» »

kako instalirati Shelly Pro EM-50 v el. omarico

kako instalirati Shelly Pro EM-50 v el. omarico

sapman ::

V bliznji prihodnosti nacrtujem postavitev balkonske soncne elektrarne. Kot del priprav na ta projekt sem ze kupil merilec toka Shelley Pro EM-50, ki se ga vgradi v elektricno razdelilno omarico. Namen je seveda merjenje vhodnega toka iz omrezja in morebitnih oddanih viskov elektricne energije, ki bodo nastali ob vklopu balkonske soncne elektrarne - ter s tem povezano omejevanje lokalne proizvodnje (na zakonskih max. 600W oddane moci).

Ali mi lahko nekdo napise preprosta navodila, kako pravilno prikljuciti ta merilec toka na ozicenje v omarici (torej, kam gre kaj)? Z osnovnimi elektroinstalaterskimi podvigi sicer imam nekaj izkusenj, razdrl in popravil sem ze kaksno vticnico, stikalo ali dozo - nisem pa se nikoli posegal v elektricno omarico, in po pravici povedano imam kar nekaj respekta pred tovrstnimi deli. Mikroelektronika mi je domaca, jaki tok pa ne toliko, da bi kar nekaj delal na horuk.

Spodaj prilagam dve sliki, diagram priklopa Shelly naprave in fotografijo dejanske elektricne omarice (tok je enofazni). Zanima pa me sledece:
- od kod naj vlecem zice na kontakta L in N?
- kaksen premer zic moram imeti za te povezave (v omarici so zice razlicnih debelin, zato sprasujem)
- ali moram vgraditi kaksno dodatno varovalko, in ce ja, kaksno (a tako avtomatsko stikalo, kakrsna so ze vgrajena? kako potem to vse pravilno povezati?)

Shelly Pro EM-50 diagram instalacije

Shelly Pro EM-50 diagram instalacije

elektricna razdelilna omarica

elektricna razdelilna omarica

• spremenil: sapman ()

iloveboobz ::

N vzames iz modrih zic oz. ozemljitve če je povezana z nulo, L iz faze, katero bos z split core trafotom meru. Verjetno imas 3f tok, tko da bi v takemp rimeru skoraj blo smiselno nabavit 3EM shellya, ne enofaznega.

S tem se tudi poraja vprasanje _kako_ mislis omejevat izvoz v omrezje. Shelly je samo merilnik. Glede na to kaksen mikroinverter bos izbral, bo skoraj zagotovo potrebno se nekaj dodatne logike, da bos to lahko počel. Kr samo posebi to nebo delal.

Najlazje je, če imas shellya in inverter povezan v homeassistant in preko avtomatike v slednjem omejujes izvoz v omrezje.Amapk to je zelo jank rešitev in vprasanje tudi kako zanesljiva (kaj če pade wifi ali katerakol izmed komponent?).

Za take stvari se ali kupi proper inverter z zero export moznostjo (ki ima potme svoje trafote oz. energy meter) ali se pa mikroinvertr omeji na max moč, ki jo se lahko izvazas v omrezje (600W uradno, 840W neuradno -- v praksi blizu 1kW, ker imas vedno nekaj lastne rabe).
smoki

Hvala za odgovor. Kar se tice same balkonske elektrarne oz. inverterja, se po pregledu ponudbe se najbolj nagibam k Growatt Nexa 2000, ki je pac all-in-one resitev (baterija v kombinaciji z inverterjem), in kolikor sem razumel, je kompatibilna s Shelly moduli. Tako da ta del ne bi smel biti problem, ce se ne motim...

Tole me se zanima - ce pogledas fotko omarice - kako bi vezal Shelly na fazo in nulo? A to kar potegnes dodatno zico iz sosednjega/najblizjega avtomatskega stikala, ali je treba povleci modro zico na vrh, rjavo pa... kam pravzaprav? Sori za osnovna vprasanja, ampak v omarici se res nisem nikoli delal vezav.

DamijanD ::

sapman - glede na navodila ja, shellyja se da direktno v Nexo pripeljat.

