Forum » Na cesti » Stop znak na zebri
Stop znak na zebri
Magic1 ::
Wow, zakon je res zanimivo definiran glede kolesarskega prehoda. Načeloma, če nima stop znaka, ima kolesar prednost. Vendar ne "ultimativno", ima prednost, vendar morajo cesto prečkati previdno in ne smejo nenadoma zapeljati na prehod. Torej na kolesu imaš prednost, samo izvedeš "pravilno in predvidljivo". Torej ga mulci na e-skirojih sploh ne serjejo tolk velik. Za njih je počasi 25km/h, pogledajo pa tudi pred sabo
.
Za take primere:
https://maps.app.goo.gl/SHJitSG2YmV27vB...
Za take primere:
Magic
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Magic1 ()
GupeM ::
Ja saj pri prehodih za pešce je isto. Jaz ne laufam kar na slepo čez cesto. Dam jasno vedeti, da bi rad šel čez, nato pa čakam, da prvi ustavi. Ker zelo jasno nakažem namen prečkanja, mi običajno že prvi voznik ustavi, najkasneje tretji pa praktično vedno, če prva dva nista imela možnosti lagano ustavit. Nikakor pa ne pričakujem, da lahko stopim na cesto, na moji levi pa avto 2 m od prehoda s 50 km/h.
V nekaterih primerih pa prečkanja ne nakažem. Če recimo vidim voznika, ki je edini na cesti in je že relativno blizu prehoda. Takrat ga pač spustim mimo in grem čez cesto za njim, ko je cesta prazna.
Če cesto prečkam na mestu, kjer ni prehoda za pešce, pa tudi počakam, da se cesta sprazni. Niti ne nakazujem, da bi rad prečkal. Niti ne pričakujem, da bi mi kdo ustavil, ker jim ni potrebno. Dolžnost pešca je, da če cesto prečka zunaj prehoda za pešce, to stori tako, da ne ovira prometa na cesti.
Tako kot nekateri namigujete, da imamo vozniki morilska nagnjenja, imate očitno pešci in kolesarji še precej močnejša samomorilska nagnjenja... Jamrate, da na prehodih nihče ne ustavi... Jaz teh težav nimam. Samo nakazati je treba.
V nekaterih primerih pa prečkanja ne nakažem. Če recimo vidim voznika, ki je edini na cesti in je že relativno blizu prehoda. Takrat ga pač spustim mimo in grem čez cesto za njim, ko je cesta prazna.
Če cesto prečkam na mestu, kjer ni prehoda za pešce, pa tudi počakam, da se cesta sprazni. Niti ne nakazujem, da bi rad prečkal. Niti ne pričakujem, da bi mi kdo ustavil, ker jim ni potrebno. Dolžnost pešca je, da če cesto prečka zunaj prehoda za pešce, to stori tako, da ne ovira prometa na cesti.
Tako kot nekateri namigujete, da imamo vozniki morilska nagnjenja, imate očitno pešci in kolesarji še precej močnejša samomorilska nagnjenja... Jamrate, da na prehodih nihče ne ustavi... Jaz teh težav nimam. Samo nakazati je treba.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: GupeM ()
Vendar je razlika med kolesarji/e-skiroji in pešci. Eni hodijo par km/h, drugi komot 25km/h. Kako je to zakonsko definirano "previdno"?!? Za mulce je to poplnoma drugače, kot zame.
Magic
gen Maister ::
gen Maister je izjavil:
S tabo je nekaj hudo narobe.
VRHUNSKO!!
To bi bilo potrebno posebno raziskati!!
Bojim se, strah ne je, da bi mi admin bresal tako temo.Zato jo lahko odpreš ti.
![]()
Zelo ti bom hvaležen.
Naslov bi lahko bil: Kaj je tako hudo narobe z gen Maistrom!??
![]()
Odkrivate toplo vodo;
Zakon o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) je jasen:
98. člen
(prometna signalizacija)
(1) Udeleženci cestnega prometa morajo ravnati v skladu z omejitvami, prepovedmi in obveznostmi, izraženimi s prometno signalizacijo. Tako morajo ravnati tudi tedaj, ko je to v nasprotju s prometnimi pravili.
(2) Z globo 160 eurov se kaznuje za prekršek udeleženec cestnega prometa, ki ravna v nasprotju z omejitvami, prepovedmi in obveznostmi, izraženimi s prometno signalizacijo, razen tistega, ki ravna v nasprotju s prometnim znakom za:
- prepoved ustavljanja in parkiranja,
- prepoved ali omejitev prometa zaradi vremenskih razmer,
- varnostno razdaljo,
- omejitev hitrosti,
- prednost na križišču,
- obvezno uporabo snežnih verig,
- omejitev skupne mase ali osne obremenitve, urejene v zakonu, ki ureja ceste,
- omejitev največje dovoljene mase, urejene v zakonu, ki ureja ceste,
- »prepovedano prehitevanje za tovorna vozila«, postavljenim na avtocesti in hitri cesti ali
- samoizločanje.
