» »

mastna hrana

mastna hrana

_marko ::

Človek naj bi jedel vsaj nekaj mastne hrane, ki bi mu naj pomagala pri razvoju možgan(torej bi se boljše razvili ????).
Tisti, ki to pravijo se sklicujejo na tako imenovane "znanstvene raziskave".:\

Ali je to samo mit ali je kaj resnice na tem?
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

DMouse ::

Zelo dvomim, da bi to držalo. Sem pa že bral, da možgane lahko "treniraš" tako da jih veliko uporabljaš, kakšen šah, učenje in podobno ti bodo veliko bolj koristili kot pa pomfri :)

Thomas ::

Meni se pa zdi povsem možno, da mastna zažgana pečenka od katere se cedi, ni samo slaba reč. Vem ne, dopuščam pa zagotovo.

Ali vsaj kot je rekel Dr. Fraser: "Moram se včasih nažreti tudi slanine, da se mi nekoliko zožijo žile. Ker če se mi naredi strdek, bo drugače šel kar direktno v glavo in lahko umrem!"
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Marjan ::

Človeško telo potrebuje maščobe, to je fakt.

Samo, če jih pa ravno možgani rabijo je pa vprašaj. Za njih je najpomembnejša voda in cuker.

thramos ::

je res, telo nujno potrebuje nekaj esencialnih mascobnih kislin( omega 3, 6), kok ma pa to vpliva na mozgane pa ???

LP

Tarzan ::

Hja, možgani vsebujejo kar zajetno količino holesterola, verjetno je nekaj na temu, ampak se mi zdi, da zadostne količine holesterola tako ali tako zaužijemo tudi z malo mastnimi živalskimi tkivi >:D .

ali3n ::

primer mastne hrane:

[naknadno sem se odločil za objavo -- m.]
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: Marjan ()

Vesoljc ::

heh, tehnologija ima vedno boljši priokus
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

abcde7 ::

Seveda, maščobe so tudi esencijalne za življenje, lahko bi preživeli tudi brez njih vendar se kvalitetneje živi s njimi...k ot je že rekel nekdo pred mano, predvsem omega3 delujejo izjemno, saj imajo ogromno pozitivnih efektov, predvsem na zdravje.

O zažgani maščobi ter pohanih zadevah pa raje ne bi izgubljal besed... že z samo omembo tega potrebujem dozo antioksidantov:D ... polifenoli -> here I come :))

Red_Mamba ::

omega3 maščobe so predvesm v ribjem mesu zato verjetno tudi pravijo da so ribe "brain food" :D
drugače je pa na splošno znano da mastna hrana ni zdrava ker zaužiješ enostavno preveč maščobe.
najboljši naravni antioksidant je pa vitamin C.
torej namest pomfrija, hamburgerjev in podobne junk food rajš kak čajček z limono 8-)
več koristi
[st.slika https://img.shields.io/badge/Slo-Tech-green.svg test]
Linkedin >> http://goo.gl/839Aua
Mamba's Crypto & ICO's: https://t.me/joinchat/AAAAAExTkO4P4UDy0fIZdg

Hypno ::

Tista limona v čaju nese s sabo bolj malo vitamina C, ker zelo hitro oksidira zaradi vsake malenkosti, zraka, svetlobe,...

Limono prerezat, pocuzat pa je. :D
Great are mysteries of the mind ...

Popeye ::

Ja mozgani potrebujejo Omega 3 mascobe, kar pa prav gotovo ni slanina, prsut, margarina al pa podobne stvari....te mascobe telo potrebuje in se z njimi ne moremo zrediti.:)

lp

_marko ::

Ja, ampak to ne pomeni da ti bodo možgani boljše delovali, če boš kot otrok jedel mastno hrano...
Omego 3 pa itak dobiš dovolj v navadni prehrani, presežek maščob pa se spremeni v lipide. Torej se ne rabiš basat z maščobami da jih boš dovolj dobil v telo, kr so maščobe tako vsepovsod.

A ve kdo zakaj so nasičene maščobe boljš škodlive kot nenasičene?
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

.:joco:. ::

Maščoba viša IQ! :)
Pa ne vsa, samo nekatere.

Velik del možganov predstavljajo maščobe. Slabe maščobe so nasičene, dobre pa nenasičene, kot je bilo že omenjeno omega 3 (na omega 3. mestu nenasičena), omega 6, ipd.

Nenasičene so bolj tekoče, zato jih najdemo predvsem v ribah iz severnih morij, kot Losos, recimo.

V marsi kakšni literaturi o prehrani lahko preberete, da nosečnice, ki so med nosečnostjo uživale večje količine nenasičenih maščobnih kislin, so imele v povprečju otroke z nekoliko višjim IQ-jem.
Teoretična osnova je dobra (gre nekaj v zvezi z prevodnostjo nevrotransmiterjev in sinaps, ne spomnim se točno), ni pa še bila dokazana.

