» »

Garancija

Garancija

MUC ::

Primer: Kupiš artikel, ki ima priloženo garancijo. Artikel ti recimo na polovici garancije odpove in v trgovini ti ga zamenjajo z novim.
Koliko imaš garancije na zamenjani artikel? Samo še pol preostale garancije, ali pa se prične novo garancijsko obdobje.

Prosim, da povej kakšni, ki se res spoznajo na predpise in na zakone o varstvu potrošnika.

Hvala

kuglvinkl ::

Garancija začne teči na novo, če je proizvod zamenjan.
Your focus determines your reallity

MUC ::

A to je 100%, lahko kje najdem o tem tudi kakšen uraden dokument na internetu?

kuglvinkl ::

:) Ne na internetu ni uradnih dokumentov (zaenkrat). Poglej si Obligacijski zakonik, poglavje garancija.
Your focus determines your reallity

elson2k ::

Ce ti pokvarjeni izdelek zamenjajo z novim, mora zanj veljati polna garancijska doba, se pravi od zacetka. Se pa nekateri trgovci posluzujejo gnile finte, s katero ti kao artikel zamenjajo z novim, a je vec kot ocitno, da si dobil rabljeno zadevo. Ze videna zadeva na nekaterih servisih.... V vsakem primeru pa za zamenjani artikel moras dobiti pisno potrdilo, iz katerega je razvidna garancijska doba.

LP

Tero ::

Mene pa tole zanima:
Sem že dolgo časa nazaj kupo eno plato ko je imela dve leti garancije. Preteklo je ker nekaj časa (kako leto) in mi je plata crknila. Pol sem dobo novo (enako) in njihovi strani opazo da tale plate nima vec dve leti garancije ampak samo eno. Meni velja zaj za novo plato eno leto garancije al dve?:\
Give a man a fish, he'll be fed for a day.
Teach a man to fish and he'll drown himself.

MilkyWay ::

Garancija začne teči na novo? Hm, se pravi, da če kupiš enkrat npr. disk, da ga kupiš samo enkrat v življenju, saj lahko starega vedno pokvariš pred iztekom garancije in dobiš novega ter postopek ponavljaš v nedogled?

swar ::

Jah zgleda si ti tak cudn primer ko se je proizvajalec odlocil zmanjsati garancijo,luknja v zakonu pac,pomojem imas samo 1 leto oz koliko ti pac pise na novem garancijskem listu ki si ga moral dobiti zraven,saj je serijska stevilka izdelka drugacna?

Zlatko1 ::

Kako bi pa ti disk pokvaril, da bi ti ga zagotovo zamenjali?

kuglvinkl ::

Še nekrat. Čist preprosto.

Če ima produkt, ko je bil kupjen 2 leti garancije in s v tem roku pokvari tako, da je potrebna zamenjava, dobiš nov produkt z ENAKO dolžino garancijske dobe, kot je veljala za prvi nakup.
Your focus determines your reallity

MilkyWay ::

Zlatko1: disk se da onesposobiti na 1000 in 1 način :D.
kuglvinkl: nočem oporekati tvojemu znanju, vendar me vseeno zanima od kod ti ta podatek? Po tej teoriji se vsaka stvar kupi samo enkrat, nato onesposobi in viola, imaš novo stvar for free. Ne vem če gre to tako lahko.

bosstjann ::

Prodajalec/proizvjalec ti zagotavlja brezhibno delovanje za nek čas, če izdelek ni brezhiben ti ga je dolžan popraviti, če ga v 45 dneh ne uspe ti ga more nadomestiti z novim identičnim(enak, brezhiben, nov) izdelkom. Če se slučajno nebi resetirala garancija si predstavlajte primer za recimo avto, ki ti crkne en dan pred iztekom garancije in ti ga nadomestijo z novim ki bo zdržal recimo en dan potem pa to ni več njihov problem. V bistvu ti potem tega izdelka nisi kupil ampak samo najel za garancijsko obdobje pol pa če slučajno zdržio še mal več pa tut prov.

NE NE garancija je da zdrži nov izdelek najman toliko časa.

To kar pa nekateri predlagate zgoraj je goljufija. Problem pa nastane če se ti to res dogaja (na disk imam še 3leta garancije pa pred tremi leti sem ga kupil!).

Zgodovina sprememb…

krneki ::

ZPS je odgovorila na to vprašanje v podobni situaciji.

Pač tako je, garancijski rok začne ponovno teči od začetka.

MadMicka ::

bosstjann, goljufija gotov to ni, ker je pač zakon tak in to ne samo pri nas :)

je pa res, da je nekdo, ki se mu izdelek pokvari tik pred iztekom garancijskega roka v prednosti pred nekom, ki se mu izdelek v garancijskem roku sploh ni pokvaril. Zdej, kok je to ok al pa ni, to je stvar politike. Jaz osebno bi raje z zakonom določil garancijski rok 2 leti in podaljšal bi ga le za toliko dni, kolikor je bil izdelek v popravilu. Sicer pa tudi, če bi ga zamenjal, garancijski rok ne bi teku znova.

kuglvinkl ::

vendar me vseeno zanima od kod ti ta podatek?