To velja za vse udeležence v prometu. TUDI kolesarje. V konkretnih primerih, ki so bili predstavljeni (ko ima kolesar STOP znak na kolesarski stezi ob prečkanju ceste za motorna vozila), se mora kolesar ustaviti in prečka cesto rezervirano za motorna vozila, ko to lahko stori varno (beri: ko ni v bližini vozil na prednosti cesti), brez izsiljevanja. Drugače je v prekršku. Voznik vozila ni kriv, če pride do nesreče, kar pa ne pomeni, da če vidi kolesarja, ki ga je izsilil, da ga povozi, zadane, če lahko prepreči nesrečo. Ker v nasprotnem primeru bi šlo za namerno dejanje voznika. Kar pa ni več prekršek, temveč naklepno kaznivo dejanje.
Da! Odkrivamo (odkrivajo) toplo vodo!!
ZDAJ: Sem jaz tukaj tisti, ki jo je odkril; toplo vodo namreč, ali je z menoj nekaj zelo narobe, da sem jo, ali da je nisem odkril!?
To je zdaj vprašanje! (tople vode)
Za izbrise Utk, Gorečihkač, harmonikarjev in drugih, ki teme svinjajo spolitiko
HotBurek ::
Tudi jaz nekako tako.
Eno je recimo, če se velik tovornjak pelje, ali grem toliko hitro pred njim, da se ne rabi ustavit, ali pa malo dlje stran stojim in/ali grem počasneje, da se on odpelje mimo. Ker ni kul drkat te ta težke stvari, samo zato, ker imaš prednost. Konec konecv je potem manj onesnaženja zraka, ane.
Do neke meri bi lahko rekel, da lahko tudi avto vozim brez, da gledam in sledim kaj pravijo prometni znaki. Gledaš kaj se dogaja, nekaj predvidevaš, nekaj go-with-the-flow, pa vse v nekih normalnih okvirih.
Eno je recimo, če se velik tovornjak pelje, ali grem toliko hitro pred njim, da se ne rabi ustavit, ali pa malo dlje stran stojim in/ali grem počasneje, da se on odpelje mimo. Ker ni kul drkat te ta težke stvari, samo zato, ker imaš prednost. Konec konecv je potem manj onesnaženja zraka, ane.
Do neke meri bi lahko rekel, da lahko tudi avto vozim brez, da gledam in sledim kaj pravijo prometni znaki. Gledaš kaj se dogaja, nekaj predvidevaš, nekaj go-with-the-flow, pa vse v nekih normalnih okvirih.
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window
Vendar je razlika med kolesarji/e-skiroji in pešci. Eni hodijo par km/h, drugi komot 25km/h. Kako je to zakonsko definirano "previdno"?!? Za mulce je to poplnoma drugače, kot zame.
Seveda JE razlika!! In ta razlika je v HIROSTI! In tudi rolerji imajo lahko veliko hitrost in zagon in lahko kar od nekje 'priletijo'! Tako kot električni skiro, ki kar švigne mimo tebe, eden po desni, drugi pa po levi!
Zato pa je tako pomemben ta 6 kotni Stop znak, ki ti predpisuje, da se moraš ustaviti!! (Kolesa se ne smejo vrteti) v=0m/s!! Če ga lahko prevoziš s hitrostjo, potem zadostuje navaden narobe obrnjen trikotnik!! Tam se ti dejansko ni potrebno ustaviti!
HITROST je ta faktor. In še seveda marsikaj; pozornost, zbranost, .....
Sej, samo zdaj imaš ene kolesarske prehode, kjer kolesarji imajo znak stop in ene, ki ga nimajo:
https://maps.app.goo.gl/qfcpTpbon6bL2Pr...
Mal je messi, ker iz zornega kota šoferja ni razlike.(vedno ne moreš oceniti znak obrnjen 90°)
Sploh pa barva po tleh zbledi, table lahko zmanjkajo,... Pač ja, bo se treba natrenirat, da je kolesarska čez cesto enaka zebri. Samo da ne bo naletov, ker večina ljudi tega ne ve.
https://maps.app.goo.gl/qfcpTpbon6bL2Pr...
Mal je messi, ker iz zornega kota šoferja ni razlike.(vedno ne moreš oceniti znak obrnjen 90°)
Sploh pa barva po tleh zbledi, table lahko zmanjkajo,... Pač ja, bo se treba natrenirat, da je kolesarska čez cesto enaka zebri. Samo da ne bo naletov, ker večina ljudi tega ne ve.