Fora pa je v tem, da je CŽS najpočasneje obnovljivo tkivo. Tko da če si včeraj pojedel enega lososa, jutri še ne boš pameten. Zagotovo bi se razlika poznala (če bi sploh se poznala) šele po nekaj letih ali celo desetletjih uživanja več nenasičenih MK.

Vsekakor je priporočljivo uživati več nenasičenih maščobnih kislin (severne ribe, omega 3 jajca,...), vendar en masten zrezek na teden se ne bo nikjer poznal. Tut na kilah ne.:)

Kar se pa tiče radikalov, antioksidantov, zdravega življenja, debelosti... pa mislim da to ni tema za to temo. Če bi pa kdo rad o tem, pa tudi lahko, samo ne tukaj...
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

abcde7 ::

"Omego 3 pa itak dobiš dovolj v navadni prehrani, presežek maščob pa se spremeni v lipide. Torej se ne rabiš basat z maščobami da jih boš dovolj dobil v telo, kr so maščobe tako vsepovsod.

A ve kdo zakaj so nasičene maščobe boljš škodlive kot nenasičene?
"

No to ni res. Omega-3 maščobnih kislin v naši prehrani ni zadosti, mogoce jo je dovolj v prehrani eskima, kar pa mi def nismo. Sam dnevno uživam ribje olje oz. omega3 kapsule v kolikor mi finance to dopuščajo...

No, nasičene ti ne bodo koristile... to so mascobe v maslu, mesnih izdelkih itn...

Med nenasicene spada tudi omega3 mk, ki po mojem mnenju najbolj varuje zdravje ter ima dobre efekte na anabolizem, nizanje holesterola, visa senzitivnost na inzulin... Dobis jo, kot so ti ze svetovali v ribah ter v lanenem olju.

Xgeneration ::

To je čisto red in je dokazano.

Če dojenček v mladosti ne dobi dovolj holesterola, se ne bo pravilno razvil.

Holesterol je namreč res pomembna snov pri rasti in razvoju možganov.

Seveda pa po 20 letu starosti možgani začnejo odmirati. Takrat toliko holesterola ne rabiš več.

Seveda tudi dojenčkov ne smete futrati samo z grumpi pa s svinjsko mastjo. :D

abcde7 ::

Xgeneration govora je bilo o vsebnosti omega3 mascobnih kislin v normalni hrani... pa mi dokaži s študijo vsebnost omega3 v kranski klobasi in zelju, ki je slovenska domača "zdrava" hrana. 8-O

In ko je govora o holesterolu... obstajata 2 vrsti holesterola. LDL, kot slabi holesterol in HDL kot dobri holesterol, ki se v telesu obnaša tudi kot antioksidant. Zato je zaželeno, da je v krvi vrednost LDL nizka, vrednost HDL pa čim višja. Omega-3 maščobne kisline pa delajo ravno to... znižajo LDL ter višajo HDL in že za le-ta pozitiven efekt se izplaca dodajanje le-teh v prehrano... seveda je odločitev vaša...:)

Xgeneration ::

Ja, vem o čem je govora.

Ampak holesterol je še vseeno maščoba, ne.
Za pravilni razvoj sta potrebni obe vrsti holesterola. Tista, za odraslega človeka nezdrava oblika predvsem v mladosti, tisti ki pa ni tako škodljiv, pa je tako ali tako vedno pomemben(v pravih količinah seveda).

In govora ni bilo o omega3 maščobnih kislinah, ampak o mastnih jedeh.

Mislim, da je prvo sporočilo le nocilec teme.

abcde7 ::

Seveda... lahko tudi odgovorim na prvotno temo... mastnim jedem kot picam, burekom se na dalec izogibaj, medtem, ko ti kaksen dimljen losos prinese korist...pa je vseeno masten.

Ne, za razvoj vnos LDL ni potreben, ker boš povsod pridobil iz hrane nasicene in trans mk... ze recimo v mleku s 0,5% mascobe konzumiras mascobo . Ker LDL spodbuja nastajanje srcnozilnih bolezni, HDL pa pred tem brani... torej ce bos logicno pomislil...

Holesterol FAQ

Preberi si na tem linku clanek... lepo napisana zadeva...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: abcde7 ()

Xgeneration ::

No sej teoretično imaš prav!

Samo veš, če bi bilo življenje sama teorija ...

Vegi ::

maščobe JA
trupelca NE
0:)

Vegi ::

Marjan ::

Tole zadnje je filmček, ki prikazuje prvo fazo pri izdelavi kolin, torej likvidacija prašiča. Tako, da tistim z občutljivimi želodci odsvetujem ogled.

