Forum » Na cesti » Družinski karavan: Octavia Combi vs. Cupra Leon ST
Družinski karavan: Octavia Combi vs. Cupra Leon ST
sm4rt4ss ::
Zdravo,
nekje v naslednjem letu bomo menjali avto, ker nam postaja Škoda Scala malenkost premajhna (2 odrasla in 2 majhna otroka). Na dopust se gre glih za glih, seveda s trugo. Otroci bodo počasi šli v šolo in rabimo praktičen avto z velikim prtljažnikom, ker kolesa, razna oprema za krožke itd. Klasika.
S Scalo (2021, 1.0TSI, 110KM, cca 66000 prevoženih) sem zelo zadovoljen. Kupil sem novo. Z izjemo nekaj poporodnih krčev, ko je v izpušnem sistemu nekaj rožljalo, je bil kar smooth sailing. Nimam pripomb, res. Avto je lep. Motor je presenetljivo prožen in zmogljiv za 3 cilindre, glede na to, da mi je več znancev in družinskih članov reklo, da je to "mlinček za kafe". Za vzdrževanje pa tud ni drag. Do zdaj menjan akumulator in baterija za SOS sistem.
Ostal bom pri VW koncernu. Drugje niti ne gledam in niti ne bom. Avto more bit karavan, SUV ne pride v poštev. EV ni šans. Ne grem blizu. Blagi hibrid ja. Kot vidite ne delamo nekaj dosti kilometrov. Na šiht nardim 20km dnevno + vikend izleti in morje + kakšna daljša službena pot.
Logični next step je seveda Octavia Combi. Gledal sem predvsem 1.5 TSI mHEV 150KM. To je neka racionalna izbira. Verjetno bom vzel rabljenega, tam med nekje letnik od 2023 do 2026. Seveda odvisno od opreme in pa prevoženih km. V bistvu sem bil že prepričan, da drugega od Octavie ne bom vzel. Še posebej, ker mi glih za glih gre v garažni boks. Pol sem gledal Passate Variante, ampak bolj ko sem ga gledal, bolj mi je avto postajal dolgocajten. Med ožjo izbiro je bil tudi Golf Variant, ampak se mi je zdel nekako premajhen in predrag za to kar ponuja.
Zadnje čase pa vedno bolj gledam Cupro Leona ST. Po velikosti nekje med Octavio in Golfom s samo 20l manj prtljažnika in po nekih merilih bolj fun to drive. Dobiš zelo lepo opremljene za ceno Octavie z bolj basic opremo. Plus, da je kak vmes z 2.0 TSI mašino za cca 25-27k. Tako, da bo verjetno kar borba med Leonom in Octavio.
Morda kdo med vami vozi novejšo Octavio ali Leona? Kako je kaj z vzdrževanjem, praktičnostjo, kvaliteto izdelave, zanesljivostjo motorja, DSG-ja?
nekje v naslednjem letu bomo menjali avto, ker nam postaja Škoda Scala malenkost premajhna (2 odrasla in 2 majhna otroka). Na dopust se gre glih za glih, seveda s trugo. Otroci bodo počasi šli v šolo in rabimo praktičen avto z velikim prtljažnikom, ker kolesa, razna oprema za krožke itd. Klasika.
S Scalo (2021, 1.0TSI, 110KM, cca 66000 prevoženih) sem zelo zadovoljen. Kupil sem novo. Z izjemo nekaj poporodnih krčev, ko je v izpušnem sistemu nekaj rožljalo, je bil kar smooth sailing. Nimam pripomb, res. Avto je lep. Motor je presenetljivo prožen in zmogljiv za 3 cilindre, glede na to, da mi je več znancev in družinskih članov reklo, da je to "mlinček za kafe". Za vzdrževanje pa tud ni drag. Do zdaj menjan akumulator in baterija za SOS sistem.
