» »

Delo od doma - zakaj se ni obneslo?

Delo od doma - zakaj se ni obneslo?

1 2
3
»

feryz ::

iKst_ je izjavil:

Vseeno je, koliko denarja prinese to kapitalistom. Zdravje in dobro počutje zaposlenih je veliko bolj pomembno kot par % razlike pri dobičku.
Res je, ampak to je problem delavca, ne podjetja. Ker se pokaže ponavadi šele takrat, ko podjetje delavca odrabi.

In rešitev je čisto simpl. Daš otkaz in delaš sam zase od doma.
Pa se lahko vaši middle menežerji jebejo.
Čeprav ni v njih problem.

iKst_ ::

Ne, to ni rešitev. Rešitev je enaka kot pri vseh ostalih delavskih pravicah. Načrtna sprememba zakonodaje, ki bo delodajalce prisilila v spoštovanje pravic.

Drugače, jaz nimam nič proti middle managerjem. Kar se mene tiče so vsi "delavci". Od čistilke do direktorja. Vsak, ki ni lastnik kapitala je samo zaposlen. Middle managerji, ki se upirajo delu od doma v resnici sebi kopljejo jamo.

feryz ::

Seveda bo prisilila delodajalce.
Delojemalci pa bodo delali kar hočejo, kakor želijo. A ne?

kanarin ::

Meni je malo absurdno če imaš tak tip dela, da je ne vem 90% dela takega da ali delaš samostojno ali pa komunikacija poteka preko PC-ja (npr. Teams chat/calls), da celo sodeluješ večinoma z ljudmi, ki so fizično nekje drugje - in da se zato moraš voziti 100 km v službo, izgubljaš vsakodnevno čas in živce in prometnih koncah in zastojih - kdo ima dejansko korist od tega in predvsem kako to vpliva na prosti čas in kvaliteto življenja zaposlenega ? Ta potreba po stalni socialna interakciji s sodelavci v pisarni oz ožjem timu se mi zdi precenjena, zakaj mislite da bi morali biti sodelavci najboljši prijatelji in se vsakodnevno družit ter kofetkat, da bi bilo delo učinkovito in kvalitetno opravljeno ? Služba je služba, družba je družba.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kanarin ()

karafeka ::

Tudi jaz ne razumem. Ampak dovolj da "razumejo" lastniki in direktorji.

Grimnir3 ::

feryz je izjavil:

Vam ne užge da delo od doma ni cenjeno preprosto zato, ker je od njega manj efekta? Ali res mislite, da je zlobnim kapitalistom primarni cilj, da je opravljenega manj dela, ki prinese manj denarja?
Vse je v matematiki. Vi lahko nabijate, da je domače delo bolj produktivno, tisti, ki vam dajejo plače, pa so izračunali drugače.

Od doma naj delajo tisti, ki so sami svoji šefi. In je popolnoma vseeno, ali 8 ur delajo, ali 12 ur ležijo, njihova stvar.

Sveta preproščina.

Preberi moj post pred tvojim.
Rekordni dobički v letih 2020-2022, ko smo 80% delali od doma. Sploh 2020 je bila firma ko mesto duhov pa se ni nikjer poznalo.

A misliš da investicijski sklad ki je lastnik tuje firme, ki je bila potem lastnik slovenske firme briga kako in kje se dela?
Oni samo pogledajo koliko €€€ jim konec leta kapne v žep.
In ni nekega univerzalnega pravila znotraj skupine. V enih firmah pridejo v pisarno komaj kdaj pa kdaj, naša firma je pa šla v siljenje folka v pisarno. In ker je firma vmes zrasla so šli še v nakup novih prostorov, ki je čisti vanity projekt lokalnega vodstva.

IgorCardanof ::

Vidim, da kar nekaj slotechašev še zmeraj živi v utopičnem svetu, kjer zaposleni doma ob 7ih zjutraj vžge računalnik in potem zavzeto dela/kodira 8 ur. Realnost je pa seveda malce drugačna :D
Retail investor, Simp, Crypto analyst, Cardano hejtr
Ne odgovarjam na DM.

