» »

Kovanci

Kovanci

Mercier ::

Včasih si grem med šiktom nabavit kaj malega za pojest v "minimarket". Vračilo razlike dobim vse pogosteje v kovancih, zadnje čase pa obvezno, vseeno s kakšnim bankovcem plačam. (pač dobim priložnostne kovance za 500 SIT nazaj)

V čem je fora? Včasih so bili veseli, če si jim prinesel drobiž. Nek trend? (gremo na kovance) Ni mi baš faca, pa mi nasujejo kovine?

Timmah ::

toj zato da seus nawadwa na eurote
jah mosno bo treba nabaut :))
donde esta francesca

Mercier ::

A ni to za v srednji vek? Sploh v kombinaciji z mošnjo. :D Bo na ojro bankovcih še pisalo, da EU jamči prinositelju z zlatniki? :\

Ni mi všeč, no.

frenk ::

jest sm 100% za plastiko povsod...tudi v trafikah:D

gkovac ::

Ja družba počasi se bo treba navadit na plačevanje v kovancih, ki ga do sedaj nismo bili vajeni. Če greš mal v tujino (primer je bila Malta letos) sem imel v denarnici praktično samo kovance in mi je šlo blazno na živce ker sem imel denarnico težko 3 kile.

Z evri pa je isto.. pač je veliko vreden in vse se "kupuje" v majhnih številkah recimo 2,54 eura... :D daš 3 evre in nazaj dobiš miljon majhnih kovančkov ki se ti samo množijo... skratka soočiti se bo treba z realnostjo, kar pa tudi mene moti.
lp,
____________________________________________
"Left to themselves, things tend to go from bad to worse."

Timmah ::

jah Sasa sredn vek al ne uhka bos mewa mosno u zepu apa u denarnc k mas use dokumente not z enmu ulikmu zepam za kovance pa sa k jo bos odprwa tjo bo kr skriviu :)))
fora pr ns pa je da pousod se ne jemlejo plastike, no sej u ksnh vecjh starcunah ze gre pa petrol pa drget k so maubl u koraku s cajtm sam u dost restauracijah pa gostilnah pa mansh trgovinah pa se zmer wocjo sam dnar. pa tuko k je frenk reku u trafik te bo zenska sam debeu gledowa ce jius kartico pod nos pomolu ker je komej dobiwa strom za eno ubogo luc pa kalofer da jo pozim ne zebe nepa telefon pa masinco za kartice.







Poet prosim če malo bol razločno pišeš :\
Lp,CAT

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: CAT ()

Mercier ::

Jah, dobr, no... Čeprav, lahko bi nas do eurov prišparali tega.

PS
Ena malenkost v zvezi z mojim nikom. klik (popolnoma oftopik)

BigWhale ::

Eh, dnar je dnar... Zarad mene, ce bi ble glinene ploscice ali pa skoljkice..

Samo, bog ne daj listje... ker bi bila jeseni inflacija katastrofalna...


PS: poet. Daj si pravila preberi in uporabo jezika... :)

username ::

se mi kar dopadejo novi 20 in 50 tolarski kovanci. to bi morali imeti že zdavnaj, pa še 100 tolarske (ali pa že leta 91 oz. 92 zbrisat dve ničli..)

ideja evra mi je iz praktičnih razlogov zelo všeč, kovance so pa zajebali - jih je preveč. zakaj hudiča niso naredili enako kot Amerikanci - najmanjši bankovec je za 1 denarno enoto, kovancev imaš pa 4-5. deluje odlično.
so bili preveč pametni. kot ponavadi. |O
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

iso2000 ::

Jaz sem pa mnenja, da je uporaba kovancev čisto dobra. Samo mi nismo vajeni, ker nasi kovanci do nedavnega niso bili nič vredni. Drugače je pa fino, ko imaš v žepu par kovancev, pa lahko rundo plačaš :)!
Plastika mi gre pa na živce in je ne maram preveč. Predvsem ravno takrat ko rabiš denar ali kaj plačaš ne deluje bankomat ali pa je gužva pri povezovanju itd. Mislim, da bi morali trgovci povsod imeti še 3% nižje cene za plačevanje z gotovino! Tako lepo označene na listkih. Itak če plačaš s kartico ponavadi banka vzame tiste 3%. Zakaj jih ne bi rajši jaz dobil, če jaz plačujem. Banka itak obrača moj denar in služi.

overlord_tm ::

Men grejo na živce sam kovanci za 1, 2, 5 SIT ostali so mi pa dobri (še posebi un za 500SITov)

madmitch ::

Kaj čmo, ekonomija deluje tudi pri denarju. Kovanci zdržijo veliko dlje kot bankovci, predvsem tisti z manjšo nominalno vrednostjo, ki so bolj frekventno v obtoku. Sigurno bi se dalo kje najti podatke o "življenski" dobi bankovcev in kovancev. Če se ne motim, je za bankovce z nizko nominalno vrednostjo manj kot leto.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

pingec ::

jah mormo vrednost eura 5-krat zmanjsat kasna ideja?
Normalnost je povprečje nenormalnih ljudi.

frenk ::

plastika se nikoli ne postara:D

Ziga Dolhar ::

Frenk, jo pa le vsakih par let prisilno upokojijo? Meni se tule v predalo prašita od leta 1999 celi dve kartici Gorenjske banke. tretja je v denarnici. :\
https://dolhar.si/

sketch ::

Saj logika za kovanci je jasna - treba jih je menjati n-krat redkeje kot bankvoce (mislim, da je n nekje okoli 20, ma me ne za besedo držat). Kar pomeni manj denarja za vzdrževanje valute. Čista ekonomija.
Ljudje pa naj kupujejo mošnjičke, ja...

Lepo imajo to urejeno na Nizozemskem, ko je na bančni kartici poleg magnetnega traku še čip (kot na tel. kartici) za drobiž. Tako si na bankomatu na čip zapišeš določeno količino drobiža, ter nato lahko, ker ni (kot pri POSu) potrebna povezava z banko, plačuješ povsod - tudi na koncertih, v trafikah, lokalih... Sistem še kar deluje.

lp
s.
Adapt and overcome.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

EURO; in prve težave (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
19516663 (10177) MEDENA
»

Ste že kupili začetne evro pakete? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
878929 (6199) Manu
»

Kovanec za 10 tolarjev L 2003 (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
608857 (5718) Nejc Pintar
»

tolarski kovanci v praksi (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
748086 (6092) Nejc Pintar
»

50 tolarjev papirnat bankovec

Oddelek: Loža
323547 (2818) Daedalus

Več podobnih tem