Ostal bom pri VW koncernu. Drugje niti ne gledam in niti ne bom. Avto more bit karavan, SUV ne pride v poštev. EV ni šans. Ne grem blizu. Blagi hibrid ja. Kot vidite ne delamo nekaj dosti kilometrov. Na šiht nardim 20km dnevno + vikend izleti in morje + kakšna daljša službena pot.
Logični next step je seveda Octavia Combi. Gledal sem predvsem 1.5 TSI mHEV 150KM. To je neka racionalna izbira. Verjetno bom vzel rabljenega, tam med nekje letnik od 2023 do 2026. Seveda odvisno od opreme in pa prevoženih km. V bistvu sem bil že prepričan, da drugega od Octavie ne bom vzel. Še posebej, ker mi glih za glih gre v garažni boks. Pol sem gledal Passate Variante, ampak bolj ko sem ga gledal, bolj mi je avto postajal dolgocajten. Med ožjo izbiro je bil tudi Golf Variant, ampak se mi je zdel nekako premajhen in predrag za to kar ponuja.
Zadnje čase pa vedno bolj gledam Cupro Leona ST. Po velikosti nekje med Octavio in Golfom s samo 20l manj prtljažnika in po nekih merilih bolj fun to drive. Dobiš zelo lepo opremljene za ceno Octavie z bolj basic opremo. Plus, da je kak vmes z 2.0 TSI mašino za cca 25-27k. Tako, da bo verjetno kar borba med Leonom in Octavio.
Morda kdo med vami vozi novejšo Octavio ali Leona? Kako je kaj z vzdrževanjem, praktičnostjo, kvaliteto izdelave, zanesljivostjo motorja, DSG-ja?

D3m ::
Isti koncern tak da, isti materiali ista kvaliteta.
Trenutno sem na Leon ST 1.0 116KM.
Če bi na tvojem mestu izbiral bi vzel Octavio zaradi prostora, ker imam 3 otroke (2,10,12).
Saj ne rečem, da je Leon FUN. Ampak 150KM Octavia je "the way to go".
Trenutno sem na Leon ST 1.0 116KM.
Če bi na tvojem mestu izbiral bi vzel Octavio zaradi prostora, ker imam 3 otroke (2,10,12).
Saj ne rečem, da je Leon FUN. Ampak 150KM Octavia je "the way to go".
|HP EliteBook|R7 8840U|
Zgodovina sprememb…
- spremenil: D3m ()
Likalnik ::
Zdravo,
ti nisem mislil odgovarjat, ker take teme, kot so: "kateri švabski avto kupiti" so med Janezi zelo razširjene in boš hitro dobil odgovor...po drugi strani si si pa že sam odgovoril..vsak drugi Janez prisega ali na Škodo ali pa na Passata...kar me je pa zmotilo oziroma kar sem opazil, to nasprotovanje, da EV ni šaaaans, ne grem blizu...spet naprej v zapisu omenjaš kako je Golf fun to drive...a si proti EV kateri so res fun to drive.....po drugi strani pa delaš samo jebenih 20km na dan + enkrat na leto pelješ familijo v Umag za 5 dni katere ti vsak nizkocenovni EV naredi brez težav za šalo.
Ampak kot rečeno...ti se drži tako kot večina zahojenih Janezov kateri živijo pod kamnom svoje Škode Scale z 1.0TSI zato, da malo pokuri in da je šparovček oziroma napreduj na en segment višje in sicer Passat karavan 2.0TDI lepo šparoven diesel za tvojih 20km dnevno....
Janezi ste res za svetom...še vedno se oklepate nekih starih YU prepričan in se držite tega kot pijanc plota....ker EV pa ni šans, ne grem tudi blizu => si mogoče že kdaj bil v bližini kakpnega EV-ja ali samo skupaj s kmeti sosedi za šankom vsi v en glas trobite kako je pa EV za pedre?