Zgodovina sprememb…

mirator ::

kanarin je izjavil:

Meni je malo absurdno če imaš tak tip dela, da je ne vem 90% dela takega da ali delaš samostojno ali pa komunikacija poteka preko PC-ja (npr. Teams chat/calls), da celo sodeluješ večinoma z ljudmi, ki so fizično nekje drugje - in da se zato moraš voziti 100 km v službo, izgubljaš vsakodnevno čas in živce in prometnih koncah in zastojih - kdo ima dejansko korist od tega in predvsem kako to vpliva na prosti čas in kvaliteto življenja zaposlenega ? Ta potreba po stalni socialna interakciji s sodelavci v pisarni oz ožjem timu se mi zdi precenjena, zakaj mislite da bi morali biti sodelavci najboljši prijatelji in se vsakodnevno družit ter kofetkat, da bi bilo delo učinkovito in kvalitetno opravljeno ? Služba je služba, družba je družba.

Lej, tako kot vse tudi delo od doma ni črno- belo. Če gre za skupinsko delo, potem je lahko izredno moteče, da ni osebnega stika. Po drugi strani pa če pogledaš projektivo, ki je nekakšen hibrid. Lahko arhitekt sprejme delo in se poveže s projektanti gradbene, elektro in strojne stroke, kjer vsak deluje iz svoje lokacije. Nobene potrebe ni, da so v skupni pisarni. In v takem primeru, lahko tudi inženiring firma, ki sicer zaposluje projektante vseh zvrst, brez problema dovoli delo od doma. Obvezni so samo usklajevalni sestanki. Mislim, da je podobno za programerje.

delavec44 ::

kanarin je izjavil:

V bistvu s tem, da delaš gužvo na cesti, zmanjšuješ tudi kvaliteto življenja ostalim. Pa še rizikom se izpostavljaš (nesreče, nalezljive bolezni v službi itd.).

mayne ::

IgorCardanof je izjavil:

Vidim, da kar nekaj slotechašev še zmeraj živi v utopičnem svetu, kjer zaposleni doma ob 7ih zjutraj vžge računalnik in potem zavzeto dela/kodira 8 ur. Realnost je pa seveda malce drugačna :D

Važno je da to js naredim, in lahko delam skoz remote. za ostale me boli kurac

IgorCardanof je izjavil:

Kdo pa v firmi vsak dan zavzeto kodira 8 ur?

Je pa tako, da doma nisi striktno vezan na 8-16 in lahko en dan v flowu kodiraš 10 ur, da končaš nek projekt ter si naslednji dan vzameš 2 uri frej. Kdo je s tem na slabšem?

Zgodovina sprememb…

bm1973 ::

IgorCardanof je izjavil:

Še bolj utopičen je pa svet, kjer folk pride v pisarno in potem tam visi 12 ur, in 12 ur dela...

Nadure pač niso korelacija za rezultate...

Edino, kar doseže rezultate je dobro planiranje in podeljavanje ustreznih taskov zaposlenim, pač glede na njihove sposobnosti. Ter potem tudi ustrezna plača.

Dokler se gredo pa po firmah uravnilovke glede na nazive, kjer dostikrat v ekipi 10tih ljudi 2 naredita 80% dela, tudi najbolj naivnemu dobremu inženirju potegne, da nekaj ni v redu...
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]

delavec44 je izjavil:

IgorCardanof je izjavil:

Kdo pa v firmi vsak dan zavzeto kodira 8 ur?

Men so na razgovoru dobesedno rekli, če sem pripravljen programirat 8 ur. Ampak niso rabili codemonkeya, sem vprašal :).

Zgodovina sprememb…

feryz je izjavil:

Seveda bo prisilila delodajalce.
Delojemalci pa bodo delali kar hočejo, kakor želijo. A ne?

Predvidevam, da so podobno govorili delodajalci pred uvedbo 8 urnega delovnika, plačanega dopusta, porodniške, varstva pri delu...