Magic
Zgodovina sprememb…
Kolesarska čez cesto ni enaka zebri. V bistvu je popolnoma nasprotna. STOP znak je tam pri nekaterih samo zato, da je za zihr. V resnici pa nepotrebno.
Sicer so pa tudi za voznike marsikje popolnoma nepotrebni znaki. Recimo konec omejitve za križiščem, konec vseh omejitev za priključki na avtocesto, ponovljeni znaki za omejitev hitrosti, ...
Sicer so pa tudi za voznike marsikje popolnoma nepotrebni znaki. Recimo konec omejitve za križiščem, konec vseh omejitev za priključki na avtocesto, ponovljeni znaki za omejitev hitrosti, ...

BRBR ::
Kdo je kriv, če avto povozi kolesarja, ki vozi v napačno smer po kolesarski, vendar po prednostni smeri, avto pa zavija ven iz prednostne?
Seveda šofer avta...
Zakon ščiti šibkejše v prometu...
street
Tule kolesarska steza izpuhti v črno luknjo ?
Kajpak enkrat se je ne en, en šop pripeljal po pločniku, bznk levo, čez prehod za pešake, meni pred nos.
Ne bulji v telefon, pa spremljaj promet, ti bo lažje na cesti.
In bolj varno za vse...
Blagor ubogim, a so po novem šibkejši, na duhu.
Never underestimate the power of idiots in large groups.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: BRBR ()
Kolesarska čez cesto ni enaka zebri. V bistvu je popolnoma nasprotna. STOP znak je tam pri nekaterih samo zato, da je za zihr. V resnici pa nepotrebno.
Seveda NE!!
ZEBRA je žival, ki živi v Afriki! In prehod za kolesarje in kolesarske steze se drugače označi kot prehod za pešce!!
Tudi prehod za vlak se popolnoma drugače označi. Pozanimaj se, kako!
https://vozimse.si/cpp/test-cpp-talne-o...
Kakšen prehod za vlak? To ne obstaja. Obstajajo prehodi ceste čez železniško progo, za prehod za vlak pa še nisem slišal.
Ni res. Če ima kolesarska pri prečkanju ceste znak stop, potem kolesar nima prednosti, če pa tega ni pa ima prednost!
Primer kjer ima kolesar prednost!!(samo mora bit "previden in predvidljiv"):
Si nisem mislil, a je tako.
Magic
Kje to piše? Ko mi pokažeš člen v zakonu, ti bom verjel. Prej pač lahko vsak reče kar hoče. Tudi prehod z vlak.
Zgodovina sprememb…
predi ::
Ne vem zakaj moje besede ne zaležejo, zato citiram relevantni del odgovora na moja vprašanja AVPju, glede samostojnih kolesarskih prehodov. Spet.
Res ne vem, od kod drugi lahko sklepate karkoli o prednosti kogarkoli na teh prehodih, v kolikor to ni jasno iz prometne signalizacije.Poleg tega me zanima, kako to, da v publikaciji ni moč najti prikaza približevanja samostojnemu kolesarskemu prehodu oz. razjasnitve pravil prednosti v takšnem primeru?
Zakonodajalec se, vsaj navidezno, v primerjavi z določbami, ki recimo veljajo za prehode za pešce in železniške prehode, nekako izmakne določbi, ki bi izrecno omenjala "prednost" in "kolesarski prehod" v istem členu. Morda poznate razlog za to oz. imate morda o tem drugačno mnenje?
Odgovor:Opazka glede tega, da zakonodajalec ni poskrbel za nedvoumne določbe glede prednosti na samostojnem prehodu za kolesarje, drži. Pravila vožnje čez prehod za pešce imamo, ni pa urejena vožnja na samostojnem prehodu za kolesarje, torej na prehodu za kolesarje izven križišč. Določb ni ne za kolesarje, ki vozijo na prehodu, ne za vozila, ki peljejo čez prehod za kolesarje. Delikatno in nevarno. Pristojno ministrstvo smo v preteklosti na to že večkrat opozorili.
Sej sem zapisal da je wtf in ni čist jasno po zakonu. Samo to da ni nedvomno, pomeni zame le to, da preprosto nimaš prednosti. Sej pri kolesih večinoma ni problem, so dost predvidljivi. Vendar padejo E-skiroji v isto kategorijo, tam je pa predvidljivost popolnoma drugačna.
Magic

Pithlit ::
gen Maister je izjavil:
S tabo je nekaj hudo narobe.
VRHUNSKO!!
To bi bilo potrebno posebno raziskati!!