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: jest10 ()
Likalnik ::
joez7 ::
Superb 2.0 150KM. Maš pa še dražjega 4x4 200KM (idealen za vleko prikolice)
.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

Prvič slišim, da bi bil EV za pedre?
je že pase ta fraza/opazka...na začetku se je veliko tega govorilo...ker pravi dec mora slišati pa čutiti 1.0TSI motor v svoji Škodi Scali
Zato, ker naslednji teden prevzamem EV Kitajca, kot drugi avto.
|HP EliteBook|R7 8840U|
Prvič slišim, da bi bil EV za pedre?
je že pase ta fraza/opazka...na začetku se je veliko tega govorilo...ker pravi dec mora slišati pa čutiti 1.0TSI motor v svoji Škodi Scali
Dude. Chill. Napisal sem zaradi tega, da mi ne bi predlagali kak VW EV. Recimo kak ID7 tourer. Razumem appeal EVjev. Razumem zakaj jih ljudje furajo. Sem se že tud peljal v Tesli, Iqoniqu, el. katrci in pač ni my cup of tea. Glede na mojo situacijo in življenje v bloku EV pač ne pride v poštev. Kakih el. krav od SUVjev in no name kitajcev pa tudi ne mislim imeti.
In še en EV horror story. Kolega kupila nov ID7 tourer. Avto star 2 meseca in jima je crknila klima med prvim vročinskim valom. Avto šel menda v nek safe mode, da se ne bi prehitro izpraznila baterija oz. da se ne bi pregrela baterija, ker AC sistem hladi tudi baterijo. Komaj so prišli domov iz vrtca z dvema kričečima otrokoma na zadnjih sedežih. Celi gnili in prešvicani.
Nič proti voznikom EVjev in proti EV, ampak mene (še) niso prepričali.
Superb 2.0 150KM. Maš pa še dražjega 4x4 200KM (idealen za vleko prikolice).
Ne gre v garažni boks. Cca 480cm je boks. Superb Combi je 486. xD
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sm4rt4ss ()
Fejsty ::
da malo pokuri in da je šparovček oziroma napreduj na en segment višje in sicer Passat karavan 2.0TDI lepo šparoven diesel za tvojih 20km dnevno....
Passat je enih štiri segmente višje od ene Scale in pokuri ravno toliko kot Skala, če ne manj. Udoben in prostoren neprimerno bolj. Da ne govorimo o 3cilindru, ki je kot ena kosilnica, vsaj tisti v polotu, ki sem ga vozil.
starfotr ::
Škoda, ker so sedaj samo 1,5 motorji. To je prav katastrofa. Je pa definitivno 1,5 bolje kot pa 1,0 s 3 valji.
Bi pa vseeno predlagal, da se greš zapeljat še s kakim focusom, čeprav ni VAG.
Bi pa vseeno predlagal, da se greš zapeljat še s kakim focusom, čeprav ni VAG.

Osredotočimo se na VAG grupo.
Praktično se je že odločil.
Samo rabi potrditev ali en ali drug.
Praktično se je že odločil.
Samo rabi potrditev ali en ali drug.
|HP EliteBook|R7 8840U|
Zgodovina sprememb…
- spremenil: D3m ()
iKst_ ::
1.5tsi je dober motor. Gre dovolj za normalno uporabo, ni problematičen.
Jaz bi izbral Octavio. Je malo bolj prostorna. Pri nobenem ni problov z deli, ampak Octavia je vseeno bolj pogost avto, boš tudi čez par let lažje našel kakšne rabljene kose, če kaj odleti.
Jaz bi izbral Octavio. Je malo bolj prostorna. Pri nobenem ni problov z deli, ampak Octavia je vseeno bolj pogost avto, boš tudi čez par let lažje našel kakšne rabljene kose, če kaj odleti.
jest10 ::
Ja. Sej. Verjetno bo kar Octavia. Druge opcije sem začel gledat, ker ženi pa Octavia Combi ni najbolj všeč. Ona bi raje limuzino, ki pa je manj praktična. Cupra pa je malo manj boring in nama je obema kul.
