Forum » Loža » Postavitev električne polnilnice
Postavitev električne polnilnice
sfaljk ::
Pozdravljeni.
Sem pisal že podsvojostreho.net, pa bom še tule, če je kak strokovnjak oziroma z izkušnjami.
Zanimam se za postavitev domače polnilnice za električna vozila. Živim v 3 stanovanjski hiši, kjer je električna omarica na hodniku pred stanovanjem. Elektriko imamo ločeno in elektro omarica s števci je poleg glavnih vhodnih vrat v objekt.
Zanima me, ali je potrebno za električno polnilnico kabel vlečt od električne omarice stanovanja ali je možnost, da se ga vleče od števca naprej. Ker če je možno od števca naprej je to veliko bolj praktično, saj je na zunanji strani objekta. Električna omarica z varovalkami pa je na notranjem hodniku, vsako stanovanje pa je v svoji etaži. Poleg tega v tisti omarici ni več nobenega prostora, tudi mi ni jasno kako bi spravil not 5 x 10 mm2 kabel. Razbijanja bi bilo preveč.
Aja električnega avta še nimam, prej bi si želel postaviti polnilnico.
Hvala za odgovore in LP.
Sem pisal že podsvojostreho.net, pa bom še tule, če je kak strokovnjak oziroma z izkušnjami.
Zanimam se za postavitev domače polnilnice za električna vozila. Živim v 3 stanovanjski hiši, kjer je električna omarica na hodniku pred stanovanjem. Elektriko imamo ločeno in elektro omarica s števci je poleg glavnih vhodnih vrat v objekt.
Zanima me, ali je potrebno za električno polnilnico kabel vlečt od električne omarice stanovanja ali je možnost, da se ga vleče od števca naprej. Ker če je možno od števca naprej je to veliko bolj praktično, saj je na zunanji strani objekta. Električna omarica z varovalkami pa je na notranjem hodniku, vsako stanovanje pa je v svoji etaži. Poleg tega v tisti omarici ni več nobenega prostora, tudi mi ni jasno kako bi spravil not 5 x 10 mm2 kabel. Razbijanja bi bilo preveč.
Aja električnega avta še nimam, prej bi si želel postaviti polnilnico.
Hvala za odgovore in LP.
WaterBoy ::
Seveda lahko, pri omarici z števci se dogradi omara, tam daš notri števec za polnilnico, da ti meri porabo celotnega stanovanja, od njega pa do polnilnice pa potegneš upt kabel in do stanovanja ut za komukacijo
joez7 ::
Ne pozabit na zaščito priključka. Če vlečeš iz notranje omarice - maš verjetno že FID.
Če boš vlekel direktno za števcem, ne pozabi na dodatni FID 30mA in avtomatske varovalke (3xC16A) + prenapetostno zaščito - katodnike + ozemljilo (lahko tudi kot namenske palice).
Pa ustrezen presek kabla - ponavadi se daje 5x6mm2 (odvisno od dolžine, v vsakem primeru pa vsaj 5x2.5mm2).
Če boš vlekel direktno za števcem, ne pozabi na dodatni FID 30mA in avtomatske varovalke (3xC16A) + prenapetostno zaščito - katodnike + ozemljilo (lahko tudi kot namenske palice).
Pa ustrezen presek kabla - ponavadi se daje 5x6mm2 (odvisno od dolžine, v vsakem primeru pa vsaj 5x2.5mm2).
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.
joez7 ::
Res da od viška ne boli glava, ampak 5x6 mm2 kabel je za polnilnico vrh glave.
Gre se zaa kratke stike , pa tut 11-13kW kar nekaj vleče - drgač pa maš v shemi polnilnice že predpisane preseke - mal si preber.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
darkolord ::
Ne, definitivno ne gre za kratke stike. Za to imaš varovalko, ne pa bolj debel kabel.
5x6 je dovolj za 3x32 A, torej 22 kW. Že to je ogromno, kaj šele več ...
5x6 je dovolj za 3x32 A, torej 22 kW. Že to je ogromno, kaj šele več ...
starfotr ::
Živim v 3 stanovanjski hiši,
Najbolj smiselno in smotrno je, da se vsi 3 sosedje zberete na kup in naročite enega električarja, ki bo prišel na ogled, ter vsem trem montiral kable (tam kjer boste vi želeli). Ne pozabit na komunikacijo, saj polnilnica velikokrat rabi tudi ethernet.
fujtajksel ::
Seveda lahko, pri omarici z števci se dogradi omara, tam daš notri števec za polnilnico, da ti meri porabo celotnega stanovanja, ...
Najbrž števec v tem primeru že itak meri porabo celotnega stanovanja + polnilnice in je treba dodat samo varovanje?
Pa zna bit dobro zraven premislit če bo za priključevat še kakšno sončnico in baterijo.
temni_princ ::
Mogoče offtopic, ampak če imaš zunaj šuko, je morda to vse kar rabiš. Jaz sem isto na zacetku hotel 3 fazno polnilnico, izkazalo pa se je, da priložen polnilec za šuko čisto dovolj.