Bojim se, strah ne je, da bi mi admin bresal tako temo.Zato jo lahko odpreš ti.
![]()
Zelo ti bom hvaležen.
Naslov bi lahko bil: Kaj je tako hudo narobe z gen Maistrom!??
![]()
Lej. Tvoj nivo komunikacije je na nivoju raztrosanja gnojnice po cesti. Izpit si pa očitno dobil v škatli čokolinota. Ker o cpp nimaš pojma.
Life is as complicated as we make it...
Lej. Tvoj nivo komunikacije je na nivoju raztrosanja gnojnice po cesti. Izpit si pa očitno dobil v škatli čokolinota. Ker o cpp nimaš pojma.
BRAVO!!
Verjetno pa še malo bolj!!
Ja, izpit sem pa dobil; ne v škatli čokolinota, ker takrat ga verjetno sploh še niso proizvajali, ampak v škatli pralnega praška!
Vožnje me je naučil pa kar stari oče, ko si je sposodil še enega konja in z domačim sestavil dvovprego v lojtrski voz!
Lahko ti povem, kje je pokopan, pa se pojdi jokat na njegov grob, če želiš!
Ne vem zakaj moje besede ne zaležejo, zato citiram relevantni del odgovora na moja vprašanja AVPju, glede samostojnih kolesarskih prehodov. Spet.
Res ne vem, od kod drugi lahko sklepate karkoli o prednosti kogarkoli na teh prehodih, v kolikor to ni jasno iz prometne signalizacije.Poleg tega me zanima, kako to, da v publikaciji ni moč najti prikaza približevanja samostojnemu kolesarskemu prehodu oz. razjasnitve pravil prednosti v takšnem primeru?
Zakonodajalec se, vsaj navidezno, v primerjavi z določbami, ki recimo veljajo za prehode za pešce in železniške prehode, nekako izmakne določbi, ki bi izrecno omenjala "prednost" in "kolesarski prehod" v istem členu. Morda poznate razlog za to oz. imate morda o tem drugačno mnenje?
Odgovor:Opazka glede tega, da zakonodajalec ni poskrbel za nedvoumne določbe glede prednosti na samostojnem prehodu za kolesarje, drži. Pravila vožnje čez prehod za pešce imamo, ni pa urejena vožnja na samostojnem prehodu za kolesarje, torej na prehodu za kolesarje izven križišč. Določb ni ne za kolesarje, ki vozijo na prehodu, ne za vozila, ki peljejo čez prehod za kolesarje. Delikatno in nevarno. Pristojno ministrstvo smo v preteklosti na to že večkrat opozorili.
No, zdaj, ko imamo novo vlado se lahko izvede ponovne poskuse opozoranjanja pristojnega ministrstva! Dokler je min. Vrtovec še vroča roba!?
In začneš šteti poskuse ponovno od nič.
Drugače pa, kar se VARNOSTI TIČE, bi morda vprašal te 'brihtne' forumaše, kako se vozi po cesti, kjer ni niti sredinske črte, ampak sta samo dve prekinjeni črti na/ob robu vozišča, ki označujeta kolesarski pas!??
Imamo to tudi že pri nas, ne samo v tujini. Če se ne motim, in če kdo rabi prikaz situacije na cesti, naj si poišče na googel mapsu; mislim, da je taka cesta pri nas od Postojne do Postonjske jame!?
Legon ::
No, dej nas ti razsvetli.
Kupi si Čokolino in boš v njem dobila raz-svetlitev.
Lako se pa Legoona obrneš, da ti razloži, kdo nima prednosti in kaj v zakonih in paragrafih piše o tistih, ki nimajo prednosti.
Utk ::
Kje to piše? Ko mi pokažeš člen v zakonu, ti bom verjel. Prej pač lahko vsak reče kar hoče. Tudi prehod z vlak.
Pravilo desnega. Imas zgoraj konkretne citate iz zakona kdaj gre za srecanje dveh cest. To da po eni smejo vozit samo kolesarji, ne pomeni da to ni cesta.
Itak. Potem se lahko po tisti kolesarski pripeljem tudi z avtom in imam prednost.
Če zakone pišejo taki kalibri, potem se temu niti ne bi smel čudit.
mirator ::
Glede na nekatere poste tukaj, je hudičevo malo prometnih nesreč med avtomobili in kolesarji.
Neverjetno, kdo vse te obkroža, ko si enkrat na cesti. Pa neverjetno je, da nekdo, ki je opravil izpit B kategorije (pa ni važno ali pred 40-timi leti ali pravkar) ne pozna prometnih znakov, ne loči med prehodom za pešce in prehodom za kolesarje.
Z Legonom se redko strinjam, ampak v tej temi ima absolutno prav.