Lej, enostavno je. Podjetja so na svetu za to, da služijo ljudem, ne obratno.

Ja, seveda, služijo lastnikom oz. direktorjem. Ostale ljudi pa bolj kot ne izkoriščajo.

IgorCardanof je izjavil:

Vidim, da še vedno nisi sposoben sprocesirati tega, da ure niso edina (ali celo dobra) metrika za spremljanje produktivnosti. Ko ti bo to enkrat jasno, ti bo jasno, da so tvoja pričakovanja o 8 urnem kodiranju totalno nerelevantna.

karafeka je izjavil:

Ja, seveda, služijo lastnikom oz. direktorjem. Ostale ljudi pa bolj kot ne izkoriščajo.

Zato je treba včasih z zakonom določiti pravila, ki izkoriščanje omejijo.

Btw, direktorji so drugače tudi samo zaposleni.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: iKst_ ()

Direktor lahko ima v lasti kako skladišče, ki ga odda firmi kjer je direktor, po oderuški najemnini, pa nikomu ništa, pa še marsikaj drugega se najde. Naj proba to en delavec za trakom....

Zgodovina sprememb…

nejc_nejc ::

še sedaj debatirate ločeno na zaposlene v IT ter v ostalih branžah.

totalno neprimerljiva zadeva.

IL_DIAVOLO ::

kanarin je izjavil:

A oni ki se pa morajo furat, pa nimajo slabse kvalitete življenja? A res mislis da se svet vrti okoli tebe?
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

In zato ker imajo eni slabšo kvaliteto življenja, jo moramo imeti vsi? Solidarost pa to?

Ali bojo tudi oni imeli boljšo, ko bo "en" avto manj delal gužvo?

kanarin ::

IL_DIAVOLO je izjavil:

A oni ki se pa morajo furat, pa nimajo slabse kvalitete življenja? A res mislis da se svet vrti okoli tebe?

Tak komentar izraža tipično slovensko zavist - če gre meni slabo naj gre tudi sosedu (da se bom potem vsaj malo boljše počutil). Vsi vemo in se zavedamo, da obstaja pač dosti poklicov in tipov dela kjer (zaenkrat) iz jasnih in samoumevnih razlogov delo od doma ni mogoče (oz kvečjemu v zelo omejeni obliki). Tukaj pa seveda debatiramo o pisarniškem delu za PC-jem, ker smo na tehničnem foruma še posebej za specifična dela v IT - tam kjer večinoma ni potrebna fizična interakcija z uporabniki in strojno opremo. Bo šlo ?

IgorCardanof ::

iKst_ je izjavil:

IgorCardanof je izjavil:

Vidim, da še vedno nisi sposoben sprocesirati tega, da ure niso edina (ali celo dobra) metrika za spremljanje produktivnosti. Ko ti bo to enkrat jasno, ti bo jasno, da so tvoja pričakovanja o 8 urnem kodiranju totalno nerelevantna.

karafeka je izjavil:

Zato je treba včasih z zakonom določiti pravila, ki izkoriščanje omejijo.

Btw, direktorji so drugače tudi samo zaposleni.

Lej, ure sem dal za primer. Dejstvo je, da folk doma pač ne dela in naredi veliko manj kot v pisarni. To ne velja za vse, imaš po mojem mnenju 10-20% ljudi, ki so zmožni delat od doma, ostali niso. Če ga nimaš v pisarni, ne bo narejeno nič. Če ga imaš v pisarni, bo narejeno vsaj nekaj.

Itak se zabušava tudi v pisarni, ampak veliko manj in težje je.

Za vse, ki pa omenjate, kako bi morali imet dobro definirane taske, managerja, ki bi točno vedel, ali si porabil 10 minut preveč na tasku, mi je pa jasno, da niste delali še v nobeni resni programerski firmi.
Retail investor, Simp, Crypto analyst, Cardano hejtr
Ne odgovarjam na DM.

To ni nobeno dejstvo, le tvoja zabloda. Dejstvo je, da se je v času dela od doma dobiček podjetij povečal. Le zakaj, če so vsi tako malo delali.