Hvala za odgovore.
Zunanje šuko vtičnice so na skupni elektriki oziroma na elektriki enega soseda, ki ima odštevalni števec.
Za kakšen sesalec priklopit, pa kosilnico. 20 let nazaj se ni razmišljalo o polnenju električnega avta.
Zunanje šuko vtičnice so na skupni elektriki oziroma na elektriki enega soseda, ki ima odštevalni števec.
Za kakšen sesalec priklopit, pa kosilnico. 20 let nazaj se ni razmišljalo o polnenju električnega avta.
fujtajksel ::
> Zunanje šuko vtičnice so na skupni elektriki oziroma na elektriki enega soseda, ki ima odštevalni števec.
Danes v času e-avtov in omrežnin se vsekakor spodobi si uredit svojo vtičnico s svojega števca.
Vprašanje tu je koliko kilovatov oz kWh rabiš, moraš poračunat kako dolge so tvoje dnevne poti.
Tudi če imaš avto ki zna polnit hitro, ga boš doma zaradi konic/omrežnine rajši počasi.
Danes v času e-avtov in omrežnin se vsekakor spodobi si uredit svojo vtičnico s svojega števca.
Vprašanje tu je koliko kilovatov oz kWh rabiš, moraš poračunat kako dolge so tvoje dnevne poti.
Tudi če imaš avto ki zna polnit hitro, ga boš doma zaradi konic/omrežnine rajši počasi.
bm1973 ::
Imate samo en števec? In potem odštevalne števce? Mogoče razmislit za ločene števce, če se bo že ravno delalo. Seveda, če je etažna lastnina ustrezno urejena...
Potegneš kabel od števca, x3 za vsa stanovanje, ne bo veliko dražje. Brez zbijanja najbrž ne bo šlo, ampak saj je bajta že stara. Bo malo osvežitve.
Ne šparaj pri debelini kablov, tistih par fičnikov za par metrov več ne bo nobenega bankrotiralo...
BTW. a so ostala 2 strinjata? Brez njunega soglasja tega ne smeš delat...
Poleg tega pa razmisli tudi, kako boš preprečil, da ti sostanovalec ne bo polnil avta na tvojem priključku...
Ah, radosti večstanovanjskih objektov
.
Potegneš kabel od števca, x3 za vsa stanovanje, ne bo veliko dražje. Brez zbijanja najbrž ne bo šlo, ampak saj je bajta že stara. Bo malo osvežitve.
Ne šparaj pri debelini kablov, tistih par fičnikov za par metrov več ne bo nobenega bankrotiralo...
BTW. a so ostala 2 strinjata? Brez njunega soglasja tega ne smeš delat...
Poleg tega pa razmisli tudi, kako boš preprečil, da ti sostanovalec ne bo polnil avta na tvojem priključku...
Ah, radosti večstanovanjskih objektov
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]
mitosan ::
Vsi so ti dali super izhodišča glede fid in varnosti. Sam sem si glede na to, da nimamo večjih porabnikov in imam Teslo Y (11kw max) napeljal 4 kvadrat kabel in trofazno 16 A rdečo vtičnico. Na steno sem pritrdil tole prenosno polnilnico: https://www.amazon.de/d%C3%A9-Wallbox-C... in je priključena.
V avtu imam nastavljeno na max 7A - 5kw, in čez noč v 8h napolni cca 60% kar v večini primerov že dovolj, drugače povečaš amperažo ali pa podaljšaš čas polnjenja. Ko ne polniš vržeš ven varovalko, če je skrb da bi kdo drug polnil. Nič se ne niti malo zagreje.
Takšna rešitev je zagotovo boljša od šuko, saj tam v večini niso dovolj debeli vodniki in vtičnice za višjo amperažo.
V avtu imam nastavljeno na max 7A - 5kw, in čez noč v 8h napolni cca 60% kar v večini primerov že dovolj, drugače povečaš amperažo ali pa podaljšaš čas polnjenja. Ko ne polniš vržeš ven varovalko, če je skrb da bi kdo drug polnil. Nič se ne niti malo zagreje.
Takšna rešitev je zagotovo boljša od šuko, saj tam v večini niso dovolj debeli vodniki in vtičnice za višjo amperažo.
Če sprašujem mene.
Imamo ločene števce. U bitvu je vse ločeno in etažna lastnina urejena. Samo zunanja elektrika je na odštevalni števec. Bajta niti ni stara, še ne 20 let.
Imamo ločene števce. U bitvu je vse ločeno in etažna lastnina urejena. Samo zunanja elektrika je na odštevalni števec. Bajta niti ni stara, še ne 20 let.
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Domača polnilnica za avto (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 25679 (642) | joez7 |
| » | Katere varovalke za hišo (strani: 1 2 3 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 40349 (7792) | joez7 |
| » | Pancerke (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 24980 (17888) | starfotr |
| » | Električni števecOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 7010 (3410) | starfotr |
| » | Enofazni ali trofazni tok (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 20795 (18837) | floyd1 |