD-ja.Tu pa se gre za zanesljivost .
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

AMD v škripcih (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Rezultati
11113168 (9754) huelz
»

Imperij vrača udarec: Intel Core 2 Duo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
7510953 (7826) Jan987
»

Kateri procesor ? AMD al INTEL ? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
715999 (5116) frenk
»

Koga ima AMD za norca? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Strojna oprema
15611190 (7531) TheJack
»

Se AMD-ju obeta sindrom 3dfx?

Oddelek: Novice / Procesorji
391944 (1944) tha_man

Več podobnih tem