Dejstvo je, da folk doma pač ne dela in naredi veliko manj kot v pisarni.

To je ravno nasprotno od dejstva. Raziskave kažejo, da je vpliv remote dela na produktivnost v povprečju rahlo pozitiven ampak zelo majhen.

Lahko debatiramo ali je produktivnost 2% večja ali 1,7% manjša. Če boš pisal neumnosti, da doma folk ne dela, te pa noben ne bo jemal resno.

Pa tudi če bi produktivnost ostala enaka, je pa zadovoljstvo zaposlenih večje. Manj bolniških, odpovedi itd.

Če kdo res od doma ne dela (v 2026 se da to enostavno preveriti), se pač njemu odredi delo na delovnem mestu. Če ni narejeno nič kot praviš, je to zelo enostavno.

Zgodovina sprememb…

endelin ::

Razlog:
too many slackers?:)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: endelin ()

kanarin je izjavil:

IL_DIAVOLO je izjavil:

Tak komentar izraža tipično slovensko zavist - če gre meni slabo naj gre tudi sosedu (da se bom potem vsaj malo boljše počutil). Vsi vemo in se zavedamo, da obstaja pač dosti poklicov in tipov dela kjer (zaenkrat) iz jasnih in samoumevnih razlogov delo od doma ni mogoče (oz kvečjemu v zelo omejeni obliki). Tukaj pa seveda debatiramo o pisarniškem delu za PC-jem, ker smo na tehničnem foruma še posebej za specifična dela v IT - tam kjer večinoma ni potrebna fizična interakcija z uporabniki in strojno opremo. Bo šlo ?

Ze bilo povedano znotraj iste firme se pričakujejo pravila za vse enako. Če hoces imeti pravila taksna ki ustrezajo samo tebi, si odpri svojo firmo.

Tak ti bo povedal vsak lastnik firme ki da kaj na zadovoljstvo vseh zaposlenih.

delavec44 je izjavil:

In zato ker imajo eni slabšo kvaliteto življenja, jo moramo imeti vsi? Solidarost pa to?

Ali bojo tudi oni imeli boljšo, ko bo "en" avto manj delal gužvo?

Seveda ne, odpri si sp in delaj prek pogodbe ce tako zelis, 100% remote, ne pa nekaj na pol.
Con il Milan nel cuore!
Forza ragazzi!

Zgodovina sprememb…

Tudi redno zaposleni lahko 100% dela remote. Celo v istem oddelku eni ja, drugi ne. Kakor si izpogajaš.

Praviš ista pravila za vse, plačo ima pa lahko vsak drugačno?

Zgodovina sprememb…

Seveda, kako pa bi bilo, če bi najbolj sposoben na firmi imel enako placo kot cistilka.

Ce si preveč sposoben, pac ne moreš biti del kolektiva. Gres na svoje. Nic narobe s tem.
Con il Milan nel cuore!
Forza ragazzi!

IgorCardanof je izjavil:

Ker v pisarnah pa nihče ne zabušava?

Eni pa res živite v utopičnem svetu.

IL_DIAVOLO je izjavil:

Seveda, kako pa bi bilo, če bi najbolj sposoben na firmi imel enako placo kot cistilka.

Ce si preveč sposoben, pac ne moreš biti del kolektiva. Gres na svoje. Nic narobe s tem.

Ne vem, zgoraj pišeš da ima sposoben lastnik znotraj firme ista pravila za vse zaposlene. Malo si kontradiktoren. Še znotraj istega oddelka ne rabijo biti ista pravila.