Vendar bom vseeno pustil, saj je dobro prikazana realna surovost, ki se je ljudje ne zavedajo, ko jedo sendvičke kakršen je prikazan par postov višje.

[saj ta oddelek je namenjen prikazu realnosti]

Avenger ::

Torej o vplivu maščob na možgane lahko samo sklepam, vendar sem pa prebral, da človeško telo nujno potrebuje maščobe. Bilderji recimo jejo hrano s čimmanj ali celo brez maščob, vendar zato ob vsakem (ali vsakem drugem) obroku dodajo še žličko olivnega olja. Take vrste maščobe so verjetno najbolj zdrave od vseh. In če me spomin ne vara je v olivnem olju tudi nekaj omega 3 podobnega.. ali je to samo pri ribah? :\
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

bbombek ::

Tak je z maščobami. V razvoju jih rabimo zato ker je kar en štikl nas iz maščob. Če bi vsaj en izmed vas malo pogledo staro knjigo CELICA iz 1 letnika gimnazije, nebi takih pizdarij tu troso. Celica je nek kompartment z vsebino v katero se nem spuščo, ki je obdan z lipidnim dvoslojem. Kot že ime pove, da je ti. plazmalema in seveda tudi drugi intracelularni organeli, iz lipidov=maščobe. Res pa je, da je velika večina teh lipidov fosfolipidov in ne triacilglicerolov, ki so vsem znani kot špeh=mastna hrana etc.. No ampak je naš organizem pameten in ima nekaj encimskih poti s katerimi si zagotovimo transformacije špeha v fosfolipide. No to je v zvezi z razvojem saj je znano da je glavnina razvoja človeškega živčevja nekje do 2 leta starosti do sem pa seveda rabimo veliko več maščob kot kasneje. No pri starih letih pa tudi rabimo nekaj maščob za možgane (seveda tudi za ostale celice), saj se dogaja ti. turnower lipidov, to pa pomeni da se stari nadomeščajo z novimi. No pa še to je, da lahko lipidotopne vitamine dobimo le če jemo maščobe (vit A,D,E,K). Tak da ena prava svinjska svinjsko mastna klobasa nebo hudo škodla. No holesterol pa je neke vrste utrjevalec takih lipidnih dvoslojev, če bi ga bilo preveč, bi bile te membrane zelo toge. No pa sem razjasnil. Zaprte temo zaj pa ite spat, mater ura je pol 2 jutri pa mam kolokvij, nič grem jaz tudi spat zaj.
lp:(
Boris Bombek

_marko ::

bbombek:
Smo prebrali učbenik CELICA.
Ti si pa preberi prvi post v temi, pa morda potem neboš pisal o hruškah, kadar mi govorimo o jabolkah.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Tomi ::

Kakorkoli gledamo, človek še kako dobro obvlada sintezo holesterola, ki je en čudovit splet 27 reakcij, ki začenjajo v acetil-CoA. Sicer je sinteza precej zapletena, ker zaenkrat poznamo samo učinkovine, ki se vpletajo v eno od stopenj, t.j HMGCT, ki jo inhibirajo.

Verjetno ste pozabili dodati, da je eden od problemov, ki jih ima visoka vsebnost holesterola, vgrajevanja v membrane in njihova stabilizacija, kar nikakor ni dobro za ravnotežja v telesu.

Kljub temu, maščobe so potrebno v prehrani, ker jih tudi predpisuje "povprečni obrok". Vseeno jih je samo nekaj procentov.
metrodusa.blogspot.com

Phoebus ::

No, najboljša masnoća za možgane je pa seveda piflanje na pamet, ne pozabit tega ;)

.:joco:. ::

Hmm, ja, jst bi reku, da je reševanje ugank, programiranje (reševanje problemov, digitalno ali analogno), abstraktno razmišljanje in podobno bolj produktivno za "višanje IQ-ja", kot piflanje na pamet.
Pri piflanju ti ni potrebno zadeve razumeti in to lahko pride v navado. Da ljudje nekaj znajo razložit, tut če ne razumejo zadeve.:\ Morda le boljša spomin, ki sicer tudi pomaga pri reševanju problemov.

Sicer pa obstajajo zanimive tehnike za učenje. Bojda si je vsak človek zmožen zapomniti 50 mestno številko za daljši čas, če jo prebere samo enkrat.
Te tehnike so različne, nekatere imajo celo slabe posledice (hitrejše staranje...).
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Moj jedilnik za nižanje holesterola (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1317072 (4489) stara mama
»

Ali se izplača jemati "fat burner-je"? (strani: 1 2 )

Oddelek: Šport
8211584 (9992) Tony710
»

Zelo sem suh (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13726038 (18884) metikameti
»

Katera hrana za srečo in katera za depresijo?

Oddelek: Loža
377300 (6797) Matjaž Lojen
»

Prehrana (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
20635433 (31767) Matev

Več podobnih tem