Neverjetno, kdo vse te obkroža, ko si enkrat na cesti. Pa neverjetno je, da nekdo, ki je opravil izpit B kategorije (pa ni važno ali pred 40-timi leti ali pravkar) ne pozna prometnih znakov, ne loči med prehodom za pešce in prehodom za kolesarje.
Pravilo desnega. Imas zgoraj konkretne citate iz zakona kdaj gre za srecanje dveh cest. To da po eni smejo vozit samo kolesarji, ne pomeni da to ni cesta.
Itak. Potem se lahko po tisti kolesarski pripeljem tudi z avtom in imam prednost.
Pravilo desnega je pomembno pravilo v prometu! Edino še pravilo prednosti je pred njim!! Na prvem mestu.
Je pa res nerodno, če ne ločiš, kaj so pojmi ceste, celo enakovredne ceste in kaj je pojem prehoda čez cesto, ali pa prehoda čez progo!
Glede na nekatere poste tukaj, je hudičevo malo prometnih nesreč med avtomobili in kolesarji.
No, poglej malo STATISTIKO in poročila, pa napiši še enkrat, da je malo prometnih nesreč!??
In število nesreč bi se vsakemu 'normalnemu' človeku; ali je naredil izpit včeraj, ali pa pred 40 leti; zdelo ne tako majhno!
gen Maister je izjavil:
Pravilo desnega je pomembno pravilo v prometu! Edino še pravilo prednosti je pred njim!! Na prvem mestu.
Je pa res nerodno, če ne ločiš, kaj so pojmi ceste, celo enakovredne ceste in kaj je pojem prehoda čez cesto, ali pa prehoda čez progo!In kako se v takih primerih obnašati in ravnati.
Dej bodi realen. Če bi na tisti kolesarski stezi videl avto, bi rekel, aha, to je križišče enakovrednih cest, zato ima on prednost?
Jaz ti tega NE verjamem.
Legon ::
Po kaki logiki, lahko po površini, ki je rezervirana za specifično kategorijo vozil (kolesa), voziš z avtomobilom?
gen Maister je izjavil:
Je pa res nerodno, če ne ločiš, kaj so pojmi ceste, celo enakovredne ceste in kaj je pojem prehoda čez cesto, ali pa prehoda čez progo!In kako se v takih primerih obnašati in ravnati.
Dej bodi realen. Če bi na tisti kolesarski stezi videl avto, bi rekel, aha, to je križišče enakovrednih cest, zato ima on prednost?
Jaz ti tega NE verjamem.
Kaj bi pa ti mislil, če bi videl avto, ki se vključuje z ceste desne in nima znaka za odvzem prednosti? Še posbej če pri tem upoštevaš še vse ostale (talne) iznačbe, ki te opozarjajo na to, da ti cesto sekajo druga vozila?
Jaz osebno bi si mislil, da imam pred sabo talenta, kot si ti, ki nima pojma o prometnih predpisih, kaj šele o vožnji in zato z avtomobilom vozi po kolesarskih stezah. V takem priemru upočasnim in po potrebi ustavim, ker pri norcih nikoli ne veš kaj bo nasledji manever. Take kekce je pametno spustut mimo ne glede na to kdo ima formalno prednost.
Če po cesti vozite taki kalibri, potem se temu niti ne bi smel čudit, da imamo stanje kot je.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Legon ()

gen Maister je izjavil:
No, poglej malo STATISTIKO in poročila, pa napiši še enkrat, da je malo prometnih nesreč!??
Saj ni napisal da je malo nesreč. To si sam ti prebral.
Ampak če gledaš komentar, na katerega sem odgovarjal, potem ima prednost samo kolesar, ki prihaja s tvoje desne. Ne pa kar vsak kolesar.
In ja, sem omenil že precej postov nazaj. V najboljšem primeru velja desno pravilo. V nobenem primeru pa ne velja, da ima vedno prednost kolesar. Govorimo seveda o prehodu kolesarske steze čez cesto, kjer niti na kolesarski stezi, niti na cesti ni znakov stop ali križišče s prednostno cesto.
@Legon, kolesarska pot/steza lahko cesto prečka v obliki križišča ali pa v obliki prehoda. Kolesarski prehod ni kolesarska pot, ni kolesarska steza in ni kolesarski pas. Je pojmovno povsem ločena prometna površina, s posebnim namenom. Do križanja v teh primerih ne more priti že po definiciji teh pojmov. Edini relevanten pojem tukaj je "prehajanje" in ne križanje.