Glede na vprašanja pa mogoče vseeno bolje, če montažo shellyja prepustiš nekomu bolj veščemu.

feryz ::

Ma ja.
Saj vidite, da ima eno fazo, 40A.
0 pelji na moder razdelilec, fazo pa na eno od spodnjih varovalk, s spodnje strani, tam imaš lukenj kot blata, ker so spojene z letvijo in so vse luknje za žice frej. Prej suni glavno varovalko dol.
Klemo daj pa na glavno žico, tisto, ki pride v varovalko.

Btw, ne rabiš nekih konjskih žic, ker je to le za napajanje šelija. Karkoli debelejše od lasu, bo popolnoma ok.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: feryz ()

c3p0 ::

1f štrom, 2x KGZ. Shellyja moraš vezat (klešče) na dovod, verjetno pred KGZ-ja. Če ga drugam, ti bo meril le porabnike na tisti veji.

Glede na vprašanja bo vsekakor potreben strokovnjak, ki bo vedel kam vezat in kako, da ne bo dima ali kaj hujšega.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: c3p0 ()

Vuli ::

za omejevanje si omisli OpenDTU(OpenDtu fusion) in pa kak Hoymiles mikroinverter.
|Gb x570 Pro|R9 5900x|64GB DDR4 RAM G.Skill V@ 3600 cl16|6800XT Merc319 Black|

feryz je izjavil:

Ma ja.
Saj vidite, da ima eno fazo, 40A.
0 pelji na moder razdelilec, fazo pa na eno od spodnjih varovalk, s spodnje strani, tam imaš lukenj kot blata, ker so spojene z letvijo in so vse luknje za žice frej. Prej suni glavno varovalko dol.
Klemo daj pa na glavno žico, tisto, ki pride v varovalko.

Btw, ne rabiš nekih konjskih žic, ker je to le za napajanje šelija. Karkoli debelejše od lasu, bo popolnoma ok.

Hvala za koristen odgovor, bom (verjetno) naredil tako, kot predlagas.

Vsem tistim, ki pa ste predlagali da to raje naredi strokovnjak, pa pravim takole: ja, v idealnem svetu, se strinjam. To pa zame pomeni iskanje elektricarja v kraju, kjer ne bivam (gre za vikend, cca. 150 km oddaljen). Vsi pa vemo, kako je z obrtniki - nihce ni zainteresiran priti za neko malenkostno delo, kjer ne bo veliko zasluzka. In ce ze, te da v cakalno vrsto za mesec-dva vnaprej, ker so pac bizi. In na dan obiska obstaja 75% verjetnost, da ga ne bo, ker mu bo v zadnjem hipu vskocila ena vecja/pomembnejsa stranka, in bos izvisel (v mojem primeru se zastonj vozil 300 km tja in nazaj). In ce ze gospod vendarle pride, ti bo samo za prihod zaracunal 100 eur, ker za tistih 10 minut, kolikor mu bo vzelo pritrjevanje dveh zic, ne bo ravno mogel veliko racunati.

Druga varianta je pac, da na forumu vprasam kam in kako pritrditi tidve zici, ter to potem storim sam. Za nekoga s tehnicnim faksom pa res mislim, da stvar ne bi smela biti izven meja zmoznosti. Morda pa se motim, no... aaamm.. glavna varovalka je rdeca? Moram izklopit...hm... pred ali po posegu? ;)

Ko smo ze ravno pri baterijah za soncne elektrarne - tale Growatt Nexa 2000 se v Nemciji in Avstriji prodaja z nicelnim mervertsteuerjem in se ga da dobiti za cca 500 eur. Pri nas, z vsemi nabitimi davki in marzami - 850 evrov. Grrr... A je ze kdo poskusil se zapeljati cez mejo v Avstrijo in v neki trgovini kupiti takole zadevo z 0% davka, a to laufa? Ali bodo hoteli od mene naslov in mi se tam nabili DDV? Cisto tako me zanima, ce obstajajo kake prakticne variante, kako se dokopati do legalno neobdavcenih solarnih baterij?

Saj veš da brez davka dobijo zgolj firme? Če imaš eno ali če koga poznaš, ki jo ima, bo šlo. Drugače ne.
Pa še razknjižiti bo firma morala to nekam. Takrat pride naš davek na vrsto.

ta growatt je dejansko kr draga rešitev za to kar iščeš

Če imaš vikend in eno fazo, naredi kr offgrid inverter.