In Octavia mora po njeno nujno imeti kljuko (za potencialni bodoči nosilec za kolesa, ne za prikolice) in pa el. nastavljive sedeže z memory funkcijo. Ker si skoz ko menjavama avto prčkama sedež in stranska ogledala in potem je slaba volja, ker ne gre avta parkirat. Kao. :D
In potem med rabljenimi iščem unicorna. :D
Ko bom na koncu itak skonfiguriral novega točno po vseh željah. :D
In Octavia mora po njeno nujno imeti kljuko (za potencialni bodoči nosilec za kolesa, ne za prikolice) in pa el. nastavljive sedeže z memory funkcijo. Ker si skoz ko menjavama avto prčkama sedež in stranska ogledala in potem je slaba volja, ker ne gre avta parkirat. Kao. :D
In potem med rabljenimi iščem unicorna. :D
Ko bom na koncu itak skonfiguriral novega točno po vseh željah. :D
Ne kupuj nosilca za kolo za zadaj na kljuko. Vroči izpuhi letijo direktno v kolesa, tega pa res ne želiš za bicikle. Daš na streho, poleg truge in to je to. Več kot 2 verjetno ne boš vozil. Če pa že, pa pustiš trugo doma.
DamijanD ::
starfotr kateri avto pa ima tako visoko auspuh oz. tako nizko kljuko, da so kolesa direktno pred izpuhom?
fikus_ ::
Med tvojima dvema Octavija, ker delaš malo km, potem bencinar. Hibridov ne kupuj, se ti ne splača, možne težave so pa lahko iz obeh svetov (ICE in EV).
Vožnja koles zadaj na nosilcu ni problematična, so višje od izpuha.
Vožnja koles zadaj na nosilcu ni problematična, so višje od izpuha.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: fikus_ ()
McAjvar ::
Ne kupuj nosilca za kolo za zadaj na kljuko. Vroči izpuhi letijo direktno v kolesa, tega pa res ne želiš za bicikle. Daš na streho, poleg truge in to je to. Več kot 2 verjetno ne boš vozil. Če pa že, pa pustiš trugo doma.
Sicer imam Superba, ampak če ne gre v garažo, ga ne morem predlagat. Je PHEV, v 4 mesecih, kar ga imam, se mi lepo obnese. Za kratke relacije je baterija, ocenjenih 120 km dosega je realnih za mojo vožnjo. Za kam dlje pa ima 1,5 TSI motor, ki se čisto solidno obnese za tile 2 toni morilskega stroja.
Ampak zmotilo me je pa tole o izpuhih in nosilcih za koli. Ravno sem kupil Thule Epos 3. Nobenih izpuhov niti blizu. Pa ima vseeno en plastičen čepek, ki poskrbi, da se ena roka za kolo ne more preveč spustiti, da ne bi prišla v izpuhe. Tudi brez tega čepka je dovolj daleč stran. Pa še zložljiv je nosilec, da zasede manj prostora. In prekucne se ga lahko, da se pride v kufer. Solidna reč.
"[...] the advance of civilization is nothing
but an exercise in the limiting of privacy."
- Isaac Asimov
- Isaac Asimov
Groot ::
HAHAHAHAHAHAHAHAHA sem že vajen tvojih bedarij po forumu, ampak tale je pa ena bolj zmagovalnih
Če imaš možnost kljuke je dajati kolesa na streho ena največjih možnih bedarij. Prvo kot prvo je izrazito nepraktično že pri nalaganju koles. Potem je bistveno bolj tečno pri vožnji na avtocesti in pa še toliko bolj pod kakšnimi nadvozi. Odvisno od načina montaže nosilcev pa z lahkoto poškoduješ tudi lak na avtu ob večkratni montaži in demontaži nosilcev. Skratka če je le možnost, definetivno velik obvoz od strešnih nosilcev.
McAjvar ::
Izpuhi so vroči. Vročina je problem, ne saje. Pri novih avtih jih itak ni.
Ne, vročina ni (bila) problem. Vsaj ne za kolo.