Če šteje samostojni kolesarski prehod za križišče, potem za enako šteje tudi vsak Prehod za pešce in kolesarje (izven križišč, označen z znakom 2432), in vsak semaforiziran ekvivalenten prehod, ker lahko na njem gori utripajoča rumena luč. Te oblike prečenj pa so bolj pogoste in če bi res veljalo, kar praviš, bi to izvedel vsak že v šoli vožnje. Še nikoli nisem slišal, da bi prehod lahko recimo preklical z znakom predpisano omejitev hitrosti. Ne v Sloveniji.
Še enkrat, kolesarski prehod ni cesta.
Če šteje samostojni kolesarski prehod za križišče, potem za enako šteje tudi vsak Prehod za pešce in kolesarje (izven križišč, označen z znakom 2432), in vsak semaforiziran ekvivalenten prehod, ker lahko na njem gori utripajoča rumena luč. Te oblike prečenj pa so bolj pogoste in če bi res veljalo, kar praviš, bi to izvedel vsak že v šoli vožnje. Še nikoli nisem slišal, da bi prehod lahko recimo preklical z znakom predpisano omejitev hitrosti. Ne v Sloveniji.
Še enkrat, kolesarski prehod ni cesta.
Enako velja za tale primer:
https://maps.app.goo.gl/SarAFuSU6xud2ax...
Stranska cesta (sicer nekategorizirana, ampak še vedno cesta). Nobenega znaka nikjer, pa vsi vemo, da imajo prednost vozniki na glavni cesti. Ne glede na to, ali so v avtomobilu ali na kolesu.
No, sem malo bolj pogledal. Za voznike na glavni cesti je celo znak za križišče prednostne in neprednostne ceste nekoliko bolj nazaj. Ampak za voznika, ki pride s stranske ceste ni pa nikjer nič. Pa vseeno razumejo, da niso na prednostni in ne pričakujejo, da jih bo kdo počakal.
Stranska cesta (sicer nekategorizirana, ampak še vedno cesta). Nobenega znaka nikjer, pa vsi vemo, da imajo prednost vozniki na glavni cesti. Ne glede na to, ali so v avtomobilu ali na kolesu.
No, sem malo bolj pogledal. Za voznike na glavni cesti je celo znak za križišče prednostne in neprednostne ceste nekoliko bolj nazaj. Ampak za voznika, ki pride s stranske ceste ni pa nikjer nič. Pa vseeno razumejo, da niso na prednostni in ne pričakujejo, da jih bo kdo počakal.
Zgodovina sprememb…
Enako velja za tale primer:To sledi iz osmega člena ZCes-2 (6). Gre za priključek nekategorizirane ceste na javno cesto. Tega ne gre enačiti s kolesarsko potjo/stezo.
Po kaki logiki, lahko po površini, ki je rezervirana za specifično kategorijo vozil (kolesa), voziš z avtomobilom?
Včasih je vseeno dovoljeno za lastnike parcel, traktorje, lahko sem pa tudi v prekršku, tistega na "glavni" cesti to čisto nič ne briga, prednost imam glih tako.
Kaj bi pa ti mislil, če bi videl avto, ki se vključuje z ceste desne in nima znaka za odvzem prednosti?
A ti ko se voziš po cesti stalno gledaš za vsako gozdno cesto ali ima znak za odvzem prednosti? Si kar mislim...
Tist, ki je dizajniral to križišče in rekel, ah sej je jasno da ima desni prednost, je bedak. Pika.
To sledi iz osmega člena ZCes-2 (6). Gre za priključek nekategorizirane ceste na javno cesto. Tega ne gre enačiti s kolesarsko potjo/stezo.
Ko se voziš po cesti brskaš po uradnem listu ali je neka cesta kategorizirana ali ne? Komot bi imela še 10 metrov asfalta not, in ni šanse da je ločiš.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
45. člen:
Torej, ko greš s avtom čez progo, zebro, ali kolesarski prehod, moraš prilagodit hitrost, da omogočiš prečkanje. Hkrati je pa tudi na pešcu ali kolesarju, da prečka previdno in predvidljivo. Torej nihče nima totalne prednosti in se v primeru nesreče ugotavlja razmerje deljene krivde. Kot sem rekel, je zakon ok deloval, dokler so bili še navadni kolesarji. Sedaj s e-skiroji in e-kolesi so pa takšni prehodi postali nevarni, ker je stvar nekje subjektivno določena, hitrosti vseh udeležencev pa višja.
(2) Voznik, ki se približuje križišču, prehodu ceste čez železniško progo, prehodu za pešce, kolesarski stezi, prehodu za kolesarje ali drugi prometni površini, mora voziti posebno previdno. Voziti sme s takšno hitrostjo, da lahko varno ustavi in pusti mimo vozila in druge udeležence cestnega prometa, ki imajo na križišču prednost, da lahko varno ustavi pred prehodom za pešce, pred prehodom ceste čez železniško progo oziroma, da lahko vozilo ustavi, če bi z vožnjo preko prehoda ogrožal pešce in kolesarje.