Zakaj bolj sposobni ne morejo biti del kolektiva pa tudi ne vem. Torej sposobni ne morejo biti redno zaposleni?

enavlaka ::

Po večini firm čistilka s staležem outranka novoprišleke inženirje

Zakaj nekateri mislijo, da je plačilna politika v podjetjih kakorkoli urejena? Nov šef ima višjo plačo kakor stari. Nov delavec v proizvodnji lahko dela le za minimalca itn.
Gospodarstvo nima nobene logike, ker se zaposluje glede na to "kako se nekaj rabi"
Zato tudi za IT ni keša, dokler ne odleti server, ki ga je postavil študent 10 let nazaj in gre čez njega promet cele firme.

iKst_ je izjavil:

Ne, to ni rešitev. Rešitev je enaka kot pri vseh ostalih delavskih pravicah. Načrtna sprememba zakonodaje, ki bo delodajalce prisilila v spoštovanje pravic.

Zakonodaja je redu, sam postopki na sodiščih se vlečejo predolgo...

iKst_ je izjavil:

Drugače, jaz nimam nič proti middle managerjem. Kar se mene tiče so vsi "delavci". Od čistilke do direktorja. Vsak, ki ni lastnik kapitala je samo zaposlen. Middle managerji, ki se upirajo delu od doma v resnici sebi kopljejo jamo.

Jaz tudi nič učinkovitega ;).

Najbolj jih zjebeš, ko jim rečeš, naj nov task dokumentirajo tako kot je treba...

delavec44 je izjavil:

IL_DIAVOLO je izjavil:

Ne vem, zgoraj pišeš da ima sposoben lastnik znotraj firme ista pravila za vse zaposlene. Malo si kontradiktoren. Še znotraj istega oddelka ne rabijo biti ista pravila.

Zakaj bolj sposobni ne morejo biti del kolektiva pa tudi ne vem. Torej sposobni ne morejo biti redno zaposleni?

Zaradi ega, zato.

Se vedno velja hisni red za vse enako, ne glede na to kaksno placo si je izpogajal. Ne vidim nic kontradiktornega pri tem, da se stimulativno izplacuje. A po tvoje najboljsi placani kadri hodijo v sluzbo 1x na teden? Kar tako, ker lahko?
Con il Milan nel cuore!
Forza ragazzi!

Za vse, ki pa omenjate, kako bi morali imet dobro definirane taske, managerja, ki bi točno vedel, ali si porabil 10 minut preveč na tasku, mi je pa jasno, da niste delali še v nobeni resni programerski firmi.

Če "resna programerska firma" pomeni slabo organizacijo in slabo definirane taske, potem niti nočem delati v njej.

Pa nismo vsi programerji, še manj pa vsi delamo v programerskih firmah. Koliko je kdo resen je pa stvar debate. 700 zaposlenih (vsi 100% remote) in cca. pol milijarde USD prihodkov letno se meni zdi precej resno.

Ze bilo povedano znotraj iste firme se pričakujejo pravila za vse enako. Če hoces imeti pravila taksna ki ustrezajo samo tebi, si odpri svojo firmo.

Saj so lahko pravila enaka za vse: "Dokler dosegaš norme lahko delaš na daljavo ali v pisarni, po želji".

Kaj je narobe s tem? Ali boš zdaj rekel, da ni fer, pa, da morajo tudi bonuse dobiti vsi enake, ne glede na uspešnost?

Ni nic narobe s tem, ce ste vsi 100% remote. Niti ni nic narobe s tem, da se nagrajuje glede na uspešnost posameznika.
Con il Milan nel cuore!
Forza ragazzi!

Zakaj je pa narobe, če so eni remote drugi pa on site? Res ne štekam.

IL_DIAVOLO je izjavil:

delavec44 je izjavil:

IL_DIAVOLO je izjavil:

Zaradi ega, zato.

Se vedno velja hisni red za vse enako, ne glede na to kaksno placo si je izpogajal. Ne vidim nic kontradiktornega pri tem, da se stimulativno izplacuje. A po tvoje najboljsi placani kadri hodijo v sluzbo 1x na teden? Kar tako, ker lahko?

Kaj ima hišni red veze s posameznikovo pogodbo o zaposlitvi. Tam se namreč definira pogoje zaposlitve. Komot najbolj plačani kader hodi v službo 1x na teden, 4 dni pa dela od doma. Ali pa se dogovori za 32 urni delavnik recimo. Nič ni s tem narobe. Pa lahko vsi ostali delajo 40 ur.