Recimo takle paket bo bistveno bolj efikaten kot tisto zgoraj

https://www.anenji.net/products/6.2kw-4...
https://www.anenji.net/products/anenji-...

za cca jurja dobiš komplet, k lahko cel vikend napaja samostojno in 5kWh baterijske banke. Če si še malo bolj DIY, si lahko baterijo sam sestaviš (bo sicer dražje, ampak dobiš 3x več kapacitete v standardnem 300Ah celičnem formatu).

V tem primeru vzameš eno fazo za napajanje inverterja, izhod inverterja povezeš pa na vse porabnike (6.2kW bo itk preko glave za vikend). In maš visoko efikatnost, ker ima 5kWh baterije in porabiš lahko vse. Pa ni straha, da karkoli uide v omrežje, ker je itk offgrid inverter. Odpade tudi potreba bo shellyu.

Je pa res, da je za tak komplet nuja vsaj 4 paneli, še bolje pa 8. Če vikend ni dosti uporabljen pozimi, lahk skoraj odklopiš main elektriko in kake slabe dneve poflikaš z malim generatorjem (si tako zmanjšaš fiksni storšek).

Če te skrbi za kvaliteto, lahko vedno zbereš kakšn growattov ali deyetov offgrid inverter (bo to kakega reda 600e in dalje za tako moč). Ampak za vikend bo tudi taka čungalunga varjanta čist ok. Worst case si narediš 1-0-2 stikalo in bypassaš inverter.
smoki

Zgodovina sprememb…

feryz je izjavil:

Saj veš da brez davka dobijo zgolj firme? Če imaš eno ali če koga poznaš, ki jo ima, bo šlo. Drugače ne.

Kolikor jaz vem, so Nemci sprejeli nek zakon, ki stimulira nakupe (balkonskih) soncnih elektrarn, da bi ljudi spodbudili k investicijam v tovrstno proizvodnjo elektricne energije. Nemcija ima pac hude probleme z dobavo elektrike, odkar so se zakalkulirali z zaprtjem jedrskih elektrarn. Zato zdaj delajo vse, da bi bila potrosnja cim manjsa oziroma da se kje pridobijo kak dodaten watt.

Ce gres na kako nemsko spletno stran, kjer prodajajo soncne elektrarne, ti zanje po defaultu obracunajo 0% DDV-ja. Dokler ne spremenis naslova za dostavo - takoj ko spremenis drzavo pa fases seveda 22% davka (in se dostavne stroske, jasno). Zato je pac ideja kupiti to pri njih v trgovini s polic, samo moras se pa vseeno gor zapeljati. No, do Avstrije bi se sel, do Nemcije se pa verjetno res ne splaca.

iloveboobz je izjavil:

ta growatt je dejansko kr draga rešitev za to kar iščeš

Če imaš vikend in eno fazo, naredi kr offgrid inverter.

Recimo takle paket bo bistveno bolj efikaten kot tisto zgoraj

https://www.anenji.net/products/6.2kw-4...

Hvala za idejo, si bom malo bolj natacno ogledal predlagane produkte. Takole na prvo zogo se mi zdi sicer malo prevelika kapaciteta, ampak ok...

Razlog, zakaj si ogledujem takole all-in-one resitev (namesto neke hude DIY sestavljanke) pa ni niti tehnicen, niti cenovni, pac pa - druzinski. Vikend ni hisa, ampak je stanovanje v vecstanovanjski zgradbi. In ni moj, je sicer druzinski, formalno od starsev (ki sta ze konkretno v letih, tako da na vikend sploh ne hodita vec, ker je predalec). Jaz ga se najvec uporabljam, pa se to bolj med poletnimi meseci. Tako da sem razmisljal o neki bolj preprosti, odstranljivi resitvi. Itak tastara dva se upirata vsem spremembam, blazno jih skrbi da bom kje kaj vrtal, pritrjeval, in da jima bodo stvari "usle izpod nadzora". Ker pac, takle mamo... morata pametovat, kako pa kaj z vikendom, ki ga ne uporabljata, sta pa lastnika. Zato bi raje uporabil neko plug and play varianto, ki se jo da v skrajnem slucaju tudi dokaj enostavno odstraniti. Dva panela na terasi in ena prenosna baterija z inverterjem, to se mi zdi kar sprejemljivo. In ja, razumem da za to enostavnost pac placas neko premijo in da ni ravno optimalna resitev, ampak kaj cmo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: sapman ()

dva panela?