Torej, ko greš s avtom čez progo, zebro, ali kolesarski prehod, moraš prilagodit hitrost, da omogočiš prečkanje. Hkrati je pa tudi na pešcu ali kolesarju, da prečka previdno in predvidljivo. Torej nihče nima totalne prednosti in se v primeru nesreče ugotavlja razmerje deljene krivde. Kot sem rekel, je zakon ok deloval, dokler so bili še navadni kolesarji. Sedaj s e-skiroji in e-kolesi so pa takšni prehodi postali nevarni, ker je stvar nekje subjektivno določena, hitrosti vseh udeležencev pa višja.
Magic
Jaz ti tega NE verjamem.
REALNOST je taka; in o tem govori tudi NASLOV teme, da je STOP znak na prehodu za kolesarje!!
To dejansko pomeni, da NIMAJO PREDNOSTI! Kar je pravilno ugotovljeno. Kaj bi bilo pa, če tam tega znaka NE bi bilo; ali bi bilo to križišče enakovrednih cest ali prehod za kolesarje, to je pa drugo vprašanje!!

Včasih je vseeno dovoljeno za lastnike parcel, traktorje, lahko sem pa tudi v prekršku, tistega na "glavni" cesti to čisto nič ne briga, prednost imam glih tako.
Kaj bi pa ti mislil, če bi videl avto, ki se vključuje z ceste desne in nima znaka za odvzem prednosti?
A ti ko se voziš po cesti stalno gledaš za vsako gozdno cesto ali ima znak za odvzem prednosti? Si kar mislim...
Tist, ki je dizajniral to križišče in rekel, ah sej je jasno da ima desni prednost, je bedak. Pika.
To sledi iz osmega člena ZCes-2 (6). Gre za priključek nekategorizirane ceste na javno cesto. Tega ne gre enačiti s kolesarsko potjo/stezo.
Ko se voziš po cesti brskaš po uradnem listu ali je neka cesta kategorizirana ali ne? Komot bi imela še 10 metrov asfalta not, in ni šanse da je ločiš.
Ne. Ko se voziš po cesti ki je komajda malenkost širša od polžje steze valda uletiš na glavno cesto kot največji car. Sploh če uletiš pred nekoga ki povsem pravilno prihaja z leve. Če pa, v predstavljenem primeru takole carsko uletiš pred nekoga ki prihaja z desne... Si ga pa sploh zmagal.
Neverjetno kaj vse ne prebereš na tem forumu. Vsi čokolino jeste, al kako?
45. člen:
.... Kot sem rekel, je zakon ok deloval, dokler so bili še navadni kolesarji. Sedaj s e-skiroji in e-kolesi so pa takšni prehodi postali nevarni, ker je stvar nekje subjektivno določena, hitrosti vseh udeležencev pa višja.
Da! Zdaj so pa kar naenkrat vozniki avtomobilov ogroženi!!
GROZNO!!
Ne. Ko se voziš po cesti ki je komajda malenkost širša od polžje steze valda uletiš na glavno cesto kot največji car. Sploh če uletiš pred nekoga ki povsem pravilno prihaja z leve. Če pa, v predstavljenem primeru takole carsko uletiš pred nekoga ki prihaja z desne... Si ga pa sploh zmagal.
Neverjetno kaj vse ne prebereš na tem forumu. Vsi čokolino jeste, al kako?
Ne, tako trdijo tisti, ki pravijo da imajo v tistem primeru kolesarji prednost, ker prihajajo z desne.
gen Maister je izjavil:
Jaz ti tega NE verjamem.
REALNOST je taka; in o tem govori tudi NASLOV teme, da je STOP znak na prehodu za kolesarje!!
To dejansko pomeni, da NIMAJO PREDNOSTI! Kar je pravilno ugotovljeno. Kaj bi bilo pa, če tam tega znaka NE bi bilo; ali bi bilo to križišče enakovrednih cest ali prehod za kolesarje, to je pa drugo vprašanje!!![]()
Pogovarjamo se o tem primeru:
Ni res. Če ima kolesarska pri prečkanju ceste znak stop, potem kolesar nima prednosti, če pa tega ni pa ima prednost!
Primer kjer ima kolesar prednost!!(samo mora bit "previden in predvidljiv"):
Si nisem mislil, a je tako.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
gen Maister je izjavil:
Hvala, da si to opazila!
Ko boš ti pojedla dovolj Čokolina, se boš tudi ti naučila brati implicitni govor!