"[...] the advance of civilization is nothing
- Isaac Asimov
- Isaac Asimov
iKst_ ::
Pa nalaganje koles na streho je tudi zabava. Specialke in kakšna lažja XC kolesa še grejo. 17 kilski enduroti s širokimi gumami so že fun, električni pa tako ali tako odpadejo.
kixs ::
To najbolj cutis, ko priklapljas elektriko za nosilec. Res cudno, da se odbijac ne stopi ze prej :lol:
Groot ::
Ja meni je kar čudno da ni več smrtnih žrtev od teh gorečih izpuhov 
OP, da ti vsaj kaj dodam še zafes k temi. Sam vozim Seat Leon ST že cca. 3 leta. Gre za verzijo, ki je nastala tik pred odcepitvijo Cupre od Seata. Avto je razen res samo par kozmetičnih razlik enak Cupri Leon ST. Sam sem zaenkrat z avtom zelo zadovoljen. Kot si nekako že sam ugotovil, ob istih osnovnih komponentah (dobesedno istih, od obvolanskih ročic do volanskih tipk itd.) boš napram Škodi dobil več dodatne opreme za cenovno enak rang avta. Ne boš pa na koncu s Škodo nič posebej zgrešil. Glede na to da iščeš rabljen avto bi sam na tvojem mestu med tema dvema pač preprosto gledal kje dobiš več in bolje ohranjeno za budget, ki si ga namenil.
OP, da ti vsaj kaj dodam še zafes k temi. Sam vozim Seat Leon ST že cca. 3 leta. Gre za verzijo, ki je nastala tik pred odcepitvijo Cupre od Seata. Avto je razen res samo par kozmetičnih razlik enak Cupri Leon ST. Sam sem zaenkrat z avtom zelo zadovoljen. Kot si nekako že sam ugotovil, ob istih osnovnih komponentah (dobesedno istih, od obvolanskih ročic do volanskih tipk itd.) boš napram Škodi dobil več dodatne opreme za cenovno enak rang avta. Ne boš pa na koncu s Škodo nič posebej zgrešil. Glede na to da iščeš rabljen avto bi sam na tvojem mestu med tema dvema pač preprosto gledal kje dobiš več in bolje ohranjeno za budget, ki si ga namenil.
asdf_jklc ::
Če si prepričan v svojo službo in pozitivno prihodnost, potem menjaj - če nisi, se ne kreditiraj in obdrži avto, ki te čim-manj stane, pa zorganiziraj počitnice tako, da boste lahko v avto spravili stvari, saj ni potrebno vzeti cele dnevne sobe seboj. Samo v premislek, preden podpišeš kredit. Zaslužim zelo dobro, pa mi v teh časih na kraj pameti ne pride vzet kredita. Prihodnosti ne vidim svetle, ampak to je samo tako, v premislek.
Osebno nebi rekel ali Škoda ali Leon. Dobro, lahko narediš praktičen test in probaš zložit stvari v kuferaun, podrez sedeže da vidiš, katera od oblik ima prednosti in slabosti; avtomobila sta si res podobna. Tudi kakšen review prebrat nebo škodilo (če še nisi). Ampak glede nato, da prideta v poštev oba, kupuj oba - sploh pri rabljenemu pa poglej na koncu ceno, velikost felg, strošek zavarovanja, prevožene km in servisiranje. Izberi zmagovalca, ne pa katero znamko. Pa razčisti kaj ti je avto: podaljšek kurca ali samo prevozno sredstvo od A do B, meni je slednje. Kupim tudi roza avto z marjeticami gor, če bi bil zato cenej. Ko sem naročil 3 leta nazaj avto, je prišel z 18kami, namesto 16". So hoteli podarit - jasno avtomobila, dokler niso našli 16" platišč nisem prevzel. Zakaj bi si delal stroške z večjimi gumami če jih ne rabim...