Pozabi, stran vrzen denar, sploh ce je mala poraba in neugodna lega panelov.

Ce je to flat v kaksni vecstanovanjski hisi, si tako omejen kaj lahko delas in kam lahko obesas panele.

Raje tega cuka in pol vrzi na stran, bos mel vec haska, kot da dela elektrarno, k bo mogoce nardila koristnih 500kWh/leto...
Sepravi odplacilna doba 15let, provided da v tem casu nic ne crkne...
smoki

Zgodovina sprememb…

DamijanD ::

sapman: glede na to, da je to vikend. Koliko sploh imaš tam redne "lastne" porabe? In kolikokrat uporabljaš ta vikend?

Kakšnega čuka in pol?
300 evrov pa res. Za balkonsko.

V pojasnilo: balkonske soncne elektrarne ne postavljam iz obicajnih razlogov, t.j. zaradi tega ker bi zelel nekaj privarcevati na racunu za elektriko. Gre za nekaj cisto drugega.

Kot sem ze dejal, vikend je v uporabi tipicno tri mesece na leto, ostalo bolj ali manj sameva. Je pa tako, da je treba pac iti (tudi izven sezone) vsake toliko casa dol in malo pogledati, ali je vse v redu - npr. ali je trava za pokositi, ali je kako neurje odpihnilo/premetalo garnituro na terasi, ali je toca naredila kaj skode, ali je sonce pozgalo travo in jo je treba zaliti, itd... V ta namen sem zelel na terasi instalirati nadzorno kamero, ki pac mora biti priklopljena na elektriko 24/7. Seveda za dostop do live feeda potrebujes tudi delujoco internetno povezavo, torej v elektriko priklopljen router, in v nasem primeru se napajanje za aktivno anteno (A1 ultra). Vsaka od teh naprav sicer ne pokuri ravno veliko (tipicno tam nekje do 10W), ampak elektriko pac moras od nekje vzeti. Ker lastniki zelijo da je v casu neuporabe vikenda glavna varovalka izklopljena (zaradi varnosti), sem pac razmisljal da bi na teraso postavil neko baterijo za napajanje prej omenjenih naprav. Ker pa nobena baterija ni dovolj zmogljiva, da bi napajala teh nekaj vatov vec kot le nekaj dni, se mi zdi neka manjsa soncna elektrarna cisto primerna resitev za ta problem. V casu neuporabe vikenda bo z lahkoto zagotavljala tistih 50-100W konstantne moci (recimo, da poleg omenjenega priklopim gor se kak mini-PC ali raspberry pi kot gateway), v casu uporabe vikenda v poletni sezoni pa bi mi dva 450W panela komot zagotavljala skoraj vso porabo (luci, tv, racunalnik, polnilec, etc...) - z izjemo stedilnika, ki pac potrebuje elektriko iz omrezja. Ampak kot receno, elektrika za bivanje je sekundarni namen postavitve in je samo dodaten bonus. Torej, ne gre za ekonomsko upravicljiv projekt in stroskov ne gledam skozi to prizmo.

Potem rabis v prvovrsti offgrid inverter in baterijo, ne nekaj kar rine elektriko nazaj v omrezje. Ker če gres ongrid sistem bo stvar nehala delovat takoj, k izklopis glavno varovalko.

za male moči panelov ti pride v poštev takale varjanta

Čez tale inverter zvezes tiste nujne porabnike in je to to. Mas ~4kWh baterijske banke in nekaj moči, da lahko vsaj del vikenda laufas offgrid.

