» »

Prodaja avta

Prodaja avta

Senos ::

Včeraj prodal avto, na oglasu napisane vse napake za katere sem vedel in da je povsej verjetnosti še treba kaj zamenjati oz. popraviti, napisano tudi kaj in kdaj je bila katera stvar menjana, seveda avto v primerjavi z ostalimi bil objavljen po cenovno ugodni ceni saj ima cca 290k prevoženih ima problem z rjo in občasno prižig lučke za predogrevanje grelnih svečk.
Seveda klicali "švercarji", ker je to prva prodaja avta in se po butastem nisem odločil malo pobrskat po forumih oz. povprašati znance če imajo kakšne slabe / dobre izkušnje z prodajo avtov, sem ga prodal tistemu ki je seveda samo preko SMS obljubljal lepo ceno in nato ob ogledu nižal in nižal... Ker se mi res ni dalo obadati sem mu ceno znižal na tisto katero je želel, sva podpisala kupoprodajno pogodbo, naredila prepis, odjavo, preklic zavarovanja(iz moje strani) avta, in seveda denar na roke.

Avto je imel na testni vožnji, sta ga z njegovim prijatlom gledala cca. 45min in seveda za vsako stvar nižala in nižala ceno, dokler nismo prišli do neke skupne cene.

Sedaj teži, da ima avto napako motorja, da ga vrže v rezervni program etc...

Kaj v takšnem primeru? Mu sploh podajati kakršnokoli pozornost oz. mu sploh odgovarjati?

nejc_nejc ::

Verjetno imaš klasicno pogodbo videno kupljeno.

Pozabi.

Aja, motor je on "skuril" za prvim ovinkom.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: nejc_nejc ()

val46 ::

Ta te je že na kilometer daleč videl, da prvič avto prodajaš, zato ti je tudi uspel toliko zbijat ceno, kot praviš-zdaj pa hoče iz tebe iztisnit še kak euro dodatno. Ti mu samo lepo vljudno napiši sms, da je avto tolk pa tolk časa testiral, ceno si mu še dodatno znižal na toliko kot je on sam bil pripravljen dat in da se z njim ne boš več ukvarjal na tak način, kot edino še preko odvetnika. Če mu kaj ni prav, naj ti pošlje uradni dopis od njegovega odvetnika, da boš tudi ti dal to v vpogled svojemu odvetniku. Bo prenehal, verjemi. Sploh če je švercar. K nima časa in volje se s takimi zadevami ukvarjat za par 10 €

delavec44 ::

To je že tako standardna zadeva, da je skoraj škoda nove teme odpirati.

Zato tudi eni raje take avte odpeljejo na razgradnjo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: delavec44 ()

DeeJay ::

videno-kupljeno-zaključeno
testiral je, s ceno se je strinjal, podpisal je pogodbo
Don't f with me.

iloveboobz ::

videno kupljeno ne velja več...

Neka garancija te se vedno terja, tudi kot fizičnega prodajalca. Je pa res, da je breme dokazovanja na kupcu, da stvarno napako teb dokaze.

Tko da.. Ali mu zagrozis z odvetnikom ali pa avto nazaj odkupis in spet prodas.

V bistvu gre tle za tipičn scam svercerjov. Kupijo 2k€ vredn avto od nepoznavalcov, zbijejo ceno na 1500-1200€. In ker je treba se maksimizirat profit, probajo od tebe se potegnat kake par 100€ na račun "izrednih popravil". Sj njim ni v interesu, da avto vrnejo, njim je v interesu, da tebe prestrasijo in probajo za "popravila" iztrzit se nekaj denarja. Ker marsikater nevednes bo privolil.

In potem sverko, k ma 800€ v avtu, to veselo prodaja za 2500€ še isti dan.
smoki

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: connel ()

fikus_ ::

Ma kakšna garancija, če fizična oseba prodaja...
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

Blinder ::

Senos je izjavil:

Sedaj teži, da ima avto napako motorja, da ga vrže v rezervni program etc..

teoretično garancija za takšne napake velja tudi če prodaja fizična oseba. Napaka, ki v 45 min testa se ni pojavila.
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i5-14400f rtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

Nakup avtomobila od fizične osebe
Skoraj vsaka prodajna pogodba med fizičnimi osebami ima v svojih določilih klavzulo "videno-kupljeno". To pomeni, da si je kupec vozilo ogledal, ga preizkusil in vozilo kupil kljub napakam, ki jih vozilo ima.

Tako kupec nima pravice terjati prodajalca za napake, ki jih ugotovi po nakupu.

Vendar pa to ne velja pri napakah, za katere je prodajalec vedel, a jih je kupcu zamolčal. Prav tako ne velja za napake, ki so v nasprotju s točno dogovorjenimi lastnostmi avtomobila.

Tako bi lahko denimo lahko kupec uveljavljal stvarno napako pri avtomobilu, kjer se šele po nekaj urni vožnji pokaže, da motor ne deluje pravilno.

Tudi če kupec pri pregledu napako ugotovi, a mu prodajalec zagotovi da avtomobil deluje pravilno in kupec kasneje ugotovi, da temu ni tako, lahko uveljavlja stvarno napako.