Ta podatek (med nama, gre za zakonsko normo), je najti v 483/2 OZ, ki ga najdeš na Poročevalcu Državnega zbora RS.

o tej teoriji se vsaka stvar kupi samo enkrat, nato onesposobi in viola, imaš novo stvar for free. Ne vem če gre to tako lahko.

To ni moja teorija. Kje sem to rekel?

Če se slučajno nebi resetirala garancija

Nice one, resetirala. :)
Your focus determines your reallity

MilkyWay ::

Hvala vsem za pojasnila :D.

> To ni moja teorija. Kje sem to rekel?

To ni tvoja teorija in tega ti nisi rekel:)), jaz sem dal samo primer. Sicer pa brez razburjanja :D.

LP

MilkyWay ::

Še to; obstaja kakšen zakon, ki pravi, da prodajalec ne sme skrajšati garancije, za katero jamči proizvajalec sam?

MadMicka ::

Hm, jaz sicer tega zazihr ne vem. Ampak mislim, da je prodajalec neglede na proizvajalca dolžan napram kupcu zagotoviti garancijski rok v skladu s predpisi. Zdej, če proizvajalec zagotavlja daljši garancijski rok, lahko ta daljši rok uveljavlja kupec napram proizvajalcu, ne pa napram prodajalcu. Sicer pa ni smiselno iz ekonomskega vidika za prodajalca, da bi on skrajševal garancijski rok, saj gre to verjetno v končni fazi v breme proizvajalca. Sej pravm, to je tko nahitrco, ne da bi se poglabljal v zadevo, zato je možno, da se motim.

bosstjann ::

@madmicka (bosstjann, goljufija gotov to ni, ker je pač zakon tak in to ne samo pri nas)

če namerno poškoduješ stvar z namenom da boš dobil drugo je to ziher neke vrste goljufija ampak samo če to storiš z namenom kot to nekateri predlagajo zgoraj

@kuglvinkl (Če se slučajno nebi resetirala garancija
Nice one, resetirala. )

TNX če uprobljaš operacijski sistem znanega proizvajalca začneš uporabljati določene besede tudi kje drugje (ponoven zagon, ponovno od začetka, restart) je krajše resetira
drugače pa nisem edini ki na tem forumu uporablja ta izraz v tem kontekstu

Ko smo že pri garanciji kaj ko napako povzroči druga komponeta.
Primer: napajalnik spusti prevelik tok in skur vse ostalo, kaj ti mora prodajalec napajalnika ki je v garanciji kriti tudi stroške škode ki je nastala. Kolikor poznam OZ je to res če je znesek škode nad 10000 sit. Kaj pravite vi?

Zgodovina sprememb…

kuglvinkl ::

Zagotovo po splošnih pravilih o škodni odgovornosti. Lahko pa da je potrošniško pravo zate ugodnejše.
Your focus determines your reallity

boštjan ::

Mam en problem z radiom,ki ga na servisu ne znajo/hočejo popravit.radio sem mel 3X na servisu in so bolj malo zrihtali-beri skoraj nič.tak da radio še zdaj ne dela kot mora. kupil sem ga v MB bigbangu.ko sem ga včeraj že četrtič tja prinesel,mi je prodajalec rekel,da naj grem na servis da mi dajo zapisnik,da je radio nepopravljiv in da mi ga bodo v BB zamenjali.
Moje vpr. pa je,kolikokrat je lahko izdelek v garanciji,da se ga proglasi ,da je fuč oz.nepopravljiv. ne bi rad prišo na servis,pa bi mi oni tam reko,da naj ga pustim tam,da ga bodo zrihtali,ker vem da ga ne bodo,ker ga do sedaj še niso. jaz bi rad,da se radio zamenja oz. da nekaj druga vzamem,ker mam že vrh glave,da ga moram nonstop na servis nosit;v 3 mesecih,je to blo 3X.

bosstjann ::

če ga v 45 dneh ne popravijo si upravičen do drugega razen če serviser to takoj vidi in se te usmili mu 45 dni nič ne moreš

po OZ si če se še kaj spomnem upraviče do nadomestnega oz. do nadomestila za ta čas

Zgodovina sprememb…

Lime ::

Tržna inšpekcija ne sankcionira podjetja, ki ne spoštuje določb Obligacijskega zakonika in potrošnik lahko uveljavlja svoje pravice samo v postopku pred sodiščem.
Zato glejte izključno Zakon o varstvu potrošnikov.

kuglvinkl ::

Stvarne napake nimajo (oz. uveljavljanje) zveze s potrošniki. To je treba ločit od garancije.
Your focus determines your reallity


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Garancija in pravne osebe (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
519855 (8454) St235
»

garancijsko zamenjani izdelek (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
869074 (6939) medenko
»

Garancija

Oddelek: Loža
373542 (2468) Šimpanz
»

45 dnevni rok (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8110846 (8388) čuhalev
»

Garancijska nalepka (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
828817 (6043) Invictus

Več podobnih tem