Te pa v vsakem primeru čaka vlečenje PV kablov od panelov do omarce. Kot sn reku, balkonska varjanta k jo porines v vtičnico,za tebe ne pride v postev.
smoki

Zgodovina sprememb…

Eden od razlogov zakaj imam ogledano baterijo/inverter Growatt Nexa je tudi ta, da je v bistvu hibridni sistem - ce sem pravilno razumel navodila. Ima vec obratovalnih nacinov, off-grid, on-grid z omejevanjem proizvodnje (v kombinaciji z merilcem povratnega toka), on-grid z default omejitvijo 600W, etc...

Ima tudi dva elektricna izhoda: prvi je normalni kabel, ki ga vtaknes v katerokoli stanovanjsko vticnico in pac poriva elektriko v stanovanjsko napeljavo. Drugi izhod pa je tudi v napravo vgrajena standardna shuko vticnica, kamor lahko direktno priklopis porabnike in s tem v celoti by-passas elektricno napeljavo v stanovanju. Glede na to, da nameravam celotni setup postaviti na terasi (tako baterija/inverter, kot kamera, antena.. edino router je zaenkrat znotraj), se mi zdi to se najlazji nacin priklopa za cas, ko vikend ni v uporabi. Za cas bivanja pa pac priklopis tisti kabel na vticnico in spremenis nacin delovanja na on-grid, pa je. Tako si vsaj to predstavljam, upam, da nisem cesa narobe zastopil.

iloveboobz je izjavil:

Te pa v vsakem primeru čaka vlečenje PV kablov od panelov do omarce. Kot sn reku, balkonska varjanta k jo porines v vtičnico,za tebe ne pride v postev.

Tegale pa ne razumem ravno. Zakaj naj bi vlekel karkoli do elektricne omarice (v vsakem primeru)? No, posegov znotraj stanovanja pa si dejansko ne morem privoscit. Neko plug-and-play varianto rabim.

Nikonja ::

Nekaj mi ni jasno, a si ti lastnik tega objekta ali ne, ker si zgoraj napisal da "lastniki" ne pustijo da je glavna varovalka prižgana? Ker ne razumem kako planiraš vse to naredit če nisi lastnik, če si, potem pa mi ni jasno zakaj ne pustiš elektriko normalno če je že imaš, ker mi ni glih jasno kaj se to lahko zgodi če je itak vse izštekano iz vtičnic razen teh par stvari z mejhno porabo?
Ali sem narobe povezal vse?

joez7 ::

sapman je izjavil:

feryz je izjavil:

Kolikor jaz vem, so Nemci sprejeli nek zakon, ki stimulira nakupe (balkonskih) soncnih elektrarn, da bi ljudi spodbudili k investicijam v tovrstno proizvodnjo elektricne energije. Nemcija ima pac hude probleme z dobavo elektrike, odkar so se zakalkulirali z zaprtjem jedrskih elektrarn. Zato zdaj delajo vse, da bi bila potrosnja cim manjsa oziroma da se kje pridobijo kak dodaten watt.

Ce gres na kako nemsko spletno stran, kjer prodajajo soncne elektrarne, ti zanje po defaultu obracunajo 0% DDV-ja. Dokler ne spremenis naslova za dostavo - takoj ko spremenis drzavo pa fases seveda 22% davka (in se dostavne stroske, jasno). Zato je pac ideja kupiti to pri njih v trgovini s polic, samo moras se pa vseeno gor zapeljati. No, do Avstrije bi se sel, do Nemcije se pa verjetno res ne splaca.

Flix Bus 6h 45€ https://shop.flixbus.si/search?departur...
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

Nikonja je izjavil:

Nekaj mi ni jasno, a si ti lastnik tega objekta ali ne, ker si zgoraj napisal da "lastniki" ne pustijo da je glavna varovalka prižgana? Ker ne razumem kako planiraš vse to naredit če nisi lastnik, če si, potem pa mi ni jasno zakaj ne pustiš elektriko normalno če je že imaš, ker mi ni glih jasno kaj se to lahko zgodi če je itak vse izštekano iz vtičnic razen teh par stvari z mejhno porabo?
Ali sem narobe povezal vse?