Osebno nebi rekel ali Škoda ali Leon. Dobro, lahko narediš praktičen test in probaš zložit stvari v kuferaun, podrez sedeže da vidiš, katera od oblik ima prednosti in slabosti; avtomobila sta si res podobna. Tudi kakšen review prebrat nebo škodilo (če še nisi). Ampak glede nato, da prideta v poštev oba, kupuj oba - sploh pri rabljenemu pa poglej na koncu ceno, velikost felg, strošek zavarovanja, prevožene km in servisiranje. Izberi zmagovalca, ne pa katero znamko. Pa razčisti kaj ti je avto: podaljšek kurca ali samo prevozno sredstvo od A do B, meni je slednje. Kupim tudi roza avto z marjeticami gor, če bi bil zato cenej. Ko sem naročil 3 leta nazaj avto, je prišel z 18kami, namesto 16". So hoteli podarit - jasno avtomobila, dokler niso našli 16" platišč nisem prevzel. Zakaj bi si delal stroške z večjimi gumami če jih ne rabim...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: asdf_jklc ()

IL_DIAVOLO ::
Niti ni omenjal, da se je baba tako odlocila, pa kljub temu vemo da je res.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
Forza ragazzi!
Ashrack ::
Ko sem naročil 3 leta nazaj avto, je prišel z 18kami, namesto 16". So hoteli podarit - jasno avtomobila, dokler niso našli 16" platišč nisem prevzel. Zakaj bi si delal stroške z večjimi gumami če jih ne rabim...
Koncno se nekdo ki razmislja s trezno glavo
....
Motion ::
Kaj pa octavia PHEV namesto mHEV če delaš 20kkm na dan, Res da boš zgubil nekaj prtljažnika....
Twixz ::
Jst mam Leon ST 2.0 TDI DSG (DQ381), kupu sm 2022 letnik lani za švoh 15 jurjev, pa ti povem da razlike prot Cupri Leon 1.5 eTSI DSG razn tega da potegne bencinar bolj, ne vidim.
Ogrevanje volana ma Cupra, mal večji ekran na sredini, virtualne števce mata oba, menjalnik pozicijo in obliko identično, zici so drugačni (če je to pomembno, men ni), peleš se pa isto po AC 150, s tem da Cupra žere 8 litrov, Leon pa 4,5 - 4,8 litra
Fural sem tud Octavio isto 2.0 TDI DSG pa mi armatura res ni bla všeč.
Tko da ja, jst ne vidim razloga v tem da bi Cupro menjal z Seat ST, mogoč FR oprema, če ti to res toliko pomeni...
Gre pa moj glas za Leona, based on experience.
Ogrevanje volana ma Cupra, mal večji ekran na sredini, virtualne števce mata oba, menjalnik pozicijo in obliko identično, zici so drugačni (če je to pomembno, men ni), peleš se pa isto po AC 150, s tem da Cupra žere 8 litrov, Leon pa 4,5 - 4,8 litra
Tko da ja, jst ne vidim razloga v tem da bi Cupro menjal z Seat ST, mogoč FR oprema, če ti to res toliko pomeni...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Twixz ()
otago ::
Sam sem iskal menjavo s pogojem, da ni EV, PHEV; MHEV, brez turbine in da ni trivajlnik. Realno je le nekaj modelov in proizvajalcev z enostavnim bencinskim motorjem. V okvir je prišla tudi Scala. Danes verjetno edini avto s 15 colskimi gumami in zgornjimi kriteriji je Hyundai i30cw. 15colske gume pri novih avtomobilih so zelo redke. Odločitev sem preložil.
Cel C segment je skorajda izginil oz. ni modelov s klasičnimi motorji. Zadeva se bo poznala tudi dolgoročno, saj bo težje najti rezevne dele.
Cel C segment je skorajda izginil oz. ni modelov s klasičnimi motorji. Zadeva se bo poznala tudi dolgoročno, saj bo težje najti rezevne dele.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: otago ()
Skyman ::
Jst mam Leon ST 2.0 TDI DSG (DQ381), kupu sm 2022 letnik lani za švoh 15 jurjev, pa ti povem da razlike prot Cupri Leon 1.5 eTSI DSG razn tega da potegne bencinar bolj, ne vidim.