Klavzula "videno-kupljeno" prodajalca ne ščiti tudi v primeru skrite napake. Torej napake, ki je ni mogoče ugotoviti z običajnim pregledom avtomobila.

Za skrito napako gre, če je denimo prodajalec kupcu zamolčal, da je bilo vozilo karambolirano ali denimo, če navedeno število prevoženih kilometrov ni enako dejanskim kilometrom.

Kaj lahko stori kupec avtomobila v tem primeru?
V primeru, da gre za stvarno ali skrito napako, mora kupec o tem obvestiti prodajalca.

V primeru stvarne napake mora kupec prodajalca obvestiti v roku 8. dni po podpisu pogodbe.

V primeru skrite napake mora kupec prodajalca obvestiti v roku 8. dni po ugotovitvi skrite napake, najkasneje pa v roku 6. mesecev, ko mu je bil avtomobil izročen.

Kupec, ki je o napaki pravočasno in pravilno obvestil prodajalca, lahko:

zahteva od prodajalca, da napako odpravi ali da mu izroči drugo stvar brez napake (izpolnitev pogodbe),
zahteva znižanje kupnine,
odstopi od pogodbe.
Obvestilo o stvarni napaki pri nakupu rabljenega motornega vozila (avtomobila, motorja...)
Obvestilo o stvarni napaki pri nakupu rabljenega motornega vozila (avtomobila, motorja...)
Prav tako lahko kupec od prodajalca zahteva povračilo škode, ki mu je bila zaradi te napake povzročena.
smoki

Technics ::

lahko ti ga samo malo "podudla". Nič ti ne more. :))

Blinder je izjavil:

Senos je izjavil:

Sedaj teži, da ima avto napako motorja, da ga vrže v rezervni program etc..

teoretično garancija za takšne napake velja tudi če prodaja fizična oseba. Napaka, ki v 45 min testa se ni pojavila.

Kot fizicna oseba ti nič ne more,ker nisi poznavalec ter prodajalec avtomobilov in se ne spoznaš in je stvar zaključena. To na sodišču pade. Zakon pa je tak blesavo napisan ravno zaradi tega da se folk jebe med sabo.

ce je skril napako in to lahko kupec dokaze, nebo na sodiscu nic padlo..
smoki

iloveboobz je izjavil:

ce je skril napako in to lahko kupec dokaze, nebo na sodiscu nic padlo..

45 minut je testiral avto in je blo vse ok,potem pa ko ga je sam sfukal mu je zacelo v rezervnega metat,pravljice za lahko noč :))) To je čisti nateg,da sem jaz na prodajalcevem mestu bi ga tožil zaradi zmišljevanja in podtikanja laži.Če ima prodajalec pričo ga lahko lepo nazaj drka...sicer pa iz izkusenj vem,da muteci keri hocejo v štartu že nekaj zbijat pa se delajo budale jih hitro zaključim..bi se on vozil meni 45 minut okoli ja pa gledal avto kot da novega kupuje..nabijem njega in njegovo garo v 3pm.

kot sem reku... če lahko dokažeš skrito napako (ne glede na predhodno testiraje, ni pa tega blo napisanga na prodajni) potem je to to...
smoki

tomaz- ::

in pri tem porabiš več denarja in časa, kot je vse skupaj vredno, potem je to to ...

fikus_ ::

Veliko sreče pri dokazovanju napake in da prodajalec ni vedel zanjo.
Če je napaka na motorju, kot je napisal avtor teme, da trdi kupec, se priklopi računalnik in vidi, kdaj se je napaka začela pojavljati, ali je bila brisana,....
To branje napak mora izvesti usposobljen mehanik s pravo opremo, ne nek šalabajzer.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

bemfa ::

Dnevnik napak lahko pogledaš z OBD-jem od kitajcev za 20eur in free android appom.

MIHAc27 ::

Jaz sem imel tak primer. Ugotovil naslednji dan po nakupu, da ima avto x2 kilometrov. Prodajalec se je izgovarjal, da je pozabil omenil, da so menjali pokvarjen števec.
So mi vsi (AMZS, Policija) svetovali, da ni vredno. Avto je bil itak pod 1000€.

V tem primeru.. itak švercar probava zbit ceno. Veliko jih nasede in hoče mir pa popusti.
Samo napiši mu videno-kupljeno in ignoriraj/blokiraj. Za 1000-2000€ vreden avto te ne bo šel noben tožit, ker se ne splača, tudi če uspe dokazat, da si za napako vedel. Bo šlo preveč časa v to.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prodaja avta in reklamacija kupca, pomoč! (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Na cesti
13427760 (17226) BadgerSkin
»

Prodaja avtomobila, kupcu je po 2000km crknil (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
22442143 (30773) Mato989
»

Prodal Avto - okvarjen avto po 1mescu (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Na cesti
20648037 (36321) zobnik
»

Garancija pri prodaji rabljenega vozila 6 mesecev..WTF?!

Oddelek: Loža
416506 (5838) Primoz78

Več podobnih tem