Lastniki so moji (ostareli) starsi, ki se oklepajo oblasti kot kaka Elizabeta II. Jaz pa kot nek princ Charles, ze tudi v letih, a brez pooblastil, da bi kaj temeljitega spremenil. Ko sem pred leti na lastno pest kupil 75" TV in ga instaliral na vikendu, sem moral poslusati, kako je prevelik in da si mora zdaj clovek zvijati vrat, da vidi od "roba do roba" (razdalja do tv-ja pa 5 m). Nadalje: na internet bi se lahko komot prikljucili s kablom ali celo optiko, ampak so lastniki mnenja, da je nesmiselno placevati celoletno narocnino za internet, ce ga uporabljamo samo par tednov na leto. Zato sem pred casom narocil internetni paket "A1 ultra" (brezzicna povezava preko 5G antene), da sem se s tem izognil prikljucevanju preko kabla/optike, kjer nisem lastnik in ne morem biti placnik. Mogoce je to tezko razumeti, ce si iz funkcionalne druzine, jaz nazalost nisem... In v luci tega zdaj poskusam napeljati na terasi nekaj elektrike, da priklopim par stvari mimo omrezja v stanovanju - se najbolj prakticna resitev se mi zdi ta z baterijo/inverterjem in direktnim priklopom naprav nanjo. Ze sedaj pa moram poslusati litanije o tem, kako bo ta skatla delala guzvo na terasi, da panelov sploh ne omenjam... ¯\_(ツ)_/¯

joez7 je izjavil:

Nice idea! :) Pa bo na avtobusu nazaj placa za skatlo z robom 40 cm in tezo 25 kg? In kako spraviti tale svinec od trgovine, kjerkoli pac ze, do avtobusne postaje... malo za razmislit, ampak ideja je na mestu.

Če si se zaljubo v ta growatt, pač nabavi in ne mrdaj. Ampak shellya v resnic ne rabis. Prijavi balkonsko elektrarno, nastavi izvoz na 600W in je to to. Simpl k pasulj.

Glede na to da ti je cilj čimcenej (sicer nebi iskal nemskih varjant brez davka) lahko vzames zgoraj mojo varjanto. Če si zid, lahko vzames tudi 100Ah baterijo (in te pride vseskupaj reda 300EUR). Vseskupaj, kot bi tisto skatlo, postavis na teraso, porabnike k jih nucas zvezes na njega, njegov supply pa vklopis v vtičnico. Edin kar zgubis je export v omrezje, ampak k si reku da ti ni cilj sparanje, to nebo problem. Pač zvezi se en boljer ali nekaj čez njega, če bi rad visjo utilizacijo. Če se ti gre za plac, lahko tak inverter kamot vrzes na steno. In če hočes lično, kupis powerwall like baterijo in se tisto das na steno. Nebo nič kurlo plac na tleh.

Čeprav se mi zdi da se problema resujes na napačni strani. Starsi se tresejo okol vklopljene elektrike, a bojo pa čisto mirne vesti spal, vedoč,da imajo na terasi efektivno tempirano bombo v obliki litijskih baterij, solarnih celic in inverterja. Karkoli od tega lahko teoretično plane. Hell, šansa za to je eksponentno večja, kot da se ti nekaj vzge zarad vklopljene mains elektrike.
smoki

Zgodovina sprememb…

karafeka ::

sapman je izjavil:

joez7 je izjavil:

Nice idea! :) Pa bo na avtobusu nazaj placa za skatlo z robom 40 cm in tezo 25 kg? In kako spraviti tale svinec od trgovine, kjerkoli pac ze, do avtobusne postaje... malo za razmislit, ampak ideja je na mestu.

Da si v Nemčiji upravičen do 0% ddvja, moraš bit v Nemčiji registriran kot lastnik sončne elektrarne. In trgovine potem zahtevajo izpis iz tega registra (tako je vsaj pri nkon).

joez7 ::

Če ti jezik ni ovira (in znajdljivost, ki jo majo naši južni bratje) se vse da. Celo na dom ti pripeljejo :D
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri agregat kupiti? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6917361 (760) Yossarian
»

Sončna elektrarna z hranilniki (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

45171345 (6721) joez7
»

Kitajski sončni paneli so prepoceni (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
8712016 (7528) 133780
»

Hibridni razmsernik za sonco elektarno. (strani: 1 2 )

5910320 (4558) Lonsarg
»

solarni paneli na balkon (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
25648861 (21795) Karen

Več podobnih tem