Plus podvozje je bolj "sportno" pri cupri in bolj natancen odziv skozi ovinke,tukaj ni govora 100kmh v ovinke ampak nasplosno je bolsi filing oz lega kot pri skodi,kateri je bolj mehek in "ljudski" avto.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Skyman ()
Najbolje itak, da grem z obema na testno vožnjo pa se prepričam.
Edino kaj sem opazil je, da Cupra Leon nima možnosti zimskega kompleta, ki je manj kot 18". Ne vem pa katere velikosti imajo homologirane. Pri Octaviji pa imaš 17" in pa še 16", ki še zgledajo dokaj ok na tako velikem avtu.
So pa recimo letne gume v dimenzijah za Leona (225/40/R18/) občutno cenejše kot pa za Octavio (225/45/R18). Tud 120€ na komplet kvalitetnih gum. :)
Recimo ta bi bila idealna. Če bi bila bencinar in imela cca 80k kilometrov. :D
https://www.avto.net/Ads/details.asp?id...
Edino kaj sem opazil je, da Cupra Leon nima možnosti zimskega kompleta, ki je manj kot 18". Ne vem pa katere velikosti imajo homologirane. Pri Octaviji pa imaš 17" in pa še 16", ki še zgledajo dokaj ok na tako velikem avtu.
So pa recimo letne gume v dimenzijah za Leona (225/40/R18/) občutno cenejše kot pa za Octavio (225/45/R18). Tud 120€ na komplet kvalitetnih gum. :)

IL_DIAVOLO ::
Vmes se poglej hibridnega avtomata od Japoncev, ce ti ne izpod casti 
https://www.avto.net/Ads/media.asp?ID=2...
https://www.avto.net/Ads/media.asp?ID=2...
Con il Milan nel cuore!
Forza ragazzi!
Forza ragazzi!
DamijanD ::
In še en EV horror story. Kolega kupila nov ID7 tourer. Avto star 2 meseca in jima je crknila klima med prvim vročinskim valom. Avto šel menda v nek safe mode, da se ne bi prehitro izpraznila baterija oz. da se ne bi pregrela baterija, ker AC sistem hladi tudi baterijo. Komaj so prišli domov iz vrtca z dvema kričečima otrokoma na zadnjih sedežih. Celi gnili in prešvicani.
Nič proti voznikom EVjev in proti EV, ampak mene (še) niso prepričali.
Tudi ICE ne bi šel prav hitro / daleč, če bi crknilo hlajenje mašine...

Pithlit ::
Najbolje itak, da grem z obema na testno vožnjo pa se prepričam.
Tega jaz ne razumem...
Zimski komplet da ni pod 18"? Mislim pri teh cifrah zakaj ne kupiš pol enostavno nek aftermarket komplet... Če se ti že sam gum ne da menjat. A ni homologacija na dimenzijo, pa nima veze a je zimska, letna al celoletna?
Life is as complicated as we make it...
Dimenzije pnevmatik in platišč so za vsak avto določene in vpisane homologaciji oz. COC dokumentu.
Ponavadi je vpisana samo ena dimenzija, redko več. In če hočeš drugo dimenzijo (npr. iz 18" na 16") moraš to na novo homologirati, kar stane tako čez prst okrog 150€.
Ponavadi je vpisana samo ena dimenzija, redko več. In če hočeš drugo dimenzijo (npr. iz 18" na 16") moraš to na novo homologirati, kar stane tako čez prst okrog 150€.

Pithlit ::
Dimenzije pnevmatik in platišč so za vsak avto določene in vpisane homologaciji oz. COC dokumentu.
Ja ampak med letno in zimsko pač ni razlike, ali pač? Če ima homologirane x/x/16 letne pol ima tud zimske.
Mislim sej lahko narobe berem ta "ni zimskega kompleta pod 18"... pa nima tud letnega pod 18 in je sam vse skupaj mal čudno napisano (ampak posledično jaz gluposti pišem).
Life is as complicated as we make it...