Ali, če povem še malo bolj po domače in ker tudi ti nakazuješ smer vožnje z roko; kam pes tačko moli.

gen Maister je izjavil:
gen Maister je izjavil:
Hvala, da si to opazila!
Ko boš ti pojedla dovolj Čokolina, se boš tudi ti naučila brati implicitni govor!
Ali, če povem še malo bolj po domače in ker tudi ti nakazuješ smer vožnje z roko; kam pes tačko moli.![]()
Je uporabnik kar precej eksplicitno zapisal kar je hotel povedat. Ne vem zakaj se je treba zdaj norca delat namesto da se pač prizna napako.
Ponavljam: s tabo je nekaj hudo narobe.
Še en primer: https://maps.app.goo.gl/4WJ6jwNQ9uc4Nxk...
GROZNO!!!
Tukaj so pa kar zebro povozili!??? In to s prehodom za kolesarsko!??
Svašta.
Je uporabnik kar precej eksplicitno zapisal kar je hotel povedat. Ne vem zakaj se je treba zdaj norca delat namesto da se pač prizna napako.
Ponavljam: s tabo je nekaj hudo narobe.
Saj nikjer ne pravim in trdim, da je z menoj vse v redu!???
Menda sem že preveč polente pojedel!??
Ko boš ti pojedla dovolj Čokolina, boš to (eksplicitno) razumela.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: gen Maister ()
mirator ::
gen Maister je izjavil:
Mislim, da moraš ti še enkrat prebrat, kaj sem napisal.
Žal so med omenjenimi posti tudi tvoji.
45. člen:
(2) Voznik, ki se približuje križišču, prehodu ceste čez železniško progo, prehodu za pešce, kolesarski stezi, prehodu za kolesarje ali drugi prometni površini, mora voziti posebno previdno. Voziti sme s takšno hitrostjo, da lahko varno ustavi in pusti mimo vozila in druge udeležence cestnega prometa, ki imajo na križišču prednost, da lahko varno ustavi pred prehodom za pešce, pred prehodom ceste čez železniško progo oziroma, da lahko vozilo ustavi, če bi z vožnjo preko prehoda ogrožal pešce in kolesarje.
V bistvu tale člen odlično opiše vse.
1. V zgoraj naštetih primerih moraš voziti posebno previdno.
2. Voziti mora s takšno hitrostjo, da lahko ustavi in pusti mimo vozila in druge udeležnce, ki imajo na križiču prednost, da lahko varno ustavi pred prehodom za pešce, pred prehodom ceste čez železniško progo. Pred prehodom za kolesarje ni nikjer zapisano, ker ti nimajo prednosti.
3. Če pa se kolesar zaradi česarkoli že, nekako znajde na prehodu za kolesarje, čeprav nima prednosti, pa mora voznik vseeno ustaviti, kar je logično.
Vsekakor pa kolesar nima prednosti, če ni z znaki drugače določeno.
Sej, točno tako je napisano, nihče nima prednosti pa tudi nihče ne sme bit povožen. Če se karkoli zgodi na kolesarskem prehodu(brez stop znaka), je zadeva za na sodišče in leta kompliciranja, koliko je kdo naredil po svoji moči... Temu jaz pravim, da nimam prednosti tako v avtu, kot na kolesu(e-skiroju!).
Magic
Zgodovina sprememb…
To besedilo ne ureja prednostnih razmerij med udeleženci v prometu.
Je pa vsekakor zanimivo, ker je iz njega povsem jasno, da zakon loči med križišči in prehodi za kolesarje.
Križišče
Samostojni prehod za kolesarje
Je pa vsekakor zanimivo, ker je iz njega povsem jasno, da zakon loči med križišči in prehodi za kolesarje.
Križišče

To besedilo ne ureja prednostnih razmerij med udeleženci v prometu.
Križišče
Pa oba primera imata lepo stop znak za kolesarje.
Kakor je tudi prav. Pogovarjamo se o primerih, kjer prednost ni jasna iz prometne signalizacije.To besedilo ne ureja prednostnih razmerij med udeleženci v prometu.
Križišče
Pa oba primera imata lepo stop znak za kolesarje.
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Rondo in kolesarska steza (strani: 1 2 )Oddelek: Na cesti | 8356 (3080) | al_z |
| » | prehod/kolesarska stezaOddelek: Na cesti | 5011 (3704) | Invictus |
| » | Prehod za pešce / kolesarjeOddelek: Na cesti | 15955 (13765) | predi |
| » | Republiški testiOddelek: Loža | 7254 (6511) | St235 |
| » | se malo o cpp (strani: 1 2 3 4 … 8 9 10 11 )Oddelek: Loža | 74423 (67613) | jype |