Zgodovina sprememb…

iKst_ je izjavil:

Eni preprosto ne prenesejo biti remote. Tisti socialni del službe (med in po) jim toliko pomeni, da težijo vsem, da morajo po službi še na pir, zato ker so pač "dedci".

Tisti, ki ne gredo, so copate...

Ampak ponavadi so taki težaki zapriseženi samci ali pa pijanci (po Ruglu)...

Normalen človek z družino gre po službi domov...

Ce direktor misli, da je ta tako pomemben za podjetje komot. Ampak ker pa vemo, da noben ni tako pomemben, tega naceloma ni. Ali je cel oddelek/firma remote ali pa se tega preprosto ne prakticira.

iKst_ je izjavil:

Ce do danes nisi tega razumel, najbrz niti nikoli ne bos.
Con il Milan nel cuore!
Forza ragazzi!

Zgodovina sprememb…

Ali je pa direktor dovolj pameten, da mu je vseeno kje kdo dela dokler so cilji doseženi. Če ti ne poznaš, ne pomeni da se to ne prakticira kot ti pišemo.

Lahko si le malo pomemben, pa se jim to že splača.

Zgodovina sprememb…

otago ::

V času korone je vlada Janeza Janše rekla, da moramo delati od doma. In če si deliš pisarno s kom, se moraš dogovoriti za urnik, da nista skupaj. Ko je bil čas za kavo, smo veseli sedeli v sejni sobi...

Zdaj čez 5/6 let je ponovno vlada Janeza Janše in je rekla "stop!" delu od doma. Še vedno imamo v pogodbi, različno sicer, do 3x na teden od doma. Za vsak dan od doma se pišejo dnevna poročila. In se bi naj odposlala isti dan do 17/19te ure. Dosegljivi bi naj bili v delovnem času na telefon. Veliko nas je delalo npr. v nedeljo zvečer na zalogo, da si bil v ponedeljek prost po 13h.

Isti ljudje, ki so izkoriščali sistem pred Janšo 2020, izkoriščajo sistem po JJ2020 in v času JJ2026. Opravljeno delo, opravila z timestampom se vidi preko sistema. Nadrejeni delajo mesečne statistike (koliko zaprtih zadev). Kjer so zadeve merljive, kvatificirane z utežmi in se vidijo rezultati, tam je delo smiselno ohraniti. Vlada JJ2026 pa zdaj zaradi nekaj fikusov na ministrstvih ruši cel sistem v JU/DU (ki ga je sama zahtevala!).

Izkazalo se je tudi, da nekateri, ki delajo od doma, ali so odsotni iz pisarne, s svojo odsotnostjo, izboljšajo moralo, počutje in število rešenih zadev tem v pisarni.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: otago ()

Ce do danes nisi tega razumel, najbrz niti nikoli ne bos.

Try me :)

Grem stavit, da sem delal na več področjih in zamenjal več firm kot velika večina ljudi na forumu, v Sloveniji in tujini. Zaposlil sem en kup ljudi, delal za en kup šefov, bil v vlogi lastnika in direktorja mikro podjetja, ki je zaposlovalo cca. 10 ljudi...

Mislim, da mi ne bo problem razumeti zakaj je problem če del ekipe dela remote del pa on site.

Mato989 ::

feryz je izjavil:

Vam ne užge da delo od doma ni cenjeno preprosto zato, ker je od njega manj efekta? Ali res mislite, da je zlobnim kapitalistom primarni cilj, da je opravljenega manj dela, ki prinese manj denarja?
Vse je v matematiki. Vi lahko nabijate, da je domače delo bolj produktivno, tisti, ki vam dajejo plače, pa so izračunali drugače.

Od doma naj delajo tisti, ki so sami svoji šefi. In je popolnoma vseeno, ali 8 ur delajo, ali 12 ur ležijo, njihova stvar.

Drzi problem je da se v enacbo daje matematika ki nima neposredne veze z delovanjem delavca
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
1 2
3
»