» »

Enofazni ali trofazni tok

Enofazni ali trofazni tok

1
2
»

facepalm ::

@starfotr kje ti pobiras te podatke? 150mm^2? Pri meni so zahtevali zgolj 25mm^2 bakrenih. Od merilnega mesta do notranje omarice pa je speljan 5*6mm^2 (3*25A).
Res da od viska glava ne boli ampak neko obsurdno predimenzioniranje nima smisla.

mirator ::

Pa ima @star foter kar prav. Po tipizaciji (ki se je distributerji držijo kot pijanec plota) so tipizirani Al preseki kablov 35, 70, 150 in 240 mm2. Kabel, ki ga imaš napeljanega od števca do tvoje razdelilnika ima mogoče res 5 vodnikov, vendar je eden izven funkcije. Pa ker imaš presek 6 mm2, bi moral imeti TT sistem ozemljevanja, sicer je po predpisih za PEN vodnik zahtevano 10 mm2.

Zanimivo, da so pri meni zahtevali samo 25mm2
Sistem pa je TN-S. Torej gresta zemlja in nula po locenih vodnikih do notranje omarice.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: facepalm ()

gruntfürmich ::

prowb je izjavil:

gruntfürmich je izjavil:

poweroff je izjavil:

Da bo potrebna preureditev omarice mi je jasno. Malo bolj zoprn poseg bo edino menjava kabla, ampak OK, ni tako grozno.

kakšna menjava kabla? po bajti nič ne rabiš menjavat.

Ja ni nujno, da je kablovje po bajti optimizirano... Kaj veš - lahko da ima samo eno varovalko in potem štrikano z enim kablom za vse luči in drugim za vse vtičnice...

Če že dela, naj se tudi po bajti inštalacije porihtajo - sicer več stane - ampak bolj, ko ločiš porabnike na posamezne veje in varovalke, bolje je!

da, ampak če veš kaj gre kam, potem lahko to ločiš v omarici oz malo izven. ni treba vseh žic do vsake luči in štekerja zamenjat. do omarice pa vsekakor.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

starfotr ::

facepalm je izjavil:

@starfotr kje ti pobiras te podatke? 150mm^2? Pri meni so zahtevali zgolj 25mm^2 bakrenih. Od merilnega mesta do notranje omarice pa je speljan 5*6mm^2 (3*25A).
Res da od viska glava ne boli ampak neko obsurdno predimenzioniranje nima smisla.

Tvojih 25 bakrenih milimetrov.

Jaz pa govorim o ALU vodnikih. Velika razlika. In glede na tipizacijo jih sploh ne moreš imet s tvojim presekom.

https://www.giz-dee.si/Portals/0/Tipiza...

floyd1 ::

mirator je izjavil:

Pa ima @star foter kar prav. Po tipizaciji (ki se je distributerji držijo kot pijanec plota) so tipizirani Al preseki kablov 35, 70, 150 in 240 mm2. Kabel, ki ga imaš napeljanega od števca do tvoje razdelilnika ima mogoče res 5 vodnikov, vendar je eden izven funkcije. Pa ker imaš presek 6 mm2, bi moral imeti TT sistem ozemljevanja, sicer je po predpisih za PEN vodnik zahtevano 10 mm2.

Ali ni zahtevan presek nič odvisen od dolžine kabla? Moj električar mi je rekel, da je za teh 15m (oz. še malo manj) od zunanje do notranje omarice čisto vseeno, ali vzamem 10 ali 6mm2 kabel. 3x20A priklop.

Glede vprašanja iz začetka teme - poznam precej ljudi v hišah, a prav nikogar z enofaznim priklopom. Ti da mislit...

@starfotr
Hvala za pdf!
Ko najdem koscek kabla (sem shranil 20cm koscek) bom izmeril ali je 25mm^2 ali vec.
Na papirjih od elektra vem, da je pisalo, da mora elektricist napeljat Cu kabel s presekom 25mm^2. Mogoce je pisalo "VSAJ" 25mm^2.
Razumem, da je prevodnost Al manjsa in so zato preseki vecji. Ampak npr 170mm^2 se mi zdi noro.
Sklepam, da je odvisno od stevila stevcev v omarici. Pri nas, sta (in tudi bosta) samo dva (dvostanovanjska hisa). Dolzina kabla (od omreznega do omarice) pa je samo 10m (od fasade v pritlicju, do kablov elektra pod streho).

Presek je odvisen (tudi) od dolžine kabla. Daljša kot je linija, večji presek mora biti, da so padci napetosti še vedno v mejah.

Ravno tako je večji presek potreben, če je več porabnikov na eni liniji.

10 mm^2 ja minimum, kar se danes dela od števca do razdelilca. Tistih maksimalno par 10 m kabla ali žic 6 mm^2 ali 10 mm^2 ne igra bistvene vloge pri ceni inštalacije in celega projekta hiše. Pa recimo, da je cca. 100 % višja cena 10 mm^2 v primerjavami s 6 mm^2. Danes so cene od oka 0,8 €/m oz. 1,5 €/m.

https://www.gov.si/assets/ministrstva/M...

Tako, da tisti električar, ki na preseku prišpara nekaj eur, pa četudi je TT sistem, je za prebičat.

mirator ::

Minimalni presek 10 mm2 za bakreni kabel (za Al je 16 mm2) je predpisan samo za združeni zaščitni in nevtralni vodnik PEN. Ker elektro ne dovoli priljučitve na ozemljitveno sponko v merilni omarici, se do notranjega razdelilca napelje samo štiri vodnike. V tem primeru je pač kabel 4 x 10 mm2 (ali pa 5 x 10 mm2, pri čemer ti en vodnik ostane nepriklopljen). Če pa imaš TT sistem ozemljevanja, potem so lahko vsi štirje vodniki (tri faze in nula ) manjšega preseka, pač odvisno od pričakovane maksimalne obremenitve oz. jakosti glavne varovalke, zaščitni vodnik pa napelješ od svoje ozemljitve na PE zbiralnico.

poweroff ::

gruntfürmich je izjavil:

ni treba vseh žic do vsake luči in štekerja zamenjat. do omarice pa vsekakor.

Saj o tem sem govoril. Do omarice. Ampak OK, to je par metrov.
sudo poweroff

Danes so cene od oka 0,8 €/m oz. 1,5 €/m.

Kje ga dobiš za tako ceno?

Govorimo o 4x10mm2 zemeljskem (za 1,5 €/m)?

Sem takrat preklical vse živo in (po spominu) je bila cena vsaj nekajkrat višja od te tvoje. Posledično pa tudi razlika med 6 in 10 kvadrat.

Invictus ::

V bajti si tako ali tako ozemljitev naredis sam z valjancem pod/v plato/i.

Boljse ne gre.

Razen ce se kdo boji, da ga bo kaj usekalo cez 20 cm plato ;)
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

starfotr je izjavil:

Govorim o žicah in njihovih cenah ne o kablih.

Tako pa ja. In potem je cena tm štirižilnega približno x4.
1
2
»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nova idukcijska plošča crkuje - Beko (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
15725295 (6553) hafnerurban
»

Težave z glavnimi varovalkami zaradi preobremenitve

329766 (8788) anzy4
»

Priklop štedilnika - kako? (strani: 1 2 3 )

11945523 (32116) borut_p
»

Indukcijska plošča (strani: 1 2 )

6529731 (21580) mat xxl
»

Priklop steklokeramične kuhalne plošče (strani: 1 2 )

8646639 (43040) Volk|

Več podobnih tem