Ja malo čudno napisano. Imaš prav, zimski oz. letni komplet je čisto vseeno, če le dimenzija ustreza.
Po uradnih podatkih vidim, da ni homologiranih dimenzij nižje od 18". :)
To je pač davek na to, da je avto bolj "šminkerski". :D
To je pač davek na to, da je avto bolj "šminkerski". :D
Še vedno lahko sam homologiraš. Izbrane pnevmatike morajo imeti čim bolj enak kotalni radij, da ti števec "prav" kaže.
Tukaj imaš en takšen kalkulator za primerjave
https://tiresize.com/comparison/
Po tem kalkulatorju bi npr. za 235/55 R18 bila ok zamenjava 215/70 R16 .
Tukaj imaš en takšen kalkulator za primerjave
https://tiresize.com/comparison/
Po tem kalkulatorju bi npr. za 235/55 R18 bila ok zamenjava 215/70 R16 .
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: fikus_ ()
Smartydug ::
Jaz pa ravno Scala kupujem. Sem pa samski oz. nimam otrok tako da se mi zdi okej avto. Ne morem se pa odločit ali ročni ali avtomatik. Nebi mel rad težav z kako suho sklopko DQ200
Twixz ::
Plus podvozje je bolj "sportno" pri cupri in bolj natancen odziv skozi ovinke,tukaj ni govora 100kmh v ovinke ampak nasplosno je bolsi filing oz lega kot pri skodi,kateri je bolj mehek in "ljudski" avto.
Spet, malenkost ki pri takem avtu nima veze razen če si freak na avte.
Men osebno je lepš Leon tud spredi ledika tako lepo zapeljana, Cupre majo pa te štirikotne fore kao zastava, bljek.
Je pa res, da naj bi SEAT bil v bližnji prihodnosti planiran kot poskusni zajček VW koncerna za neke čudne avte in bi naj Cupra prevzela Leona kot model tako kobilimuzine in njihove karavanske izvedbe. Če to komu kaj pomeni..
Meni je blo rečeno da je treba ahtat samo menjalnik, optimalno DQ381 če je avtomatik.
Style oprema ima pa aktivni tempomat, branje znakov, branje črt, premzanje v sili, še celo Seat Connect ma, kar pa mene zabava in še nisem šel na pooblaščen servis da bi mi to zrihtali, pa sej ne vem zakaj bi to sploh uporabljal, ne zdi se mi smiselno..... Fajn je pa rečt da maš? Se mi zdi, nevem.....
Pr Octavii je pa vse tko nekak robustno, nevem, ni mi všeč. Vozi se sicer lepo ampak notranjost kabine mi ni bla overall sploh všeč.
Se mi pa zdi da mehansko pod črto sta bejsikli ista avta. V Leonu se nas je 5 res kamot pelalo. S tem da eTSI ma pa bulo v prtlažniku (baterijo), pa še težji je.
bm1973 ::
Jaz pa ravno Scala kupujem. Sem pa samski oz. nimam otrok tako da se mi zdi okej avto. Ne morem se pa odločit ali ročni ali avtomatik. Nebi mel rad težav z kako suho sklopko DQ200
Kupi Octavio, zadnje zice ven, pa jogi noter
Po možnosti rabljeno, 2. generacije brez modernega elektronskega sranja, z 2.0 mašino.
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bm1973 ()
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | vw motorji in zanesljivost vw/škoda (strani: 1 2 )Oddelek: Na cesti | 28124 (5891) | Han |
| » | Nova Skoda Octavia Sportline Anniversary (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )Oddelek: Na cesti | 32575 (17503) | Musashi |
| » | Nakup...bencinski karavan z dušo :) (strani: 1 2 3 )Oddelek: Na cesti | 16032 (12891) | mr_chai |
| » | išče se nov "družinski" avto (strani: 1 2 3 )Oddelek: Na cesti | 37732 (34267) | WizzardOfOZ |
| » | Novi Superb in alternative (strani: 1 2 3 )Oddelek: Na cesti | 50860 (46642) | Mufasa |